Roxi .....
Mila 23 , inceput de Iulie , 2011 . Ne aflam acolo in formatie restransa : Dutu , Dan , Mihai Mura , Vali Coff si cu mine . In pofida aglomeratiei suntem gazduiti cu caldura de catre prietenul nostru Dorin Forgo . Prin amabilitatea domniei sale ne-am asternut corturile in incinta pensiunii , in imediata apropiere a pontoanelor plutitoare , la doi pasi de apa , la doi pasi de lansetele ce le lasam peste noapte incarcate cu monturi si cu sperante in vederea marii capturi .......
Suntem in penultima dimineata la cafea . Nu mai avem ,, znaga " de la venire , nu mai sarim din corturi la prima ora , nu mai sarim in barci inca de la ivirea soarelui in coroanele salciilor de pe Eracle . O luam mai incet , mai ales ca ...... suntem si usor dezamagiti . Delta , de data asta , n-a fost atat de generoasa pe cat visam noi la plecarea de-acasa catre ea . Asadar , cum spuneam , intr-o tarzie ora a diminetii , cu cafelele in cani , ne straduim sa ne luam ,, inertie " . Patru dintre noi , Dutu , Dan , Vali si cu mine reusisem sa ne asezam la masa , la cafea . Marea ,, problema " o constituia Mihai care se incapatana , in pofida invitatiilor noastre , sa ramana in cort :
- Mihai ...... Scoala ......
- ...... Hmmmmmmm
- ...... Scoala mah , uite , ..... e soarele sus pe cer ! Hai la cafea .
- ...... Hmmmmmmm
- Hai mah , ziceai aseara ca bantuim canalele dupa stiuci capitale !
- ...... Hmmmmmmm
- Mai Dane , asta doarme , viseaza , ce dracu face ? Ce tot ,, hmmmmmm " -ie acolo ?
- Mai omule , nu stiu ! Cre' ca doarme . Mai Mihai , tu dormi ? Uite cafeaua , e gata !
- ...... Hmmmmmmm
- Da . Doarme . Lasa-l , sa fie sanatos . Cat o sa doarma ?
Una dintre camerele pensiunii era ocupata de-un grup-familie de constanteni . Bunicul , fiul acestuia , fiica si copiii acesteia . Copii la 4 - 5 ani , zglobii , veseli si mereu pusi pe sotii , astaptandu-l pe bunicu' si pe unchiu' sa revina de pe canale sa le numere pestii minunandu-se de sclipirile solzilor si de zbaterile acestora . Pe baietel , imi pare rau , nu-mi aduc aminte cum il chema . Am retinut-o pe Roxi . O dulceata de blonduta , dezinvolta si sociabila , devenita parca una cu peisajul . Nu parea ca-i turist , se contopise cu mediul , cu pensiunea , cu atmosfera-n sine . Cu o zi in urma ne-a vizitat la corturi si fara un preludiu sau vreun protocol anume ..... in doua secunde era prietena noastra . Ne vorbea si ne povestea cate-n luna si-n stele cu o dezinvoltura nevinovata de copil . Dar dintre noi toti ..... parca-parca avea o afinitate anume pentru Vali . Acesta , sensibilizat probabil de aerul blajin-copilaresc al acesteia se ,, apleaca " inspre ea plin de solicitudine , plin de bucurie . Ii vedeam cum povestesc , cum Vali o asculta interesat de ceea ce ea-i povestea plina de incantare si exuberanta si ne amuza in mod placut legatura dintre ei . Mami , fireste , ,, superviza " amuzata si ea la randul ei dialogul plin de farmec al celor doi . Nemai vorbind ca Roxi , plina de incantare si de veselia care-i sta bine s-o aiba un copil la varsta ei , la doua fraze de-ale lu' Vali , fugea vesela catre masa alor ei :
- Mamiiiii , mami , uite ce zice nenea Vali ! Zice ca ne plimba cu barca lui aia lunga si cu motor !!!
- Bravo mami . Dar nu-l deranjati pe d-l Vali . Nu d-aia e dansul aici , sa va plimbe pe voi cu barca .....
- Stati doamna linistita . Nicio problema ! Lasati copiii sa se distreze . In cinci minute ii iau in barca si facem o mica tura p-aici prin fata pensiunii ........
In felul asta se petrecuse dupa amiaza - seara trecuta . Mami cu bunicul la o masa la cafea , noi la alta la bere , iar Vali cu Roxi si cu fratiorul acesteia se plimbau incet cu barca in lumina rosie ce-o aseza generos soarele la apus pe suprafata apei . Un moment anume , cu un farmec anume , intr-un loc anume , intre niste oameni anume . Oameni de niciunde , oameni ce nu se vazusera si nu se vor mai vedea vreodata , oameni ce se bucura inconstient de prezenta celorlalti in viata lor , chiar si pentru cateva momente . Momente ce candva in viata vor fi amintiri frumoase .............
Tarziu seara , dupa ce luminile din pensiune se cam stinsesera , Vali , din nimic , spune catre Dan si Mihai :
- Bai fratilor . ....... Maine dimineata o sa aveti o ..... mare surpriza ! O mare si lunga ..... ,, surpriza " !
- Ce surpriza , frate ?
- Pai daca va spun ...... nu mai e surpriza , nu ?
- Bai ! Ce zici tu acolo ? Ce dracu' de surpriza ???
- Surpriza !!! Nu stii ce-i aia ? ..... Surpriza !!!
Trece si seara , pasim incet in noapte , mai bem in liniste o bere si , usor-usor , ne stracuram in corturi ( uitand de ,, amenintarea " lui Vali cu surpriza )
.....................................................................
Ma intorc la dimineata urmatoare , la cea in care ne straduiam sa-l scoatem din cort pe Mihai .
Stam la cafea si ,, inventam " discutii . Lancede , despre nimic , parca asteptand ,, Duhul Pescarilor " sa ne goneasca din scaune catre barci . Numai ca Duhul respectiv se ratacise probabil pe Trei Iezere . Niciun semn ca si-ar fi amintit de noi . Ca atare beam deja cafea rece ...... si , repet , inventam discutii .
Dintr-o data se ridica Vali si intra-n cortul lui Mihai si-al lui Dan . Credeam ca s-a mobilizat sa-l trezeasca pe Mihai ! Dar nu ! In cort liniste ...... Dupa cca 15 - 20 de secunde iese Vali triumfal cu un ...... sarpe de dupa gat !
- Baaaaai !!!!! Ce dracu' -i ala ?????
- Sarpe ! .......... Ce ??? N-ai mai vazut sarpe ???
- Bai , lasa-ma !!! De unde dracu'-l ai ?
- Cum de unde ? N-ai vazut ? De la voi din cort !!!
- Cum , mah , ..... de la noi din cort ?????
- Pai ...... l-ati avut toata noaptea-n borseta cu medicamente si cu pasta de dinti !!!!!!
- CUM , MAH , ...... IN BORSETA ??????? CIN'-LA PUS ACOLO ?????????
- Io ! Cum cine ? Nu v-am zis c-o sa aveti o surpriza ?????
- Baaaaai ! Tu ai innebunit ????? Vrei sa spui c-a stat asta toata noaptea cu noi in cort ?????????
- Da ! Numa' ca , al dracu' , a stat incolacit ! Ascuns ! de cate ori ati umblat in borseta ma asteptam sa urlati . Cum n-ati facut-o credeam c-a scapat , c-o fi iesit d-acolo . D-aia am intrat . Sa verific !
- Bai Mihai !!!!! Tu auzi ????? Am dormit ...... cu sarpele !!!
- ....... Hmmmmmmmmm ! ...... CU CE ????????????????????
- Cu sarpele bai ! Cu sarpele !
- UNDE , DRACU' , SARPE ????????
- In borseta cu medicamente si cu pasta de dinti !
- Baaaai , fir-as al dracu' , pai daca dadeam de ala-n boseta , ..... bai , ..... IO MUREAM !!!!!
- Bai ! Te-ai trezit acum ?????
- Da' cum dracu' sa nu ? ...... Auzi ! Sarpele-n borseta ! BAAAAA ! IO MUREAM DACA DADEAM DE ALA ! Fir-ar solzii lui ai dracu' ! Da' de unde-l ai ?
- De prin iarba . L-am gasit ieri .
- Si de cand e la noi in cort ?????
- De ..... ieri !
- Ptiu , mama ! Bai !!!!! Muream daca dadeam de el , ...... pielea lui a dracu' ........
- Lasa ! Acu' stim cum te trezim . Cand nu iesi din cort venim cu sarpele !
- A dracu' lighioana , ...... care ma mai prindeti pe mine-n Delta !!!!! ...... Auzi , toata noaptea am dormit cu sarpele ! ...... BAAAAAAAA , ......... TU NU ESTI NORMAL ???????????
- HA HA HA !!! De ce , mah ? Uite ce cuminte e : zice Vali incepand sa joace cu sarpele ( fireste , amuzat peste masura de fetele noastre ) . Il baga-n buzunar , il baga-n san , il pune pe dupa gat , il pupa pe dupa ceafa , etc . Noi ..... ori interzisi , siderati , ori bagandu-ne si scotandu-ne in tot neamu' serpesc ! Peste toti se auzea Mihai caruia nu-i ajungeau mascarile la adresa nevinovatei reptile . Pe masura ce-njura isi alimenta imaginatia procesand scenarii despre cum l-ar fi gasit el p-ala in borseta si despre cum ar fi reactionat . ........ Facea din rau in mai rau ! Povestea-n sine face sa ne amuzam cu totii pana la urma .
Dintr-o data apare-n curtea pensiunii Roxi ! Se juca si alerga vesela un fluture . Vali la vederea ei o striga :
- Rooooxiiiiii !
- Daaa ! Vin imediat ! Sa prind un fluture si vin !
- Bai Vali , ce faci ? Moare asta de inima !
- Nu moare . Stiu ce fac .
- Mai nene ! Macar spune-i inainte ! Nu i-l arata brusc . Se sperie copilu' !
- Nu se sperie . Las' ca stiu eu . O sa vezi .....
- Mai omule , nu-i de joaca cu asa ceva ! Tipa copila asta de scoala pensiunea ! Ti-am zis , ascunde nenorocirea aia , si inainte sa i-l dai macar spune-i ! Pregateste-o !
N-apucam sa terminam discutia si apare Roxi . Pana sa-l ascunda Vali pe sarpe , pana sa-i spuna ce si cum , Roxi-l vede , se infige categoric cu mana-n ceafa astuia , i-l smulge lu' Vali de dupa gat , si vesela intreaba :
- Ce-i asta ? Cine e el ???
- E ..... un sarpe , Roxi ! Sa nu te sperii !
- De ce sa ma sperii ? Nu vezi ce frumos e ? Uite cum se urca pe mana mea ? Vezi ?????
Ramanem cu gurile cascate ....... Ce vedem e mult dincolo de cat ne-am fi putut imagina . Aproape fara sa ne dam seama Roxi e cu sarpele de dupa gat , prin buclele blonde , incantata peste fire de faptul ca se poate juca cu un animal ..... ,, atat de frumos " !!!
- Mai nene , nu se poate !
- ..... Nu . ..... Nu se poate !
- Nu-s decat doua explicatii ! Ori nu-si da seama ce se intampla , ori e invatata cu asa ceva .....
- Io cred ca nu-si da seama , sarmanul copil ! BAAAAAH , TU-TI DAI SEAMA CA ASTA E UN ABUZ ???????
- Mai nene , nu e ! Las-o sa vedem ce face !
Printre comentariile noastre abia o auzim pe Roxi amuzata la maxim ca ....... sarpele o gadila !!! Il intoarce , il strange-n pumn , il intinde , il aseaza ,, frumos " pe scaunel ....... E de-a dreptul fascinata , noi de-a dreptul ,, interzisi " . Nu stim cum sa reactionam . Dintr-o data Roxi izbucneste vesel :
- Ma duc sa i-l arat lu mami !!!!!
- ..... Aoleooooo , Doamne Fereste ! sa vezi acuma tipete ! VALIIIIII , OPRESTE-O !!!!!!
Nu mai avem timp sa reactionam , Roxi alergand cu sarpele lovindu-i-se de picioruse ( imaginea asta mi-a ramas ,, sculptata"-n minte !!! ) catre intrarea-n pensiune . ......... Asteptam ingroziti ...... tipete ! Ale lu' mami , ale fetelor de la receptie , ale cui ar fi , ...... cert e ca asteptam tipete !
Dar nu . Apare Roxi , trista , cu ochii-n lacrimi , cu buzita de jos lasata , tinand sarpele de ceafa si cu trupu-i taras in urma ei , ..... total dezamagita :
- ...... Nu ma lasa cu el inauntruuuuuuuuuu !!! ......... Cum i-l arat eu lu' mami ??????? ..... si-o umfla plansul , un plans deschis , nevinovat , acel plans de copil dezamagit .........
Pur si simplu ne cad fetele , si dupa ce ne revenim si mangaiem pe crestet copilul inspre consolare o vedem pe mami la balconul camerei ....... zambind ingaduitor . Am realizat atunci ca ..... mami asistase la intreaga scena . Cu o raceala dezarmanta si cu o tarie de-a dreptul impresionanta ...... isi lasase copila sa ...... treaca prin experienta respectiva !
Respect Roxi , respect mami ! ....... Undeva , candva , niste oameni de nicaieri ...... ce ne-a fost dat sa avem in comun aceasta amintire !
..............................................
( poze aici :
http://pescuitul.3xforum.ro/viewtopic.p ... 6797#46797 )