-Trage ? ..... Ce-ai prins ?
-O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu' .
................................................................................
Tineri , 19 - 20 de ani , atinsi din ce in ce mai adanc de febra pescuitului decidem sa facem o Delta ! Nu va entuziasmati , nu Delta face subiectul acestei povesti !
Ne-ncarcam cu tot ce ne trebuie p-acolo , ne chinuim sa le compresam in rucsacuri si sa optimizam fiecare spatiu din buzunarele acestora , legam corturile si alte acareturi pe dinafara , husele textile ale lansetelor si unditelor si .... plecam ! Multe ! Multe bagaje ! Atat la noi , cei patru amici si vecini de bloc , cat si la prietenele noastre de atunci ( pentru unii dintre noi acestea au devenit minunatele sotii de astazi , cele ce inca ne mai intreaba dimineata la 3 30 h la iesirea pe usa catre cate-o baltoaca lipite de somn :,, Da' cafeaua ti-ai luat-o , aiuritule ?" Le sarutam din fuga , luam si cafeaua facuta de aseara pentru drum si plecam .
Asa si atunci ! Bagaje multe , cum spuneam atat la noi cat si la ele , saracele . Suportau destoinic visand la un concediu de vis in pustiul Deltei Dunarii despre care auzisera atatea minunatii . Din nefericire pentru ele a fost sa fie un cosmar ! In acel an au fost probabil cei mai multi tantari si de-o agresivitate nemaiantalnita . Dupa doua zile a dat si o ploaie naprasnica odata cu care a scazut sensibil temperatura , si iata cum din ceea ce trebuia sa fie pentru noi o pescuiala desavarsita iar pentru ele un prilej de plaja si de whist a devenit un supliciu . Un supliciu in mijlocul caruia plangeau si jurau solemn ca nu vor mai pune vreodata piciorul in Delta pentru absolut nimic in lume . Ne parea rau pentru ele , ne simteam realmente vinovati pentru ce le era dat sa suporte insa efectiv nu aveam ce face . Atat am putut face , am plecat acasa cu doua zile mai devreme fata de cat ne propusesem sa stam acolo .
..........................................................................................................
Asta e ! Ne-am resemnat si ne-am propus ca-n acel an sa ,, recidivam " spre toamna tarziu c-o iesire-n Delta insa fara ele .
..........................................................................................................
Intr-o seara in fata blocului Relu baga ,, fitilu' " :
- Bai ! Hai la munte fara fete ! Facem si noi un traseu condimentat cu sprituri , cu poante si cu veselie maxima ! Deja astea s-au cam invatat sa ne frichineasca la melodie la fiecare bere dusa la gura ! Luam si noi o vacanta de-un week-end . Ce ziceti ?
- Hai !!!
- Hai , mah , mergem ! Da' cum facem sa nu vrea sa mearga si ele ?
- Pai ...... le spunem ca mergem in Delta !!!! N-or sa vrea sigur sa mearga !!!
- Mai nene , .... esti destept !
- Ok . Asa ramane . Cand mergem ?
- Pai hai chiar in week-end-ul asta .
- Gata ! Mergem fiecare acasa si pregatim terenul . Le sunam , ne vedem cu ele , care cum stie ! Avem trei zile sa pregatim tarasenia ! Spunem ca plecam in Delta !
Numa' ca ne cam scapase ..... un mic amanunt !!! Aveam sa ne lovim de el naprasnic !
Ma suna Relu Vineri seara sa cobor in fata blocului . Oarecum nefireasca cererea lui pentru ca tocmai ne despartisem sa avem timp sa facem bagajul pentru maine . Ajung jos si vad adunata la scara toata gasca . Relu ne sunase pe toti :
- Ce-i mah ? Ce vrei ? Abia am vorbit !
- Da , stiu ! ..... E ,, groasa " !
- Cum adica ? Ce s-a intamplat ? Sa nu spui ca nu mai mergi !
- Nu mah , merg ! De mers merg ! Numa' ca a mea zice ca doarme la mine-n noaptea asta , c-o sa-i fie dor de mine , ca sa-mi faca ea cafeaua de dimineata , bla-bla-bla !!!
- Asa ! Si ? Si-a mea la fel ! Le lasam dormind si ne vedem de drum !
- Mai boule !!!!! Cum pleci tu ,, in Delta " fara scule de pescuit ????? Tu nu gandesti ???
- ............ Pfffffff , ........baga-mi-as ...... Nu m-am gandit !
- Pai pune , dracu' , mana si gandeste-te !
- Bai nene , fiti atenti aici ! N-o dati la-ntors ca ne-am ,, scos " cu fetele ! Astea vorbesc intre ele si daca vreuna se prinde de ,, manevra " ne-am nenorocit ! Nu mai avem zile cu ele !
- Bun ! Stiu !!! Ce facem ??? Nu pot sa-i spun sa nu doarma la mine . O ,, dam in alte alea " !
- Pai ....... ne luam sculele cu noi !
- Cum , mah , sa iau lansetele la munte ? Tu esti cretin ????
- Ia zii tu cum altfel vrei sa faci ? Ai alta solutie ? Vezi ca n-ai ? Tu esti ala cretinu' ! Esti cretin din clasa-ntaia !!! Esti cretin din preistorie !!!
In fine , ati inteles situatia . Plecam fiecare pe la casa lui , pe doi dintre noi ne asteptau fetele . Era acea minunata vreme in care se ,, descopereau " cu viitoarele soacre ! Care-mai-de-care mai amabila una cu alta , stateau impreuna la bucatarie ore-ntregi , isi puneau cafeaua reciproc , glumeau , ne ,, barfeau " pe noi ,, bagabontii " , isi gaseau subiecte comune de discutii , si asa mai departe . Era acea vreme dupa care ne trezim de multe ori c-o plangem sau ne lipseste . Era acea vreme .........
Dimineata la 4 30 h , in Bucuresti , in Ozana , pe strada Fetesti , patru vechi amici se-ntalnesc in fata scarii , se privesc cu fete lungi dupa care-i umfla un ras isteric ! Cu rucsacul in spate ticsit de bagaje , cu ceaun , trepied , suporti de lanseta , scaunel textil , lansete , vergi de piper , juvelnice si mincioace , paturi si cearceafuri , etc , si plecam spre Gara de Nord unde urma sa ne urcam ....... in celebrul tren de 6 10 ce pleca de la linia 1 ...... cu destinatia BRASOV !!!!!
....................................................................................
Cam de-aici au inceput sa se complice lucrurile . Daca initial nu eram pentru vecinii de vagon decat niste pescari ce urmau probabil sa coboare din tren pana pe la Ploiesti , pe masura ce ne ,, incapatanam " sa ramanem in compartiment chiar si dincolo de Sinaia ..... atrageam priviri din ce in ce mai circumspecte . Din acele priviri desluseam limpede grija calatorilor vis-a-vis de integritatea noastra psihica . Nu ne deranja , ba chiar ne amuzam intre noi .
La un moment dat pe Moromete-l interpeleaza unu' :
- Hai noroc !
- Noroc !
- Si ... unde mergeti , fratilor , la peste ?
- Daaaa !
- Unde ?
- Pai nu ne-am hotarat . Cred c-o sa coboram in Timisu de Sus .
- Bine , si unde dati voi la peste-n Timisu ?
- Pai vedem noi ! N-auzi ca nu ne-am hotarat ?
- Mai nene , p-acolo nu e decat un prapadit de parau , din ce stiu io !
- Probabil c-acolo o sa dam , nu stiu . Vedem noi . Mai vorbesc si io cu baietii si ne hotaram .
- Voi nu sunteti normali ! Si dupa ce vreti sa dati ? Ca vad c-aveti scule de fix .
- Pai dupa crap , normal !
- Unde ati vazut voi crap la munte pe parau ? Chiar ca sunteti cu capu' !
- Am vazut , am vazut ! Am si prins odata mai demult !
- Nene , aveti o problema !
- Noi ca noi ! Sa vezi tu ce problema o sa ai dupa discutia asta ! O sa cauti crapu' pe parauri pan-la adanci batraneti ! incheie Moro discutia cu necunoscutul pescar din tren in maniera sa absolut serioasa si mucalita . De-atunci se-nvarte printre noi vorba ,, Trage crapu' la Sinaia " . O folosim de multe ori in cele mai tembele situatii , in acele situatii in care ne lovim de absurdul din pescuit , absurdul ce ne paste de multe ori in partidele noastre .
...................................................................................
Intradevar coboram in Timisul de Sus sub privirile siderate ale calatorilor mai mult sau mai putin pescari . Le facem cu mana plini de veselie insa descoperim ca-n loc sa ne raspunda gestului isi fac cruce si inchid geamurile de pe culoarul vagonului . Nu suntem nici acum siguri de ce au procedat in felul asta . Probabil era curent pe culoar .
Am uitat sa va spun ca targetul nostru era ...... varful Piatra Mare , si alesesem ca traseu varianta ,, canionul 7 Scari " . Ne aruncam reciproc rucsacele in spate si ne-ndreptam catre iesirea din Timisu . Daca reactiile celor din tren au fost cum au fost , as vrea sa le fii putu vedea pe cele ale satenilor prin ale caror porti treceam ! Unii radeau , altii-si faceau cruce ca cei din tren , unii tipau la altii ,, Ioaneeeee , ui , bah , la astia !!! Nu-i normali !!! , iar unele mamici tinere isi chemau speriate copiii in curte . Fireste ca tot tambalaul asta nu facea decat sa ne amuze si ma tare facandu-ne sa scoatem lansetele din huse sa fie absolut evident genul de bagaje ce-l caram cu noi inspre varful muntelui .
..............................................................
--- va urma ---