georgica scrie: pictore, zii mai departe.
-Trage ? ..... Ce-ai prins ?
-O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu'
---- continuare -----
.............................................
Lasam in urma Timisul , lasam in urma si figurile siderate ale satenilor , si pe masura ce ne indepartam auzeam din ce in ce mai slab comentariile acestora . Nu-mi cereti sa le reproduc , niciunul din aceste comentarii nu ne-ar fi facut cinste . Ne strangem temeinic curelele rucsacilor si luam calea muntelui .
Drumul catre Piatra Mare este paralel cu paraiasul ce-si are izvorul undeva spre varful muntelui , iar debitul acestuia depinde sensibil de precipitatiile din ultimele zile cazute acolo la inaltime . Noi n-aveam de unde sa stim cat a plouat sau cat nu , si-apoi eram , asa cum spuneam , la varsta la care inca ,, ni se rupea de poporul Chinez " . Ne aruncam cu capul inainte nefacandu-ne , ca acum , prea multe calcule asupra vreunui traseu . Cert este ca n-am bagat de seama ca aici la poale , unde ar fi trebuit sa aiba un debit clar mai mare ca sus , paraul abia susura . Atat doar , faceam comentarii stupide despre cum o sa caute ala din tren crapii pe sub pietrele de pe fundul paraului .
.............................................................................................
Undeva pe traseul pe care noi abia-l incepusem se afla Canionul ,, 7 Scari " . Este o crevasa-n munte pe care o poti urca doar cu ajutorul a .... 7 tronsoane de scari metalice , unele mai lungi , altele mai scurte , ancorate in cabluri de peretii versantului . Chiar si prin aceasta crevasa ai ca vecin de drumetie nastrusnicul parau ce avea sa ne faca o ..... mare figura pana sus la cabana .
Scarile respective sunt inguste , nepermitand accesul a doi turisti trecand in paralel unul cu altul . Nu pot fi trecute decat individual pe sistemul ,, cedeaza trecerea " la intelegerea amiabila cu cel ce vine din directia opusa cu tine . In sfarsit , este un traseu frumos , deosebit si destul de frecventat de catre iubitorii muntelui . Insa inainte de accesarea canionului respectiv , exact la intrarea in acesta te poti odihni pret de cateva minute intr-un foisor dotat cu banci si cu masa . Foisorul respectiv avea sa fie locul in care multi trecatori si-au facut cruce sau carora le-au ,, cazut fetele " cat timp ne-am odihnit noi acolo .
............................................................................................
Asadar , cu lansetele-n spate , cu juvelnicele atarnand pe langa noi , distrati de ineditul situatiei , pe masura ce ne intersectam cu grupuri ce urmau traseul invers decat noi, in exact momentul in care estimam ca acestia deja puteau auzi cam ce vorbim ( nici nu era greu sa ne auda intrucat , fara exceptie , la vederea noastra ..... toti taceau ) discutam serios intre noi :
- Auzi , mah ? Ramele le-ai luat sigur ?
- Le-am luat , normal ! Sunt puse in buzunaru' la rucsac .
- Da' mamaliga ?
- Da' nu ti-am mai zis odata c-am luat-o ?
- Auzi ? Da' ce crezi ? Prindem ceva ?
- Sigur prindem ! Tata a fost saptamana trecuta cu sefu' lui si cu doi colegi si-au umplut juvelnicele . Numa' cu d-aia de la 4 kile-n sus . Au avut si ceva rupturi .
- Norocu' meu c-am fire groase .
Imaginati-va ! Inca nu era vorba la acea vreme despre ,, Camera ascunsa " insa am convingerea ca tocmai inventasem conceptul . Oamenii se opreau din coboras , se dadeau cu spatele catre marginea potecii si ne insoteau cu priviri tampe in timp ce noi ,, purtam discutii serioase " . Fireste , mai era cate unul care dupa socul initial isi revenea si intra elegant in ,, jocul " nostru :
- Pai fratilor , ce sa zic ? Fir intins , nene , oriunde-ati merge voi !
- Mersi , mersi !
- Da' nu-i nitel cam tarziu la ora asta ? Uite , e deja 11 ! Mai gasiti voi loc pe mal ?
- Gasim , gasim ! Mersi de grija . Da' avem pe unu' de-i plecat de dimineata si ne tine locurile !
- Ahaaaa ! Stiu ! E unu' mic si negru ! Grabiti-va , c-am vazut ca prinde bine !
- Prinde , da-l dracu . Prinde mereu ala . E dibaci !
- Am vazut . Mai devreme , pe la 9 prindea fluturi !
Mergem si mai sus , ne amuzam si mai tare , intalnim alte si alte grupuri , facem si-n preajma acestora discutii serioase despre pescuit , dar tot nu observam ca paraul susura din ce in ce mai timid . Dac-am fi cunoscut mai bine debitul firesc al acestuia am fi stiut ca pe drum vom ramane fara apa . Aveam la noi , daca va aduceti aminte , doar cate-un bidon de aluminiu cu apa . N-avea decat 750 ml si nu ne-a dat prin cap , pe masura ce-l golim sa reumplem cu apa din parau .
Ajungem dupa cateva ore la intrarea-n canion . Inainte sa ne avantam in maruntaiele muntelui ne lasam sa cadem pe bancile foisorului de care vorbeam mai sus . Ne scoatem cele cateva sandwich-uri pregatite cu dragoste de fetele noastre , acele sandwich-uri ce ar fi trebuit sa ne ostoiasca foamea-n drumul lung catre Delta Dunarii , mancam pe graba , terminam si apa ce-o aveam in bidoane , ne pragatim de continuarea drumului cand tocmai din canion vedem iesind un grup de turisti . La vederea acestora regizam ad-hoc o discutie tematica din care parea ca suntem foarte preocupati de populatia piscicola de pe masivul Piatra Mare :
- Ti-am spus , nu are rost sa dai la boaba . La vremea asta nu mananca .
- Stiu , acum tocmai depune . Si atunci va trebui sa dam cu momeala vie .
- Auzi ? Ia scoate putin lanseta aia . Ziceai ca nush ce problema ai la ea .
- Mda , are un inel bulit si taie firu' la aruncare .
- Da-o-ncoa sa vad ce are .
- Ti-am zis , da' ia , uite-te si zi-mi parerea ta .
- Hmm . Nu-i asa nasol . Pui un plumb mai usor , lansezi ceva mai lent si roaga-te sa nu-ti dea vre-unu' mare .
Astia de iesisera din canion inlemnisera in dreptul nostru si ne fixau cu priviri buimace . Noi ne straduiam sa ramanem seriosi , sa para fireasca discutia noastra , si cel putin aparent sa aratam ca nici nu i-am observat . Ori facusem acest efort tot drumul si fetele astora pareau mai uimite ca ale oricarui altul cu care ne intalnisem . Nu mai reusim sa ne abtinem si ne umfla un ras dement la care , dupa doua-trei secunde de blocaj , se prind astia ca toata treaba e la misto si se alatura hohotelor noastre incheind cu :
- Ba , nu stiu ce-i in capu' vostru , nu stim cat de sanatosi sunteti , ..... da' doua sticle de vin aveti de la noi ! Hahahahahahahahahahahaa !
Ne salutam cu ei , luam cele doua sticle de vin , le strangem mainile si ne indreptam catre prima dintre cele 7 scari . Nu era prima oara cand traversam canionul si-ar fi trebuit sa ne asteptam sa dam cu lansetele de toti peretii si de toate steiurile de stanca . Ne-am injurat reciproc cum ne-a venit la gura , ne-am balacarit de la origini pana-n viitor , ne-am distrat teribil cand vreunul dintre noi isi agata minciocul sau juvelnicul de cabluri , ne-am dat unii altora sau ..... aruncam unii dupa altii cu snopurile de lansete . N-am sa uit , poate , niciodata-n viata mea peripetiile noastre din acel traseu ,, 7 scari " . In sinea mea felicitam pe cel ce-a avut ideea de a merge si in mod special pe cel ce a venit cu tembela idee de a lua cu noi sculele de pescuit . Intuitiv stiam ca va deveni o amintire de ,, patrimoniu " .
La un moment dat , pe una dintre cele 7 tronsoane metalice lui Moromete ii aluneca rucsacul catre suvoiul de apa facandusi-l fleasca . Bagari , scoateri si mascari ,, la greu " in tot , in toate si mai ales , degeaba insa , in cel din fata si-n cel din spatele lui :
- Ce-ai mah ? Esti dus ? Ce injuri ca nebunu ? Dupa ce ca esti tampit si te-mpiedici de unu' singur ne-njuri pe noi ???
- Da !!! Normal !!! Pe cine vrei sa-njur ?
- Pe tac-tu ! El e ,, autoru " principal ! Te-am facut noi asa de bou ?
- Bai tampitule , dupa ce ca te rabd in juru' meu din clasa-ntaia mai esti si tare-n gura ?
- Pe cine rabzi tu , mah ? Te rabda pe tine natura , ca sa stii cum stai !!!
- Taci dracu' din gura ca te-arunc in apa .......
Nimic din toate astea insa nu erau spuse serios . Eram vechi si buni prieteni si genul asta de ,, amabilitati " faceau zilnic parte din ,, dulcegariile " cu care ne tratam reciproc . Si iata ca au dus la o amicitie ce nu s-a stins nici dupa 30 de ani si promite a mai dura cel putin inca pe atata .
Cu alte ,, milioane " de asemenea aventuri si mascareli reusim sa iesim la suprafata si dupa cateva minute de odihna ne continuam urcusul . Iesiti fiind din racoarea canionului , din nou printre peticele de soare si umbra ale padurii , dupa acele cateva minute de odihna fortam marsul catre ceea ce ne propusesem sa atingem imediat dupa orelke pranzului : cabana Piatra Mare . Fortand , insa , ne epuizam si ne insetam peste cat credeam c-o sa se intample . In scurt timp ramanem fara apa si chiar si fara cele doua sticle de vin primite la intrarea-n canion . Incepe sa ne fie sete .......
- Bai , mai da si mie niste apa .
- De unde ?
- Cum de unde ? Din bidon !
- Pai nu mai am .
- Da' ce-ai facut cu ea ?
- Cum adica ce-am facut cu ea ?
- Da , ce-ai facut cu ea ?
- Esti retard ? Ce se face cu apa ? Am baut-o , normal !
- Cum adica ai baut-o ?
- Bai , pe bune , tu nu esti sanatos ! Apa se bea , ca d-aia-i apa ! Ea curge si se bea-n gura !
- Relule , da , mah , tu putina apa .
- Nici io nu mai am . Am terminat-o si eu . Mi-am facut un soi de sprit cu vinu' de la ala . Vezi la Moro .
- Nici eu nu mai am , ce sa vada ?
- Pai si ce fac ? Ca mie mi-e sete !
- Sa fii sanatos ! Da-i inainte si bei la cabana !
- Bai Moro , mi-e sete rau ! Io nu mai po' sa urc !
- Daca nu mai po' sa urci iti trag la suturi in *** de urci de-a dura ! Misca !!!
- Da' nu-ntelegi ca nu mai pot de sete ? Nu esti normal ??? MI-E SETEEEEEEEE !!!
- ..... Tie sete , zici ??? Atunci sugea-mi-ai rucsacu , ca-i fleasca , ..... MISCA , N-AUZI ????? MISCA , SA NU-TI RUP OASELE !!! Te-a mancat in *** sa vrei la munte ??? Na munte ! ...... Ai dracu' tampiti ce sunteti , ati vrut la munte ! In loc sa ma duc io la garla , sa stau in scaunel , sa beau o bere si sa bag in ac imi rup picioarele pe muntele lu' ma-sa !!! Sa va mai aud vreodata de munte ca va dau cu ceva-n cap !
- Da' gata , mah ! Tu ce-ai ? Tu n-ai vrut ? Sanchi , nu-ti place ? .... insa nu mai aveam cu cine vorbi . Moromete nervos la maxim o luase-n sus cu o viteza de invidiat . Nu mai vedeam decat un spate gigantic de care atarna un rucsac pe masura din care inca mai siroiau cateva picaturi cu apa , cateva accesorii de pescuit aruncate alandala peste el , iar intreg acest ,, ansamblu " era sustinut de doua picioare Pantagruelice ce se infigeau hotarate in pietrele aleii . Ultimul lucru de dorit in clipa aia era sa primesti un asemenea ,, monstru " in dos . Ne ridicam sfrasiti de sete si-o luam in tacere dupa el .
Dupa vreo ora de urcus il ajungem p-asta din urma . De nervi si probabil de sete o luase sensibil inainte probabil in ideea de a ajunge mai repede la cabana . Insa acest efort sustinut la un moment dat l-a doborat chiar si pe giganticul meu amic . L-am gasit tavalit pe-o piatra gafaind si-n imposibilitatea articularii vreunui cuvant . Nici n-avea nevoie . Privirele sale au facut ca noi , la modul cel mai diplomat posibil , sa ne continuam cuminti traseul .
Dupa inca aproximativ o ora si jumate , la limita fiind si insetati peste masura , impingandu-ne sau tragandu-ne unul pe altul , ..... in fata ne apare cabana Piatra Mare . La vederea acesteia grabim pasul convinsi fiind ca vom bea apa , nepretuita apa ce ne lipsise in cea de-a doua jumatate a traseului .
Insa ajunsi in fata acesteia , cu rucsacele aruncate pe jos , cu vocile sfarsite strigand .... la cineva , ..... descoperim ca nu ne raspunde nimeni ! Insistam , strigam , batem in usa , ocolim cabana , ..... nimic !
- Incredibil . Sa nu-mi ziceti ca asta nu-i aici , ca va strang de gat !
- Stai , mah , asa . N-are un' sa fie . E p-aici . Ai rabdare ca vine .
- Pai sa vina , nene , ca altfel ii sparg usa ! Mi-e sete de-am facut nisip in gat !
- Bea si tu un ceai , ca-ti trece .....
- Taci , fir-ai al dracu' de tampit ! Ceai imi trebe mie ?
Dintr-o data , din closetul din fata cabanei apare ..... mort de beat ..... cabanierul . Incearca sa se tina pe picioare , incearca sa ne focalizeze pozitia , insa cade pe burta cat era de lat . Ne indreptam catre el , il ridicam , il asezam pe-o buturuga , ii dam doua palme si-l intrebam :
- Mai nene , unde-i apa ???
- ..... Nnnnnnu ee !
- Ce zice asta , mah ?
- Ca cica ,, nu e " .
- Bah ! Cum adica ,, nu e " ? Nu e apa ???
- ..... Nnnnnnu . C-a sssssecat apa ..... si nnnnn-a avut astia ..... cum sssss-aduca pe ,, fffffffamiliar " cu magaru' la bidoane . Asa ca ...... nnnnnnnu e apa de fro saptamana .
- Bah ! Il omor !
- Taci mah . ..... Mai nene , si noi ce bem ?
- ..... Ce stiu io ?
- Mai nene , hai sa nu ne certam . Apa n-ai . ..... Bun ! Bere ai ?
- ..... Nnnnnnnu ! Am .... baut-o !
- Cico ?
- ..... Nnnnnnnu !
- Quick Cola , citronada , ceva , orice ?
- ..... Nnnnnnnu !
- BAH !!!! .......CE CURGE P-AICI ????? AI CEVA-N VREO STICLA ????? urla Moromete scos din minti si zgaltaindu-l pe cabanier de guler
- ..... Mmmmmda . Am . ...... Vin . ..... Roze ....ddddddemidulce .
- ...... Norocu' tau .......
.................................................................
---- Va urma ----