Pescuiesc pe Valea Cociovalistei (raul care strabate Balotesti- Moara Vlasiei si se varsa in Caldarusani) din copilarie, ai mei fiind de 20 de ani fericitii posesori ai unui mic teren garnisit cu o cocioaba pe malul lacului. Lacul (raul) a fost numai partial decolmatat, din pacate '89 a venit prea devreme. Tipurile de peste difera foarte mult pe multiplele portiuni ale raului (de fapt un fel de lac cu curent aproape inexistent), unele ramanand 100% salbatice, altele populate ca la balamuc cu specii de crapi chinezesc, rar romanesc si caras. Baltile au fost braconate salbatic dupa revolutie, satenii sunt niste hoti patentati. Au furat o draga intreaga pe bucati, fara jena. Inclusiv cele populate au fost "navodite", pt ca primariile aveau termen de concesionare scurt. Concesionarul "golea" aproape tot lacul la plecare. Pe anumite portiuni se prindeau foarte bine (si se mai prind, pt cunoscatori) lin si caracuda.
Revenind, am prins si stiuca, intr-o vreme mergea la fel de bine ca in Delta. Prima mea stiuca prinsa la oscilanta (fabricatie proprie), dar si prima mea stiuca de peste 2 kg (kgr, adica reale, cantarite, nu kgp - kilograme-poza) se leaga de Cociovalistea. La fel, primul crap prins la lingurita (salbatic 100%). In ultimul timp (de 3 ani respectiv), se pare ca vor sa se ocupe serios de lac, pt ca are potential imens. Din pacate popularile si capturile au fost mai mult zvon, ma duc periodic cu sotia la plimbare pe mal sa vad ce mai pica si raman de fiecare data dezamagit.
De astfel de capturi impresionante de stiuca nu am auzit pana acum. Posibil, pt ca portiunile raului sunt bine izolate intre ele prin podete de pamant, dar eu ma indoiesc. Poate peste vreo 3-4 ani, cand "invizibilele" vor deveni de mult amintire!
Teodor Buliga