lacul varlaam

contine topic-uri care au ca subiect balti sau locuri de pescuit sportiv

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
alex.b
utilizator constant
utilizator constant

Re: lacul varlaam

Mesaj de alex.b » 16 Sep 2015, 11:07

Am incercat si eu un X rap de la Rapala un vobler suspending si am mai dat cu un DUO jerkbait 100 SP tot suspending. Ideea e ca nu am insistat cu ele. Totul tine de moment, de indemanarea pescarului, oricum asta e si frumusetea sa te puna la munca :mrgreen:

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 16 Sep 2015, 11:37

Te contrazic cu eficienta pescuitului de pe mal, primava ra cand stiucile sunt raspandite si vin si in mal am pescuit bine si am prins 30-40 in cateva ore.
Treptat in luna mai am vazut ca a scazut frecventa si a fost prea pescuit de pe mal . Oricum cu barca poti explora locuri care de pe mal nu ai acces.
Cele mai mari stiuci s-au prin pe platoul adanc la care la fel nu ai acces de pe mal.
Foarte multe de 4-5 kg sau prins in zona rulotei la 25-60m dar dintr-un unghi la care nu ai acces. Multe de 4-5 kg prinse pe platou in fata pontoanelor la distante al care nu ajungi sau nu controlezi naluca.
Intre insule si dupa insula lunga pe platou a fost festival in mai si iunie ,la l sfasit de iunie s-au mutat pe platou in zone de 2-2.5m . totula fost dinemic in functie de temperatura si vant se mutau si de la o zi la alta.
Concluzia cu voblere are in spate pescuit cu toate nalucile in paralel cu 2 lansete in toate momentele si nivelurile de hranire.

2 model de voblere au prins foartre bine in aprilei si mai si 2 modele in mai, Iunie si in cele mai dificile momente in Iulie. Cu spinnerbait am prins cele mai multe cand se hraneau dar nu ma mari de 2.5kg. Au fost cateva zile cu peste 80-90 aduse la barca si peste 120 de atacuri in 10 ore de pescuit(platuori cu apa mica, vegetatie in luna Mai).

Problema este ca voblere trebuiesc alese foarte exact in functie de adancimea unde stau stiucile/ adancimea la care este vegetatie, sa merga exact acolo dar sa nu ia vegetatie frecvent. Pauze cu variatie marie in functie de moment, variatii de recuperea ca agresivitate si multe alte aspecte de algere ale voblerelor care fac ca diferentele de rezultate cu voblere sa fie foarte mari.

Cu spinnerbaituriel ai optinii de lestare si palete/vibratie fara sa poti sa sa mofifici viteza prea mult( intre slow rolling si o viteza medie) si cam atat fara posibilitatea de stopuri lungi sau foarte lungi.

alex.b
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex.b » 16 Sep 2015, 12:00

E clar ca din barca ai mult mai multe sanse si posibilitati, eu am zis ca merge si de pe mal daca stii locurile :mrgreen:

Obletele
veteran
veteran

Mesaj de Obletele » 16 Sep 2015, 13:44

Poate ajuta si postarea mea... am fost sambata 12 sept pt prima data pe Varlaam. Cer acoperit de nori, putina ploaie dimineata, vant foarte slab si deloc spre amiaza si seara. Am inceput sa pescuiesc cu prima naluca care mi-a inspirat incredere, cum apa era putin cam tulbure am bagat un shad de 13 cm verde fluo cu spate negru, preferatul meu Relax Kopyto laminat.. pe un jig de 7 g. Cu gandul de a vedea putin si cum e apa de adanca si in ce stadiul e bradisul... atac dupa atac... incepusem sa ma simt ca unul care merge la pastravarie si da la pastrav la orice si prinde... ma gandesc ca nu depun un minim de efort sau nu imi aplic deloc cunostiintele... primul gand e ca e prea mult peste :)) ceva nu e bine! Paradoxal! Imi amintesc ca in trusa mi-am luat Savage Gear Cannibal Shad de 10 cm... 2 culori alb si firetiger... naluca care o lauda toata lumea.. 0 atacuri pe acea guma.schimb locul... kopyto rupe norma savage se face de ras! Incerc oscilanta... nimic! Bag un sarpe de vreo 20 cm de la Savage.. stiuca! Ce sa fac acum sa le sortez... parca erau gemene 1-1,5 kg... scot Rapalele... nimic pe ele. Un Dorado Dead xxx mare de vreo 13 cm... dadea stiuca in el fara probleme.. concluzie: cred ca trebuie nimerita si naluca potrivita, balta are mult peste dar nu e regula ca se prinde bine la orice, oricand.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 16 Sep 2015, 17:37

Frumos spus Obletele stiuca este foarte multa dar selectiva voblere si plastice celebre nu prind nimic, am dat de vreo 10 ori cu un vobler gen slider care merge impecabil intr-o perioada in care alte voblere faceau macel si n-am avut un atac. In functie de preferinte selectez doar strictul necesar din fiecare clasa de naluci.
Din pacate naluci cu nume celebre nu sunt bune al Varlaam desi inalte locuri probabil prind.

Ai fost pe un solunar optim desi presiunea a fost prea mare in ultimul timp :wink: , sa vezi cand nimeresti o zi cand nu mainca cum este.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 16 Sep 2015, 19:39

Din ultimele doua posturi deduc o suficienta lipsa de materie in cea ce priveste comportamentu unui rapitor care i-si apara zona , cel mai important lucru ii sa evoluezi la adincimea corecta , atenti ca nu-i chiar usor , nu cunosc specie care sa o misti de trei ori , adica stiucu ala sub tufa unde o fi primeste un stimul , ii posibil sa faca o miscare , inca un lanseu , si se pozitioneaza , urmatoru lanseu cu un stift care nu intra in palieru de adincime si ne mutam mai departe :wink:
Poti sa misti o stiuca de doua ori , sa nu obti nici o trasatura . si sa pleci mai departe , diferenta intre a fi pescar sau nu ii exact feelingu ala intre inca un lanseu sau ma misc :wink: SF dixit !

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 26 Sep 2015, 07:39

Ieri am pescuit de la 8.30 la 14.00 .Pana la ora 10 a m pacalit de voie 12 stiuculite din care 2 in jur de 2kg cele mai multe au fost sub 1kg toate pe un singur vobler foarte reactiv,nimic pe spinnerbaiat. Apa tulbure , nor si vizibilitate mica in apa, vant aproape deloc. La fiecare oprire am prins 2-3 stiuci/lite si am mai avut cateva atacuri de nervi.

Alt voblere favorit si mai reactiv nu a fost atacat am incercat si mai tarziu si nimic si nimic la domnul carasel zglobiu semn ca inactivitatea cere uneori o zornaioala mai discreta .

In premiera am folosit carlige simple pe care le-am inlocuit in barca pe voblerul dorit pe moment http://xxx.ro/produse-rapitor/carli ... pe-r-13477

Este real ca agata mai putina vegetatie , la capitolul rateruri au fost si pe ancore destule clar este ca cele care inghit sau ataca hotarat nu scapa. La capitolul pescuit C&R cu mai putina suferinta carligele ofera mai putine samse de scos ochi, sau agatat multiplu. ieri stucile atacau ciudat probabil de nervi si se agatau de spate ,cap sau alte locuri.

Dupa ora 10.30 voblerul momentului a cazut in dizgratie si am cautat alte solutii la capitolul voblere.

Am mai folosit un voblere de care s-a mai vorbit DUO Realis Jerkbait http://xxx.ro/produse-rapitor/naluc ... gill-13566 (am folosit alta culoare)

La al treile lanseu am prins una din cele mai mari stiuci .
In paralel am pescuit in cu un rapala XRap jerk similar care nu a reusit decat 2 micro marlite. Secretul este vibratia total diferita pe care o are DUO flancuri ,frecreventa,bile cu 2 tipuri de vibratie. Am alternat Xrap cu DUO si rezultatele au venit doar pe DUO desi Rapala era mai vizibil dar vibratia foarte diferita(adanancimea de evolutie identica)

Am continuat sa prind doar in zona malurilor unde era vegetatie(am incercat si pe platuori cu apa de 1.5-2m cu vegetatie) in conditiile in care soarele lumina foarte puternic si s-a incalzit mult comparativ cu temperaturiel intre 8 si 11. Au ramas active doar marlite in zonele de mal cu vegetatie care au rapus doar la DUO jerk.

La ora 2 pm am numarat 27 de stiuculite din care 3 au luat fir si in ca cateva decente, restul foarte mici sub 40cm. In continuare cred ca voblere bune si specializate fac difereranta in conditii dificile de pescuit atunci cand folosim naluci reactive. Trebuiesc doar selectate in functie de caracteristici functionale adancime si disponibilitatea pestilor + stilul de recuperare si odata folosite cum trebuie fac diferenta.

Am pus pe Zillion 100HLA un tambur Long Cast PE si cu fir are doar 18.4 g vs. cel original 27g. Setarile franei magnerice au coborat de la 4-5.5 la 3-3.5 in functie de portanta nalucilor .Nici o tendinta de peruca, distanta imbunatatita si mult mai putin efort pentru aceeasi distanta. Cantarit tamburuk de Tatula japonez cu fir are doar 21.4g .

Vedeti aici cei 2 tambuti de Tatula si Daiwa Zillion PE Long Cast Spool(rosu 84$)

http://japantackle.com/tuning-parts/spo ... daiwa.html

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 26 Sep 2015, 10:01

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 27 Sep 2015, 07:32

TheFly
veteran
veteran

Mesaj de TheFly » 27 Sep 2015, 09:15

Cristi, interesant articolul insa putin cam offtopic.
Era mai potrivit la rubrica de echipamente sau creaza un topic dedicat blogului.
E prea lung pentru o sectiune unde se relateaza de obicei info despre partide pe anumite locatii.
Daca ma apuc si eu sa scriu la fiecare locatie unde pescuiesc cate un post de o pagina si sa detaliez cum nu am prins si la ce nu am prins (in cazul meu), adorm cititorii.

Niste poze cu capturile esentiale erau mai relevante, aplauda si lumea, promovau si balta.

Scrie răspuns