dovada?semlecangheorghe scrie:Dar toti pestii inclusiv,pasnicii ,se folosesc de linia laterala ,inaintea vazului.

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
o adevarata lucrare de dizertatie!semlecangheorghe scrie:Pestii pasnici au o dantura interioara (crap,amur)altii nu stiu sigur.Cind se apropie unul de un pat de nada,pune botul ,incepe sa manince se declanseaza un refelex si la altii daca exista mai multi prin zona.Acest reflex este declansat de "rontaitul"pe care ceilalti pesti,il percep cu ajutorul liniei laterale.
Oalta dovada ar fi faptul ca ,de exemplu ,obletii se imprastie brusc ,cind din adincuri tisneste spre ei un "crucisator"dungat,cu un colorit perfect adaptat dupa mediul in care traieste.Si nu cred ca obletii vad cu ochii ce vine de sub ei,ci percep cu linia laterala undele de presiune pe care un rapitor le produce in apa prin care trece.
Clenii stau sub un mal cu salcii sau alti copaci atirnind crengi deasupra apei.Sint atenti la suprafata la gizele care cad din crengi.Deodata apare un pescar.Acesta are grija sa vina fara miscari bruste,imbracat in culori de camuflaj,cu soarele din fata.Clenii par ca nu-l observa.Apoi brusc acesta calca un bolovan care trozneste sub picoarele lui.Vibratia se transmite prin sol in apa,si este receptata cu linia laterala.Clenii dispar ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo.Asata din urma am trait-o nu odata.
Din exemplele de mai sus rezulta ca linia laterala este foarte importanta pentru pesti ,si vazul nu zic ,dar prima oara ii atentioneaza linia laterala.Iata de ce am raspuns asa amicului nostru cu voblerele transparente.Nu degeaba sint facute asa,sint convins ca in ultima faza a atacului ,un rapitor nu prea motivat,v-a ataca o naluca cu patern ghost decit un fire tiger de exemplu,dar pina sa ajunga in faza asta ,linia laterala il atrage spre naluca..
n-am scos vibratiile din calcul in ceea ce am afirmat. insa e greu de demonstrat, la unele specii de rapitori (printre care pastravul si cleanul) care dintre simturi e mai dezvoltat - vazul sau linia laterala.semlecangheorghe scrie: Clenii stau sub un mal cu salcii sau alti copaci atirnind crengi deasupra apei.Sint atenti la suprafata la gizele care cad din crengi.Deodata apare un pescar.Acesta are grija sa vina fara miscari bruste,imbracat in culori de camuflaj,cu soarele din fata.Clenii par ca nu-l observa.Apoi brusc acesta calca un bolovan care trozneste sub picoarele lui.Vibratia se transmite prin sol in apa,si este receptata cu linia laterala.Clenii dispar ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo.Asata din urma am trait-o nu odata.
.ULK scrie:
Pe scurt, depinde mult , de circumstante pe care se bazeaza mai mult , pestele...