voblere transparente

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 11 Dec 2010, 19:37

semlecangheorghe scrie:Dar toti pestii inclusiv,pasnicii ,se folosesc de linia laterala ,inaintea vazului.
dovada? :roll:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 19:50

Pestii pasnici au o dantura interioara (crap,amur)altii nu stiu sigur.Cind se apropie unul de un pat de nada,pune botul ,incepe sa manince se declanseaza un refelex si la altii daca exista mai multi prin zona.Acest reflex este declansat de "rontaitul"pe care ceilalti pesti,il percep cu ajutorul liniei laterale.

Oalta dovada ar fi faptul ca ,de exemplu ,obletii se imprastie brusc ,cind din adincuri tisneste spre ei un "crucisator"dungat,cu un colorit perfect adaptat dupa mediul in care traieste.Si nu cred ca obletii vad cu ochii ce vine de sub ei,ci percep cu linia laterala undele de presiune pe care un rapitor le produce in apa prin care trece.

Clenii stau sub un mal cu salcii sau alti copaci atirnind crengi deasupra apei.Sint atenti la suprafata la gizele care cad din crengi.Deodata apare un pescar.Acesta are grija sa vina fara miscari bruste,imbracat in culori de camuflaj,cu soarele din fata.Clenii par ca nu-l observa.Apoi brusc acesta calca un bolovan care trozneste sub picoarele lui.Vibratia se transmite prin sol in apa,si este receptata cu linia laterala.Clenii dispar ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo.Asata din urma am trait-o nu odata.

Din exemplele de mai sus rezulta ca linia laterala este foarte importanta pentru pesti ,si vazul nu zic ,dar prima oara ii atentioneaza linia laterala.Iata de ce am raspuns asa amicului nostru cu voblerele transparente.Nu degeaba sint facute asa,sint convins ca in ultima faza a atacului ,un rapitor nu prea motivat,v-a ataca o naluca cu patern ghost decit un fire tiger de exemplu,dar pina sa ajunga in faza asta ,linia laterala il atrage spre naluca..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 19:55

Si mai este ceva.Unii pescari de stationar baga in nada coji de ou coapte in duba si pisate marunt.De ce?Tocmai pentru a a accentua" rontaitul "pestilor care pun botul pe acel pat de nada si de a declansa reflexul de hranire la intregul banc.Asta am testat-o personal prin pescarii cind vroiam sa prind ciortani multi la waggler...

.

Rapala Man
veteran
veteran

Mesaj de Rapala Man » 11 Dec 2010, 19:55

semlecangheorghe scrie:Pestii pasnici au o dantura interioara (crap,amur)altii nu stiu sigur.Cind se apropie unul de un pat de nada,pune botul ,incepe sa manince se declanseaza un refelex si la altii daca exista mai multi prin zona.Acest reflex este declansat de "rontaitul"pe care ceilalti pesti,il percep cu ajutorul liniei laterale.

Oalta dovada ar fi faptul ca ,de exemplu ,obletii se imprastie brusc ,cind din adincuri tisneste spre ei un "crucisator"dungat,cu un colorit perfect adaptat dupa mediul in care traieste.Si nu cred ca obletii vad cu ochii ce vine de sub ei,ci percep cu linia laterala undele de presiune pe care un rapitor le produce in apa prin care trece.

Clenii stau sub un mal cu salcii sau alti copaci atirnind crengi deasupra apei.Sint atenti la suprafata la gizele care cad din crengi.Deodata apare un pescar.Acesta are grija sa vina fara miscari bruste,imbracat in culori de camuflaj,cu soarele din fata.Clenii par ca nu-l observa.Apoi brusc acesta calca un bolovan care trozneste sub picoarele lui.Vibratia se transmite prin sol in apa,si este receptata cu linia laterala.Clenii dispar ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo.Asata din urma am trait-o nu odata.

Din exemplele de mai sus rezulta ca linia laterala este foarte importanta pentru pesti ,si vazul nu zic ,dar prima oara ii atentioneaza linia laterala.Iata de ce am raspuns asa amicului nostru cu voblerele transparente.Nu degeaba sint facute asa,sint convins ca in ultima faza a atacului ,un rapitor nu prea motivat,v-a ataca o naluca cu patern ghost decit un fire tiger de exemplu,dar pina sa ajunga in faza asta ,linia laterala il atrage spre naluca..
o adevarata lucrare de dizertatie!
mai bine nu se putea si cum mai zicea si altcineva ,culoarea atrage mai mult pescarul!!!
Rapala worlds favorite fishing lure

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 19:56

Pai na ,sa vorbim si de pescuit.. :lol:

.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 12 Dec 2010, 11:56

semlecangheorghe scrie: Clenii stau sub un mal cu salcii sau alti copaci atirnind crengi deasupra apei.Sint atenti la suprafata la gizele care cad din crengi.Deodata apare un pescar.Acesta are grija sa vina fara miscari bruste,imbracat in culori de camuflaj,cu soarele din fata.Clenii par ca nu-l observa.Apoi brusc acesta calca un bolovan care trozneste sub picoarele lui.Vibratia se transmite prin sol in apa,si este receptata cu linia laterala.Clenii dispar ca si cum nici nu ar fi fost pe acolo.Asata din urma am trait-o nu odata.
n-am scos vibratiile din calcul in ceea ce am afirmat. insa e greu de demonstrat, la unele specii de rapitori (printre care pastravul si cleanul) care dintre simturi e mai dezvoltat - vazul sau linia laterala.
ai dat ca exemplu pescarul care calca pe un bolovan - perfect de acord.
dau si eu un exemplu: acelasi pescar, acelasi camuflaj, aceeasi grija in a nu produce zgomote-vibratii. de data asta nu calca pe niciun bolovan, clenii nu-l observa, dar arunca, de la distanta, o piatra spre/in apa. clenii care se hranesc in locul amintit se ascund abia dupa ce piatra loveste suprafata apei si implicit declanseaza vibratiile sau o rup la fuga in momentul in care percep vizual ceva ce se napustete spre ei, inainte ca piatra sa loveasca apa?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Dec 2010, 12:43

Nu stiu ce sa raspund,la scenariul propus de tine ,depinde de mai multe,de unde bate soarele,cit de mare este piatra,etc....Dar eu nu vreau sa spun ca un simt este mai dezvoltat ca si altul ci ca fiecare simt isi are rolul sau,in functie de conditiile de mediu.Evident ca aceste doua simturi pot actiona si simultan,cine poate sti care primeaza la distanta de o secunda -doua...Stiu ca acei cleni pot confunda o pietricica in cadere cu o giza sau cocon in cadere,si actioneaza potrivit refelexului declansatdar in acelasi timp,daca de sub ei se ridica un avatoi pofticios sau salau ,o taie inainte sa apuce sa-l vada cu ochii,pentru ca in cazul asta ar fi ,probabil,ultima imagine din viata lor...

.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 12 Dec 2010, 13:15

Reflexele de supravietuire, implicit reactiile cauzate de acestea sunt putin diferite , fata de reflexele de hranire/atac. Cand simte o amenintate, sigur nu mai sta din curiozitate , sa vada ce anume il ataca...a simtit cu linia ...tuuusti, o zbugheste. Dar cand ataca, se schimba situatia... Cel mai la indemana , scenarii , sunt celnii+apa limpede. Dadeam dupa ei , la stilul "pleznit" , cu cosasi, greieri....Cand gangania loveste suprafata apei...cleanul , il simte de la o distanta apreciabila, chiar cativa metrii,si daca sta spatele, daca apa e calma in zona respectiva, deci primeaza linia laterala, nu are cum sa vada , avand in vedere pozitionarea....se apropie incet sau foarte rapid, aia imbracati vin foarte incet, apar ca o umbra si urmeaza partea vizuala...Cateodata, studiaza momeala si zeci de secunde..urmeaza acceptarea momelii sau daca nu ii place ce vede(carlig prea mare sau chiar si un centimetru de fir pe pelicula apei), punerea in garda si retragerea.
Depinde , foarte mult de circumstante, ce primeaza. Sunt sigur ca in ape repezi si cu mult "zgomot de fundal" nu prea mai simte el mare lucru cu linia si in conditiile respective, cand naluca ii trece pe la nas, trebuie sa se hotareasca brusc daca ii place ce vede sau nu...si in cazul acesta conteaza mai mult stimulii vizuali, adica forma, marimea si culoarea, in ordinul aceasta.
Pe scurt, depinde mult , de circumstante pe care se bazeaza mai mult , pestele...si desigur , de experienta individuala...Un clenut, cand simte o vibratie mica...ataca fara ezitare, bunicuso pune prima data ochelaru pe nas si studiaza in prealabil :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Dec 2010, 18:47

Corect.Pe apele repezi cu multe zgomote de fundal ,merg bine nalucile cu rattle.

.

bogdan_br
junior
junior

Mesaj de bogdan_br » 12 Dec 2010, 20:30

ULK scrie:
Pe scurt, depinde mult , de circumstante pe care se bazeaza mai mult , pestele...
.
Asa cred si eu...iata doua situatii diferite:
1. Am prins ''accidental'' de cateva ori stiuca sau avat la Dunare, atunci cand recuperam montura de crap. Se repezeau orbeste in siajul creat de plumb sau momitor, cred ca in aceste situatii atacul era 100% declansat de stimulii liniei laterale.
2. In urma cu doi ani pescuiam pe Dunarea Veche obletzi intr-o zi de vara caniculara, curent f slab, fara vant, senin, apa limpede, deci turbiditate aproape zero si vizibilitate maxima. La un moment dat se repede un avat cam de 2-3 kg, exact la pluta (aprox 0,5 grame, culori alb-rosu) si dus a fost cu ea (linia era de 0,08 mm) . In acest caz, cred ca stimulii vizuali au declansat atacul. :shock: :roll:

Scrie răspuns