voblere transparente

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

rine
veteran
veteran

Re: voblere transparente

Mesaj de rine » 10 Dec 2010, 19:42

ovi_vl scrie: l am ales pe cel transparent , ce stiti despre voblerele transparente , le vede bine de la distanta pestele? :)) sunt mai speciale cu ceva?
am si eu unul bleu .da-sta dezbracat. minou de la duel.se vaz bilele in el.luat pentru avat.nici un ghiseft.la fratele lui argintiu cu spate verde am luat bine. la nudist nimic. :cry:

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 10:12

rine scrie:
semlecangheorghe scrie:,intr-o apa mica ar merge un alb sidef sau ceva usor luminiscent
de ce?daca tot ataca orbeste?

Vad ca vrei sa ma verifici,dar na iti fac pe plac.La inceputul acestui topic ,initiatorul lui a pus intrebarea daca "vede bine la distanta pestele",avind in vedere ca si-a luat un vobler transparent.Iar eu am spus ca :mai inti rapitorul percepe naluca cu linia laterala(nu trebuie musai sa o vada),apoi,daca privesti totul ca si pe o scena in miscare,pe masura ce distanta dintre peste si naluca scade,rapitorul o vede si dupa aia ataca(daca nu-l inhiba ceva),si la final o simte olfactiv -gustativ.Si am adus ca si argument faptul ca multi rapitori ii prinzi in conditii de lumina slaba sau deloc.Unde am zis ca ataca orbeste?Rapitorii "vad"cu linia laterala cind nu pot folosi ochii pentru ca-i noapte sau apa tulbure.Desigur informatia vizuala este ceva suplimentar ce-l poate inhiba ...sau nu.Iar culoarea nalucilor folosite noaptea(am zis cind este luna plina)poate influenta discret,mai ales in cazul salaului care percepe lumina pina la un lux.Orice nalucire albsidefata poate aduce un mic avantaj ,noaptea.Sper sa nu mai deduci ca am zis ca pestele ataca "orbeste",ci ca ,ia cunostinte despre naluca progresiv, nu cu toate simturile deodata.Faptul ca n-ai prins in apa tulbure ,este total irelevant,poate nu erau pestii acolo,poate,poate,...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 11 Dec 2010, 10:19

Cateodata din 2-3 pescari care dau cu acelasi tip de vobler prinde doar unul, oare de ce ?
Eu sustin ideea, ca culoare este mai putin importanta decat evolutia nalucii. Culorile stridente, verde papagal sau portocaliu, rosu sidef sunt bune in conditii de vizibilitate redusa pentru pescari mai ales.
In al doilea caz ca o naluca sa fie prinzatoara trebuie sa aiba pescarul inredere in el si sa folosesca, altfel ....

Am primit cadou de la colegi , care n-au habar de spinning cateva voblere transparente cu bile shakespeare parca ... am si incercat, mai mult ca distractie si am avut atac la ele, dar au ramas in buteni , in apa fara sa aduca vre-o peste... Cred ca bilele au contat mai mult decat culoarea :wink: .

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 10:24

Prinde doar unul pentru ca acela a ales,intimplator sau nu,cea mai profitabila pozitie in raport cu pestele,cea maieficienta prezentare(dinamica,culoare,marime,),si mai ales minutul cind sint pestii acolo si minutul cind acestia sint dispusi sa intre in joc...

.

ovi_vl
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de ovi_vl » 11 Dec 2010, 14:19

Cred ca pe o apa limpede,cum intentionez sa l folosesc ,va imita transparenta naturala a puietului,eu cel putin la asta m am gandit cand l am cumparat,acum o sa vad diferenta la pescuit ;colegu meu si a luat acelasi model dar opac sa zic asa, eu totusi cred ca pescarul conteaza mai mult decat naluca :lol:

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 11 Dec 2010, 15:52

semlecangheorghe scrie: La inceputul acestui topic ,initiatorul lui a pus intrebarea daca "vede bine la distanta pestele",avind in vedere ca si-a luat un vobler transparent.Iar eu am spus ca :mai inti rapitorul percepe naluca cu linia laterala(nu trebuie musai sa o vada),apoi,daca privesti totul ca si pe o scena in miscare,pe masura ce distanta dintre peste si naluca scade,rapitorul o vede si dupa aia ataca(daca nu-l inhiba ceva),si la final o simte olfactiv -gustativ.Si am adus ca si argument faptul ca multi rapitori ii prinzi in conditii de lumina slaba sau deloc.
nici pe departe nu poti raspunde asa la o intrebare. e ca si cum ai spune ca un om vede mai bine decat nu stiu cine. nu mai conteaza ca e perfect sanatos sau are 1000 de dipotrii. e "om".
asa cataloghezi si rapitorii...
nu conteaza ca un pastrav te vede de la un km, iar un somn de la un mm... :oops:
asta punand in calcul aceeasi turibiditate a apei, aceeasi adancime, aceiasi curenti...
(ma) repet: fizica este o stiinta exacta, nu-i filosofie :wink:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 11 Dec 2010, 16:56

boistean scrie: fizica este o stiinta exacta, nu-i filosofie :wink:
de acord cu tine insa nici legile fizicii nu-s chiar toate descoperite :wink: :roll: :lol:
in alta ordine de idei , biologia , mai are si ea axiomele ei si una dintre ele zice ca in general fiintele pierd culoare in medii mai reci si castiga culoare in medii mai calde si in perioadele nuptiale. in cazul asta voblerele transparente, translucide , ghost sau cum le-o mai zice le vad a fi mai eficiente in perioada rece din an mai ales ca apele sunt limpezi.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 18:04

Boistean ,dar dupa parerea ta cum are loc contactul intre rapitor si naluca?Cind o simte sau vede , de la ce distanta,si cum se comporta rapitorul cind devine condtient de naluca??

.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 11 Dec 2010, 19:05

semlecangheorghe scrie:Boistean ,dar dupa parerea ta cum are loc contactul intre rapitor si naluca?Cind o simte sau vede , de la ce distanta,si cum se comporta rapitorul cind devine condtient de naluca??
eu voiam sa evidentiez doar un aspect: e normal ca pentru pastrav, de exemplu (sau pentru clean), care au vazul exceptional, acest simt in descoperirea/urmarirea nalucii sa aiba o importanta mai mare decat "linia laterala", cum la somn e exact viceversa. atat si nimic mai mult.
nu-mi place sa polemizez si nu o voi face nici acum.
am atacat o idee care nu mi s-a parut fireasca: termenul "rapitor". nu-i putem pune gramada. parca as zice ca am prins un biban de 15 cm la un vobler de 25 cm...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 11 Dec 2010, 19:34

Eu cred ca prima data linia laterala ii instiinteaza prima, despre o naluca care se apropie,si ,da, cind intervine vazul,acesta ii determina sa atace sau nu.Binenteles ca ,cleanul si pastravul sint mai selectivi pentru ca au vederea mai agera si traiesc in ape mai mult limpezi.Asta comparativ cu somnul si salaul.Dar toti pestii inclusiv,pasnicii ,se folosesc de linia laterala ,inaintea vazului.

.

Scrie răspuns