tambur daiwa - intrebari

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
johnnybravo
Moderator
Moderator

tambur daiwa - intrebari

Mesaj de johnnybravo » 13 Mai 2008, 00:23

am cateva nelamuriri legate de tamburul mulinetelor daiwa:
1) asezarea firului trebuie sa fie conica pt a optimiza lanseurile?
2) daca da, conica cu varful in sus sau in jos?
3) am 3 saibe care din ce-am citit le pot folosi pt schimbarea modului de asezare a firului pe tambur dupa cum puteti "citi" si mai jos:
http://www.smartfishing.info/certate_bo ... %20002.jpg
cu greu am facut rost de varianta in engleza a schemei si un manual generic pt daiwa:
http://www.smartfishing.info/certate_booklet/CT2500.pdf
http://www.smartfishing.info/certate_bo ... ctions.pdf
intreabarea este, cum pun saiba? din schemele de mai sus inteleg ca intre piesele 9 si 10 trebuie pusa, am incercat sa trag (n-am fortat inca) si nu prea vor sa iese...
aici este o poza reala a problemei, se pare ca tre sa pun saiba pe saiba deja existenta (cea alba):
http://www.smartfishing.info/certate/IMG_0028.jpg

merci pt timpu' acordat :D

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 13 Mai 2008, 06:16

Daca e ABS da ?
Conulul are baza mare spre varf unditei. (CONTRA CON)
E avantajos la aruncare si la asezare. Vezi sa mulineti conform schemei adica rola sa fie paralela.
the angler is catching xxx, not by the lure

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 13 Mai 2008, 13:14

johnnybravo:
Nu lua ca oficial ceea ce itzi scriu. :wink: Am avut o problema cu asezarea firului pe o mulineta Shimano, in sensul ca aseza firul preferentzial spre varful tamburului. Foloseam un textil Tufline de 30lbs. Stiam de saiba/saibele respective si am cerut sfatul unui service guy de la Shimano. Mi-a zis ca asezarea textilului poate fi diferita decat cea a unui mono. Asa ca inainte sa pun saiba, am reincarcat mulineta cu un Maxima Chameleon de 15lbs si tura asta asezarea firului era OK.
Problema era o consecintza a sectziunii firului care la mono e rotunda iar la textil nu. Astfel spira de mono aluneca pe tambur pe spira precedenta si se aseaza langa ea, pe cand spira de textil datorita sectziunii si aderentzei mai mari nu aluneca intotdeauna si se intampla sa se mai aseze pe spira precedenta rezultand asezari preferentziale ale firului pe anumite zone.

Saiba respectiva nu face altceva decat sa impinga cursa tamburului mai in sus determinand asezarea firului mai spre baza in cazul in care firul se aglomera spre varf. Dar asta nu schimba winding shape-ul. Pt ca aceasta forma de asezare a firului pe tambur nu e data de saibe ci de mecanismul cu care e proiectat mulineta:wormshaft, hipoid, etc, si de timpii de intarziere ai tamburului spre cele doua capete determinand astfel forma asezarii firului pe tambur.

Aici a venit Daiwa cu tamburul ABS cu conicitatea mare spre varf care, zic ei, determina firul sa plece altfel de pe tambur, sa nu se mai ingroape spirele si sa se duca mai departe. :roll:

Cristi E
senior
senior

Re: tambur daiwa - intrebari

Mesaj de Cristi E » 13 Mai 2008, 14:03

ai incercat sa pui fir pe mulineta asa cum e ea,fara sa adaugi sau sa scoti saibe?
cum il aseaza?
in functie de asta poti sa iti dai seama,daca e nevoie sa scoti sau sa adaugi saibe,adica sa obtii conicitatea care o vrei,cu baza spre varf,buza sau invers.
adaugi saiba - il pune mai mult spre baza tamburului |<|
scoti saiba - il pune mai mult spre buza tamburului |>|
se zice ca pt fire mai sarmoase,rigide gen fluorocarbon,e bine sa ai conicitate inversa,mai mult spre buza tamburului,pt a evita perucile.
mie de obicei imi place sa am firul asezat pe tambur normal,fara nici o conicitate.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 13 Mai 2008, 14:20

am un sant de vreo 2-3mm la baza tamburului, facand abstractie de conul exagerat, am ceva similar cu ce este in poza asta, sus dreapta:
http://www.smartfishing.info/certate_bo ... %20002.jpg

am dat firul jos, am zis sa pun saiba sa vad baremi diferenta :) dar m-am lovit de probleme mecanice, sunt si cam unse piesele, n-am vrut nici sa trag, sa fortez si am zis sa intreb prima data de cum se pun saibele :)

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 13 Mai 2008, 15:10

Ce fir ai folosit?

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Mai 2008, 15:32

ce conteaza ce fir a folosit? daca firul pe care el vrea sa-l foloseasca nu se aseaza bine, inseamna ca ceva trebuie facut. adica ridicat tamburul mai sus. nu cred ca-l ajuta cu nimic sa-i spui ca daca ar folosi cutare fir s-ar aseza bine. el vrea sa i se aseze bine cu firul lui.

jony, baga-i saiba aia odata si gata :)
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 13 Mai 2008, 16:14

Nu-ntzeleg de ce te iritzi asa. Ideea era, ca si in primul meu mesaj ca asezarea e diferita pe tambur intre un textil si un mono. Probat.

Asa ca, jony, baga-i saiba aia odata si gata :D

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 13 Mai 2008, 21:03

cred ca ma las pagubas :(
piesa cilindrica (nr. 9 din schema) ce acopera saiba existenta e acoperita de o sarmulita in forma de hexagon (nr. 8) si deasupra de ea este alta piesa cilindrica mai inalta (sau e chiar axul sau piesa nr.13)..nu vor sa iese deloc si n-am kef sa le fortez...ma gandeam ca sunt mesteri pe-aci care au desfacut piesele astea sau au folosit saibele pe mecanisme similare cu ce am eu...

onesti, power pro 15lbs.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 13 Mai 2008, 21:05

not yet :D
sa vad daca nu ma ajuta astia de la daiwa... :idea:

Scrie răspuns