SIncer, chestia cu stralucirea, nu cred ca afecteaza in nici un fel muscatura, iar daca plumbul devine mai solid , nu este mai greu de turnat? Cel putin pe mold scrie ca "use pure or soft lead for best results".
Daca le vopsesti imediat dupa turnare captele, tine vopseaua destul..ma refer ca mai repde pierd jigul intr-o agatatura , nu ajunge un jig sa il folosesc atata vreme sa sara vopseaua

.
Eu le fac din tevi de apa vechi si nu am nici o problema cu ele...atata timp cat functioneaza , prinde peste mie mi-e suficient ..nu vreau sa fac "rocket-science" dintr-o banala turnare de jig...ca asa mai avem putin si ajungem sa avem retete secrete de cap de jig cu ingrediente minune ...ca si crapistii cu boilies

(care mi se pare ca ajuta mai mult la inbogatirea unora ce detin firme in domeniu)...Keep it simple..
Parerea mea.
Apropo de zgura ce se formeaza la suprafata, se poate inlatura usor, dar tot se reface in timp, oricum, daca ai destul plumb topit in recipient, intodeauna curge de sub stratul acela de suprafata, nu ajunge in mold.