Secretele turnarii jigurilor

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 13 Iul 2010, 17:08

Are dreptate rine, inainte de turnare se ia mizeria aia cu un lemn sau altceva si abia apoi se toarna :wink:
Cel mai bun e plumbul de la tzevile alea vechi de la chiuvete, parerea mea...

stefi oprea
veteran
veteran

Mesaj de stefi oprea » 13 Iul 2010, 17:18

zgura apare indiferent de ce plumb folosesti
eu folosesc sigilii noi si e curat lacrima pana il pui la topit
apoi apare faimoasa zgura
sa torni fara sa cada e meseria adevarata
"Diplomatia este arta de a spune cutu-cutu,pana pui mana pe o piatra sanatoasa"

BygDaddy
senior
senior

Mesaj de BygDaddy » 13 Iul 2010, 19:00

aia ramane la suprafata si dupa cateva turnari se poate arunca usor.la mine cel putin asa e
L-ati dat jos pe Ceausescu acu il vreti pe Gigi Becali!!!!

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 13 Iul 2010, 19:30

Domnilor , sunt totusi si niste secrete ,unul dintre ele (mai ales pt. cei care dau pe locuri cu substrat dur ) este adaugarea a 10% de Sterling sau Taramet cum il numesc unii. Si va mai zic unul , si atat, cel mai bun este plumbul de la cei care fac radiografii la sudurile de la conducte sau de la spitalele unde se fac radiografii . Gata :D :D

Numai bine...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 13 Iul 2010, 19:54

pai daca e s-a pui problema in etrem,mai buni sun anozii de la baile de eloxare;pb 99,9% :D :D

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 13 Iul 2010, 20:32

Problema nu e pusa extrem, ci logic , adausul de Sterling face ca bila sa ramana cu aceiasi stralucire tot timpul,nu se deformeaza la conactul cu dalele ,carligul nu va avea aproape niciodata joc in cap ,si asta e f. important la modelele "no colar" si marea smecherie e sunetul, pe care il face la contactul cu piatra. Despre amestecul din sorturile de protectie de la radiografii iti pot spune ca nu oxideaza (si asta e marea probleme la plumbul din conducte)si astfel vopseaua va prinde f. bine . la cel din conducte chiar daca vopsesti cu pulbere in pat fluid stratul de vopsea va sarii mult mai usor.

Numai bine...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 13 Iul 2010, 20:58

sterlingul are aceeasi temperatura de topire ca plumbul?daca vopsesti jigul in camp electrostatic nu se coscoveste vopseaua(ptr cine foloseste jig colorat) si ca o alta paranteza:nu stiu daca luciul metalic al jigului (aliat)favorizeaza! e o idee.chiar astept comentarii pro sau contra.aaa si cum se obtine materialul? o sursa ceva sau exista deja aliat cu pb?

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 13 Iul 2010, 21:27

SIncer, chestia cu stralucirea, nu cred ca afecteaza in nici un fel muscatura, iar daca plumbul devine mai solid , nu este mai greu de turnat? Cel putin pe mold scrie ca "use pure or soft lead for best results".
Daca le vopsesti imediat dupa turnare captele, tine vopseaua destul..ma refer ca mai repde pierd jigul intr-o agatatura , nu ajunge un jig sa il folosesc atata vreme sa sara vopseaua :).
Eu le fac din tevi de apa vechi si nu am nici o problema cu ele...atata timp cat functioneaza , prinde peste mie mi-e suficient ..nu vreau sa fac "rocket-science" dintr-o banala turnare de jig...ca asa mai avem putin si ajungem sa avem retete secrete de cap de jig cu ingrediente minune ...ca si crapistii cu boilies :)(care mi se pare ca ajuta mai mult la inbogatirea unora ce detin firme in domeniu)...Keep it simple..
Parerea mea. :wink:

Apropo de zgura ce se formeaza la suprafata, se poate inlatura usor, dar tot se reface in timp, oricum, daca ai destul plumb topit in recipient, intodeauna curge de sub stratul acela de suprafata, nu ajunge in mold.

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 13 Iul 2010, 21:37

Se amesteca f. bine cu plumbul si turnarea se face excelent, cred ca la noi ai sanse sa gasesti la cei care se ocupa de pompe de caldura sau sisteme profesionale unde nu se poate arginta si atunci folosesc sterling care se topeste la o temperatura joasa si are rezistenta f. mare. Eu nu mai vopsesc de multi ani in camp electrostatic, e mai incomod si rezistenta vopselei e chiar mai mica decat la cel clasic cu incalzire si depunere in pat fluid si apoi iar in cuptor (m-am ocupt mult timp de aparatura medicala si am testat f.mult vopseaua pulbere cu care se vopseau carcasele )O alta smecherie e vopseaua pe care o folosesti, cele Europene au pierderi mai mari, stratul iese mult mai gros si astfel rezistenta e mai mica (stratul gros sare mult mai usor de pe cap) plus ca nu mai ies la fel de bine amanuntele care pot fi pe Jig (ochi ,solzi).

Numai bine...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 13 Iul 2010, 21:37

da. dar pare interesanta chestia cu sunetul scos cand loveste pe piatra( vezi buletul de bronz ptr.monturi off_)plus jucul care al capata carligul in jig .cred ca asta i sa intaplat oricui si am dat vina pe defect de turnare.e o idee care cred ca merita dezbatuta :P

Scrie răspuns