kingofbeasts scrie:...cred ca totusi frecventa jerkuielilor e mai mare si eventual cu ceva alunecari inapoi ale voblerului?
Din contra!
Eu pescuiesc Slider-ul pe dos decat se vede in filmele dedicate jerkbaiting-ului. Nu folosesc deloc miscarile acelea smucite, energice, continui.
Clean am prins cel mai bine cu varianta floating.
Folosesc Slider-ul pe ape nu foarte adanci, in principal pe rau, in locuri unde apa se intoarce sau curge mai linistit. Il lansez pe sub tufe, cat mai aproape de mal, unde curentii nu sunt puternici. De regula pescuiesc din apa, lansand catre maluri sau, tot din apa, lansand in lungul malului si recuperand paralel cu acesta. Functie de cum arata raul, mai fac si cate o manevra care imi permite sa pescuiesc la distanta foarte mare de mine, in locuri greu accesibile. Intru in apa la 2-3m de mal si arunc in mijlocul raului, in curent puternic. Las galetul mulinetei deschis, lasand voblerul sa curga pe rau in jos, lundu-si fir in voie, incercand sa nu-l pierd din priviri. Cand am decis ca raul l-a purtat suficient de departe, inchid galetul si opresc derularea firului. Tras de curent, voblerul tinde sa se apropie de mal, intrand sub tufe, acolo unde eu n-as fi putut niciodata sa-l plasez direct din lanseu. Apoi incep "dansul", recuperand paralel cu malul, cu varful lansetei aproape atingand apa. Cu metoda asta am prins si cativa avati care au atacat Slider-ul in mal, la distanta foarte mare de mine (peste 50-70m).
Recuperarea nu e deloc una energica. Usoare twiching-uri din varful lansetei, cu pauze. Cateva miscari scurte, atata cat voblerul sa intre in evolutia tipca walking the dog. Pauza cateva secunde. Apoi aceleasi miscari oleaca mai puternice, cat voblerul sa intre sub pelicula, executand din nou walking the dog-ul, dar cu intreruperi dupa cateva tractuni. Apoi, ajuns la suprafata, il "ating" oleaca din varful lansetei, atata doar cat sa-l animez putin. Incerc sa-l fac sa para un pestisor care se hraneste sub suprafata apei. Repet, nu folosesc miscari prea energice si nici indelungate. Doua trei miscari, pauza o secunda, doua, iar cateva miscari. Tot "dansul" asta se produce pe spatii relativ mici. Apoi il scufund, facandu-l sa inoate submers un metru, doi, miscarile de jerk facandu-le rar, alternand tragerile scurte cu cele mai lungi, asa incat sa para inotul unui pestisor oleaca dezorientat. La manvratul Slider-ului ma ajuta faptul ca pescuiesc cu textil. Imi asigura un control precis al nalucii la distanta mare si o senzitivitate necesara pt. a putea intelege ce se intampla cu voblerul chiar daca nu se afla in raza vizuala.
Cand lansez direct catre mal, de foarte multe ori atacul cleanului vine la scurt timp dupa ce voblerul cade pe apa. De regula dupa aterizare las voblerul pret de cateva secunde nemiscat, leganat doar de valurile pe care singur le-a creat la impactul cu apa. Dupa cateva secunde incep "dansul", asa cum spuneam, cu miscari foarte scurte. Multe atacuri apar exact in acest moment. Si mai cred ca atacul asupra Slider-ului 7 nu vine neaparat din intentia pestelui de a se hrani, ci mai degraba e o reactie de aparare a teritoriului.
E greu sa explic in cuvinte, dar sper ca m-am facut inteles, cat de cat.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...