lau_bau scrie: ↑06 Sep 2019, 13:53
Din nou un super rev marca tdum
O apreciere care vine din partea dv. nu poate decat sa ma onoreze. Va multumesc.
Incerc sa fac acest topic cat mai util. De la initierea lui s-au dezbatut multe subiecte si am vazut impreuna ca piata articolelor de pescuit (ex. spinning reels) se aseamana cu un creuzet in care se fac experimente. Din pacate, noi consumatorii suntem ,,cobaii" pe care se testeaza rezultatele si asta pe banii nostri. Daca cunoastem mai in amanunt anumite aspecte, eu zic ca suntem deja pusi in garda si putem privi cu un scepticism obiectiv noile produse, oricat de frumos/comercial ar fi ambalate. Unele neajunsuri prezente in mulinete sunt atat de ,,flagrante" si evidente incat par deliberat strecurate de constructori, pentru ca fiabilitatea integrala a produsului sa dureze cam cat perioada de garantie. Daca e asa, atunci doar precizia unui astfel de calcul poate fi apreciata, dar nu si scopul acestuia.
Despre onestitatea firmelor producatoare ar fi de discutat... Am mai multe exemple, dar va dau unul concret bazat pe declaratii scrise ale producatorului. Cateodata, constructorul are cate un lot de piese nu tocmai reusite si atunci inventeaza povesti de genul celei din linkul urmator:
http://jdmfishing.com/daiwa/certate-hyper-custom/
In fraza de mai jos, constructorul tocmai recunoaste ca angrenajul principal e mai rezistent, dar e si mai galagios, comparativ cu Certatele standard:
,,Due to the harder main gear material the retrieve is louder than a standard Certate."
Daca ar fi cum spun ei, atunci asta ar insemna ca toate, abolut toate mulinetele lor dotate cu acest tip de angrenaj ,,bronz pe otel" ar fi galagioase, sau mai galagioase decat angrenajele de tip aluminiu pe bronz. Ori noi, sau multi dintre noi stim ca sunt mai multe mulinete echipate cu angrenaje bronz pe otel care sunt total silentioase (printre ele si Morethan Branzino) Asta e o dovada care infirma afirmatia din linkul de mai sus. Silentiozitatea mult ravnita de pescarii la spinning are legatura in primul rand cu precizia de prelucrare a angrenajelor si apoi cu altele, iar la urma de tot poate fi luata in calcul si duritatea materialelor. Asa ca un Certate Hyper Custom nu ar trebui sa fie mai galagios decat un Morethan Branzino. Iar despre Morethan Branzino, atunci cand a aparut pe piata si i se facea reclama, nu scria nicaieri ca e mai galagios decat un Certate Standard datorita duritatii angrenajelor. Ori ma insel eu, ori minciuna lor are ,,picioare foarte scurte" si n-a ajuns mai departe decat ,,vede" o logica elementara.
lau_bau scrie: ↑06 Sep 2019, 13:53
O mulineta emblematica, titrata de multi ca "cea mai titrata Daiwa" dar care pe mine nu m a convins.
Pe mine nu m-a tentat deloc mulineta Morethan Branzino in primul rand din cauza dimensiunii tamburului (3000 size) care implica automat si un rotor mai mare, deci multa masa si gabarit inutile. Este excedentar un asemenea spatiu imens de stocare a firului pentru nevoile mele. Marimea tamburului de 2500 mi-a fost de ajuns, dar mi-am dorit angrenajele marimii 3000, asa ca m-am dus pe varianta Bradia 2500R si ulterior pe Certate 2500R.
Dupa mine, Certate Hyper Custom 2500R cu angrenajele sale ,,bronz pe otel" si cu un rotor din aluminiu, mai putin sensibil decat cele din magneziu (ex. postarile de mai sus cu Exist si Morethan B.) este cea mai puternica si fiabila, fiindca invarte un rotor mai mic si mai rezistent. Da! pare ciudat, dar nu e. Orice 2500R trage firul (in recuperare) cu mai multa putere, la aceeasi valoare a fortei de apasare pe manivela decat 3000-ul.
Daca modelul Certate Hyper Custom 2500R ar fi fost echipat din constructie si cu un al doilea brat pe partea cealalta a racordului de oscilatie/antitorsiune prevazut si acesta cu rulment si in plus inchis cu o placa/suparafata de rulare pentru acest rulment (al doilea suport antitorsiune) atunci produsul rezultat ar fi fost mult, mult mai puternic si mai fiabil si nu mai cedau atat de repede bucsele floatingshaftului cum se intampla in prezent.
Poate ca postarea aceasta a fost cam teoretica, dar argumentele au fost de natura practica. Stiu ca sunt colegi de forum care apreciaza discutiile si informatiile de acest gen si din respect si apreciere pentru ei, mi-am rupt din timp si am punctat comasat cateva aspecte pe care doream mai demult sa le expun fiindca le consider obiective si de interes.
Acum am de rezolvat o mulineta Shimano biomaster 4000 FB, care desi are cinci saibe inaltatoare sub tambur, tot nu infasoara corect firul in spatiul de depozitare si e putin cam zgomotoasa. Vedem impreuna cum se rezola...
T.D. Rew.