@ ,,DEM" & ,,stefanflorin" Va multumesc pt. aprecieri si va urez sa nu ajungeti niciodata sa aveti nevoie sa aplicati reparatiile de pe acest topic.
Cand am initiat acest topic, sincer, m-am asteptat la o multime de postari din partea multor colegi de forum, care sa ofere solutii utile si informatii celor aflati in impas. N-a fost asa. Foarte putini s-au alaturat initiativei mele si imi pare rau fiindca exista cu siguranta baieti priceputi, dar care tin pentru ei ceea ce stiu. Asta ma face sa ma intreb daca e bine ceea ce fac si sa postez oarecum stingher. Ceea ce ma face sa merg totusi mai departe, este dorinta de a impartasi informatii, dar mai ales feedbackul de la dv. care imi confirma ca nu activez degeaba.
In cele ce urmeaza, am sa va prezint un caz cu care m-am confruntat ieri, de reparatie inedita, (diferita oarecum de cele de pana acum) a unui bat Fox Rage H Spin / 270cm / 30-100g. Noutatea consta in faptul ca la acest bat, s-a si pierdut un fragment din zona rupta. Am hotarat sa transform intr-un avantaj acest fapt si reparatia sa fie una simplificata, fara panza de carbon si epoxi (corset extern). Va fi necesara confectionarea unui segment (fragmentul lipsa). Acest mic segment confectionat va fi elementul de legatura, care va fi ulterior prins sub un matisaj si nu va mai permite celor doua bucati de bat sa se departeze si le va mentine deasupra spigotului. vom vedea. Acesta este batul rupt:
Este suficient sa privim mai indeaproape ruptura si ne dam seama imediat ce s-a intamplat. Faptul ca piciorul inelului de sub ruptura este indoit, ne spune ca acesta a preluat sarcina dupa ruperea varfului, deci ruptura s-a produs in timpul pescuitului, acesta fiind doar efectul. Cauza care a produs efectul respectiv, este alaturarea in timpul transportului a celor doua tronsoane si presarea inelului cel mare pe sectiunea subtire de varf a celuilalt tronson, lucru care l-a marcat si a produs ruptura ulterioara in timpul pescuitului. Se vede mai jos si portiunea care s-a pierdut:
Vedem impreuna in continuare, pas cu pas ce presupune reparatia de aceasta data. Primul pas, este demontarea si corectia formei inelului si curatarea vopselei si a grundului de pe zona de reparat, ca sa ne putem conecta direct pe fibra de grafit:
Confectionam apoi din segmente inegale tubulare de grafit (debitate dintr-un varf de varga de ex.) un spigot multistrat, ascutit la capete. La exterior vine tubul cel mai lung, la interior cel mijlociu iar in interior cel mai scurt. Toate cu capetele ascutite, ca sa permita flexarea si obtinerea unei reparatii elastice fara risc de rupere pe capatul de spigot:
Dupa ce introducem spigotul, aliniem cele doua segmente de unit si le lipim, dupa care confectionam la masura bucata de tub lipsa/pierduta cu care venim si o lipim si pe aceasta deasupra in spatiul gol in care trebuie sa se potriveasca perfect:
Deasupra segmentului (fragmentului) de completare pe care l-am lipit anterior si care a fost si smirgheluit se lipeste o fascie foarte subtire din grafit, cu o lungime mai mare decat cea a segmentului respectiv, astfel incat sa-i depaseasca capetele si sa ne conectam la cele doua bucati ale tronsonului rupt si sa nu mai avem plan de separare de (ruptura) la suprafata.
Tot o fascie subtire, dar mult mai scurta, vom lipi si pe partea opusa, tot spre a uni cele doua bucati de reparat si a elimina planul de separatie de la suprafata:
Se pune adeziv de jur imprejurul fasciei lungi si dupa uscare se smirgeluieste ,,pierdut"
La fel si pe partea opusa, unde am lipit o fascie mai scurta:
Executam apoi cu ata subtire un matisaj foarte bine strans pe toata lungimea reparatiei:
Impregnam cu adeziv matisajul, si dupa uscare, il smirgheluim, il vopsim in negru la culoarea blancului si il acoperim cu un lac cu uscare rapida , pentru luciu:
Remontam inelul exact pe pozitia pe care a fost. Adica, dam trei-patru spire de matisaj, apoi punem inelul si il prindem cu restul spirelor pana la acoperirea totala a talpii piciorului si continuam cu inca trei-patru spire, apoi lacuim matisajul:
La final, urmeaza probele de lucru si rezistenta, din care, prima si cea mai simpla este cea de incovoiere, ca sa verificam daca se indoaie si pe reparatie:
Pe urma, restul de probe se face in aer liber, cu batul montat si firul trecut prin inele. A fost ok. Garantie pe viata, daca se respecta aceasta procedura de reparatie.
Ineditul de aceasta data a fost:
- Obtinerea unei reparatii slim (suple), elastice si in acelasi timp rezistente in timp.
- Lipsa incorsetarii totale externe asa ca la alte reparatii pe care le-am discutat anterior. Deci, nu este nevoie de panza de carbon si de epoxi bicomponente.
- Utilizarea de materiale banale si la indemana oricui doreste sa se implice intr-o astfel de operatiune. Ata, superglue, lac incolor, tuburi din carbon de la o varga donatoare sacrificata.
- Scule banale. Bomfaier, smirghel (glasspapier), cutit. Nu a necesitat nici macar aparat de rotit pentru matisare si lacuire.
Timp mediu de lucru (include si timpii de uscare adeziv/lac) 3-4 ore.
Sa fie la folos la nevoie!
TDum. Rew.