semlecangheorghe scrie: ↑18 Aug 2019, 06:35
Clasa asta P 3, imi scapa acum, sunt din gama celor mai ieftine?
Stimate domn, asa cum a definit Shimano cu ceva ani in urma, aceasta clasa P3, (Power, Precision, Performance) ea cuprindea o familie destul de mare de mulinete, atat mai ieftine, cat si unele ceva mai sumpe, dupa cum urmeaza:
Hyperloop, Alivio, Catana, Nexave, Exage si Seido. A urmat apoi clasa P4, la care s-a mai adaugat pe langa Power, Precision, Performance si Plaissure (Placere). In fine...
Revedeti va rog fotografiile (sunt sigur ca le-ati mai vazut) cu mulinetele Shimano Ultegra din pagina 27 de pe acest topic. E doar o palida exemplificare a fenomenului discutat. Cum eu nu pescuiesc cu mulinete de la aceasta firma, am contact preponderent cu cele mai nenorocite dintre ele, desigur un procent mic fata de restul care sunt ok si sunt exploatate fara probleme de multa lume. Asa a fost si cu Stella de mai sus. Am si intrebat: ,,A mai patit cineva asa ceva?" Probabil ca nu. Dar la mine, a ajuns una cu aceasta problema. Nu mint, am vazut multe, prea multe Shimano cu galet distrus. Distrus, inseamna chiar taiat in doua parti separate total!
Dati-mi voie sa va intreb:
Intuiti de ce a fost necesara proiectarea si executarea acelui canal ingust pe galetul Stellei de mai sus, cand e la mintea unui copil, ca firul, in recuperare, intre galet si circumferinta bobinajului de pe tambur, va avea o directie variabila in functie de cantitatea de fir infasurata pe tambur???
Dupa lansare, firul recuperat se infasoara pe o directie mai apropiata de axul tamburului, fiindca lipseste de pe tambur firul lansat, iar la finalul recuperarii, se infasoara pe o directie mai indepartata de axul tamburului, fiindca a fost reancarcat firul lansat. Un galet cu un astfel de canal ingust, va obstructiona aceste schimbari de directie a firului infasurat, iar marginile/muchiile acestui canal ingust, vor uza firul. Pescarii chiar tin la integritatea firului, mai ales cand costa mult, ca in cazul multifilamentelor, care sunt si cele mai afectate de acest canal ingust de pe galet. Dovada in acest sens, e ca dupa modificarea pe care am executat-o asupra galetului Stellei din postarea de mai sus:
dmarian scrie: ↑17 Aug 2019, 12:43
problema scămoșării firului a dispărut
Ii multumesc si cu aceasta ocazie colegului ,,dmarian" pentru feedbackul promt si sper ca si Vanquishul (tocmai expirase garantia, dar era ,,vraiste" in el) pe care l-am rezolvat dupa Stella FE functioneaza la fel de bine ca si aceasata.
Deci, domnule Semlecan, daca intuiti un raspuns la intrebarea de mai sus, cu un argument care sa ofere un plus mai mare decat minusul dat de canalul ingust si implicatiile ce decurg, eu sunt curios sa-l aflu si va multumesc. Cu respect, va rog...
T.D. Rew.