Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 07 Aug 2019, 15:40

O informa?ie sumar?, dar la care nu cred c? am f?cut referire pân? acum, se refer? la distan?ierele dintre pinionul ,,melc" ?i rulmentul cel mic ce st? la baza angrenajului de tip X-SHIP al mulinetelor Shimano. Este vorba de echiparea cu un simerig din cauciuc ?i o ?aib? cu dou? cote de diametru exterior, cele dou? piese men?inând distan?a corect? între rulment ?i baza pinionului din bronz. Pe o fa??, acea ?aib? are un diametru exterior mai mic iar pe cealalt? fa?? are un diametru mai mare.

Informa?ia se refer? la dispunerea corect? a acestor componente, a?a cum se vede în poza de mai jos, (în cazul de fa??) la o Stella FI :
Imagine

În contact cu rulmentul va fi întotdeauna acea fa?? a ?aibei care are diametrul exterior mai mic ?i implicit cealalt? fa?? a ?aibei respective va fi în contact cu simeringul din cauciuc.

Asta-i tot. E doar un mic am?nunt, dar nu unul lipsit de importan??.

TDum. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 14 Aug 2019, 19:04

Ast? dat?, vedem ce se poate defecta în exploatare la o mulinet? Shimano Twin Power FB 2500, odat? cu trecerea timpului dar nu numai...

Pickupul, nu mai revine...
Imagine

Joc mare în axul tamburului. Împins în?untru:
Imagine

?i tras în afar?:
Imagine

?apte ?aibe în?l??toare ?i cea mai sub?ire dintre ele pus? ultima. Exact gre?it! Pe aceea se face frecarea tamburului:
Imagine

Asta se întâmpl? cu acea ?aib? sub?ire dac? e pus? ultima:
Imagine

Cu toate cele ?apte ?aibe, firul este înc?rcat tot r?u:
Imagine

Avem clicul knobului de frân? defect, din cauza arcului rupt. Va fi înlocuit:
Imagine

Cârâitoarea frânei tamburului aproape imperceptibil?. Se vede clichetul deplasat spre dreapta:
Imagine

Se corecteaz? din unghiurile capetelor arcului, astfel va fi deplasat clichetul spre stânga ?i cârâitoarea va deveni sonor?. A?a:
Imagine

Arcul pickupului rupt, se vede pe mas?, (?i acesta va fi înlocuit.) iar clickul de deschidere defect ,,ciupercu?a" având vârful tocit complet:
Imagine

În scopul repar?rii clickului de deschidere a pickupului, ne putem folosi de un varni? pe post de suport pentru a prelucra mica pies? în scopul ob?inerii unui nou vârf. Iat? mai jos:
Imagine

Am g?sit ?uruburi metrice (cele din stânga) în articula?iile pickup?ului. le-am înlocuit cu cele din dreapta, de tip holz?urub, fiindca sunt montate în plastic, nu în metal:
Imagine

Am g?sit ?i motivul jocului acela enorm al axului tamburului. Cineva schimbase buc?a original? din cap?tul de jos al axului vierme cu un rulment, f?r? s? acorde aten?ie cotelor acestora, ori rulmentul e mai pu?in gros decât buc?a, de acolo jocul:
Imagine

Am scos ?i jocurile cursorului wormshaftului, atât în profunzime cât ?i lateral, dup? metode pe care vi le-am prezentat în post?ri anterioare, ***??at?, uns?, totul ok.
Imagine

Am l?sat afar? o ?aib? în?l??toare, ?i am desc?rcat ?i reânc?rcat firul pe tambur, iar dup? cum se vede mai jos e bine a?a:
Imagine

Perfect func?ional?, mâine va prinde pe?te la Bazia?...

TDum. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 15 Aug 2019, 10:27

Stimati colegi de forum, apelez la dumneavoastra cu speranta ca as putea primi un raspuns la o intrebare legata de o mulineta Shimano Stella 3000 FE, fiindca as fi interesat sa concluzionez in legatura cu o problema legata de aceasta mulineta si sa stiu daca e ceva comun, sau am de-a face cu un caz izolat. Este vorba de galet. Pe langa faptul ca s-a sters acoperirea aceea negricioasa a galetului de pe canalul in care calca firul, se pare ca acest galet deterioreaza/scamoseaza si multifilamentul, in cazul de fata, fir Daiwa Morethan. Dupa mai multe teste cu mai multe fire si pe mai multe bete, (bete cu inelele verificate/intacte), utilizatorul mulinetei a ajuns la concluzia ca vina cade asupra galetului, din moment ce si buza tamburului este perfecta. Asta e si parea mea dealtfel, din moment ce alte elemente ale mulinetei nu vin in contact cu firul.

A mai patit cineva asa ceva cu o mulineta de acest tip???

Maine, voi rezolva cumva problema si va voi putea spune mai multe. Pana atunci, astept o eventuala informatie utila din partea dv. daca se poate... Multumesc.

T.D. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 16 Aug 2019, 06:25

Eu nu am auzit de asa ceva la Shimano. Dar am avut aceeasi problema cu o lanseta de casting, deci mi-a fost mai usor sa gasesc cauza eliminand mulineta din ecuatie.Problema era la ineul de varf care ierduse o mica portiune din muchie in urma unei lovituri accidentale. Am gasit hiba -care era aproape micro....scopica....- numai cu lupa si lampa dupa nush cate ori. In plus, la mulinetele de casting linegude-urile se taie frecvent, in special la Daiwe , deci de multe ori firul trece prin adevarate santuri.Chiar daca contactul nu e nu e ca si la spinning, tot printr-un sant trece firul.O alta cauza ar putea fi calitatea proasta a inelelor ..asta doar ca ipoteza generala..

Vreau sa va povestesc in continuare tot despre un galet, insa de la un Spro Red Arc, nou ,cumparat din Germania..
Propietarul era presat de faptul ca urma sa plece la o partida de feeder undeva prin Ungaria si problema consta in faptul ca firul intra pe linga rola galetului..
Mi-a adus mulineta, si dupa ce am aruncat un ochi pe schita am dat jos ansamblul galet. Totul era uscat ca in Sahara. Un sistem extrem de simplu : rola calarea o bucsa de teflon si era flancata in laterale de doua saibe transparente de material plastic. Am uns si am montat la loc. Strang surubul, cu simt, si vad ca galetul e complet blocat. Destrang putin, galetul se invarte , dar firul intra pe linga..Scot tot afara , ma uit cu lampa..nimic deosebit..montez rola si invers...la fel..Apoi imi amintesc ca am ceva rulmenti de la un Shimano care o facut baie si caruia i-am inlocuit toti rulmentii cu altii noi. Si am norocul ca unul dintre rulmenti se potriveste la fix, dar nu asa ci intra usor presat si pe ax si rola intra usor presata pe diametrul exterior..La fix. Rola se invartea de 'nspe mii de ori mai bine..Insa cand am strans surubul de fixare se bloca ccomplet. Singura solutie a fost ca am renuntat la una din saibele de plastic . Acum ,cu surubul maxim strans rola se invartea foarte bine si avea joc lateral foarte mic. Am incercat sa bag firul pe linga rola ,si nu am reusit..O sa vedem cum se comporta in pescuit..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Aug 2019, 08:21

V? mul?umesc pentru bun?voin?a de a-mi oferi sugestii domnule Semlecan. Se pare c? eu am contact cu cele mai ciudate ?i nefericite situa?ii. A?a se explic? c? dv. nici nu a?i auzit de a?a ceva la Shimano, iar eu am v?zut zeci de gale?i de Shimano distru?i de fire, câ?iva dintre ei chiar t?ia?i complet în dou?, în special la clasa P3. Asta e îns? prima dat? când v?d un galet de Stella deteriorat în a?a m?sur? încât proprietarul ei a ajuns s? cheltuiasc? o gr?mad? de bani pe fire ?i chiar s? renun?e la utilizarea mulinetei. Nici eu n-am crezut c? poate fi vorba de galetul mulinetei ?i l-am pus s? verifice cu lupa toate inelele de pe toate be?ele cu care a împerecheat mulineta. A spus c? sunt intacte toate ?i nici atunci n-am fost convins ?i l-am rugat s? le aduc? s? m? conving personal, cu o lup? 7X. Avea dreptate...

Mi-a dat libertatea de a prelucra galetul, a?a c? acum m? apuc de lucru ?i revin cu informa?ii ?i fotografii cu modalitatea de remediere.

Cu respect, T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Aug 2019, 11:41

S-a rezolvat problema, a ie?it bine ?i exist? concluzii ?i informa?ii utile. De?i avea uzuri, galetul se mi?ca u?or în loca?ul s?u. Avea pelicula neagr? ?tears? în interiorul canalului, iar sub lup?, ceva uzuri discrete s?pate de fir. S-a putut repara ?i nu cred c? e cazul de înlocuit în viitor cu unul care ar putea dobândi acelea?i probleme. Vedem împreun? rezolvarea:

În ansamblul galetului am g?sit unul din supor?ii de rulmen?i deteriorat. Buc??ile rupte nu mai erau în?untru, îns? chiar ?i a?a suportul î?i îndeplinea înc? sarcinile ?i nu avea leg?tur? cu problema:
Imagine

A?a ar?ta galetul mai îndeaproape:
Imagine

Am conceput un dispozitiv ajut?tor cu care oricine ar putea repara un galet, f?r? a avea nevoie de strung:
Imagine

Am mai trecut odat? firul (Daiwa Morethan) peste galet ?i putem observa f?r? a avea ochi de exper?i c? firul se freac? ?i de cei doi pere?i laterali ai acelui canal de pe galet. De ce a fost necesar? o asemenea concep?ie a canalului? Atât de îngust? ?i în fond, de ce acel canal??? ?tie oricine c? firul nu va fi întotdeauna perpendicular cu axul (?urubul) galetului ?i ca atare va ,,curge" dup? alte direc?ii decât cea a canalului, în func?ie de înc?rcarea tamburului. Nu cred c? gre?esc:
Imagine

Pentru a elimina marginile canalului de pe galetul acestei Stelle ?i a-i da o form? care s? nu intre în conflict cu firul indiferent pe ce direc?ie se înf??oar?, (mai spre int. sau mai spre ext. tamburului) am hot?rât s? adopt o form? de ?ea, ce se reg?sea la gale?ii mulinetelor vechi. În poza de mai jos, gale?i SIC, care au rezistat mai mult decât mulinetele ieftine pe care le-au echipat vremelnic:
Imagine

Am prins dispozitivul în ma?ina de g?urit ?i pe aceasta în menghin? ?i cu ajutorul unor pile-ac de mecanic? fin? am început prelucrarea canalului, ca la strung:
Imaginefallout new vegas facts

Am folosit apoi ?i glas papier foarte fin pentru finisare ?i în final sfoar? de cânep? imbibat? cu past? de din?i (pe post de past? abraziv?) ca s? dau lustrul final:
Imagine

A?a am considerat c? este forma optim? pentru a proteja firul:
Imagine

Din fericire, am g?sit în stocul de piese ?i un suport original de rulmen?i intact ?i am decis s?-l înlocuiesc pe cel deteriorat, de?i mai mergea ?i acela:
Imagine

Montat la loc tot ansamblul galetului (rectificat) ***??at, uns, asigurat cu vopsea filetul ?urubului, pe încercate, nu se mai opune cu nimic firului, indiferent de înc?rcarea tamburului. Firul se mi?c? liber pe orice direc?ie de acum ?i antreneaz? u?or galetul, care se învârte foarte u?or pe cei doi rulmen?i, a?a cum a fost conceput:
Imagine

Pân? ast?zi, am considerat favorit acest model de Stella (FE), ca fiind cel mai complet dintre toate Stellele care mi-au ajuns pe mân?, fiindc? are port de ungere pt. mecanisme, port de ungere pentru galet, doi rulmen?i cu bile pe rotor (X-SHIP) ?i buton ON/OFF antirevers. În fine...

Asta a fost, o rezolvare f?r? piese de schimb sau scule ori ma?ini speciale.
S? fie de folos!

T.D. Rew.

dmarian
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de dmarian » 17 Aug 2019, 12:43

Am pescuit ieri ?i azi la Dun?re cu mulineta în cauz? , ?i problema sc?mo??rii firului a disp?rut , iar mulineta func?ioneaz? impecabil ! Mul?umesc !

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 17 Aug 2019, 20:32

dmarian scrie:
17 Aug 2019, 12:43
mulineta func?ioneaz? impecabil ! Mul?umesc !
Cu multa placere domnule. Ma bucur ca am ajutat la indepartarea unei situatii stresante si costisitoare prin prisma pretului multifilamentului risipit (anterior interventiei) si frustrante prin prisma pretului platit pe ,,flagship-ul" acestui brand, in conditii de fiabilitate nesatisfacatoare. In fine... Sa spunem cu indulgenta ca a fost vorba de un caz izolat...

Aceasta functionare impecabila (a acestei Stelle) pe care o resimtiti acum, a fost si scopul meu, atunci cand dupa repararea/reconfigurarea galetului, am simtit ca ar mai fi de lucru si la interior (in afara de ungere) si v-am propus o sesiune de intretinere/verificare in principal pentru eliminarea jocurilor din angrenaje si din vormshaft. N-am mai mentionat aici procedurile pe care le-am aplicat si nici n-am mai pus pozele cu detaliile acestora, fiindca nu aduc nimic nou, ele fiind deja arhicunoscute in amanuntime, din paginile anterioare ale acestui topic. Nu stiu in ce masura sunt utile si aplicate de colegii de forum in mulinetele lor, dar eu nu tin secret rezolvarile pe care le gasesc si care vad ca functioneaza...

Multumirea dumneavoastra ma bucura si confirma faptul ca aici nu discutam doar aspecte teroretice, ci mai ales practice, menite sa aduca o completare, chiar o imbunatatire a produselor care au nevoie de asa ceva si care in productia de serie s-a dovedit ca nu beneficiaza de atentie extrema la detalii, sau de reglaje ori montaje de precizie, ramanand astfel loc de ajustari, asa cum am vazut impreuna de atatea ori, incat seamana deja a regula.

S-o folositi sanatos mult si bine fara reparatii!

T.D. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 18 Aug 2019, 06:35

@iar eu am v?zut zeci de gale?i de Shimano distru?i de fire, câ?iva dintre ei chiar t?ia?i complet în dou?, în special la clasa P3@..
Am folosit Shimano ieftine la feeder, unde chiar sunt solicitate si nu au avut nici o problema la galet . Am o multime de prieteni care folosesc tot felul de Shimano , niciodata nu am auzit de galet taiat. Ca s-a dus rulmentul sau bucsa, asta am vazut, auzit etc..Clasa asta P 3, imi scapa acum, sunt din gama celor mai ieftine?
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 18 Aug 2019, 11:03

semlecangheorghe scrie:
18 Aug 2019, 06:35
Clasa asta P 3, imi scapa acum, sunt din gama celor mai ieftine?
Stimate domn, asa cum a definit Shimano cu ceva ani in urma, aceasta clasa P3, (Power, Precision, Performance) ea cuprindea o familie destul de mare de mulinete, atat mai ieftine, cat si unele ceva mai sumpe, dupa cum urmeaza:
Hyperloop, Alivio, Catana, Nexave, Exage si Seido. A urmat apoi clasa P4, la care s-a mai adaugat pe langa Power, Precision, Performance si Plaissure (Placere). In fine...
semlecangheorghe scrie:
18 Aug 2019, 06:35
niciodata nu am auzit de galet taiat.
Revedeti va rog fotografiile (sunt sigur ca le-ati mai vazut) cu mulinetele Shimano Ultegra din pagina 27 de pe acest topic. E doar o palida exemplificare a fenomenului discutat. Cum eu nu pescuiesc cu mulinete de la aceasta firma, am contact preponderent cu cele mai nenorocite dintre ele, desigur un procent mic fata de restul care sunt ok si sunt exploatate fara probleme de multa lume. Asa a fost si cu Stella de mai sus. Am si intrebat: ,,A mai patit cineva asa ceva?" Probabil ca nu. Dar la mine, a ajuns una cu aceasta problema. Nu mint, am vazut multe, prea multe Shimano cu galet distrus. Distrus, inseamna chiar taiat in doua parti separate total!

Dati-mi voie sa va intreb:
Intuiti de ce a fost necesara proiectarea si executarea acelui canal ingust pe galetul Stellei de mai sus, cand e la mintea unui copil, ca firul, in recuperare, intre galet si circumferinta bobinajului de pe tambur, va avea o directie variabila in functie de cantitatea de fir infasurata pe tambur???

Dupa lansare, firul recuperat se infasoara pe o directie mai apropiata de axul tamburului, fiindca lipseste de pe tambur firul lansat, iar la finalul recuperarii, se infasoara pe o directie mai indepartata de axul tamburului, fiindca a fost reancarcat firul lansat. Un galet cu un astfel de canal ingust, va obstructiona aceste schimbari de directie a firului infasurat, iar marginile/muchiile acestui canal ingust, vor uza firul. Pescarii chiar tin la integritatea firului, mai ales cand costa mult, ca in cazul multifilamentelor, care sunt si cele mai afectate de acest canal ingust de pe galet. Dovada in acest sens, e ca dupa modificarea pe care am executat-o asupra galetului Stellei din postarea de mai sus:
dmarian scrie:
17 Aug 2019, 12:43
problema sc?mo??rii firului a disp?rut
Ii multumesc si cu aceasta ocazie colegului ,,dmarian" pentru feedbackul promt si sper ca si Vanquishul (tocmai expirase garantia, dar era ,,vraiste" in el) pe care l-am rezolvat dupa Stella FE functioneaza la fel de bine ca si aceasata.

Deci, domnule Semlecan, daca intuiti un raspuns la intrebarea de mai sus, cu un argument care sa ofere un plus mai mare decat minusul dat de canalul ingust si implicatiile ce decurg, eu sunt curios sa-l aflu si va multumesc. Cu respect, va rog...

T.D. Rew.

Scrie răspuns