semlecangheorghe scrie: ↑15 Apr 2019, 15:41
Eu abia astept.
Ca si intrebare pentru domnul T-dum. Am o ipoteza pe care as dori sa o discutam . Este vorba despre cele doua sisteme de culisare pe care le folosesc cele doua mari firme. Shimano foloseste sistemul pe wormshaft si Daiwa pe cama. Fiecare in diferite variante. Am observat ca cel pe cama(Daiwa) este mai rigid. Iar sistemul folosit de Shimano are mici jocuri. Eu nu cred ca acele jocuri sunt intimplatoare. Cred ca au rolul de a absorbi socurile la care este supusa mulineta. Este un fel de supapa de siguranta. Un sistem rigid , va ceda mai repede decat unul usor mai permisiv. Asa s-a ajuns la axuri indoite , sau piese depanatoare rupte. Ce parere aveti despre aceasta ipoteza??
Buna seara domnule Semlecan. Va raspund cu intarziere, fiindca pana la ora aceasta mi-am masurat ,,puterile" cu o vedeta de la Shimano. O Stella 2500fi. Si a fost un ,,meci" interesant. Va prezint mai tarziu toate ,,rundele".
Referitor la presupunerea dv. cum ca acele jocuri ale wormshaftului nu sunt intamplatoare si ar fi chiar benefice, absorbind socurile, va respect opinia si poate fi o ipoteza... Pot sa spun insa d.p.d.v. practic, ca ma confrunt des cu acele jocuri si ma straduiesc sa le elimin, fiindca daca ele nu mai exista, atunci dispar socurile, iar cursorul strabate lin canalele curbate ale axului vierme (worm-shaft). Tocmai acele jocuri creeaza socuri si o mare parte din uzurile acestui sistem. Daca exista, jocurile tot cresc si au efectul ,,picaturii de apa" Ca un mic ciocanel. Oricat de mic ar fi, el bate si bate si bate... Taseaza incet dar sigur componentele implicate in acele contacte smucite, pana se pierde geometria profilelor ce vin in contact si apar defecte, blocaje, etc. Aceasta este parerea mea.
In ceea ce ma priveste, prefer mulinetele cu depanatorul pe sistem de cama fiindca imi plac mecanismele simple, cu cat mai putine piese si complicatii. Desigur e o chestiune de preferinte si nu indemn pe nimeni sa aleaga un sistem in defavoarea altuia.
Cu respect, TDum. Rew.