Stimati colegi, in cele ce urmeaza, am sa va prezint unele probleme cu care este posibil sa va confruntati si solutiile pe care le puteti utiliza spre a le rezolva. Deasemenea, modalitati de identificare, izolare si diagnosticare a unor componente cu vicii. Voi sari etapele in care totul a fost ok si voi prezenta doar problemele si rezolvarile ce pot prezenta interes.
Daca avem o manivela cu joc in articulatie, o strangem prin infiletare la o valoare normala de utilizare si apucam cu doua degete soclul si incercam sa il rotim. Daca se misca, atunci, oricat am strange manivela, jocul nu va disparea si vom risca doar distrugerea filetului din butuc (unii au patit-o):

Pentru remediere, cautati sau confectionati o saiba cu cotele aproximative indicate in poza de mai jos si introduceti-o pe ax, in ordinea indicata mai jos:

In poza urmatoare se vede saiba montata in pozitia corecta si se pot deasemenea observa urme ale unor incercari de nituire pe care cineva le-a incercat anterior fara succes:

Alta problema. Caraitoarea franei estompata. Iata mai jos cauza, un viciu de asamblare. Priviti unde este amplasat capatul arcului pe clichet:

Iata in poza de mai jos pozitia corecta a arcului, care a restaurat clinchetul atat de drag noua pescarilor:

Elementele (discurile de pasla) de franare din tambur tasate, sunt tradate de materialele degajate in zona discurilor. Se vede in poza de mai jos un disc rosu, aditional pe care il voi adauga la montaj, ca sa restaurez inaltimea corecta a pachetului de discuri de franare:

Montat totul la loc. Se pot obserava cei patru colti care acum sint la nivel cu placa prin care se ivesc. Nu o mai depasesc ca inainte:

Constatare. Un indiciu ca ceva nu mai e in ordine. Vaselina murdara pe axul tamburului:

Tot cu titlu de constatare, la acest capac de aripa de rotor lipseste unul din ghidaje. Nu e grav. E bine doar sa verificam sa nu ramana in mulineta. In acest caz, l-a indepartat altcineva inaintea mea:

Pickupul usor deformat in zona articulatiei cu contragreutate. Nu l-am surprins suficient de concludent in poza, dar se vede:

Aceasta e pozitia corecta:

Suruburile care fixeaza capacul carterului nu au avut vopsea pe filet, iar cel subtire de pe coada mulinetei era chiar destrans:

V-am pomenti de un ,,zumzait" nu o maraiala. Maraiala e pe o frecventa mai joasa. In aceasta mulineta era un zgomot pe o frecventa mai inalta. Ca sa izolez sursa zgomotului, am hotarat sa separ sistemul de antrenare dinspre manivela spre rotor si sa pastrez activ sistemul depanatorului (wormshaftului) In acest scop, am scos pinionul conducator si rulmentul de antiretur de la care am pastrat doar camasa interioara. Am remontat provizoriu mulineta si i-am dat viteza cu mana la rotor, pe directia inainte. Zumzaitul inca prezent, a scos din culpa pinionul de pe masa si a acuzat direct sistemul wormshaftului:

Spalat, pinionul conducator, poarta urmele utilizarii sub forma unei suprafete de rodaj, de pe care s-a sters poleiala aurie. Impresia mea este ca acoperirea de protectie neagra a pinioanelor din alte mulinete, e mai rezistenta decat aceasta galbuie... Oricum, ceea ce se vede in poza de mai jos, in aceasta faza, nu se resimte in nici un fel in utilizare.

Am mers mai departe apoi cu demontarea spre sursa problemei si am lasat montate.doar pinioanele cu micromodule in carcasa. Rotite inainte scoteau zgomotul deranjant, iar rotite inapoi, erau silentioase. Aceasta este proba care dovedeste ca acel contact stabilit intre suprafetele danturilor, pe directia de functionare, a determinat o oarecare tasare/uzura a micromodulelor. Precizez insa ca in ambele cazuri, axul-vierme se rotea cu o oarecare infranare evidenta, ceea ce denota ca fusese montat prea strans. Nu avea nici un pic de joc longitudinal:

Am mai constatat un joc mare al cursorului wormshaftului si in adancime si lateral, iar cand l-am extras din locas, am observat un luciu nefiresc pe ambele fete ale sale, dovada ca se frecase intens de canalele axului-vierme in executarea sarcinii de urcare si coborare a axului tamburului, care nu circula suficient de usor prin angrenajul de bronz pe care il strabatea. Vinovata pentru aceste frecari nefiresti fiind vaselina aceea neagra pe care ati vazut-o intr-o poza anterioara:

Ce s-a putut face:
1) Am subtiat distantierul care strangea prea tare si infrana axul-vierme.
2)Am incarcat putina vopsea pe marginea bucsei, ca sa preseze putin pe camasa exterioara a rulmentului de pe cursor.
3) Am incarcat cu vopsea axul cursorului si l-am introdus fortat in camasa interioara a rulmentului, in care avea joc mare initial. Precizez ca diametrul exterior al rulmentului era cota in cota cu diametrul locasului si nu a necesitat corectie de cote.
4) Am incarcat cu vopsea butucul pinionului alb in scopul asamblarii presate a celor doua pinioane cu ax concentric comun, care si ele flendereau unul pe celalalt. :

Mai jos, cele doua pinioane despre care am pomenit la punctul 4):

Intrucat rulmentul din profunzime avea joc fata de carcasa, am corectat acel joc cu vopsea si am introdus presat rulmentul in carcasa:

Am montat mulineta si dupa cum se vede saiba montata la manivela e discreta:

Nu mai are jocuri nepermise, se simte foarte legata, se misca foarte usor si singurul lucru care mai aminteste de starea in care se afla, este un bazait remanent discret, care nu se mai vindeca, el fiind generat de o calcatura de rodaj/uzura formata pe suprafata activa a dintisorilor pinioanelor cu micromodule ale reductorului de viteza din sistemul wormshaft.
Aceasta uzura se datoreaza functionarii infranate a axului-vierme, prea strans la capete coroborata cu o actionare relativ-fortata a axului tamburului ce fusese contaminat cu vaselina si particule improprii, in loc sa fie uns cu un ulei fin.
Acestea sunt lucruri ce nu trebuie ignoorate in faza de montaj.
Domnilor, sper ca la nevoie, sa va fie de folos si aceste informatii...
TDum. Rew.