In cele ce urmeaza, am sa fac publice cateva informatii care pot fi utile in cadrul operatiunilor intretinere a mulinetelor.
Astazi am avut pe masa o mulineta Daiwa Certate Hypercustom 2508 de la I'ze Factory, care a ajuns la mine in urma unei incercari mai putin reusite de servisare, dupa care nu a mai functionat multumitor si se rotea mai greoi si cu oarecare zgomot. Intrucat motivul pentru care fusese deschisa anterior a fost aparitia unui fasait, am inceput cu verificarea galetului, fiindca se intampla frecvent ca acesta sa produca zgomot daca nu i se acorda periodic atentia cuvenita.
La acest model, ca si la altele, galetul se sprijina pe un rulment si pe o bucsa. Contactul galetului cu aceasta bucsa este locatia care este sursa zgomotului care apare in lipsa gresarii:

La Daiwele mele, pun cate o picatura de ulei din cand in cand in locul indicat in poza urmatoare si aceasta se absoarbe in spatiul de dedesubt ajungand exact pe acea bucsa, fara a fi necesar sa mai destrang surubul. Simplu si rapid. Puteti incerca:

Va mai dau un pont de ungere rapida printr-un pseudoport de ungere, (care de acum nu va mai fi secret) ce poate fi accesat prin destrangerea celor trei suruburi ce inchid capacelul circular. Se poate pulveriza un puf-doua de spray interflon ce va ajunge exact pe interiorul pinionului conducator, chiar unde este dantura si se va transforma in cateva minute in vaselina si gata ungerea. Acesta e orificiul de acces:

In fine, am trecut la demontarea pas cu pas a componentelor in scopul depistarii piesei sau pieselor care introduceau frecari si cand am ajuns la angrenajul din otel pe care sta rotorul, am constatat ca se invarte mai greu decat ar trebui si am identificat si motivele (doua). Pe deoparte, saiba curbata din otel care tine rulmentul cel mic in scaunul sau, era prea indoita si exercita si o apasare pe rulment, nu tinea doar distanta necesara, iar al doilea motiv, era amplasarea pe dos (gresit) a acestei saibe ondulate. Astfel, se sprijinea cu marginile pe partea fixa (capsulata) a rulmentului si cu ,,cocoasele" pe angrenajul care se rotea. De acolo frecarea si infranarea. Am gasit-o asa:

Montarea corecta a saibei andulate este cu ,,cocoasele" spre rulment si deci in contact cu camasa interioara care se roteste si cu marginile spre pinion, fata de care saiba trebuie sa fie fixa si sa se roteasca odata cu acesta fara frecare, asa:

Se monteaza deci cu ,,cocoasele" spre rulment si cu marginile spre pinion, ca sa nu existe frecari, asa:

Trecand mai departe, am gasit cam intepenit si pinionul de oscilatie cu stift excentric. La demontare am gasit si motivul, sub acest pinion. Un fir de pe pensula cu care s-a aplicat unsoarea:

Astea au fost problemele ce generau mersul greoi. Am uns componentele si in poza de mai jos se vede cantitatea de vaselina care apreciez eu ca e indicata pentru o gresare optima:

La demontare nu am gasit nici o saiba de calare sub nici una din urechile capacului. Trebuie sa avem grija la aceste saibe. Am verificat cu lera-spion si am identificat doar un loc in care era necesara o saiba pe care am si confectionat-o, de 0.08mm:

A mai urmat doar identificarea apropierii corecte dintre pinioane, (fiindca mulineta a functionat o vreme cu suruburile carcasei destranse si cu distantiere cu cote improprii) prin teste repetete si asamblarea finala. O bijuterie full metal si cu ,,pedigree" ales, e acum gata de pescuit.

Sper sa va fie de folos la nevoie aceste informatii.
Rew.