tito scrie:Ioan S. scrie:cu Polaroid vedeam 30cm sub apa, cu Oakley 1,5m .
Stii ce e extraordinar ? Compozitia chimica a substantei care joaca rol de filtru pentru lumina polarizata e descoperita de mai bine de un secol si o folosesc toti cei care produc asa ceva ... asa ca e greu de crezut ca de aici provine diferenta.
Care sa fie secretul ?
Filtre de polarizare se folosesc si in industria fotografica. Cum iti explici diferenta de pret dintre acestea.Unele costa cateva sute de lei, altele cateva milioane...sa nu-mi spui ca si acolo e marketing si fotografii profesionisti le cumpara pe cele mai scumpe doar pentru fitze.
Daca te referi la tehnica fotografica, acolo nu mai este nici un mister. Este vorba de precizia prelucrarii lentilei. Orice aberatie de forma sau de omogenitate a materialului lentilei va produce deformari in imaginea care ajunge pe senzorul CCD ori pe film. Explicat simplist, intra in lentila niste raze de lumina paralele iar la iesire nu mai sunt paralele pentru ca unele au intilnit neomogenitati ori aberatii de forma a lentilei si au fost deviate. In acest caz imaginea va fi deformata sau neclara pentru ca nu toate razele de lumina ajung pe senzor acolo unde ar trebui.
In domeniul foto, exista aparate cu zoom optic de 5x si aparate cu zoom optic 30x. Cu cit zoom-ul e mai mare cu atit devierile produse de eventuale imperfectiuni ale lentilei vor fi amplificate. In astfel de cazuri nu prea este de ales, cu cit creste precizia aparatului trebuiesc folosite lentile mai precis prelucrate. In plus, exista si asa-numitul zoom-optic, care iarasi mareste imaginea si eventualele imperfectiuni devin vizibile. In concluzie, cu cit vrei ca imaginea sa fie mai fidela cu atit trebuiesc lentile mai precise. (Noroc ca exista o limita fizica data de numarul de pixeli ai aparatului, ca altfel producatorii nu ar sti unde sa se opreasca in tehnologia lentilelor ... )
Trebuie sa ai in vedere ca lentila ideala nu exista. Orice lentila produsa in lumea asta prezinta imperfectiuni mai mici sau mai mari functie de precizia de prelucrare. Cu cit creste precizia creste si costul, insa cresterea costului nu e proportionala cu precizia, cresterea este exponentiala.
Noroc ca pixelul de pe un senzor (si similar "senzorii" din retina umana) au o anumita dimensiune. Asta inseamna ca exista o limita de deviatie care poate fi tolerata, intrucit raza de lumina, desi usor deviata, cade pe pixelul pe care trebuie sa cada.
De aici rezulta ca exista o precizie de prelucrare economica, care asigura ca deformarile imaginii sa se incadreze in limite care nu pot fi sesizate de ochiul uman.
In cazul instrumentelor optice, cu cit creste precizia instrumentului, cu atit ai nevoie de lentile mai precis prelucrate.
Ca precizie de prelucrare, una e lentila pe care o pui la un telescop si alta pe care o pui la o pereche de ochelari obisnuiti. Chiar daca pe ochelarii obisnuti ai pune lentile prelucrate cu precizia celor pentru telescoape, tot nu vei vedea inelul lui Saturn folosind doar o pereche de ochelari.
De asta am mari indoieli in privinta a cit de adinc vezi tu sub apa folosind una sau alta din cele doua perechi de ochelari ... dar sa spunem ca te cred ... asta pentru ca si eu sunt pescar.
