kingofbeasts scrie:apropo, de patrunderea sarii si sau nisipului sau mizeriei la galet nu sunt mai multe sanse ca un rulment capsulat sa reziste in timp? ma gindesc ca in principiu sarea sau nisipul se comporta ca un smirgel la galet in cazul bucsilor cand 2 piese dure se invart una in alta in timp ce la rulmentul capsulat mizeria nu prea poate patrunde mai ales daca e gresat iar lipsa frecarii directe elimina jocurile. nu prea vad eu cum s-ar bloca un rulment si sa gripeze astfel rola galetului , cu atit mai mult cu cat rulmentul n-are niciuna din camasi fixa in angrenaj (nici cea exterioara pe care fara nici un efort se invarte rola si nici cea interioara care se invarte pe ax). ceea ce vreau sa spun defapt este ca un rulment blocat in cel mai rau caz se va comporta ca o bucsa la galet.![]()
din cate stiu eu un rulment gripat, blocheaza si angrenajul din care face parte doar atunci cand e pozitionat prin presare cota in cota (avand ambele camasi fixe in angrenaj)
rulmentul se strica din cauza apei sarate (rugineste si se gripeaza ) poate sa fie cu ce capsulare vrei tu ca nu va fi perfect etans . in plus un rulment care merge greu trebuie schimbat . bucsa de bronz grafitat (alama ABS sau alte bazaconii ) o stergi cu cirpa , pui un pic de ,, unsoare " de care ai si dai linistit la peste . treaba asta poti sa o faci si pe girla nu numai acasa . pe girla sigur nu ai rulment de schimb. un rulment blocat se poate comporta ca o bucsa daca bilele sunt blocate si nu are cota de presare dar sigur se va invirti mult mai greu deci o bucsa obisnuita , iar daca rugineste cu totul se blocheaza , camasa exterioara si cea interioara cresc in volum din cauza ruginii si atunci sa vezi blocare si fara cote de presare .
in legatura cu Cormoranul : daca ai desfacut mulineta la galet ai putut vedea ce forma are acea bucsa pe care se invirte galetul .santul din bucsa e pentru frecare minima si pentru a pastra in el vaselina . nu va ,,unfla " galetul 20000 de ture dar se invirte corespunzator si suficient cit sa nu se taie si sa protejeze si firul . am si eu mulineta asta si nu vorbesc din filme .
Daca 2 producatori Germani folosesc sistemul acesta eu sunt de parere ca poti avea incredere in el . sigur inginerii alora au facut niste ani de scoala si au anumite competente in domeniu .
pentru eficienta maxima rulmentii trebuie sa aiba cote de presare si pe camasa exterioara si pe cea interioara . teoretic ca practic in cazul mulinetelor nu au nici una nici alta ! astfel apar jocurile care descentreaza rulmentul si produc frinarea luisemlecangheorghe scrie: ...Ca sa inlocuiesti un rulment iti trebuie o penseta si o surubelnita si ai rezolvat problema....In schimb o bucsa trebuie sa intre �usor presat�in locasul ei.Daca este de mult timp acolo ,probabil ca va fi si incapatinata la scoatere,si necesita o scula mai speciala..
bucsa teoretic trebuie sa aiba o cota de presare si una de alunecare sau doua cote de alunecare in functie de rolul ei in mecanism . practic in cazul galetului se prefera doua cote de alunecare si nici o cota
de presare .
nefiind mecanisme de extrema precizie fiecare producator face cum crede ca e mai bine . noi putem avea pareri proprii dar asta nu i va influenta cu nimic . astfel ca pentru inlocuirea unui rulment sau a unei bucsi la galet trebuie cam aceleasi scule .