mulinete de forta vs rulment la galet

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

edi_curiosul
veteran
veteran

Mesaj de edi_curiosul » 11 Noi 2011, 11:35

kingofbeasts scrie:
edi_curiosul scrie:(lagarul din cutia de viteze se lafaie in ulei, deaceea DAM spune ca galetul de forta e bine inchis sa se creada in cutie de viteze adica asta e conditia unui lagar > baie)
ei ziceau de corpul mulinetei ca e bine inchis (constructie etansa cu garnitura) si astfel angrenajul dinauntru e bine protejat de interventia factorilor externi si utilizarea rulmentilor acolo nu pune probleme; insa la galet, neputand fi asigurate aceleasi conditii (etansarea) nu au putut folosi rulment fiind mai indicat lagarul care rezista mai bine la contactul cu sarea si mizeria .
daca nu ma inseala memoria si cei de la Daiwa opteaza pentru lagar la mulinetele de spinning proiectate pentru pescuitul in apa sarata . la Shimano chiar nu stiu dar oricum la ei un rulment valoreaza cit trei rulmenti obisnuiti :lol:
asa e :oops:
dar e clar acum

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 11 Noi 2011, 23:27

Teoria ii pentru oricine , punerea ei in practica da batai de cap , daca nu ar fi asa DAM ar putea concura cu Daiwa sau Shimano , cu permisu lui Van Staal , Accurate sau Zeebaas :wink:

Degeaba ai tehnologia daca folosesti material aiurea , sau degeaba ai material daca nu ai tehnologie , desi asta ultim caz nu se intampla :)

Am mulinele in amandoua cazurile , alea cu rulmenti trebuie curatate , insa ii incorect spus , mai bine zis inlocuit "unguentu" cu unu nou pana inainte ca sarea sa schimbe formula chimica :)

Mulinetele cu rulmenti pe bile nu distrug firu asa de repede , ii impresionant sa vezi cum ii firu dupa 5 partide de speed jigging pe o Catalina sau Saltiga comparat cu o Stella sau Twin Power SW :wink:

Primii 50-70 de m de Power Pro dupa 5 partide arata ca un Tuf Line obosit , cu ciupituri !

Nu la fel se intampla in galetu la Stella , insa la ala mai tre sa umblu din cand in cand , in timp ce Saltiga nu am atins-o in 6 ani de salt water :wink:

Io nici macar nu spal mulinetele dupa pescuit !

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 11 Noi 2011, 23:36

SF scrie: ..........

Io nici macar nu spal mulinetele dupa pescuit !
SF-ule, esti criminal ... :lol: :lol: :lol:

nici eu nu sunt genul care sa stea sa isi bibileasca sculele prea des dar nici nu vreau sa ma gandesc la ce sunt supuse mulinetele alea ...

acum vreo 8 luni am cumparat second un TwinPower de la un individ caruia i-a scapat in apa pescuind la mare si pe ce care a uitat sa o curete (o vindea la aproximativ 20% din pret si nu o puteam rata) si am ramas masca de ce era in ea si cat de greu mergea ... Ulterior deschisa, spalata, degresata si unsa merge ok dar initial cand am deschis-o chiar ma indoiam ca va mai functiona OK ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 11 Noi 2011, 23:56

In apa sarata pe tulbureala nu prea merge , defapt deloc . Nu intra mizerie in 3 ani cat in 3 zile de Somes sau orice alt rau mare din tara , si care are o turbiditate mare .
O mai suit cate un val pe mine , insa nu m-o ingropat , nu am avut mulinetele in nici un moment scufundate in ocna , insa cel putin la modelele care le am io nu as avea probleme .
Si nici un Twin Power SW :wink:

Consider Dunarea mai periculoasa pentru sanatatea unei mulinete ca apa marii :wink:

La Saltiga galetu ii mai ermetic ca la orice scula pe care am vazut-o pana acum , poti acumula la suprafata , insa inauntru nu intra .

Insa nu am pus mana pe una din asta inca :)

http://www.zeebaas.com/skisher.html

Cred ca-s cele mai scumpe mosorele la ora asta !

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 12 Noi 2011, 14:55

SF scrie:Teoria ii pentru oricine , punerea ei in practica da batai de cap , daca nu ar fi asa DAM ar putea concura cu Daiwa sau Shimano
as fi preferat sa faci afirmatia asta dupa ce ai pescuit macar odata cu o D.A.M quick M insa concurenta intre producatori nu face obiectul topicului :wink:
SF scrie:Degeaba ai tehnologia daca folosesti material aiurea , sau degeaba ai material daca nu ai tehnologie
[...]
Nu intra mizerie in 3 ani cat in 3 zile de Somes sau orice alt rau mare din tara , si care are o turbiditate mare
1.de acord cu tine la partea cu tehnologia
2.turbiditatea mare pe riurile de la noi (care se pare ca dureaza tot mai multe luni pe an )m-a determinat sa caut produse rezistente la apa sarata si implicit a determinat cautarea celui mai fiabil sistem de galet la categoria de produse de sub 1000 lei (nu prea im place sa dau banii pe obiecte de un sezon dar nici nu intentionez sa dau pe-o ustensila de pescuit mai mult decat pe o masina - vezi Van Staal sau Zeebaas-).
SF scrie: Consider Dunarea mai periculoasa pentru sanatatea unei mulinete ca apa marii :wink:

La Saltiga galetu ii mai ermetic ca la orice scula pe care am vazut-o pana acum , poti acumula la suprafata , insa inauntru nu intra .
interesanta chestiunea cu galetul etans la Saltiga. cum e realizata etansarea? intreb pentru ca cel putin teoretic , orice garnitura la galet ar ingreuna rotatia rolei prin frecare. :roll:

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 12 Noi 2011, 22:44

kingofbeasts scrie:buun . pai atunci daca tot e mai eficient si mai sigur sistemul cu bucsa la galet pentru ce se mai complica acelasi producator sa puna nu 1 ci 2 rulmenti la galet la alta mulineta la care, basca, mai imi da si garantie pe viata?

compari 2 mulinete cu domenii de utilizare diferite . una de apa dulce cu una de apa sarata . plus ca masterul e dedicata pt peste mare , naluci grele , fire groase si toate astea dau suficienta frictiune ca sa invirta galetul . FD ul e de apa dulce care nu e atit de ,, nociva " pt rulmenti , e pentru fire mai subtiri (nu cu mult dar totusi mai subtiri ) si in general pt naluci mai micute ( comparativ cu master )
kingofbeasts scrie:.... la care, basca, mai imi da si garantie pe viata? nu e logic ca daca un mecanism cu 1 rulment are sanse sa se gripeze, atunci acelasi mecanism cu 2 rulmenti are de doua ori mai multe sanse sa se gripeze? ?
pai el iti da garantie pe viata pt materiale si executie nu pentru intretinere ! daca tu o duci ruginita de apa sarata , batuta cu bolovanul sau calcata de tren si ceri garantie cred ca iti da ..... ,, de drum " :lol:

de intretinere tre sa te ocupi tu ca sa nu se gripeze . ei ti-au pus la dispozitie bidonasul cu ulei si instructiuni (instructiunile linga bidonas nu in ulei :twisted: )
kingofbeasts scrie: sa fie oare vorba doar de considerente economice (avand in vedere faptul ca 2 rulmenti de calitate costa cit o mulineta ieftina)?
ma inndoiesc e totusi nemti nu romani .
SF scrie:Teoria ii pentru oricine , punerea ei in practica da batai de cap , daca nu ar fi asa DAM ar putea concura cu Daiwa sau Shimano , cu permisu lui Van Staal , Accurate sau Zeebaas :wink:

Degeaba ai tehnologia daca folosesti material aiurea , sau degeaba ai material daca nu ai tehnologie , desi asta ultim caz nu se intampla :)
ma indoiesc ca dam are ca tinta acelasi utilizator ca van staal , zeebas sau altii enumerati de tine . in primul rind nici preturile nu sunt comparabile deci cred eu ca nici calitatea . cind o stela costa cit 3 virfuri de gama de la dam (de alealalte nici nu mai vb ) ma gindesc ca trebuie sa si ofere ceva de diferenta aia de bani

acum despre tehnologie . am un DAM SLS 1 din 1976 in stare f buna de functionare . a fost mindria bunicului meu timp de foarte multi ani si a fost folosita intens si de el si de mine pina in momentul in care am decis ca e momentul sa iasa la pensie si sa devina mulineta de colectie . a fost utilizata si cu mono si cu textil . galetul e pe bucsa ! dupa atitia ani nu e taiat ! cred ca tehnologie exista si material lafel dar a existat si intretinere corespunzatoare .
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Noi 2011, 10:45

m-am mai informat si se pare ca exista totusi niste avantaje la utilizarea a 2 rulmenti in loc de unu. principalul avantaj ar fi faptul ca se elimina jocul axial care exista in cazul utilizarii unui rulment prin faptul ca cei 2 rulmenti ofera sprijin pe intreaga latime a rolei galetului . apoi utilixarea a 2 rulmenti permite folosirea rulmentilor cu bile la care asa cum sa mai aratat aici coeficientul de frecare e mai mic decat la rulmentii cu cilindrii care s-ar folosi ca sa acopera latimea rolei. de fapt si mulinetele care au un singur rulment au si o bucsa linga el ca sa ofere sprijinul necesar rolei galetului pe toata latimea ei.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 13 Noi 2011, 13:59

Saltiga nu o am la indemana , o tin la locu de munca cu unele scule , io mai merg direct de la lucru a pescuit si mi-s impartite sculele .

Insa Catalina ii exact la fel , doar mai putini rulmenti , si in galet are doar un roller , nu 2 .

asta ii pozitia galetului , nu ii lipit in stanga de piesa , frecare minima
Imagine

axu
Imagine

rolleru
Imagine

piesa care acopera , un fel de guma , cauciuc , nu sufera frecare laterala , nu stiu daca se vede sau se deduce , nu iese si in partea interioara nu ajunge la roller ,invaritind galetu cu mana piesa respectiva se invarte pe ax dar si in galet
Imagine

asa arata magaoaia montata
Imagine

Galetu nu se misca pe ax stanga dreapta .

Se misca in schimb la Stella , cel putin in marimea 5000 , atat modelu FA cat si SW . 2 rulmenti pe bile in amandoua .

pozitie cu galetu catre dreapta , in imagine
Imagine

si se vede acuma galetu spre stanga

Imagine

Nu apare aceasi miscare laterala a galetului la un 10000 , o sa ma uit diseara prin el ca acuma ma duc sa ud niste jiguri :)

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 13 Noi 2011, 15:16

SF scrie:Galetu nu se misca pe ax stanga dreapta
trebuie sa recunosc ca inca n-am avut in mana mulineta la care sa nu miste galetul stanga-dreapta indiferent de modul de constructie (lagar, rulment, rulment + bucsa sau 2 rulmenti).
faina lucratura si cu garnitura aia neagra care cred ca ar fi din ceva silicon (cauciucul de regula "se coace" de la apa sarata ). e prima data cand vad tipul asta de garnitura :oops: pina acum am intilnit ceva similar doar din materiale plastice care aratau mai mult a saibe decat a garnituri (erau si foarte subtiri).
ps. firintins daca iesi la udat jiguri :)

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 13 Noi 2011, 15:54

SF scrie:Teoria ii pentru oricine , punerea ei in practica da batai de cap , daca nu ar fi asa DAM ar putea concura cu Daiwa sau Shimano , cu permisu lui Van Staal , Accurate sau Zeebaas !
sa avem zile .tare sunt curios sa vad si io daca mai exista un mulinel d-asta dupa 30 de ani de pescuit ca dam -uri am vazut :wink:

Scrie răspuns