@onesti
Trebuie sa iti reamintesc ca, din pacate, preturile pe care le vehiculezi sunt cele de pe piata americana. Aduse in Romania costa deja semnificativ mai mult. Uneori acest amanunt e determinant, insa. Apoi, daca vreun magazin din frumoasa Patrie ar dori sa importe oficial (si nu in regim de consignatie) bete americane, taxele vamale ar avea grija sa "rezolve" problema preturilor: tot scumpe ar ramane. Trist. Uite asa pescarul roman fara dare de mana e nevoit sa pescuiasca cu Maver sau mai proaste, ca sunt destule.
In plus, chiar daca si-ar permite si bete americane (cazul meu, sa zicem), sa stii ca nu-i o fericire sa cumperi bete, indiferent de care ar fi ele, fara sa le fi pipait inainte. Nu stiu cum e prin Bucuresti, dar pe la margine de tara nu ai ocazia sa faci comparatii cu betele americane pe raft. Oare cat va mai trece pana la aparitia vreunui magazin care sa tina pe stoc scule americane si, de ce sa nu visam, sa ti le dea sa le incerci pe apa, urmand sa-ti primesti banii inapoi daca nu esti multumit

.
In alta ordine de idei, sper ca ai remarcat ca, atunci cand am comparat Maver cu XML, am facut-o strict cu modelul Skirt, nu cu altele. Daca vei avea ocazia vreodata sa pui mana pe unul, probabil ca vei intelege de ce. La fel e vorba despre XML 703, care e un bat light si nu mi se pare greu. Senzatia de greutate (in lipsa de cantar electronic) mai e data si de modul in care e echilibrat batul. XML-ul meu (l-am luat cu optionale) are atasat in maner o contragreutate care exact asta face: echilibreaza ansamblul bat-mulineta. Si, cum e imperecheat cu un SS Tournament 1300, sa stii ca senzatia e de bat relativ usor. Nu am facut comparatii riguroase. Sper ca nu ma vei pune sa fac masuratori de laborator (asa cum m-a pus MugurStefan in cazul firului Fireline la o discutie mai veche - si le-am facut pe dinamometru). DanR poate sa-ti confirme ca senzatia pe care o ai cand iei un Skirt in mana e, in primul moment, ca e un bat usor. Si e suficient de puternic. Retin ca am vazut pe undeva, printr-o galerie foto de pe pescarul.com un somn de 1,67m scos cu un Skirt de 2,10m
2-12gr !!!, dupa 75 de minute de dril. Bineinteles, mester pescarul, dar ar fi o chestie sa-l intrebi pe el ce parere are despre "batatorul de covoare" Maver Skirt. In plus, am o gramada de bete Maver, cunosc multi oameni care le folosesc, in Oradea firma fiind bine reprezentata in magazine, insa n-am auzit de bete rupte in pescuit. Or fi, dar n-oi fi eu la curent.
Comparatia cu Lineaeffe, Cormoran, Abu Garcia, Daiwa, Berkley am facut-o prin prisma pretului (din nou o exceptie, Maver Skirt, care e mai scump). Toate acestea, vezi magazinul, sunt in aceeasi categorie de pret. Or, intre acestea betele Maver le consider foarte bune. Repet, dintre acestea care se invart intre 100-200 lei.
In rest, nu pot sa nu te invidiez ca ai o asemenea posibilitate de a alege. Ar fi interesant de vazut o comparatie pe viu intre betele americane de 40-70$ si Maver-urile de aceeasi clasa. Am mari indoieli ca diferenta e atata de mare incat sa-ti rupi pe genunchi Maver-ele. Am vazut bete americane mai scumpe care nu te forteaza sa faci acest lucru.
Si mai lamuriti-ma cu o chestie (si tu, si mihaif). Imi exemplificati mereu Shimano (Compre, Clarus, Convergence) ca bete americane. Modelele s-or fi vanzand doar pe piata americana, dar parca eu stiam despre Shimano ca sunt un pic mai de peste Pacific. Unde gresesc? Sau or fi de fapt Loomis-uri vandute sub brand Shimano, de cand Loomis si-a schimbat proprietarul? Sunt modelele Shimano americane atata de diferite de cele europene (BeastMaster, SpeedMaster, Catana, Antares, etc)? Pt. ca pe cele europene am pus mana, fiind bine reprezentate in Oradea sau Ungaria, si pot spune ca si aici regula pret functioneaza fara gres. Prefer Maver in locul unui Shimano ieftin. Abia Antares e grozav, dar la un altfel de pret.
Nu stiu daca din tot ceea ce am scris pana acum pe acest topic lasa impresia ca as fi vreun fan Maver. Nu sunt sau nu neaparat. Intr-un context in care oferta pe piata oradeana e relativ limitata (si nici ungurii nu stau grozav cu spinning-ul), am ajuns de-a lungul timpului sa-mi tot iau pe lansete, dupa cum m-a dus capul, priceperea sau curiozitatea. Majoritatea au fost Maver, dar si Spro sau Cormoran. De aceea m-am simtit indreptatit sa-mi dau cu parerea despre betele Maver, prin prisma experientei personale. Sunt de parere ca nici macar pipaitul unui bat in magazin nu-ti dezvaluie pe deplin calitatile sau defectele sale. Abia cand il pui la treaba pe apa poti sa te lamuresti. Cum nimeni nu ti le rascumpara daca nu iti place batul, am ajuns sa-mi iau un brat de lansete, mai mult din curiozitate decat din necesitate. E drept, speram sa gasesc una fara cusur (bineinteles ca fiecare interpreteaza acest "cusur" dupa mana si sensibilitatile personale). De exemplu, cand am pescuit prima oara Skirt-ul, am constatat ca e mai "nesimtit" decat Stralis-ul Light Plus Spigot-ul cu care pescuisem mult inainte. Aveam sa constat ca senzitivitatea Stralis-ului e surprinzator de greu de egalat. Abia un Kistler LTX pe care am avut ocazia sa pun mana a reusit sa-l detroneze la acest capitol. Ala da bat usor si senzitiv! Totusi nu cred ca voi deveni proprietarul vreunuia. Are actiunea unui fier-beton, or eu prefer bete mai blande decat ala.
Cateva modele Maver m-au convins sa le mai pescuiesc, altele au fost inlocuite de americane. Am ramas, insa, de parere ca Maver e un brand cinstit. Bune, la acest pret. nu neg ca sunt multe americane ieftine si bune. Dar nici nu m-as hazarda sa afirm ca, alaturi de acestea, Maver sunt "batatoare de covoare". Am dreptul, insa, sa ma insel...