Manere

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 13 Ian 2008, 10:52

locuri din astea cand le stii le tii pt tine nu le pui pe net. n-ati inteles nimic! :D

sa revenim totusi la lansete...?

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 13 Ian 2008, 11:00

:D
deci, revenind la subiect, pe o astfel de zona, si la pestii amintiti (ar mai fi ceva salau,- io n-am prins da' am vazut la altii cu spinnu'-, si niste pasnici, gen scobar, mreana si chiar crap pe alocuri - am vazut ca "unii", mai baga si la d-astia :lol: ...), ce bat imi trebe, cu cate inele si la ce distanta trebe pus inelul de plecare, ca sa ma scoata din orice situatie posibila...?
ma repet: ii vorba de prezentare, lansari la distante diferite dupa caz, putere in drill iarasi dupa caz...
plus ca dupa cum se vede sper, pe locurile cu pricina se poate baga atat uscata cat si streamer si nimfa...la greu... :)
dar tema mea ramane uscata...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

cristian.ene
veteran
veteran

distanta

Mesaj de cristian.ene » 13 Ian 2008, 11:35

Eugen , Miky, Dragos,

hai ca am facut destul casting si pescuit impreuna(Eugen, Dragos) incat sa sti ca nu ma cautat distanta si mai mult prezentarea si controlul pe fir.

Ce spune Lefty Kerh e de bun simt la distante mai mici ai numai avantaje, poti sa faci o prezentare mai buna si precisa cu o frecventa mai mare, nu treci peste curenti cu viteze diferite.......intr-un cuvant controlezi mai bine firul inclusiv la intepare.

Numai avantaje la distante mai mici Dragos si Eugen cauta distante extreme pentru c apescuiesc in conditii in care uneori nu pot ajunge la pesti.

Corectiile si mendurile aeriene nu le face lanseta precum castingul in general asa ca aici doar pescarul conteaza si un fir DT.

Pe rauriel de la noi la pastrav e prefereabil sa pescuiesti la distante mici mai ales la uscate, nu prea avem rauri mari si adanci si pesti din Patagonia, NZ sau USA asa ca se paote pescui bine si cu o lanseta decenta. Daca vrei sa pescuiesti cu o clasa 3 pe lac la clean si sa te distrezi, atunci e nevoie sa aiba inele acolo unde se afla puterea.

In schimb pe lac, rauri mari si cu muste big size acolo se vede clar ca unele lansete nu mai pot dupa o anumita distanta. Daca blankul nu poate nici un design nu il poate ajuta sa obtina perforamnte in plus, conteaza cum a fost conceput si ce aplicatii are.
Un inele sau 2 in plus in functie de lanseta nu urmareste doar lanseurile la distanta, ai un control mai bun pentru distante uzuale de pescuit de la 3 la 18m.

Eugen toate lansetele indiferent de clasa de pescuit lucreaza in zona superioara manerului si in lanseu si in pesti pe masura lor.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 13 Ian 2008, 11:46

eugen scrie:
miky scrie:cu un bat croit pentru putere in casting, deci lansari lungi,...si probabil prezentari acceptabile, vei reusi aceleasi prezentari si pe distante mai mici ?
miky scrie:
aici astept parerea celor mai avizati. parerea mea este ca n-are nici o treaba batul cu prezentarea.
N-oi fi io mai avizat, da' acu m-am trezit si nu va pot lasa se va plictisiti singuri! :lol:

Cu batul ala cred ca la distanta mica vei avea prezentari ceva mai bune decat la distanta mare, dar mai proaste decat ai fi obtinut cu acel blank croit pentru mai putina putere. Nu se poate sa le ai pe toate!

Normal ca e bine sa sti lansa departe si sa ai si sculele necesare, dar nu te vei duce cu sculele respective la un pescuit de uscata la lipan, ci iti vei lua sculele potrivite pentru treaba asta!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 13 Ian 2008, 11:52

eugen scrie: deci eu zic ca din moment ce are mai multa putere in dril are mai multa putere si in casting avand mai jos inelul.

dar - si e un dar important. asta este valabil strict la anumite lansete.
prea putine lansete se incarca pana in cotor in lansare!
Bingo! Asta incercam eu sa-ti explic acu cateva pagini, da' m-ai trimis sa caut filme pe net. Bine ca n-am cautat! :lol:

Amu pot pleca linistit la pescuit! :lol:

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 13 Ian 2008, 11:56

Totusi mai concret ...cum prea putine lansete se incarca pana la cotor ca eu le vad invers adica prea putine care sa nu se incarce pana in cotor... :wink:
caci chiar si IMX-ul care il am clasa 7 (care zic ca ar fi o lanseta destulde fast in comparatie cu altele) si de asemenea Ft-ul clasa5 ....le vad ca se pot incarca destul spre cotor....adica nu sunt tepene total in acea zona
Eugene tu cum le consideri ca doar le sti
:?:

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 13 Ian 2008, 11:58

Daca tragi cu mana de ele. Dar daca tragi cu firul cu care pescuiesti de obicei? Nu cumva se rupe firul inainte sa se incarce lanseta pana la cotor?

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 13 Ian 2008, 11:59

MihaiV scrie:
eugen scrie:
miky scrie:cu un bat croit pentru putere in casting, deci lansari lungi,...si probabil prezentari acceptabile, vei reusi aceleasi prezentari si pe distante mai mici ? N-oi fi io mai avizat, da' acu m-am trezit si nu va pot lasa se va plictisiti singuri! :lol:

Cu batul ala cred ca la distanta mica vei avea prezentari ceva mai bune decat la distanta mare, dar mai proaste decat ai fi obtinut cu acel blank croit pentru mai putina putere. Nu se poate sa le ai pe toate!

Normal ca e bine sa sti lansa departe si sa ai si sculele necesare, dar nu te vei duce cu sculele respective la un pescuit de uscata la lipan, ci iti vei lua sculele potrivite pentru treaba asta!
Ehe asta ii cam sugeram si eu zgarcitului :)

cristian.ene
veteran
veteran

toate lucreaza

Mesaj de cristian.ene » 13 Ian 2008, 12:05

Dragos nu stiu ce ai inteles eu zic ca am fost clar

,,Eugen toate lansetele indiferent de clasa de pescuit lucreaza in zona superioara manerului si in lanseu si in pesti pe masura lor.,,

si cele de #15 lucreaza in zona de butt e vorba de pesti de zeci sau sute de kile si fire de #15.

Dragos doar sti ca FT era depasit de un fir WF6 de unde atata putere hai sa nu batem campii doar ai trecut-o la #5 pentru ca nu facea fata la distante nu foarte mari.

Tu lansezi cu ea, tu drillezi crapi
asa ca tu sa ne spui cum e :lol:

miky
veteran
veteran

Re: distanta

Mesaj de miky » 13 Ian 2008, 12:06

cristian.ene scrie: Corectiile si mendurile aeriene nu le face lanseta precum castingul in general asa ca aici doar pescarul conteaza si un fir DT.
mai devreme cateva pagini pe undeva, Luci mentiona ca pentru precizie si putere iti trebe un bat mai rigid (in mintea mea mai "fast"),...
pe de alta parte daca imi aduc bine aminte am citit pe undeva ca pentru un incepator e recomandabil sa isi aleaga un bat mai flexibil (moderat),... actiunea acestuia fiind de natura sa corecteze mai usor eventualele greseli de lansare firesti ale novicelui,...atunci cand miscarile de lansare ale acestuia nu sunt inca perfecte...
de aia ma gandeam io ca totusi batul conteaza,...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Scrie răspuns