discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Michael
- Moderator

SF scrie:Michael scrie:
vei avea 2 segmente inegale de lanseta.riscul de rupere al segmentului mai lung(varful) e mai mare.
Urmeaza sa cumpar o scula din doua bucati inegale , noua-nouta , japoneza . Ai vreo explicatie pentru ce ai scris mai sus , poate nu mai cumpar scula !?
Fir Intins!!!
mai sus vorbeam din punctul meu de vedere-daca nu ai tub de protectie,riscul de rupere al varfului este mai mare,nefiind egal cu segmentul de baza.
asta este o parere personala.
-
dragos74
- veteran

onesti STIMABILE apelativul ''ma''in cazul propozitiei scrise de mine este un apelativ de amicitie...nu trebuie sa te irite prea tare si nici nu e nevoie sa ''ingrosi scrisul'' ca inca stam bine cu vederea de aproape...

[/b]
-
dragos74
- veteran

Michael scrie:SF scrie:Michael scrie:
vei avea 2 segmente inegale de lanseta.riscul de rupere al segmentului mai lung(varful) e mai mare.
Urmeaza sa cumpar o scula din doua bucati inegale , noua-nouta , japoneza . Ai vreo explicatie pentru ce ai scris mai sus , poate nu mai cumpar scula !?
Fir Intins!!!
mai sus vorbeam din punctul meu de vedere-daca nu ai tub de protectie,riscul de rupere al varfului este mai mare,nefiind egal cu segmentul de baza.
asta este o parere personala.
poti lua o bucata de teava de plastic subtire cat sa intre pe cotor si sa o tai la nivelul varfului lansetei astfel incat sa il protejeze in husa
-
Michael
- Moderator

idee buna,nu ma gandisem la asta.
-
dragos74
- veteran

dator o bere

-
Armand
- veteran

-
cristian.ene scrie:gizmo,
nu e numic metafizic sau fizic explicabil de ce au facut manere asa de lungi. E vorba doar de prostia producatorilor si nivelul scazut de asteptare al pescarilor care inghit neglijentele astea.
Altceva nu e despus.
Si faptul ca eu caut lansete de spin cu manerul lung pana ma gasesc dracii inseamna ca am asteptari scazute sau ca producatorii lansetelor respective (pe care cu greu le gasesc) sunt prosti!?
Poate ca mie mi se pare ca acel maner mai lung ma ajuta atat la lansare cat si sa se fixeze mai bine pe antebratz....
Depinde foarte mult de asteptarile fiecarui pescar si de stilul pe care il adopta!
Nu cred ca pescuitul este o stiinta exacta(nu ma refer la competitii) si cred ca echipamentul cel mai bun este cel care ii place pescarului nu cel inscris in ISO.
Spining....Prea bun ca sa fie light...
-
Mugurstefan
- veteran

Armand scrie:
Si faptul ca eu caut lansete de spin cu manerul lung pana ma gasesc dracii inseamna ca am asteptari scazute sau ca producatorii lansetelor respective (pe care cu greu le gasesc) sunt prosti!?
Poate ca mie mi se pare ca acel maner mai lung ma ajuta atat la lansare cat si sa se fixeze mai bine pe antebratz....
Depinde foarte mult de asteptarile fiecarui pescar si de stilul pe care il adopta!
Nu cred ca pescuitul este o stiinta exacta(nu ma refer la competitii) si cred ca echipamentul cel mai bun este cel care ii place pescarului nu cel inscris in ISO.
Pai trebuia sa-mi spui si faceam schimb de bete.
Al meu trecea cu vreo 3 cm de cot plus ca mandrina era sus de tot.
Mai mult , intre mulineta si inelul de plecare era o distanta de asemenea mult mai mare decat ar trebui sa fie normal.
Asa ca am apelat la 2 pescari cu experienta in chestiuni de lansete.
Unul mi-a dat jos manerul cu mandrina cu tot si cu inele. Altul mi le-a pus corect inapoi.
Pe langa ca nu ma mai agata tot timpul de vesta sau de burta cotorul lansetei, am obtinut si o lanseta
mai puternica.
Acum distanta de la cotor la mulineta a coborat cu 6cm.
La randul lor inelele au fost toate mutate mai jos.
Te asigur ca lanseta cu mulineta e f. bine echilibrata si ca lansez fara probleme.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !
-
dragos74
- veteran

nu prea vad cum ajuta lanseul un ditamai manerul ca doar vorbim de rapitor nu de lansete de crap unde trebuie sa arunci greutati mari la distante de multe ori mari..
referitor la fixarea de antebrat ...cum se fixeaza de antebrat partea care depaseste cotul (ea fiind cea care incomodeaza prin agatare de haine etc)

ca aceasta parte nu are nici un fel de contact cu antebratul, ...poate daca o legi cu sfoara

-
cristian.ene
- veteran

Partea functionala a lansetei este cea de la mandrina catre top, acolo se afla puterea, elasticitatea si actiunea, buttul e doar o rezerva de putere in situatii critice si un contrabalans necesar dar care trebuie atent calibrat in functie de putere, lungime si actiune. Fiecare lansetea ar trebuie sa aiba o lungime unica a manerului in functie de aceste caracteristici. Evident ca lanseta trebuie sa fie echilibrata dar nu supra-echilibrata si de aici prostia producatorilor care pe langa manerul interminabil mai pun si greutati pe butt. NU rezulta decat o lanseta prea blanda fata de ce poate fi ca rezultat al celor doi factori.
1. Puterea lansetei e mancata de fiecare centimetru cu care mandrina inainteaza inutil spre top. Asta se simte in lanseu, in intepare si in drill. Toate lansetele montate cu mandrina mai sus de punctul magic desi par mai bine echilibrate au putere mai mica si folosesc o parte din potentialul lor.
Cine pescuieste si la fly si a folosit un spectru mare de lungimi(de la 7ft.la 9ft) stie cat de important e fiecare centimetru in plus al lansetei. Pescuitul de fly te ajuta sa intelegi mai bine o lanseta de spinning si sa intelegi diferentele de incarcare cand vrei sa pescuiesti la distante mari sau mici si poti sa incarci toata lanseta folosind rezerva de putere sau doar tipul. Raman la concluzia ca pana nu treci prin pescuitul de fly nu poti sa folosesti o lanseta de spinning la potentialul ei maxim. Pare ciudat dar asa e in conditiile in care mai intai trebuie sa sti sa folosesti o lanseta de fly in totalitate. Dupa aceea cum privesti o lanseta se schimba fundamental. Asa privesc si firmele japoneze de top sau putinii producatori de fly care si-au propus sa cosntruiasca lanseta ,,Ultimate,, cum o denumeste Tom Morgan. In rest toate lansete sunt pescuibile ca doar au blank , grip, mandrina si inele iar dimensiunile si numarul lor sunt doar un amanunt lipsit de importanta.
2. Cum putini pescari au avut acces cu un numar mare de lansete de calitate si mai putini sunt pescari de fly cu pretentii maxime de performante de casting de la lansetele lor, e natural ca atat de multi pescari de spinning sa fie atat de ingaduitori cu producatorii de lansete de spinning.
-
Cristi E
- senior

cristian.ene scrie:Pescuitul de fly te ajuta sa intelegi mai bine o lanseta de spinning si sa intelegi diferentele de incarcare cand vrei sa pescuiesti la distante mari sau mici si poti sa incarci toata lanseta folosind rezerva de putere sau doar tipul. Raman la concluzia ca pana nu treci prin pescuitul de fly nu poti sa folosesti o lanseta de spinning la potentialul ei maxim.
asta cam asa e