Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 07 Ian 2011, 11:21

Am vazut la producatori de echipamente de rodbuilding si cheme cu dispunerea inelelor. Si de aia ma legam cand am intrat pe topic si n-a zis nimeni nimic. Nu-i bai, discutam acuma.

Acolo, la o lanseta destinata pescuitului cu JIG (asa spun ei), de 7', de baitcasting, iti recomanda 10 inele, puse (dau un exemplu - cel de varf, al doilea la 7 cm, al treilea la 9 cm s.a.m.d.). Acuma daca respecti aia presupun ca iese ok, daca nu... chiar nu stiu. Poate iese mai bine poate mai rau da ajungem iara la discutia cu inginerii si banii... Sunt zeci de scheme, pentru toate lungimile, pentru toate tipurile de blankuri... ma rog

Poate ne dau chiar rodbuilderii un pont despre cum se creaza si cum se respecta schemele astea. de ce da, de ce nu... asa ar fi frumos. Ca sa-mi dai io cu parerea pot, vreti? :)) ... dar cum n-am builduit nicio lanseta pana acuma prefer sa nu, desi as fi dus discutia la un nivel teoretic nu tehnic ca niciuna din competente nu-i de injiner...

P.S. Mie-mi plac alea cu 10 inele pe 7' si cu 9 pe 6'3''. La cast mi se pare si mai potrivit un pic sa ai mai multe, mai ales pe zonele de varf unde blankul se indoaie mai tare, fiind pe invers si firul iese aproape liniar nu in rotocoale si are nevoie de putina ghidare si contact 0 cu blankul. Na ca mi-am zis si un pic de parere.

Builderii?
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 07 Ian 2011, 11:32

Nici nu mi-a trecut prin gand ca numarul inelelor ar fi dictat exclusiv de lungimea blankului.
In rod-building, ideal ar fi ca cel care construieste lanseta sa echipeze blankul cu un numar de inele (fixate cu banda adeziva) si apoi sa il flexeze treptat sub diferite greutati, astfel incat sa stabileasca locul unde sa pozitioneze inelele si daca este necesar sa mai adauge ori sa scoata din inele, in functie de cum se indoaie blankul sub actinea greutatilor. Cati procedeaza asa, nu stiu.
Bineinteles ca numarul inelelor mai poate fi influentata si de diametrul lor, de greutatea lor (data de materialul din care sunt facute) etc. Ca nu intotdeauna clientul isi poate permite sa foloseasca cele mai usoare inele posibile, din cauza costurilor. Si atunci, daca inelele folosite trag mai greu la cantar, poate e mai ok sa se foloseasca mai putine inele astfel incat incarcarea blankului pe varf sa fie cat mai mica.

Dar cand o intreaga serie de lansete de fabrica este construita cu acelasi numar de inele, se pare ca nici macar lungimea blankului nu mai conteaza.
Totusi de la 6'3'' la 7'4'' e o diferenta de 13'', adica 32,5 cm. Si asta pe blankuri de puteri diferite, de la ML la XH (5 lansete la seria SVF GRaphite) si de la ML la H (3 lansete SVF Compile X). Poate si de conicitati diferite, asta nu stiu pentru ca nu scrie nicaieri. Ca sa pui pe toate 9 inele mi se pare ca nu ai nevoie de niciun calcul. :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 07 Ian 2011, 11:47

Eu unul n-as fi atat de categoric vis-a-vis de "niciun calcul". Mai ales ca nu vorbim de lansete entry level, la indemana oricui. Desi si la alea cred ca se fac calcule.
Mi se pare pur si simplu incredibil sa nu calculeze nimeni, intr-un titan ca daiwa, numarul, dimensiunea sau dispunerea inelelor pe lanseta. :shock:
Bine, o sa ziceti acu ca am steez si-s subiectiv :D
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 07 Ian 2011, 11:49

Dispunerea inelelor pe un blanc e unul din asepctele esentiale
din cate stiu , se indoaie blancul gol si apoi rodbuilderul in functie de curba descrisa , hotareste unde pozitioneaza inelele ....astfel incat nu e determinat dinainte cate inele si la ce distanta se pun
dar un rodbuilder n-ar putea da mai multe informatii
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

terrybill
veteran
veteran

Mesaj de terrybill » 07 Ian 2011, 11:51

Cu cat pui mai multe inele, cu atat e MAI GREA. De asemeni, pierzi din lanseu. Eu folosesc max 8 inele pe 7'.
Mie schema lui Kirkman mi se [pare cea mai pertinenta. Aia cu new concept. Mulineta e un ansamblu imp, de care trebe tinut cont.
Iar ca concluzie generala in Ro, multi (nu toti) forumisti vorbesc sa n-adoarma, si fac gargara mai ceva ca jurnalistii sau politicienii. Sau poate, in loc sa mearga la pescuit pe orice vreme, n-au ce face si SCRIU...

Ca unul care a conceput, modificat si reparat ceva sute bune de lansete, parerea mea e ca un blank bun face mult, iar atunci cand il concepi, trebuie sa-i pui minimul necesar, pentru a ramane cat mai aproape de actiunea lui initiala, respectiv atunci cand e probat si scuturat prima oara, fara inele. Ca doar asta place cand il iei, ACTIUNEA. sa nu exageram cu 10 inele cand 7 fac mult mai bine! este exact ca "pusul grasimii" pe om, te face mai greoi, mai lent.

Lansetele sunt precum oamenii :D : cele scurte sunt fie iuti si sensibile, fie groase si dure, cele lungi sunt fie subtiri si mladioase, fie groase si puternice. Fiecare isi are rolul ei. Doar nu te duci la biban cu una de somn sau la salau cu una de marlin...

Pentru acum e suficient, restul in episodul urmator, mai la dezghetz...

:lol:
Traieste-ti visele, nu-ti visa trairile! ;)

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 07 Ian 2011, 11:59

Asa e cum spui cu ingreunarea blankului. Dar nu trebuie sa uitam ca un set de inele SiC cu rama din titanium (de cast) cantareste pe la 3 gr., pe cand unul de inele Alconite cu rama de otel cantareste spre 6 gr, adica aproape dublu. Deci chiar daca ai pune 15 inele din prima categorie, nu ai imgreuna blankul ca si cu 10 din a doua.
Asa ca variabile sunt mult mai multe.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 07 Ian 2011, 13:11

pentru a mai spulbera nitel din mitul customului scump , mi-am facut anu trecut lamiglas xmg custom de baitcast
cumparat blancul de la targu de pescuit cu 280 RON .
l-am dat la facut unde cu set inele fuji sic de titanium ( toate inelele cantaresc impreuna 2 grame ) , mandrina fuji , maner eva , plus manopera m-a costat inca 550 ron
Total ?
830 RON
greutate lanseta in total 90 grame
i-am pus greutate pe cotor pt echilibrare - 30 grame
a iesit o lanseta cu pret mai mic decat cea gata facuta la Lamiglas , nu are nici o legatura cu lanseta de fabrica in ce priveste cum se comporta , cum se echilibreaza .etc
pisa din toate pozitiile multe lansete de puteri comparabile si de bani stiva
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 07 Ian 2011, 13:12

razvan m. scrie:Asa e cum spui cu ingreunarea blankului. Dar nu trebuie sa uitam ca un set de inele SiC cu rama din titanium (de cast) cantareste pe la 3 gr., pe cand unul de inele Alconite cu rama de otel cantareste spre 6 gr, adica aproape dublu. Deci chiar daca ai pune 15 inele din prima categorie, nu ai imgreuna blankul ca si cu 10 din a doua.
doar ca mai intervine greutatea matisajului si al rasinii.din pacate la unele lansete chiar de top sunt aiurea......matisaje excesiv de lungi si rasina pusa din belsug. :cry:

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 07 Ian 2011, 13:14

Sorin scrie:pentru a mai spulbera nitel din mitul customului scump , mi-am facut anu trecut lamiglas xmg custom de baitcast
cumparat blancul de la targu de pescuit cu 280 RON .
l-am dat la facut unde cu set inele fuji sic de titanium ( toate inelele cantaresc impreuna 2 grame ) , mandrina fuji , maner eva , plus manopera m-a costat inca 550 ron
Total ?
830 RON
greutate lanseta in total 90 grame
i-am pus greutate pe cotor pt echilibrare - 30 grame
a iesit o lanseta cu pret mai mic decat cea gata facuta la Lamiglas , nu are nici o legatura cu lanseta de fabrica in ce priveste cum se comporta , cum se echilibreaza .etc
pisa din toate pozitiile multe lansete de puteri comparabile si de bani stiva
ia fa un calcul de exemplu pt un avid din seria salmon&steelhead :lol:
sa vezi acolo diferenta de pret :wink:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 07 Ian 2011, 13:20

razvan m. scrie:Asa e cum spui cu ingreunarea blankului. Dar nu trebuie sa uitam ca un set de inele SiC cu rama din titanium (de cast) cantareste pe la 3 gr., pe cand unul de inele Alconite cu rama de otel cantareste spre 6 gr, adica aproape dublu. Deci chiar daca ai pune 15 inele din prima categorie, nu ai imgreuna blankul ca si cu 10 din a doua.
moama... 3 grame diferenta intre seturi ?

mi se pare si normal ca aceasta imensa greutate distribuita si ea pe toa lunjimea joardei sa o nenorocesca compliect ... mai ales ca alea mai grele fac toata diferenta si is montate fix undei mai jingash alunu

acu... io nu stiu cit cintaresc inelele mele... ca doar nu le-am cintarit... dar sint grele siguuuur :lol: asa ca le dau jos... si pun altele...
sa vezi porma filing... :lol:

serios vorbind... la o joarda care zvirle peste 30 grame ... 3 grame in sus si n jos e kakamaka... si diferenta substantiala e doar intre urechile lansatorului

poate ar fi bine sa va ginditi la tipul de inele impartindule cam ashe... cu un chicior si cu doo :D , astea din urma incarcind lanseta cu ata, lipchici si astea o mai si rigidizeaza nitel dar iar batem cimpii :D si io doar va dau apa la moara :lol:

Scrie răspuns