N-am apucat sa ma mai bag in vorba, asa ca-s nevoit sa s-o iau de unde am lasat-o...
Terrybill a cam descris in foarte putine cuvinte si modul in care cred eu ca tre' facuta o lanseta: minimum de inele necesar pt. a pune in valoare actiunea blank-ului. Iar blank-urile, pot sa difere sensibil intre ele chiar daca sunt de acelasi tip si de acelasi producator. E rostul mesterului acela de a-i gasi "splina"

si de a-l incarca static, mutand si redistribuind inelele pana la rezultatul optim, personalizat pt. fiecare blank in parte.
La fel, Tavi, a punctat corect: pt. "fleacul" ala de 3g diferenta la setul de inele se ajunge sa se plateasaca foarte mult. Pt. ca, desi lui kuinta' nu-i vine sa creada, alea 3 grame conteaza a dreacu'... Luati in mana un blank chel si scuturati-l prin aer. Apoi puneti-i inelul de varf (doar atat) si repetati operatiunea. Sa nu-mi spuneti ca nu simtiti diferenta...

Pt. ca nu doar greutatea inelelor in sine tre' luata in considerare, ci si inertia dezvoltata de acestea in timpul lanseului, de exemplu. Se pot face discriminari extrem de fine doar marind cu un numar marimea celor 3-4 inele de pe varf, astfel ca ajungi sa schimbi comportamentul batului in ceea ce priveste plaja minima a nalucilor pe care acesta le poate arunca. Treaba este cu atat mai evidenta, cu cat batul este unul mai Light. Un inel in plus, o ingramadire a inelelor pe varf, asociate bineinteles cu ata si rasina aferenta, poate modifica sensibil modul in care se incarca lanseta. Apoi, un numar mare de matisaje pe o unitate de lungime data duce la modificarea comprtamentului la incovoiere a varfului respectiv. Degeaba ai un blank cu un varf fin, sensibil si nervos, daca te apuci si matisezi pe el ata cu rasina din 5 in 5cm. Nu mai e fibra cea care lucreaza ci conglomeratul ala...
Si, ca sa revin la obiect, Steez-ul despre care vorbeam, cel de 6'8" e o lanseta L, in varianta de spinning. Si are 9 inele, fratilor... Daca era de casting, poate intelegeam. La astea tre' puse inelele des, pt. a impiedica firul sa frece in blank atunci cand lanseta se incovoaie in sarcina. Arunca de la 1/16 la 3/8. Blank-ul e fin pe varf, dar nervos, exact cum tre' sa fie. De ce s-o fi urcat Daiwa pe el cu atatea inele si, mai ales, de ce le-o fi pus atata de aproape unele de altele, inca nu-mi dau seama... Atata ata si rasina pe varful ala de rasa...
Ca un contraexemplu, chiar daca din alta clasa, dar foarte la indemana, avand in vedere cata lume cunoaste deja lanseta, respect modul in care s-au gandit inginerii de la Cormoran ca tre' inelat ULX-ul. Si aia au pus tot inele Fuji Concept (chiar daca doar Alconite), dar n-au mai respectat nici un fel de tabele... Au iesit din sabloane si au pus, frate, 7 inele, pe batul de 2,10m (practic 7') si uite ca lanseta se comporta foarte bine... Si a mai iesit si foarte bine echilibrata, fiind ea usurica de varf, asa incat pare si mai usoara decat e...
De asta intrebam un posesor notoriu de Daiwa Steez: ce i-or fi manat in lupta pe cei de la Daiwa sa faca lanseta aia asa cum au facut-o? Sper ca nu doar pt. a-si justifica pretul... Daca tot dai o caciula de bani pe ea, barem sa ai inele multe, de-alea scumpe, de titan...
Si uite, vezi? De aia exista rodbuilderi si lansetele lor custom...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...