Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
cristian.ene
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de cristian.ene » 27 Feb 2013, 22:09

Musk Md,

revolutia este facuta de numarul de inele si usurarea blankului care este valabila pentru toate modele Micro.

Cum a modificat Fuji seturile cu introducerea inele lor suplimentare KL-L , KL-M si KB ofera o versatilitatate evident mai mare decat sistemul Micro Wave.
Cu noile inele Fuji KR se pot monta si lansete mai lungi de 7`ft. care in configuratia actuala a inelelor Fuji nu au sens pentru ca cer prea multe inele.

Am pus pe blankuri de 7`ft. 10 inele +top si e limita care o vad ok cu inel disponibile acum.

Pe un blank de 8`6``ft. intra cam multe inele pentru ca firul cade repede spre blank si ramane de acoperit o lungime mare cu inele micro apropiate.

In dispozitia actuala Fuji si pe blankuri de 7`6``ft sensul montajului doar cu KL-H 5.5mm este discutabila cu 12 inele +top.

Daca este sa fie o lanseta de distanta nu are rost sa omori lanseul asa de rapid prin 2-3 inele, asa ca Fuji a remediat problema cu inele KL-L 7 mm si 6mm dupa care pot sa urmeze KB de 6mm sau 5.5mm(asta pe blankuri scurte)

Pentru lansete mai lungi de 8`ft sau 8`6``ft au schimbat si mai mult unghiul primelor 4 inele(cu KL-M 6, 7, 8mm) nu mai este la fel de agresiv si choke pointul este mult mai sus pe blank.

Pe lansete de 6`ft -7`ft am folosit inele KL-H 20, 10, 5,5 dar urmate de alte inele decat KB 4.5 :wink: totul este ok ca distanta de lansare si cum sunt dispuse inelele pe blankuri scurte.

In 2012 am pescuit de cel putin de 40 de ori cu lansetele montate cu Micro in special la salau dar si la biban sau clean, si distantele sunt similare cu lansete de putere L -ML de aceeasi lungime(in unele cazuri putin mai lungi cu Micro).

In configuratia KL-H 16, 8, 5.5 nu este nimic de modificat si algerea ineleor este ideala in schim KL-H 25, 12, 5.5 este prea abrupta si ca unghi fata de blank si ca marime a inelelor.

Noile configuratii pot sa arata asa(sunt cateva variante)

KL-H 20, 10 urmate de KL-L 6 sau 7 pe blankuri mai scurte de 7`6``ft. scurte si pentru blankuri mai lungi de 7`6``ft KL-M de 7mm si un KL-L de 5.5mm

cu striper KL-H de 25mm se pot face lansete pentru pecuit la distanta folosind in continuare inelele KL-H 12 , KL-H 8M si KL-L 5.5.

Sunt doar niste variante imaginate de mine(dar valabile) cu noile inele(nu am inaltimile inelelor) prin care firul este cumintit mai putin agresiv(scaderea diametrelor este mai putin abrupta) si i se permite o viteza mai mare si unghiurile primelor 4-5 inele cu blankul este mai putin agresiv, astfel si se pot utiliza mai putine inele pe un blank lung de peste 7`6``ft.

Comparatia cu un montaj cu inele Y (25/30), 16, 10, 8L urmat de KT din are cele mai mici pot sa fie de 5.5 sau 5mm inele KL-H sunt mai usoare si trecerea spre inele KT mai mici mai rapida.

Astept noile inele care sunt deja comandate si vor ajunge in aprilie si isi asteapta locul pe blankuri mai lungi de 7`ft. pentru pescuit la distanta.

Cat va fi diferenta de distanta urmeza sa vedem, unul din blankuri este un Lamiglas Certified PRO 8`6``ft. 8-17 lb. 1/4-5/8 oz si cum este un blank popular am cum sa-l compar cu o varianta montata clasic custom si de serie.

Daca cu noile dispuneri de inele lansetele obtin distante comparabile cu o lanseta montata custom cu inele de minim 5.5m /5.0mm raman beneficiile urmatoare inelelor mai usoare si mai multe si e ok .

julien
veteran
veteran

Mesaj de julien » 27 Feb 2013, 22:30

semlecangheorghe scrie:
Ionut the carp scrie:Mai mult decat "k-urile" nu cred ca se poate scoate mai mult in lanseu cu alte inele... De altfel daca distanta ar fi fost unul din avantajele unui astfel de montaj (micro, cu palnii etc) nu cred ca s-ar mai fi chinuit craparii cu plecari de 50 :) Din ce am mai pescuit asa diverse lansete in diverse montaje, inelele micro (2-4mm) ofera in anumite plaje de greutati anumite avantaje.

Ionutz,inelul de plecare trebuie sa fie compatibil cu diamterul tamburului mulinetei..
Si la crapari exista 'legenda'ca plecarea de 50 e sfinta.Cei care cred cu tarie acest lucru ,uita de diametrul tamburului mulinetei..Daca acest diametru e mai mare,50-ul ala il gituie prea brusc,si apar probleme,dar ar putea fi marimea ideala pentru o mulineta cu tamburul ceva mai mic in diametru....deci si asta e o chestie relativa..

Marimea primului inel e dictata de dimetrul tamburului,care la rindu-i genereaza diametrul spiralei care intra in primul inel..

Inelele micro si conceptul alalalt aduc alte beneficii,decit lungimea lanseului,beneficii referitoare la cum se comporta blank-ul,cum se distribuie sarcina pe el,chiar si senzitivitatea...chestii irelevante pentru crapari ,pe care ii intereseaza un singur lucru....sa gaureasca orizontul.Posibil ca acolo conceptele din spinning mai mult sa incurce ,pentru ca atunci cind arunci pendul sau alte tehnici de ale lor,montura(de multe ori peste suta de grame)pleaca ca din pusca...si nu as vedea bine sistemul microwave de exemplu,in situatia aia..
Aici sunt,probabil pentru prima data, intru'totul de acord cu gigi. La spining chiar e mai importanta lungimea lanseului decat alte beneficii ? S-ar putea sa fiti multi,ca si mine, pescari de stationar si sa scapati din vedere alte caracteristici mai importante. Sincer,nu trebuie altceva decat sa aveti mintea deschisa si sa............experimentati. intotdeauna teoria e buna,dar practica ne omoara. S-ar putea ca sistemul microwave sa fie revolutionar in ale spiningului. Evident cu limitele lui,dar intotdeauna conservatorii s-au opus evolutiei intr-un mod benefic, asa ca "rabdare si tutun".

Ps: In anii 1800, cand a fost inventat telefonul, Presedintele Organizatiei Mondiale a Inventiilor si Inovatiilor a decretat in cadrul unui dicurs ca:
"tot ce trebuia inventat pana acum a fost inventat. nimic de-acum incolo nu mai poate fi inventat".
Oare de atunci pana acum s-a mai inventat ceva? :D :respekt:

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 27 Feb 2013, 22:39

Ene...vezi ca Microwave nu exista doar in setul ce vad ca il stii ca a fost lansat pe piata. Exista inca doua variante de marimi mai mari, aici ma refer doar la stripper(nu in set)...care au fost special facute sa fie folosite cu mulinete mai mari si lansete mai lungi sau mai puternice. Incerci tu prin orice mijloc sa denigrezi ..dar nici la faza asta nu ai reusit . Da, microwave se poate folosi si pe lansete mai lungi.
Pentru tine inele micro sunt cele de 5,5?

Dece crezi ca pe un blank de 8' nu se pot folosi cu 1-2 runner-e micro mai mult? Care e dezavantajul din punctul tau de vedere? Ce inseamna ca deja sunt prea multe? Te gandesti iar doar in blankuri UL_L , preferatele tale? Dupa parerea mea, pe un blank mai lung de 7' UL poate ca prea multe runner-e ar aduce ceva greutate in plus sau ar periclita integritatea varfului fin. Dar de la o anumita putere in sus, nu vad nici o problema sa se foloseasca cu 1-2-3(dupa lungimea blankului) runner-e in plus. Nu ar avea nici un dezavantaj.
Indiferent daca vorbim de Microwave sau nu.

rine@..In lanseu da, exact despre asta este vorba. Cum se vede si in poza, inelul cu diametrul mare are insertia normala...Daca era doar de sprijin pentru inelul mic..nu avea rost sa se fabrice cu pastila. Impreuna alcatuiesc un choke-point rapid. De asta am si facut poza din lateral sa se vada "palnia". Nu degeaba nu sunt in aceasi plan unul cu celalalt.
In ceeace priveste rolul inelului mic in recuperare..nu neaparat despre asta e vorba...sa amplifice semnalele..Poate in mica masura si asta.

In poza asta se vede unghiul facut de fir, venind de pe tamburul unui Biomaster de 4000. Mult, putin...Eu zic ca nu e grav, deloc.

Imagine
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 27 Feb 2013, 23:49

Foarte interesant ce spui ULK :) Acum Toma a devenit foarte curios... sper cat de curand sa-mi fac timp sa analizez mai bine problema :)

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 27 Feb 2013, 23:53

cristian.ene scrie: Pentru lansete mai lungi de 8`ft sau 8`6``ft au schimbat si mai mult unghiul primelor 4 inele(cu KL-M 6, 7, 8mm) nu mai este la fel de agresiv si choke pointul este mult mai sus pe blank.

In configuratia KL-H 16, 8, 5.5 nu este nimic de modificat si algerea ineleor este ideala in schim KL-H 25, 12, 5.5 este prea abrupta si ca unghi fata de blank si ca marime a inelelor.
intervin si eu cu citeva intrebari
daca vrem choke point mai sus pe blank de ce folosim inelarea in KR si nu NGC ? e corecta mutarea choke pointului din inele ?
kl-h 16,8,5,5 e ideala cu ce mulineta si ce mandrina ?
kl-h 25,12, 5,5 e prea abrupta si ca unghi fata de blank si ca marime a inelelor cu ce mulineta , si ce mandrina ?
din cite stiu eu choking pointul de dictat de upsweep-ul mulinetei care il putem modifica ( ca de aia e rodbuilding ) cu citeva grade in plus sau minus ( in functie de nevoi ) si astfel si choking pointul se modifica uimitor de mult .
inelul de plecare e conditionat si el de diametrul tamburului ce facem cind avem un tambur de 58 mm ? ce inel putem pune ca 16 nu merge
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 28 Feb 2013, 00:12

cum modifici upsweep-ul mulinetei? montezi lanseta cu o mandrina de marime mai mare?

nu sunt ironic, chiar ma intereseaza ...

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 28 Feb 2013, 00:47

se poate si asa dar nu toate mandrinele dau acelasi upsweep . poti folosi mandrina care e necesara din sutele de modele care exista . totul e sa o alegi pe cea potrivita . uneori si inversarea pozitiei e suficient . mai sunt si alte metode :

ATENTIE GLUMA ! doar pentru destindere :lol:
la covacie cu un ciocan mai mare se bate in piciorul mulinetei (in prealabil incalzit cu autogenul ) pina se obtine efectul dorit :headbash:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 28 Feb 2013, 07:13

:lol: :lol:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 28 Feb 2013, 07:39

grey-wolf ,

montajul cu plecare de KL-H 16 am folosit-o pe un blank UL pentru muliente de la 1000 -1500 ( diametre Daiwa).

Mandrina SKSS 16mm

ULK,

ramane fidel Fuji pentru ca am folosit inele Batson sau Pacific Bay si diferenta de calitate fata de Fuji se vede in multe aspecte pe care nu le comentez.

Micro am folosit, adica mai mici de 5.0mm :lol:

cred ca am vorbit cam mult asa ca am incalecat pe-o sa si v-am spus PA !

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 28 Feb 2013, 09:08

Ene, folosesc fara probleme de cativa ani top-uri micro Nanolite cu fire textile , fara sa provoace nici o problema firului si nici inelul nu este afectat in nici un fel. Asa ca, ma aventurez sa presupun ca nici ca inele de ghidaj nu o sa fie cauza unor deranjuri ulterioare.

Sunt foarte usoare si rezistente. Tot din materialul respectiv este fabricat si setul MicroWave.

Le-ai incercat si ti-au produs probleme , pe care nu vrei sa le comentezi aici?

Apropo, stii cat cantareste un set din asta? :)

Inele Batson folosesc multi builderi de peste ocean..totusi tu esti primul pe care il aud ca nu sunt bune :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Scrie răspuns