Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de semlecangheorghe » 27 Feb 2013, 10:44

Ionut the carp scrie:Mai mult decat "k-urile" nu cred ca se poate scoate mai mult in lanseu cu alte inele... De altfel daca distanta ar fi fost unul din avantajele unui astfel de montaj (micro, cu palnii etc) nu cred ca s-ar mai fi chinuit craparii cu plecari de 50 :) Din ce am mai pescuit asa diverse lansete in diverse montaje, inelele micro (2-4mm) ofera in anumite plaje de greutati anumite avantaje.

Ionutz,inelul de plecare trebuie sa fie compatibil cu diamterul tamburului mulinetei..
Si la crapari exista 'legenda'ca plecarea de 50 e sfinta.Cei care cred cu tarie acest lucru ,uita de diametrul tamburului mulinetei..Daca acest diametru e mai mare,50-ul ala il gituie prea brusc,si apar probleme,dar ar putea fi marimea ideala pentru o mulineta cu tamburul ceva mai mic in diametru....deci si asta e o chestie relativa..

Marimea primului inel e dictata de dimetrul tamburului,care la rindu-i genereaza diametrul spiralei care intra in primul inel..

Inelele micro si conceptul alalalt aduc alte beneficii,decit lungimea lanseului,beneficii referitoare la cum se comporta blank-ul,cum se distribuie sarcina pe el,chiar si senzitivitatea...chestii irelevante pentru crapari ,pe care ii intereseaza un singur lucru....sa gaureasca orizontul.Posibil ca acolo conceptele din spinning mai mult sa incurce ,pentru ca atunci cind arunci pendul sau alte tehnici de ale lor,montura(de multe ori peste suta de grame)pleaca ca din pusca...si nu as vedea bine sistemul microwave de exemplu,in situatia aia..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 27 Feb 2013, 11:12

semlecangheorghe scrie:
Marimea primului inel e dictata de dimetrul tamburului,care la rindu-i genereaza diametrul spiralei care intra in primul inel..

Inelele micro si conceptul alalalt aduc alte beneficii,decit lungimea lanseului,beneficii referitoare la cum se comporta blank-ul,cum se distribuie sarcina pe el,chiar si senzitivitatea...
1. Exact, mai conteaza si distanta dintre mulinel si primul inel.
2. Cam asta cred ca e si ideea... Avand in vedere ca atunci cand arunci naluca ai un moment maxim de energie, iar cand aceasta atinge apa pentru o clipa, energia e cam zero, spirele de fir inca se desfasoara de pe tambur si se duc unde? In ... probabil, ca prin inelul ala mic nu cred ca mai pot trece ca printr-un 30-25-20 de ex doar asa din inertie... Si cred ca e posibil ca in timp datorita acestei neuniformitati mai accentuate a tensiunii de recuperare, inevitabil sa apara si perucile... Inele micro pe varf mi s-a parut o treaba foarte buna... Dar sa pleci din start cu un micro, mi se pare un pic cam ciudat...

Referitor la crapari
Am aruncat de suficiente ori cu echipamente de crap incat sa-mi fac asa o parere cam cu ce se mananca un lanseu peste 120m. Inelul de plecare de 50 e chiar o necesitate daca vrei sa treci lejer de 100... Inele de plecare mai mari inca nu am vazut. De altfel daca ar fi sa ne luam dupa fortele de frecare: 200km/h (pe bord 220, dar nu cred) i-am atins cu 110cp, din ce am mai condus si vorbit cu diversi mesteri pentru 250km/h ar fi necesari minim 170cp... Un +50-70% de putere pentru un efect de + 25%... Acum nu stiu daca se mnca c.a.c.a.t sau mai apar in calcule si multi alti parametrii...

Referitor la micro sau inele de plecare mici in general:
De ce oare marii maestri in pescuitul feederului recomanda mulinete de 4-6000 cand inelul de plecare are maxim 20? Eu unul, cele mai bune rezultate (pescuit, lansat lejer etc) cu un feeder ce are plecare 10 au fost obtinute cu un mulinel de 1000...

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 27 Feb 2013, 11:30

200km/h (pe bord 220, dar nu cred) i-am atins cu 110cp, din ce am mai condus si vorbit cu diversi mesteri pentru 250km/h ar fi necesari minim 170cp... Un +50-70% de putere pentru un efect de + 25%... Acum nu stiu daca se mnca c.a.c.a.t sau mai apar in calcule si multi alti parametrii...
baga si masele in ecuatie si las-o deoparte ca nu e chiar acelasi lucru :P
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 27 Feb 2013, 16:34

.. Avand in vedere ca atunci cand arunci naluca ai un moment maxim de energie, iar cand aceasta atinge apa pentru o clipa, energia e cam zero, spirele de fir inca se desfasoara de pe tambur si se duc unde? In ... probabil, ca prin inelul ala mic nu cred ca mai pot trece ca printr-un 30-25-20 de ex doar asa din inertie... Si cred ca e posibil ca in timp datorita acestei neuniformitati mai accentuate a tensiunii de recuperare, inevitabil sa apara si perucile... Inele micro pe varf mi s-a parut o treaba foarte buna... Dar sa pleci din start cu un micro, mi se pare un pic cam ciudat...

Daca in ceeace priveste distanta de lansare raman rezervat...In legatura cu perucile pot sa te contrazic 100%... Am efectuat in jur de 80 de lansari si chiar cu un vant lateral puternic, cu doua mulinete de dimensiuni diferite si 3 fire diferite ca si grosime, nici macar o tentativa de peruca nu a aparut... Aruncand lejer sau cu forta.
Asa stiam si eu in teorie ca inel mult prea mic de plecare =(si) peruci pe langa alte probleme.

Pot sa spun foarte sigur ca nu e cazul la microwave....testat, nu din teorii si prejudecati.

Ce mai descoperim real si fals la sistemul respectiv, vedem. Si mai ales incercam sa ne apropiem fara idei preconcepute dar nici sa fim orbiti de marketing. Incercam si mai vedem.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 27 Feb 2013, 16:52

Ce mai vreau sa precizez...dublu inelul din acest sistem,pare sa duca din start la o confuzie...Nu este aceasi lucru, cu un inel de plecare de diametru mic. Daca era asa, nu se mai chinuia nimeni sa puna doua inele....ajungea unul cu diametru mic cu picior inalt, care foarte posibil chiar ducea la problemele mai sus mentionate.
UlKustom Rods

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 27 Feb 2013, 16:52

cu ce greutati ai aruncat? jiguri/voblere/linguri?

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 27 Feb 2013, 17:12

Lingura oscilanta, de 18g cu suprafata mare... si foarte putine cu un slider sinking de 7g. Dar vroiam sa comparatia intre cele doua mulinete, mai bine zis diametrele de tambur sa fie catdecwt relevanta am folosit lingura de 18g.(o lua vantul ca deobicei si cu sliderul de la Salmo aruncam peste orizont, tot ca deobicei).
Dar neavand alta lanseta exact pe aceasi blank nu pot sa spun daca era mai bine sau mai rau.
Impresia, care poate sa fie subiectiva si nu imi ajunge... era ca in nici un caz mai rau, dar nu ma satisface oricum :)

nu avea rost sa testez o lanseta cu alte naluci decat pentru ce era proiectata. Degeaba excela sa zicem la aruncat jiguri,daca nu va fii folosita cu asaceva.
UlKustom Rods

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 27 Feb 2013, 17:16

...mai ie un poco pana sambata, lasa-ti uomenii sa-si faca damblaua! (macar din respect pentru munca /efotrul buildutorului)
...balacareala ....after...and after :P :twisted: :lol:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 27 Feb 2013, 19:11

nu e vb d ebalacareala.atitudinea lui Ulk mi se pare corecta, si eu sunt curios. adica nah, dupa prezentarea initiala asteptarile sunt mari de la microwave.....si eu sunt curios daca e vro revolutie.
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 27 Feb 2013, 20:44

ULK scrie:Ce mai vreau sa precizez...dublu inelul din acest sistem,pare sa duca din start la o confuzie...Nu este aceasi lucru, cu un inel de plecare de diametru mic. Daca era asa, nu se mai chinuia nimeni sa puna doua inele....ajungea unul cu diametru mic cu picior inalt, care foarte posibil chiar ducea la problemele mai sus mentionate.
confuzie pe bune. pe care am facut-o si eu.
deci :inelul mare ( camasa exterioara) are un rol ( de ghidaj)doar in lansare.
la recuperare lucra doar ala micu , care impreuna cu alelalte mici si mai dese, amplifica semnalele care tre sa vina de la bat.
asta-i nu?

Scrie răspuns