nu-s eu cel mai in masura sa-ti raspund dar dupa 4 luni in care am citit cam tot ce s-a scris in materie, plus matematica si fizica aplicata mai mult decat la scoala (masuratori milimetrice, calcule la 2 zecimale si reprezentari grafice la scara) pot doar sa-ti spun ca nimic nu e intamplator si orice variabila conteaza.MuskMd scrie:o sa revin ( momentan) la subiect.
CUm va alegeti dispunerea inelelor ?
Mergeti de fiecare data pe specificatiile producatorului ? Faceti teste de incarcare statica?
Mergeti pe unul din calculatoarele de progresii existente pe net ?
in principiu intradevar cel mai usor e sa pleci de la schemele de dispunere date de producator . apoi compar cu ce dau softurile de dispunere a inelelor si apoi te apuci de calculat. In functie de blank, de aplicatia la care vei folosi lanseta si de clasa ei, de rezistenta firului recomandat, de marimea inelelor , de inaltimea si forma constructiva a inelelor , de greutatea lor , de nivelul de senzitivitate cerut si de performantele in lansare cerute, de mulineta sau mulinetele cu care va fi folosit batu si mai sunt si alti factori cu influenta mai mica sau mai mare , ei bine, in functie de toate astea dispunerea inelelor poate sa difere. Nu in ultimul rind o influenta mai mare sau mai mica o au si numarul de pitici de pe creier.

De exemplu, mulinetele de spin japoneze au un unghi mai mic intre ax si talpa piciorului decat unele dintre cele europene , ceea ce inseamna ca arunca firul mult mai jos pe blanc , ceea ce inseamna ca vei avea inelul de sufocare mult mai aproape de mandrina si mai indepartat de varf , ceea ce implica un numar mult mai mare de inele pe trenul de rulare din varf , folosind o mulineta Daiwa decat daca folosesti una D.A.M de exemplu. Asta (inel de sufocare coborat mult spre blanc) in principiu se traduce prin performante mai bune in materie de senzitivitate si mai slabe in materie de lansare. Trebuie sa mai sti si ca mulinete de marimi diferite (chiar de la acelasi producator) pot avea unghiuri diferite si de asemenea ca, inclusiv mandrinele pot altera unghiul (atat in functie de modelul si producatorul mandrinei cat si in functie de pozitia de montaj cu piulita spre varf sau cu piulita spre butt ).
Apoi vine in calcul marimea minima a inelelor pe care vrei sa le folosesti , marime pe care trebuie sa o corelezi cu clasa viitoarei lansete si cu grosimea firului ce le traverseaza (la marimea 6 de exemplu se recomanda fire pina in maxim 20 de livre). Totodata stabilesti si numarul de inele pe care vrei sa le pui. De exemplu la un bat de spin de 7 picioare pe care ma stradui acum sa-l modific aveam initial 7 inele fuji recomanda 9 iar mie dupa dorinta (n-am vrut sa folosesc top mai mic de 7 ) din calcule imi da cel mai bine cu 8 inele. Faci apoi desene la scara si in functie de tipul si inaltimea inelelor alese te uiti sa vezi daca nu cumva ai mai multe puncte de sufocare sau daca nu ai vreun inel care sugruma prea mult firul (in afara de cel de plecare).
Dupa aceea faci testul de incarcare statica si vezi daca dispunerea ta da bine si sub sarcina sau risti sa rupi vreun inel in dril sau mai rau sa-ti puste batul.
Daca dupa toate astea ti se pare ca da bine iei o pauza de vreo 2 zile, dupa care te apuci si verifici iar sa vezi daca e ok si n-ai uitat vreu element .Daca e totul ok da-i comanda de inele.




ps. daca faci bat de musca sau de cast mare parte din ceea ce am scris mai sus nu-ti e de folos

