intrutotul de acord cu tine Andrei (ca cei de la fuji nu degeaba au pus la munca o armata de ingineri si designeri).
Tot ceea ce am spus mai sus e ca, ceea ce a descoperit Fuji, se aplica diferit de la caz la caz, pentru fiecare lanseta in parte, in functie de anumite variabile si /sau dorinte personale. La aceeasi lungime a batului cu acelasi numar de inele si aceleasi marimi poti avea dispuneri diferite daca blancul e parabolic sau extrafast pentru simplu fapt ca testul de incarcare statica iti poate arata ca in cazul unuia sunt mai solicitate unele tronsoane si implicit unele inele decat in cazul celuilalt unde sunt mai solicitate alte tronsoane si alte inele.
Valorile din tabelele fuji sunt calculate ca niste medii, daca vrei, pe care inclusiv cei de la fuji le declara orientative . Mediile astea au fost calculate de asa natura incat sa fie varianta de compromis cu riscuri cat mai mici si pentru un bat parabolic si pentu unul fast, si pentru unul L si pentru un M, si pentru o mulineta cu tambur mic si pentru una cu tambur mediu ,etc. .
Tu , ca rodbuilder, daca faci un bat L, parabolic ,pe care clientul iti spune ca pune un Twin Power de 2000, poti sa scoti mai mult de la blanc decat ai scoate aplicand strict acel tabel , prin simpla ajustare a dispunerii inelelor in functie de acele variabile pe care deja le sti .
La fel daca eu am pitici pe creier ca vreau inele mai mari (din motive pe care nu le discut) pot sa stric batul daca ma duc direct dupa tabelul Fuji si asta mi-o spun chiar cei de la Fuji.
Fuji’s original NGC discussed two major goals in build layouts. First, improve the overall performance of the rod and second, do so with the smallest possible guides that would accomplish the angling goal at hand (smaller guides, researchers believed, would reduce tip section weight and improve rod dynamics, recovery, speed etc.).
Fuji’s pioneering work resulted in some radical new thinking for researchers. Suddenly, because smaller guides were suggested, rods needed to carry at least one and sometimes two additional guides
Citatul e de aici:
http://anglersresource.net/TheoryoftheN ... ptNGC.aspx
Deci daca pe un bat la care dispunerea lor din tabel (Fuji) imi recomanda 9+1 cu inele de 4,5 sau de 5 pe varf si eu vreau sa pun de 7 automat trebuie sa mai scot unul sau 2 inele ca sa nu ingreunez prea mult batul si sa nu-i afectez performantele.
Daca fac asta ( scot un inel) automat trebuie sa cresc distanta intre inelele ramase si sa le repozitionez tinand cont si de modul de incarcare al blancului.
In final , din punctul meu de vedere, in asta consta rodbuildingul, respectiv sa sti sa scoti ce-i mai bun dintr-un blanc si sa o faci daca se poate si estetic.
sper ca acum se intelege ce vroiam sa spun.