Lansete CUSTOM

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Torescu Octavian
senior
senior

Re: Lansete CUSTOM

Mesaj de Torescu Octavian » 20 Apr 2012, 22:00

:D
andrei-ovidiu scrie:
bogdan82 scrie:Semlecangheorghe era o ironie - prea te incrancenezi pe alte topicuri cu niste chestii care pot fi considerate pe putin subiective ... pe mine nu ma deranjeaza sa ai o parere diferita, dar arogante din categoria „arunc 50-60m un vobler normal la cast” si „o mulineta de 200-300$ de cast este net superioara uneia de spin de 700$” nu-s prea OK ... sincer

Sunt spiral wrapuri si la 90 de grade(ma refer la unghiul dintre inelul de plecare si cel de varf) sunt si la 180 de grade ...

Adriane...initial am crezut ca esti si tu ironic, dar cititndu-ti un post mai vechi se pare ca m-am inselat...

Datorita pozitiei mainii pe mandrina nu poti folosi bete prea lungi la cast, devin incomode ... si eu is mare fan lansetelor dintr-o bucata de 7ft, dar de pe mal parca simti nevoia unei lansete mai lungi. In plus de asta, in lansetele de cast nu prea te poti infige, pt ca faci peruca ... :) nimeni nu spune asta :P

Cu toate ca unii fac niste campanii stresante in care ti se explica ca arunci si 60m cu castul ... in realitate, distantele pe care le atingi la cast sunt muuulllt mai mici decat cele la spin ... asta ti-o spune un om care a pescuit langa cineva care pescuie la cast de vreo 7 ani(si pescuie muuulllt) si numai cu mulinete de top ... arunca cu un Evergreen Tactics si un Metanium DC vreo 20-25m un SS5 de 7CM, iar cu un Daiko din fibra de sticla si cu un Pixy nou(cel cu manerul standard din carbon) arunca cu vreo 2 m mai mult. Si la fiecare lanseu parca plonja in apa, asa de mult intindea bratul :) Si nu-i singurul om pe care il stiu cu castul...

Dar deh ... daca unii vor sa se scarpine cu mana dreapta la urechea stanga, e treaba lor ... poate imi explica si mie cineva ... de ce trebuie sa strangi din buci la fiecare lanseu? cand poti sa nu o faci, lansand fara grija unei peruci ...

Mentionez ca am prieteni buni care pescuiesc aproape exclusiv la cast si nu de ieri de azi ...

Iar pt carcotasii care masoara distantele la pas sau la ochi ... latimea garlei din poza este de fix 76m(stabilopozii sunt cei standard de 4.5 tone ) ... masurata cu o scula profesionala(telemetru laser) cu examenul metrologic la zi ...

Imagine

Are si castul unele avantaje - jerkuri medii si mari, pescuitul la distante mici, dar pe rau eu nu vad acele avantaje.

Moshule...de la mine numai :respekt: :respekt: :respekt: pt cele mai sus mentionate...ai spus absolut TOTUL :!: :wink:
a subliniat bine Bogdan anumite aspecte ale castului

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Apr 2012, 22:05

Mai putin strinsul din buci....
Daca ala lanseaza asa,nu inseamna ca toti fac la fel.. :lol: :lol:
Si mai vorbeste de subiectivism..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Torescu Octavian
senior
senior

Mesaj de Torescu Octavian » 20 Apr 2012, 22:10

semlecangheorghe scrie:Mai putin strinsul din buci....
Daca ala lanseaza asa,nu inseamna ca toti fac la fel.. :lol: :lol:
Si mai vorbeste de subiectivism..
:lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1:

da asta e tare cu bucile dar sa sti ca daca ai ceva textil mai scump pe molineta cam strangi din buci daca nu sti sa arunci.ssa belesti 2 3 role de textil pe partida e deranjant in romania.in state cred ca lumea nu si bate capul daca face floci pe margine garlei :lol1: :lol1: :lol1:

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 20 Apr 2012, 23:10

eu n-o sa intru in conflict cu tine ... :) amandoi avem deja niste opinii clare ... iar mie circul chiar nu-mi place

SSR-ul era de 7cm(din graba am gresit eu o litera, dar lungimea am scris-o bine) ... SSR-ul de 5cm si de 7cm se arunca cam la fel, insa ... ala de 7cm e mai greu dar e si mult mai mare, adica ... 7cm la 7g vs 5cm la 5.3g ...

Fara nici o suparare ... dar n-o sa pescuiesc cu un SSR de 5cm cu fir de 20lb ... nu are sens, ii pocnesc ancorele daca trag de el si cu PP de 10lb ... cu Skeet Reesul de 1.5oz, PP de 10lb si un Freams 2500 il aruncam spre 30m ... poate cu vantul din spate bateam spre 33m :P ... ceva de genul ... oricum, cam cu 50% mai mult decat prietenul meu, aruncand mult mai relaxat, mai boiereste, numai din varf :) .

Nu intotdeuna este un avantaj firul mai gros - pe ape adanci si repezi nu jigui cum trebuie cu fir gros, chit ca dai cu bile de 2oz ... iar firele groase iau cam toata miscarea la voblerele mai mici ... degeaba arunci OK cu 50lb, un Hornet de 6cm s-ar putea sa-ti bata precum Thrilul cu siretul ala :) (exagerez aici, dar intelegi ce vreau sa spun)

Iar o peruca pe 10lb la cast ... ii cam foarte naspa ...

Deci avantajul castului cu firele groase se aplica poate la somn(chiar ma gandeam sa incerc asa ceva anul asta...m-au linistit niste prieteni rapid) si naluci sarite de 50g ... n-as pescui la somn cu cast din mai multe motive ... eu la somn(nu la moace) tin cu dreapta lanseta de foregrip(lanseta mea de somn are foregripul mai lat), si ii sprijin cotorul pe burta ... nu cred ca pozitia asta este prea comoda in drill cu o lanseta de cast ... lansetele de cast sunt si cam scurte ...

Chiar nu vreau sa reiau toata discutia ... dar ma voi explica

M-ai inteles gresit ... cuvintele din ghilimele nu erau citate ... erau tipul de „arogante” pe care le sugerezi ... ti-a explicat mai bine Rine

S-a schimbat si forumu ... si linkurile vechi se cam mermelira(nu sunt idexate pe google decat in cache) ... acum ca recitesc, is cam confuz ... cu ce ai aruncat 50-60m? cu spinul sau cu castul? (zici ceva de un tambur de rezerva, deci poate fi vorba de spin ... )

http://www.rapitori.ro/forum/distante-r ... 0-110.html

dar chiar daca am inteles eu gresit, is niste distante exagerate ... prietenii tai zic de 45-48m cu 7g+guma ...
http://www.rapitori.ro/forum/distante-r ... 0-320.html

uite...unii chiar zic de 6g si 40-50m ... :)
http://www.rapitori.ro/forum/distante-r ... 20-20.html

Uita-te la poza aia ... deasupra se vede o linie de inalta tensiune ... ca sa dau pana aproape de malul celalalt, deci vreo 55-60m trebuia sa dau cu PP de 10lb si jig de 42g sau pilker de 40g si trebuia intotdeuna sa am grija sa nu dau peste linia de inalta tensiune ... asa de boltuit trebuia aruncat ... pana sa masor distanta precis, eram convins ca are garla 110-120m latime ... de fapt are numa 76m

Fara nici o suparare ... 50m este muuuullllt ... dar mult ... distantele vazute de la nivelul ochilor par prea lungi (si eu m-am pacalit de cateva ori) ... cu totii am vazut stabilopozi prin Constanta sau Neptun sau mai stiu eu pe unde ... deci le cam stii dimensiunile ... uita-te la cat de lata e garla si gandeste-te ca pana la jumate are numai 38m ...

Cand vine vorba de stransul din buci ... eu cu spinul, pe la 3-4partide (putin mai des iarna cand imi mai ingheata firul si mi se „umfla” tamburul) mai fac cate o peruca(care de fapt nu e peruca, pleca mai multe spire de-odata, de multe ori nici nu se face nod), pe care, de obicei o desfac in 1-2min ... iar cine ma stie ca pescar, stie ca eu prind cel mai bine peste in timp ce stau in fund, mananc si jiguiesc :) :twisted: ... voi cu castul, trebuie sa franati firul la FIECARE lanseu ... ca daca nu, mulinelului de cast ii apare par pubian :) ... pana si la mulinetele cu DC :) pe la 2-3 partide(chiar si mai des) dupa vreo 10 ore de lanseuri in soare, vant, poate frig, cam va mai scapa cate o peruca care nu se desface chiar in 1-2min(iar la astia cu frana f slabita nu prea se desface deloc) :) ...

Si iti repet ... am prieteni buni care pescuiesc la cast ... fiecare e liber sa pescuiesca cu ce vrea ... dar afirmatii din astea intrasigento-militante „Baitcasting. Moda sau necesitate ?” is exagerate rau. Pt ca va aude/citeste un incepator sau unul care nu a avut ocazia sa vada/arunce ceva de cast pana acum, si va crede :) Si o sa aiba un soc cand dupa vreo 20 de partide de cast tot 15-20m va arunca cu 10g si va schimba firul de vreo 5ori :)

Iar ca sa fiu rau, ca tot pomeneai de Stella :twisted: :twisted: ... eu stiu oameni care au pescuit si 3 ani(cam 50 de partide anual) cu o Stella fara macar sa o desfaca si sa o curete o singura data(nici macar la galet) ... si merge extrem de fin, asa, necuratata ... tu poti pescui o mulineta de cast fara sa o cureti 20 de partide? Si nu ma refer numai la rulmentii de pe tambur, cam poate intra mizerie si la wormshaftul de la ghidaj ca-i cam expus ... ai curaj sa arunci in nisip o mulineta de cast cum o arunc eu pe a mea de spin?

Dar 20 de partide e mult ... pescuind pe balastiere, prin praf si nisip ridicat de vant, sau pe balti, aducand toata flora subacvatica pe fir ... poti pescui 10 partide de o zi fara sa o desfaci? :twisted: :twisted:

Torescu Octavian
senior
senior

Mesaj de Torescu Octavian » 20 Apr 2012, 23:40

:lol1: :lol1: bogdane vrei sa distrugi ideile tinerelor sperantze in baitcasting.daca mai bagi comenturi dastea realiste chiar ca intorci jumatate din crema pescarilor de baitcast spre spinning :lol1: :lol1:

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 20 Apr 2012, 23:54

Bogdan82,

si in pescuit trebuie sa existe fauna de Dorobanti care se impauneaza cu masini inutile gen Ferarri, Lambo sau alte exotisme SUV care consuma cel putin 25 L in Bucuresti.

Aspectul practic trebuie lasat la o parte daca vrem sa fim deosebiti cu orice pret, numai deosebiti sa fim(apropo de fita cast v.s pragmatism spinning).

Cand vor fi postate pozele pun pariu ca Sava o sa zica ca sunt trucate, ca unghiul firului nu este corect sau o sa sa inventeze o teorie asa cum ii plac lui, sa apare din princpiu puncte de vedere de genul ,,St.Croix are dreptate pentru ca St.Croix are introdeauna dreptate, pentru ca este(autoritatea/ dreptatea) este in curte la ei,,

Sau ceva din categoria ,,Crede si nu cerceta,, cu o gandire asa inchizitoriala ma indoiesc se poate discuta cu argumente.

Si daca firmele din USA sau Japonia detin adevarul care este menirea matale ? sa tricotezi mai frumos ca ei atele, sau sa imbini cat mai placut ochiului zorzoane sclipitoare in combinatii savante sau kitch ?

Ce sens are sa mai faci lansete daca ale lor sunt mai bune oricum.

bogdan82
veteran
veteran

Mesaj de bogdan82 » 21 Apr 2012, 00:10

Deci ... eu n-am nimic cu oamenii ... is niste discutii despre scule de pescuit ... atat

N-am absolut nimic nici cu Semlecangheorghe, nici cu Andrei ... cu atat mai putin cu Andrei. Am schimbat chiar cateva mailuri cu el ... amandoi sunt niste pescari pe buna dreptate, respectati ...

Se vorbeste, insa, prea putin despre dezavantajele si limitarile castului :) ... si chestia asta ma cam deranjeaza :)
Si se cam stiu dezavantajele castului ... :) dar nu prea se recunosc

Eu m-as fi apucat serios de casting dintr-un singur motiv - lansetele factory bune mai puternice se cam fac exclusiv pe variante de baitcasting ...

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 21 Apr 2012, 00:40

S-a vorbit si despre dezavantaje, doar ca daca nu pescuiesti la clean... nu sunt chiar atatea...

Sa presupunem ca nu vbim de pescuitul cu lansete de la 8' in sus... acolo nu as recomanda castingul pentru genul de pescuit de la noi
Casting
Dezavantaj e daca pescui in mare parte cu voblere pana in 4-6g

Dezavantaj e daca nu ai rabdare sa inveti sa pescui cu el

Dezavantaj - daca pescui cu naluci pana in 10g si nu stapanesti bine lanseurile ... un spinning ar putea lansa cativa metri mai departe

Dezavantaj - se strica greu angrenajele - dezavantaj--- pt ca nu-ti vine sa schimbi mulinetele atat de des:)

Dezavantaj - poti sa faci peruci dac nu esti atent... dar nu sunt atat de greu de desfacut pe cum le descrii

Dezavantaj - pescuit de pe mal - anumite pozitii pot fi incomode pt lanseu, daca nu stapanesti bine genul si aici cu spinningul te descurci in orice situatie, indiferent de nivelul de pricepere

Spinning
Dezavantaj - daca dai cu naluci ff portante strici o mulineta in cateva partide
Dezavantaj - nu ai forta cu o mulinel de spin
Dezavantaj - anumite voblere ff eficiente nu le poti lansa cu spinningu' ca se incalcesc in fir tot la al doilea lanseu (aici poate fi trecut la si la dezavantajul voblerului)
Dezavantaj - dai cu fir gros... poti sa-i spui pa si pu larevedere.... la dat cu naluci de orice dimensiune
Dezavantaj - nu poti controla lanseurile cu o singura mana - trebuie doua (in anumite situatii e dezavantajos - rare, dar se intampla)
Dezavantaj - nu ai aceeasi precizie in anumite situatii ( nu in toate situatiile)

Dupa cum vezi nu sunt atat de multe dezavantaje... acuma poate mai gasim si altele, dar momentan astea-mi vin in minte

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 21 Apr 2012, 00:45

Ene drag... iar te pripesti la concluzii doar de tine intelese... doar ca esti singurul care vede lumea pe dos... SINGURUL DIN LUME :roll: :roll:

Nu discutam de zorzoane... acuma noh asa le vezi tu... iar... ca noroc ca lumea nu se filtreaza prin ochii tai, pentru ca ar fi haos "functional". Sa mearga numa...

Nu neaga nimeni ca daca pui cu 10 inele in plus.. reusesti sa faci sa nu mai atinga firul blankul... nu discut despre lanseta facuta de nush cine ajunsa pe mainile tale care cica nu se stie la casting.... E clar ca daca umplii lanseta de inele, pana la urma reusesti performanta asta... de a nu mai lasa firul sa atinga blankul.

Ideea e ca trebuie sa ajungi la un echilibru intre nr-ul de inele si cand atinge firul blankul (pentru ca firul va atinge blankul la un moment dat). Intrebarea e daca-i mai pui 5 inele hai sa zicem marimea 5.5, hai sa zicem chiar marimea 5... mai pescuieste cineva cu lanseta aia ... care o sa fie mai mult inele decat lanseta.... Parerea mea e ca.... NU PREA

Va fi "Lanseta inelelor" si poti linistit scrie pe ea : THE ROD OF THE RINGS (invented by ENE) (repet - nu a mentionat nime ca ar fi inele micro - daca e cu micro e alta discutie total diferita)

DECI TREBUIE CA LANSETA RESPECTIVA SA FIE FUNCTIONALA in pescuit, nu pe hartie...

Iar tu vorbeai de standarde... standardele... cui...??? ale tale? ca sa stim la ce ne raportam... ca pentru tine standard/clasic poate inseamna altceva decat pentru noi, oamenii obisnuiti, muritorii de rand. :roll: :roll:

bradypus
veteran
veteran

Mesaj de bradypus » 21 Apr 2012, 01:19

semlecangheorghe scrie: In ceea ce priveste afirmatia ta ,ca prietenul tau arunca 20-25m cu un ssr de 5cm,cam asta este distanta pe care o poate atinge un combo de casting..(ai vazut Dumitre,ca se poate? :D )
n-am sapat adinc.... , La asta te referi Jiji ?
bogdan82 scrie:Cu toate ca unii fac niste campanii stresante in care ti se explica ca arunci si 60m cu castul ... in realitate, distantele pe care le atingi la cast sunt muuulllt mai mici decat cele la spin ... asta ti-o spune un om care a pescuit langa cineva care pescuie la cast de vreo 7 ani(si pescuie muuulllt) si numai cu mulinete de top ... arunca cu un Evergreen Tactics si un Metanium DC vreo 20-25m un SS5 de 7CM, iar cu un Daiko din fibra de sticla si cu un Pixy nou(cel cu manerul standard din carbon) arunca cu vreo 2 m mai mult. Si la fiecare lanseu parca plonja in apa, asa de mult intindea bratul :) Si nu-i singurul om pe care il stiu cu castul...
apoi Jiji... , subiectivism pur sinje ! :D

nici nu-i de mirare caci cu scule eftine si de duzina da atit :D

ps: n-am retinut iexact... boblerui e de 5 grame sau de 7 ? :D

Scrie răspuns