Lanseta + mulineta UL
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Nu stiu prietene da am vazut si io gagici pe-acolo. Cine ar trebui sa fiu ca sa vad dupa o poza la apusul soarelui pe un nene care vrea sa lanseze vreo 100 de grame ce actiune are batzul. Hai sa vedem din ce e compus, cate inele are, de ce putere e si ne dam cu parerea despre actiune. Inafara de asta, uneori se poate comenta si despre actiunea data de producator si de aia faceam remarca aia la adresa avidului. De exemplu pe Daiwa Mike Iaconeli scrie "special jig" dar pe langa ca n-as pescui cu asa ceva si daca as face-o n-ar fi la jig ci eventual la lingura. Daca in schimb nenea Yto ala zice ca ceva facut de el ar fi fast l-as crede pe cuvant cam 99%.
Da io ziceam sa gasim ceva fast din fibra de sticla sau ceva de 20 de ani, hai ca merge.
Da io ziceam sa gasim ceva fast din fibra de sticla sau ceva de 20 de ani, hai ca merge.
Acum ca ai fost asa amabil si mi-ai acceptat scuzele, sa vedem ce spun producatorii despre subiectul asta:Tristian scrie:No sa mori tu ca asa-i! Ia zi ce mai confund? Fibra fast cu carbonul modulat moderat? O sa le scriu la daiwa, stcroix si kistler sa mai bage o rubrica acolo: RIGIDITATE.evin scrie:@Tristian
Actiunea batului (xfast, fast, moderat....) se refera la felul in care se indoaie batul sub actiunea unei greutati. Nu confundati actiunea batului cu rigiditatea lui, actiunea este data de curba pe care o descrie blank-ul sub actiunea unei incarcari si nu de valoarea incarcarii: cu cat batul este mai fast cu atat portiunea care se indoaie prima este mai spre varf.
Exista bete fast, din fibra de sticla, care se indoaie cu 15 grame pana la cotor, dar sunt fast pentru ca la 5 grame incarcare se indoaie in treimea sau sfertul de la varf.
Tot asa, exista bete de carbon, foarte rigide, care nu se indoaie deloc pana la 30 grame, dar cand incep sa se indoaie o fac de la jumate si sunt considerate moderate. Aceste bete sunt pt jerk (ar trebui sa le stii deoarece ai scris despre jerk destul de mult si deasemenea despre betele specializate)
Revino-ti, mai citeste odata ce-ai scris si hai sa discutam. "Rigiditatea" asta a ta merge mana in mana cu actiunea. Cu cat e mai de la varf cu atat e mai rigid, e normal. Eu le mai confund pentru ca ele se confunda intre ele.
Daca pui pe un batz 50-100g cum pescuiti mai majoritatea, 20 de grame o sa te miri ca nu se indoaie.
Ia mai citeste tu de fibre sa vezi cum vine cu viteza fibrei si ia mai vezi cum e cu betzele moderate de jerk si nu-mi mai pierde timpul cu prostii sa-i mai confuzezi si pe baietii care mai vor sa afle ceva. Le-ai zis pe toate pe dos.
Action" is the measurement of deflection or flex the rod exhibits under load, and more importantly, where that flex occurs along the length of the blank. "Extra Fast" actions concentrate more of the flex towards the tip. "Slow" actions distribute the flex progressively throughout the entire blank. Because there is no single, scientifically accurate measurement system accepted by the entire industry, not all actions are exactly alike. Company rod actions are dictated by a variety of factors: the intended application, targeted prey, lure weight, line weight and, quite honestly, what the professionals on our pro-staff recommend.
POWER. HOW MUCH DO YOU NEED?
Applicable to our salmon, steelhead and bass rods, "power" is defined by the amount of pressure required to flex the blank. These rods are designed to optimally manage a specific range of lure and line weights. The heavier the line and lure, the more power you'll need to cast, fight and pull effectively. The lighter the line and lure, the less power you'll need.
TAPER. HERE'S THE SKINNY.
The measurement of the change in the diameter of the blank from tip to butt is known as taper. Many use the term synonymously with "action." But actually, taper is one of the factors which rod builders use to achieve the desired action. An aggressive taper at the tip creates a faster action. A straight taper (one which changes at an equal rate throughout the blank) creates a moderate or slower action. And there are infinite combinations in-between.
Daca inca nu ai inteles, iti pun si un desen:
http://www.fileshare.ro/2769227736.32
Desi sunt multe chestii care ''se confunda intre ele'' sa stii ca sunt totusi bete de fibra, light, cu ''viteza'' fast cum spui tu. La Seeker, de exemplu,
majoritatea betelor de fibra pt apa dulce sunt fast. Daca Seeker nu-i un producator destul de mare pt pretentiile tale, mai sunt si altii.
In speranta ca in sfarsit te-am luminat, mai vreau sa spun ca si la studiu, ca si la pescuit, nu-i destul sa citesti, TREBUIE SA SI INTELEGI!
Nu stiu cine a inteles "RAU de tot", daca inca faci confuzie intre modulul tensil, elasticitate, moliciune, rigiditate sau cum vrei sa-i zici si actiunea Fast/Slow/Moderate si asa mai departe a unei lansete.Tristian scrie: Ia cauta si trimite-mi un batz din fibra de sticla fast da nu imi dai unu dinala de 100-200 grame si ma pui sa dau cu cinci grame si-mi zici ca-i fast.
Baga un link acolo rapid ca ma arde la funduletz!
Betzele alea de carbon care nu se indoaie deloc la 30 grame si dup-aia se indoaie de la mijloc is alea care se rup de fapt de la mijloc.
Da mai lumineaza-ma.
Cred ca numa pe forumu asta am vreo cateva pagini de polemica cu amici de-aici despre subiectul asta pe care tu l-ai inteles chiar... RAU de tot!
Fibrele de la Seeker sunt toate fast... A nu se interpreta traducerea motamo (cum s-a intamplat cu Tristian) pentru ca este TOTAL GRESIT.
Actiunea se refera la felul in care se indoaie blankul(curbura blancului sub tensiune), care e independenta de componentele alese pt lanseta (sa presupunem ca sunt alese cat de cat ok inelele, nu aruncate la plezneala).
Daca citeai oriunde o farama despre ce inseamna actiunea unei lansete(unui blank), presupunand ca intelegi limba engleza, ti-ai fi dat seama ca nu are nici o legatura cu rigiditatea materialului din care este facut blankul.
1. Am sa trec rapid peste faptul ca "toti care stiu exact" ce e "Actiunea" gasesc rapid un text de genul celui de sus unde spune in doua cuvinte ceea ce toti cei care am vorbit vreodata despre actiune am citit, ca in clasa intai, ca de fapt, cum ca: cu cat se indoaie mai dinspre varf cu atat e mai fast si cu asta mergem inainte precum calu' sovietic. Nici nu cred ca am contestat eu asta undeva. Sau asta credeti voi ca n-am inteles?
2. In al doile rand, evin, de cate ori iti dai cu parerea iti dai gresit asa ca as recomanda, sa nu iti dai cu parerea cate betze am vazut eu.
3. Dupa ce m-am uitat pe catalogul seeker 2009 trebuie sa recunosc spre rusinea mea ca nu am inteles mare lucru (si va invit si pe voi sa va uitati - il gasiti .pdf pe site) si sa vedem daca nu cumva:
- lansetele fast sunt din grafit ci carbon compozit
- la sfarsit incep baietii sa confunde puterea cu actiunea ca unii
- la lansetele FIBERGLASS care sunt fibra de sticla, pe coloana actiune, le cam lipsesc cuvinte
Dati-mi un link cu o lanseta cu specificatiile ei exacte sa ma uit nu SA-MI PIERD DIN NOU VREMEA CAUTAND PE CEL MAI PROST CATALOG CE L-AM VAZUT IN VIATA MEA TOT DEGEABA, in poze, bineinteles. (VA RECOMAND CATALOBUL DAIKO.
4. Mai astept totusi si un link de la Megabass, St.Croix, Daiwa, Lamiglas, Daiko, Evergreen cu o lanseta din fibra de sticla cu actiune fast si daca tot gasiti dati si una x-fast ca mi-o comand. Seeker astia nu stiu la ce echipa joaca dar io nu prea is incantat de ei, mai bine imi iau betze shimano.
5. Cand spuneam ca ele se confunda intre ele chiar eu am fost inteles "cuvant cu cuvant" tot gresit. Ceea ce incercam sa spun era vis-a-vis de actiune cum ca o fibra moale nu va da un blank fast NICIODATA dar ne vom chinui noi mult si bine aici (mai ales voi) sa demonstrati contrariul. Nu am facut confuzie intre modulul tensil si actiune, incercam sa arat cum un blanc din fibra moale fa fi mereu moderat, moderat-fast si un blanc din fibra tare , rigida, va fi mereu fast, extra-fast. A se vedea punctul 7 inainte de a raspunde. Andrei, vorbim de spinning sau baitcasting, rapitori, da? Ca probabil daca pui fibra de sticla de 5 degete groasa va iesi un batz de merlin numa bun si numa x-fast.
6. "Daca citeai oriunde o farama despre ce inseamna actiunea unei lansete(unui blank), presupunand ca intelegi limba engleza, ti-ai fi dat seama ca nu are nici o legatura cu rigiditatea materialului din care este facut blankul." Replicile de genul asta, pe cat sunt de induiosatoare si de basesciste, incercand sa atace vreo calitate "de mare maestru" pe care oricum nu stiu cin unde si-o pretinde, sunt pe atat de prost gust pe cat nu au niciun efect.
7. Vorbim de lansete de rapitori nu, nu de live-bait, trolling la merlin si alte bazaconii? Ca am vazut si eu lansete de fly fast si intr-adevar sunt mai moi dar asa cum explica nenea aia la sectiunea salmon&steelhead, in functie de specia vizata si ce se vrea de la lansete, caracteristicile difera usor cum tot ei recunosc ca nu este vreo formula sau vreoun calcul stiintific care sa masoare "actiunea" asta.
8. Ai facut vreo lanseta fast din fibra de sticla?
Va rog sa raspundeti pe puncte ca sa nu ne mai chinuim ca in catalogul SEEKER
2. In al doile rand, evin, de cate ori iti dai cu parerea iti dai gresit asa ca as recomanda, sa nu iti dai cu parerea cate betze am vazut eu.
3. Dupa ce m-am uitat pe catalogul seeker 2009 trebuie sa recunosc spre rusinea mea ca nu am inteles mare lucru (si va invit si pe voi sa va uitati - il gasiti .pdf pe site) si sa vedem daca nu cumva:
- lansetele fast sunt din grafit ci carbon compozit
- la sfarsit incep baietii sa confunde puterea cu actiunea ca unii
- la lansetele FIBERGLASS care sunt fibra de sticla, pe coloana actiune, le cam lipsesc cuvinte
Dati-mi un link cu o lanseta cu specificatiile ei exacte sa ma uit nu SA-MI PIERD DIN NOU VREMEA CAUTAND PE CEL MAI PROST CATALOG CE L-AM VAZUT IN VIATA MEA TOT DEGEABA, in poze, bineinteles. (VA RECOMAND CATALOBUL DAIKO.
4. Mai astept totusi si un link de la Megabass, St.Croix, Daiwa, Lamiglas, Daiko, Evergreen cu o lanseta din fibra de sticla cu actiune fast si daca tot gasiti dati si una x-fast ca mi-o comand. Seeker astia nu stiu la ce echipa joaca dar io nu prea is incantat de ei, mai bine imi iau betze shimano.
5. Cand spuneam ca ele se confunda intre ele chiar eu am fost inteles "cuvant cu cuvant" tot gresit. Ceea ce incercam sa spun era vis-a-vis de actiune cum ca o fibra moale nu va da un blank fast NICIODATA dar ne vom chinui noi mult si bine aici (mai ales voi) sa demonstrati contrariul. Nu am facut confuzie intre modulul tensil si actiune, incercam sa arat cum un blanc din fibra moale fa fi mereu moderat, moderat-fast si un blanc din fibra tare , rigida, va fi mereu fast, extra-fast. A se vedea punctul 7 inainte de a raspunde. Andrei, vorbim de spinning sau baitcasting, rapitori, da? Ca probabil daca pui fibra de sticla de 5 degete groasa va iesi un batz de merlin numa bun si numa x-fast.
6. "Daca citeai oriunde o farama despre ce inseamna actiunea unei lansete(unui blank), presupunand ca intelegi limba engleza, ti-ai fi dat seama ca nu are nici o legatura cu rigiditatea materialului din care este facut blankul." Replicile de genul asta, pe cat sunt de induiosatoare si de basesciste, incercand sa atace vreo calitate "de mare maestru" pe care oricum nu stiu cin unde si-o pretinde, sunt pe atat de prost gust pe cat nu au niciun efect.
7. Vorbim de lansete de rapitori nu, nu de live-bait, trolling la merlin si alte bazaconii? Ca am vazut si eu lansete de fly fast si intr-adevar sunt mai moi dar asa cum explica nenea aia la sectiunea salmon&steelhead, in functie de specia vizata si ce se vrea de la lansete, caracteristicile difera usor cum tot ei recunosc ca nu este vreo formula sau vreoun calcul stiintific care sa masoare "actiunea" asta.
8. Ai facut vreo lanseta fast din fibra de sticla?
Va rog sa raspundeti pe puncte ca sa nu ne mai chinuim ca in catalogul SEEKER
Nu am timp sa caut acuma, insa uite doua bete de la Loomis din GLX (grafitul cu cel mai inalt mudulus) cu actiune moderate-fast:
http://products.gloomis.com/gl/products ... 4679662893
Actiunile blancurilor de la Seeker le poti gasi pe saiturile de rod-building, cum ar fi mudhole.com, anglersworkshop.com etc. si, da, sunt fast.
La fel, este fast si ultimul Lamiglas de fibra pe care mi l-am construit, am pust niste poze in topicul cu lansete custom.
Idea este ca un blanc sau o lanseta poate fi rapida sau inceata , indifrent daca e din trestie, alun, bambus, fibra de sticla, grafit, bor etc.
Actiunile blancurilor de la Seeker le poti gasi pe saiturile de rod-building, cum ar fi mudhole.com, anglersworkshop.com etc. si, da, sunt fast.
La fel, este fast si ultimul Lamiglas de fibra pe care mi l-am construit, am pust niste poze in topicul cu lansete custom.
Idea este ca un blanc sau o lanseta poate fi rapida sau inceata , indifrent daca e din trestie, alun, bambus, fibra de sticla, grafit, bor etc.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Salur Razvan,
1. moderat-fast nu-i suficient, trebuie fast sau x-fast
2. blancul de capul lui o fi vreun fast dar daca ii pui inele de un kil bucata iese o balanganitura care nu se mai incadreaza in nimic.
3. si pentru Andrei, am inteles ce incercati voi sa imi spuneti si aveti impresia ca is tare de cap, ca prin modul de dispunere a inelelor, prin materiale folosite, prin dimensiunea inelelor s.a.m.d, o lanseta dintr-o fibra oarecare poate fi facuta FAST dar ii va face sa doarma mai bine la noapte doar pe cei care fac copy-paste de pe pagina St.Croix sau cei care dorm sub perina cu graficul ala in plan cu OX si OY si cu 4 betze indoite unu xfast, unu fast, unu moderat fast, si unu moderat, (mi l-o mai trimis cineva odata sa ma luminez), il gasim pe-aicia.
4.Eu pot admite ca o Andrei va face o lanseta din fibra sa se indoaie fix de la varf respectand astfel desenele de pe internet sau punand inele din 5 in 5 cm si asa va fi dar sa vedem cine pescuieste cu ele.
5. Tu ai luat blancul fast si ti l-ai facut, producatorul fiind Andrei si deci recomandarea producatorului tot a lui?
6. Nu ca nu ar putea sau ar fi vreo jale dar isi ia cineva lanseta din fibra de sticla cand stie ca are nevoie de actiune foarte rapida si de viteza in intepare si de putere imediata, de exemplu cand ar merge la salau cu jiguri? Si pana la urma asta e rezumatul meu si cu puterea si cu actiunea si cu moliciunea si cu fibra si cu indoitul de la varf ca m-am saturat.
1. moderat-fast nu-i suficient, trebuie fast sau x-fast
2. blancul de capul lui o fi vreun fast dar daca ii pui inele de un kil bucata iese o balanganitura care nu se mai incadreaza in nimic.
3. si pentru Andrei, am inteles ce incercati voi sa imi spuneti si aveti impresia ca is tare de cap, ca prin modul de dispunere a inelelor, prin materiale folosite, prin dimensiunea inelelor s.a.m.d, o lanseta dintr-o fibra oarecare poate fi facuta FAST dar ii va face sa doarma mai bine la noapte doar pe cei care fac copy-paste de pe pagina St.Croix sau cei care dorm sub perina cu graficul ala in plan cu OX si OY si cu 4 betze indoite unu xfast, unu fast, unu moderat fast, si unu moderat, (mi l-o mai trimis cineva odata sa ma luminez), il gasim pe-aicia.
4.Eu pot admite ca o Andrei va face o lanseta din fibra sa se indoaie fix de la varf respectand astfel desenele de pe internet sau punand inele din 5 in 5 cm si asa va fi dar sa vedem cine pescuieste cu ele.
5. Tu ai luat blancul fast si ti l-ai facut, producatorul fiind Andrei si deci recomandarea producatorului tot a lui?
6. Nu ca nu ar putea sau ar fi vreo jale dar isi ia cineva lanseta din fibra de sticla cand stie ca are nevoie de actiune foarte rapida si de viteza in intepare si de putere imediata, de exemplu cand ar merge la salau cu jiguri? Si pana la urma asta e rezumatul meu si cu puterea si cu actiunea si cu moliciunea si cu fibra si cu indoitul de la varf ca m-am saturat.
Din fibra mai tare si dispunerea componentelor mai faci moderat-fast da cine face din fibra de sticla extra-fast e gagiu de gagiu. Binainteles ca admitem asta atat timp cat discutam practic si corect ca probabil putem face un blanc sa se indoaie in progresia care ne-o dorim dar ne batem joc de el. Daca incercam sa respectam teoria aia (hai ca voi cauta desenul) ce e fast daca se indoaie intr-o anumita progresie care cum recunosc chiar aia care le fac ca nu-i o lege sau o formula, si ne referim la termenul de "fast" atunci ne vom insela cu privire la multe lansete, probabil cum a facut Mike Iaconelli ala de-i smecher te va face sa dai cu jiguri cu o lanseta dintr-un blanc stramb, pe care nici inelele nu stau drept si care are vreo 6 sau 7 inele, deci iti dai seama ce fast o iesit din ea. DINALEA AM VAZUT 3 LIVE SI AM SI PESCUIT CU UNA O ZI INTREAGA CU DOLLI' DE 9 SI 11!