Lanseta + mulineta UL

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 29 Ian 2010, 09:58

Andrei scrie:Lanseta de salau nu o alegi pt ca scrie ex fast pe ea... Este fals sa intelegi prin Ex-Fast ca lanseta revine mai repede in lanseu sau cum vrei sa intelegi. Este vorba de felul in care se indoaie sub tensiune... nu de reactia lansetei.

Se indoaie foarte usor prima portiune din blank, aica varful, dupa care se intepeneste sa zic asa... sau intri in rezerva de putere sau cum sa explic?!

Revenirea este dictata de materialul din care este facuta lanseta nu de actiunea ei. Exista lansete foarte rigide, care pt tine ar insemna probabil ca lanseta e Ex-Fast, dar ele de fapt sunt parabolice in realitate... chiar foarte multe modele de pe piata japoneza... cea la care iti place sa faci referire. Atata tot ca blancul este dintr-un material foarte rigid cu un coeficient foarte mic de elasticitate. Fata de o fibra de sticla care are un coeficient de elasticitate mai mare, care chiar daca e ex-fast e mai balanganicioasa sau revine mult mai incet decat lanseta de mai sus care regulata fiind este intr-un material cu o elasticitate mai mica... la tine din ce am inteles eu s-ar traduce printr-o lanseta slow.
Ma simt nevoit sa citez din nou si poate ne traduce sefu ce scrie in linkul de mai jos:

http://www.allfishingbuy.com/Fishing-Rods-Action.htm

Mie mi se pare ca pe langa desenul cu care suntem toti de acord mai spune asa:

..and the speed with which the rod returns to its neutral position - carevasazica cum ca ACTIUNEA E SI VITEZA CU CARE LANSETA REVINE LA POZITIA INITIALA SI SI DACA O FI DICTATA DE MATERIALUL DIN CARE E FACUT BLANCUL EU ZIC CA E DICTAT SI DE FAPTUL CA O FORTA MAI MARE S-A CONCENTRAT INTR-O PORTIUNE MAI MICA DE BLANC deci pana acum am stabilit ca e si VITEZA cum revine lanseta nu numa cum se indoaie. Bun.

Probabil de aia nu e (DE LA VARF, FOARTE DE LA VARF.... ci e fast, moderate) si deci e JUMATE din definirea "ACTIUNII" asteia nefaste deci nu putem vorbi de actiune doar amintind indoirea si nu reactia lansetei dupa ce inceteaza forzta (fie cu noi) deci invers cum spune domnul constructor in ultima propozitie din primul alineat al citatului ca n-are nicio legatura cu revenirea, poftiti, reactia lansetei.

Nenea astia care sincer nu stiu cine-or fi, am dat si eu po goagle ca la Harvard nu scria nimica, mai zic asa tot in linkul ala de-l accesati prin amabilitatea dvs:
The construction material and construction method of a rod affects its action - carevasazica pentru cei dintre noi mai putin anglo-saxoni ca materialele si metoda de constructie afecteaza actiunea initiala a blancului
deci nu prea e chiar cum se zice aici: NU AI INTELES. Blancul are o actiune si aia e nu o faci tu sa fie cum vrei. Deci pe a blancului nu, e normal ca nu o poti convinge, dar pe lanseta o mai convingi zic baietii astia.

Ia uite ce mai zice la link:

Action" best describes the amount of time it takes a blank to go from a fully loaded (bowed) position to being straight again.
What's one of the first things people do when evaluating a fishing rod? They typically check the action.

Deci io creca ii explic mai bine lui nea Nelu' amintit de mine pe-acolo cum ii cu incarcatu rapid, descarcatu, reactivitate si chesti tocmai pentru ca nu am numai desenul la mine si mai zice ei:

A rod's action determines its flexibility

-asta ca sa nu mai incurcam rigiditatea cu actiunea ca mi-a atras atentia un nene de pe forum ca n-au nicio legatura, acceptand totusi unanim cred, ca rigiditatea este la capatul opus flexibilitatii dar pe aceeasi scara de masura a modulului tensil asta, m-ai inteles:

Daca citeai oriunde o farama despre ce inseamna actiunea unei lansete(unui blank), presupunand ca intelegi limba engleza, ti-ai fi dat seama ca nu are nici o legatura cu rigiditatea materialului din care este facut blankul.

In fine... va recomand tot articolul si promit sa mai caut, incheind tot cu un paragraf din el ca sa nu va pun sa cautati cum am cautat eu pe catalogul SEEKER:

The main benefits of an Extra-Fast blank are its sensitivity and the quick response to bringing the natural power of the blank into play when fighting the xxx. The Extra-Fast blanks are stiffer than slow/soft blanks, it will send out vibration to your hand much more powerfully.

Daca cititi unde am subliniat io cred ca baietii s-au luat dupa mine si ne spun ca blancurile extra-fast sunt mai rigide daca nu cumva vrem sa traducem stiff prin tzeapan care daca nu sunteti carcotasi e acelasi lucru si io cred ca de aia n-o sa-mi prea aratati fibre de sticla fast si extra-fast si chiar daca ati scormonit dupa ceva asemanator si de rechin de-acum sa va contraziceti si cu nenii astia nu numa cu mine, ca na, io-s mai prost.
In continuare va mai explica baietii cum e cu tehnicile de jig si worm pt ex-fast si de ce e alba si nu neagra, io mi-am incheiat pledoaria da daca mai gasesc alte chestii poate va mai pastez si io pe-aici.

Colega, de-mi o nota macar la impresia artistica.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Ian 2010, 09:47

Material IM7 Graphite
Length 8'-0"
Length from Back of Reel Seat to Base 14"
Line Wt. 15 - 35lb Test
Lure Wt. 1-5 Ounces
Pieces one
Guides 11+Tip (SS framed hardloy inserts)
Power Rating Heavy
Taper Moderate
Rod Weight 7.2 ounces
Manufacturing Country China
(Il recunosti in fotografie dupa domnul in geaca portocalie cu negru care-l manuieste)
si
Megabass Orochi F8-78DG Super Destruction Specifications

Material Megabass D.N.A. Graphite
Length 7'-8"
Length from Back of Reel Seat to Base 13"
Line Wt. 14 - 36lb Test
Lure Wt. 1/2 oz - 4 1/4 oz
Pieces 1 (Telescopic Blank)
Guides 9 + Tip (Fuji Ti/SiC spiraled left)
Power Rating Heavy
Taper Mod-Fast
Rod Weight 7.7 Ounces
Manufacturing Country Japan
MSRP $510

Inainte de a mai iesi din polemica dar ca sa fie totul clar mi-ai postat specificatiile lansetelor cu care mi-ai dat sah, asa cum se vede mai sus. Ceea ce nu inteleg este cum oare, ai confundat chiar tu "Action" cu "Taper", ca nenea aia kistler si aialalti de la megabass au avut bunul simt sa fie mai exacti, ca nu care cumva sa confunde vreunul care n-o citit nimica despre asta si o vazut lansete numa in poze, actiunea cu rigiditatea sau conicitatea sau parabola sau ce mai vreti dvs.

Intre timp cred ca am adunat vreo cateva zeci de pagini care puse cap la cap cam sustin ce tot aberez eu pe-aici, pe care le-am si citit si pe alea, nu de alta dar am fost acuzat pe-aici ca nu citesc si macar acum nu mai poate spune nimeni ca n-am facut-o, pentru ca spune si Radio Guerrilla- cine nu citeste, e prost. Am mai citit, am recitit si de data asta am si tinut tot materialul. E mult sau ma rog, pentru cine vrea o imagine completa despre "actiune" nu altceva, suficient.

Daca consideri ca mai e nevoie am sa le bag dar eu m-am cam lamurit cu actiunea dupa ce am mai citit, trebuie sa recunosc, datorita polemicii noastre, inca multe pagini de teorie, din diferite surse, ca sa nu se poata spune ca aleg preferential, numai din sursele mogulilor.

Restul lumii isi vor face, la randul lor, propria parere despre "actiune" si le recomand si lor sa citeasca inainte de a lua numai desenul la purtare, pardon la plimbare...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 30 Ian 2010, 10:06

Iti dau niste linkuri sa vezi cum sta treaba cu action-ul si cu taper-ul ? :)

PS: Sper ca nu te-ai suparat ca ne-am contrazis intr-o discutie tehnica si ca nu ai pus-o la suflet. Asta e forumul. Uneori tonul discutiilor escaladeaza. Daca discutia s-ar fi purtat la masa, la o bere, sint convins ca nimeni nu s-ar fi ridicat jignit. :)
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Ian 2010, 10:13

Eu ma simt jignit cand sunt facut admirator de poze si necitit sau isi da cu parerea unul despre cate betze am vazut, nicidecum daca nu stiu ceva despre rod-building, care normal ca nu m-a preocupat pana acum in mod deosebit.

Nu sunt deloc suparat sau nu tin ranchiuna pe niciunul, ar fi chiar culmea. Da-mi si linkuri si texte, ce vrei, pe privat sau aici, nu ma deranjeaza. Chiar sunt curios ce-o sa-mi dai si poti sa-mi scri tot pe privat sau tot aici si parerea ta despre "actiunea" asta sau despre toata discutia, ca sa fie mai in spirit de "la o bere" cum zici tu.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Ian 2010, 10:55

Putem sa facem un topic despre asta si sa puna fiecare ce vrea acolo, bineinteles cu legatura la topic, pentru ca noi am mazilit topicul de lanseta si mulineta a lui boogye.

Io-s foarte multumit cu definitia completa a actiunii si foarte nedeacord cu desenul - ATENTIE - daca e prezentat ca singura explicatie fara alte lamuriri.

Actiunea lansetelor nu e NUMAI curba pe care o descrie varful cand se indoaie sa fie clar! parerea mea si asa cum am aratat si mai pot arata a multor altii

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

ovidiu
veteran
veteran

Re: Lanseta + mulineta UL

Mesaj de ovidiu » 30 Ian 2010, 11:56

b00geyman scrie:Ar merge pentru pastrav si clan Catana Spinning BX UL 2.40m/2-10g + Catana 1000 FA? Daca nu ce imi propuneti? Mersi
asta e prima intrebare din topicul asta...
eu cred ca merge combo-=ul tau:)

totusi sunt de acord si cu speechurile de mai sus :D si-s multe ale naibii...
acitune si reactiune, indoiala si elasticitate...din crabon sau din piper...

nici pescuitul nu mai e cea fost :roll:
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

cristian.ene
veteran
veteran

Mesaj de cristian.ene » 30 Ian 2010, 12:44

Din sursa lui Tristian

Taper" often used synonymously with "action", taper describes not only the thickness of the rod but also the thickness of the wall of the blank and where along the blank less material is used allowing more bend. For most cases taper is the same as action.

Producatorul decide conicitatile si de unde pana unde se indoaie blankul in lanseu sau drill.
Controlul rigiditatii/elasticitatii vine in primul rand din conicitate +grosimea peretilor si in ultimul rand din material.

Daca se foloseste un compozit sau E/S Glass se majoreaza diametrul blankului si se ingroasa peretii in zona inferioara si de mijloc si se obtine fara problema o un blank fast sau Ex.fast.

Varful unei lansete de fibra de sticla oricat de puternica va fi intodeauna mai elastic decat a unei lansete de grafit un mare avantaj pentru pescuitul cu naluci mari si grele gen swinbaits( peste 1 1/2oz.) capitol la care lansetele de grafit au o rigiditate uneori nepotrivita.

Fata de lansetele E/S-Glass , Seeker a dezvoltat mai multe serii de compozit 30mil. modulus+E-Glass sau compozitele Super Seeker Project X.

Am contruit mai multe Inshore E-Glass + Grafit si actiunea este fast dearece actiunea esteconcentrata exclusiv pe zona superioara cosntruita din E-Glass. Datorita diametrului mare si materialului care contine mai mult grafit pe 3/4 din lungime blankul se indoaie foarte putin pentru o lanseta MH 8-15lb. si somni de peste 10kg.

Acesta este modelul

http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog ... in-Inshore

CSW705

Inshore

7'

8(10)15

6

.64

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Ian 2010, 17:58

Stiam aia, am citit-o dar e totuna cu actiunea? Se refera la conicitate si grosimea blancului pe portiuni. Adesea folosit ca sinonim cu actiunea spun ei si in majoritatea cazurilor dau ii dau descrierea exacta.

Spui:
Daca se foloseste un compozit sau E/S Glass se majoreaza diametrul blankului si se ingroasa peretii in zona inferioara si de mijloc si se obtine fara problema o un blank fast sau Ex.fast.

De acord, se folosesc compozite, se majoreaza diametrul, mai creste si in greutate si deobicei da rezultate in clasa MH sau mai sus, dar cam mereu sunt solutii mai bune decat alea.

Pana la urma vad ca largim destul de larg termenul de actiune si ne putem face treaba mica pe desen oricum.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 30 Ian 2010, 18:17

Si astea sunt pentru apa sarata, crocodili si pesti mari cum spuneam.

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

vipificator III
veteran
veteran

Mesaj de vipificator III » 14 Mar 2010, 11:13

Ticule, ce facem incepem, umplem termosurile sa bem cafeaua la pod CF pe Zau. Eu imprumut un premier L de la Grecu cred ca este mai bun ca un Alvio sau Hyperlop nu? Avidul inca nu mi-a iesit din spital era urata fractura. :datz: Niste mansuri si kopitouri gasim noi.

Scrie răspuns