Ma simt nevoit sa citez din nou si poate ne traduce sefu ce scrie in linkul de mai jos:Andrei scrie:Lanseta de salau nu o alegi pt ca scrie ex fast pe ea... Este fals sa intelegi prin Ex-Fast ca lanseta revine mai repede in lanseu sau cum vrei sa intelegi. Este vorba de felul in care se indoaie sub tensiune... nu de reactia lansetei.
Se indoaie foarte usor prima portiune din blank, aica varful, dupa care se intepeneste sa zic asa... sau intri in rezerva de putere sau cum sa explic?!
Revenirea este dictata de materialul din care este facuta lanseta nu de actiunea ei. Exista lansete foarte rigide, care pt tine ar insemna probabil ca lanseta e Ex-Fast, dar ele de fapt sunt parabolice in realitate... chiar foarte multe modele de pe piata japoneza... cea la care iti place sa faci referire. Atata tot ca blancul este dintr-un material foarte rigid cu un coeficient foarte mic de elasticitate. Fata de o fibra de sticla care are un coeficient de elasticitate mai mare, care chiar daca e ex-fast e mai balanganicioasa sau revine mult mai incet decat lanseta de mai sus care regulata fiind este intr-un material cu o elasticitate mai mica... la tine din ce am inteles eu s-ar traduce printr-o lanseta slow.
http://www.allfishingbuy.com/Fishing-Rods-Action.htm
Mie mi se pare ca pe langa desenul cu care suntem toti de acord mai spune asa:
..and the speed with which the rod returns to its neutral position - carevasazica cum ca ACTIUNEA E SI VITEZA CU CARE LANSETA REVINE LA POZITIA INITIALA SI SI DACA O FI DICTATA DE MATERIALUL DIN CARE E FACUT BLANCUL EU ZIC CA E DICTAT SI DE FAPTUL CA O FORTA MAI MARE S-A CONCENTRAT INTR-O PORTIUNE MAI MICA DE BLANC deci pana acum am stabilit ca e si VITEZA cum revine lanseta nu numa cum se indoaie. Bun.
Probabil de aia nu e (DE LA VARF, FOARTE DE LA VARF.... ci e fast, moderate) si deci e JUMATE din definirea "ACTIUNII" asteia nefaste deci nu putem vorbi de actiune doar amintind indoirea si nu reactia lansetei dupa ce inceteaza forzta (fie cu noi) deci invers cum spune domnul constructor in ultima propozitie din primul alineat al citatului ca n-are nicio legatura cu revenirea, poftiti, reactia lansetei.
Nenea astia care sincer nu stiu cine-or fi, am dat si eu po goagle ca la Harvard nu scria nimica, mai zic asa tot in linkul ala de-l accesati prin amabilitatea dvs:
The construction material and construction method of a rod affects its action - carevasazica pentru cei dintre noi mai putin anglo-saxoni ca materialele si metoda de constructie afecteaza actiunea initiala a blancului
deci nu prea e chiar cum se zice aici: NU AI INTELES. Blancul are o actiune si aia e nu o faci tu sa fie cum vrei. Deci pe a blancului nu, e normal ca nu o poti convinge, dar pe lanseta o mai convingi zic baietii astia.
Ia uite ce mai zice la link:
Action" best describes the amount of time it takes a blank to go from a fully loaded (bowed) position to being straight again.
What's one of the first things people do when evaluating a fishing rod? They typically check the action.
Deci io creca ii explic mai bine lui nea Nelu' amintit de mine pe-acolo cum ii cu incarcatu rapid, descarcatu, reactivitate si chesti tocmai pentru ca nu am numai desenul la mine si mai zice ei:
A rod's action determines its flexibility
-asta ca sa nu mai incurcam rigiditatea cu actiunea ca mi-a atras atentia un nene de pe forum ca n-au nicio legatura, acceptand totusi unanim cred, ca rigiditatea este la capatul opus flexibilitatii dar pe aceeasi scara de masura a modulului tensil asta, m-ai inteles:
Daca citeai oriunde o farama despre ce inseamna actiunea unei lansete(unui blank), presupunand ca intelegi limba engleza, ti-ai fi dat seama ca nu are nici o legatura cu rigiditatea materialului din care este facut blankul.
In fine... va recomand tot articolul si promit sa mai caut, incheind tot cu un paragraf din el ca sa nu va pun sa cautati cum am cautat eu pe catalogul SEEKER:
The main benefits of an Extra-Fast blank are its sensitivity and the quick response to bringing the natural power of the blank into play when fighting the xxx. The Extra-Fast blanks are stiffer than slow/soft blanks, it will send out vibration to your hand much more powerfully.
Daca cititi unde am subliniat io cred ca baietii s-au luat dupa mine si ne spun ca blancurile extra-fast sunt mai rigide daca nu cumva vrem sa traducem stiff prin tzeapan care daca nu sunteti carcotasi e acelasi lucru si io cred ca de aia n-o sa-mi prea aratati fibre de sticla fast si extra-fast si chiar daca ati scormonit dupa ceva asemanator si de rechin de-acum sa va contraziceti si cu nenii astia nu numa cu mine, ca na, io-s mai prost.
In continuare va mai explica baietii cum e cu tehnicile de jig si worm pt ex-fast si de ce e alba si nu neagra, io mi-am incheiat pledoaria da daca mai gasesc alte chestii poate va mai pastez si io pe-aici.
Colega, de-mi o nota macar la impresia artistica.