Lanseta+mulineta ptr stiuca

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
ULK
veteran
veteran

Re: Lanseta+mulineta ptr stiuca

Mesaj de ULK » 25 Iun 2012, 15:17

De mers sigur ca merge, daca o duci :) Dar atunci cu marimea de 500 cu care dau eu dupa biban si clean .. tu la ce ai da? Dupa mormoloci , sa fii sigur ca nu suprasoliciti angrenajele? :)

Nu o lua in nume de rau intrebarile, dar putin dai cu tunul dupa vrabie.

Si poate eu cu pistol de apa dupa urs :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 25 Iun 2012, 15:34

ULK scrie:De mers sigur ca merge, daca o duci :) Dar atunci cu marimea de 500 cu care dau eu dupa biban si clean .. tu la ce ai da? Dupa mormoloci , sa fii sigur ca nu suprasoliciti angrenajele? :)

Nu o lua in nume de rau intrebarile, dar putin dai cu tunul dupa vrabie.

Si poate eu cu pistol de apa dupa urs :)
Eu nu dau cu marimea 05 pentru ca alea nu sunt pentru spinning (convingerea mea personala e ca nici pentru altceva). La bologneza de 5 metri folosesc o mulineta de 20, si nu e deloc incomod, ba din contra. Dar la stiuca nu as cobori sub 30. Incearca sa dai cu linguri de 20 de grame sau cu rotative de 4-5 si ai sa vezi ca nu merge cu echipament light. Eu zic ca in cazul stiucii, limita inferioara la mulineta e marimea 30. Evident, nu iti interzice nimeni sa arunci metale grele cu mulineta de 20, dar pe termen lung nu merge, iti distrugi echipamentul. Vezi ca sunt mai multe articole pe net pe tema asta.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 25 Iun 2012, 15:52

Am inteles.
UlKustom Rods

dumi_id
veteran
veteran

Mesaj de dumi_id » 25 Iun 2012, 16:30

Parerea mea este ca o lanseta M-MH (15-50gr), actiune moderata 2.10-2.40m, mulineta 3000-4000 este o potrivire buna pentru stiuca. Eu pescuiesc cu o lanseta ML 5-20gr cu mulineta de 3000 si lingurile de peste 15grame le recuperez destul de greu, asa ca nu prea folosesc decat grameje mici 9-12gr. Oricum un ansamblu mai solid este de preferat.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 25 Iun 2012, 16:37

Corect..de acolo in sus baitcasting...sigur nu sughite angrenajul :)

Cum ziceam ..fiecare cu p.m. :) ..... private mesaj..nu va ganditi la ce m-am gandit eu ;)
UlKustom Rods

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 25 Iun 2012, 16:49

Asta cu 15 g cu mulineta de 3000 vine greu....hm.... Sigur nu de la bat vine problema?
UlKustom Rods

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 25 Iun 2012, 18:01

Sa-mi spuna si mie cineva eu de ce nu simt ca-mi tuseste mulineta de 1000 la un cyclops sau un efzet de fo dooj'de grame; oare am io vreo problema, sau n-are mulineta nici una... :elkgrin:
Io zica asa: mulineta o potrivesti la lanseta si de-abia dup-aia la pestele vizat.
Sandor, spune-ne ce mulinete ai omorat (sau ti s-au sinucis) la linguri din spectrul 10-15 grame.
Pentru dumnezeu, mulinetele sunt facute sa traga de pesti de pe la juma de kil in sus (astea cele de 500) si nu poa' sa flendure o oscilanta de 15 grame? :headbash: sau chiar si de un crank ma zapacit...

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 25 Iun 2012, 20:11

Tavistan, de pesti nu tragi cu mulineta, ci cu lanseta. Meciul se joaca intre peste si lanseta, mulineta e doar pentru recuperarea si scurtarea firului (frana nu face parte din mecanism). Dar nalucile sunt trase de mulineta in proportie de 90 la suta (restul sunt jocurile cu varful lansetei). Iar o lingura sau rotativa sau chiar un vobler de 15 g necesita o forta de recuperare mult mai mare in apa decat "pe uscat".

"Io zica asa: mulineta o potrivesti la lanseta si de-abia dup-aia la pestele vizat."

Bun. Dar la stiuca nu dai cu lansete UL, nici macar L. (asta daca cauti stiuca in mod sistematic). Dar pe o lanseta M sau MH nu pui mulinete de 10 ci de 30-40 :)

Fa o incercare: arunca o rotativa Mepps Aglia (cele mai bune rotative existente, zic eu) marimea 5 intr-un curent nu foarte puternic, si incearca sa o recuperezi. Vei simti si vezi auzi cum se chinuie o mulineta subdimensionata.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 25 Iun 2012, 20:39

Chiar asa...dece mai exista frana pe mulinete atunci...daca toata lupta e intre bat si peste? :)

Toata treaba e foarte elasitca, nu are rost sa incercam sa ne convingem unul pe celalalt...fiecare cum ii vine bine...se poate si si.

Eu pana nu mi se strica o mulineta de marimea 500(bunicica, nu de o 100 de lei) dand dupa bibani si cleni...nu o sa dau cu 2500...si nici tu cu 500, ca nu o consideri mulineta de spin...

Bun..cine e in avantaj? ...depinde doar de unghiul din care te uiti la problema :)
UlKustom Rods

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 25 Iun 2012, 21:00

Frana e un element de siguranta si protectie, dar nu pentru mecanismul mulinetei, ci pentru lanseta si fir. :)

In fine, nu este vorba de cine e sau nu in avantaj, aceste discutii - de altfel amicale, zic eu - sunt o terapie pentru noi astia, care nu putem merge in fiecare zi la pescuit. Important e sa fie peste si sa fie destule locuri de pescuit, si sa avem timp pentru pescuit. Uitam foarte repede esenta pescuitului. :?

Scrie răspuns