discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
Michael
- Moderator

Ioan S. scrie:Adi, defectul e grav, daca nu-l remediezi nu mai poti folosi mulineta.
Solutia care ti-o propun s-ar putea sa mearga (daca ai noroc).
Pentru a inlocui rola cu sant poti incerca sa folosesti inelul interior al unui rulment (otel de calitate, cum zona galetului se mentine in permanenta gresata nu ar trebui sa ai probleme cu rugina). Insa, partea de noroc, ramine de vazut daca vei gasi rulment la care sa corespunda cota interioara a inelului, daca va corespunde si cota exterioara a inelului si daca calea de rulare a bilelor este suficient de adinca.
Daca gasesti rulmentul potrivit, nu-ti ramine decit sa-i spargi inelul exterior. Cel mai bine ar fi sa iei cu tine ansamblul pick-up - galet si sa incerci rulmetul inainte de a-l cumpara si sparge.
Nu prea merge cu camasa de rulment.Rola trebuie totusi sa aiba un mic canal,in unghi,care sa ghideze firul,daca nu,firul se va freca de margini si se va duce.Parerea mea-sa mergi la Arrow,sau intereseaza-te unde se fac remedieri la mulinete,au piese de schimb acolo.Nu dispera

-
Michael
- Moderator

Ioan S. scrie:Si inca ceva. Nu cunosc mulineta Okuma avenger. Daca are rulment la galet vezi sa nu fie blocat rulmentul. (Chiar duminica ce-a trecut am vazut la un pescar o mulineta cu patru rulmenti care scirtia ingrozitor. Rulmentul de la galet era nu doar blocat ci ruginit. L-am sfatuit sa-l puna in petrol poate reuseste sa-l deblocheze. Era un rulment capsulat pe ambele parti -ZZ- si apoi sa incerce sa-l greseze. Nu stiam ca sunt prese pentru gresarea rulmentilor ZZ asa incit i-am recomandat sa incalzeasca vaselina - stiu ca atit rulmentii cit si vaselina trebuie sa reziste la temperaturi de pina la 70 grade C.)
Daca are rulment cota interioara a rolei galetului trebuie sa asigure o usoara stringere pe rulment, altfel vor apare uzuri de natura a scoate ansamblul din uz.
Daca nu are rulment, ai scapat ieftin, cota interioara a inelului este mai mare decit cota axului, are joc pentru a asigura "pana de ungere". Insa trebuie ca prelucrarea sa asigure o rugozitate mica pe zona in contact cu axul.
Are rulment,capsat pe ambele parti.Eu zic ca s-a blocat,probabil ceva nisip sau lipsa total de vaselina

-
Daniel Costache
- junior

-
pentru deblocarea mecanismelor gasesti la Bosch spray-uri speciale in jur de 200000-300000. mai poti incerca cu lichid de frana.
Fir intins
-
Michael
- Moderator

Daniel Costache scrie:pentru deblocarea mecanismelor gasesti la Bosch spray-uri speciale in jur de 200000-300000. mai poti incerca cu lichid de frana.
Am eu spray LOCTITE,care spune ca degripeaza,greseaza si previne ruginirea.
adilucu:macar ai reusit sa desfaci surubul?Ai ajuns la rulment si rola?Ce ai vazut acolo?
-
Michael
- Moderator

Daca vrei si ai nevoie,te pot ajuta sa desfacem,sa curatam si sa gresam.Trebuie insa sa stabilim cand,ca am un program cam aiurea.
-
Adi_
- veteran

Multumesc tuturor care au raspuns!
Nu are rulment. Am desfacut surubul, m-am uitat. Are ca o camasa pe un ax. Am pus ulei si invartita cu mana, rola se invarte, dar dupa ce prind surubul nu se mai invarte la trecerea firului cum se intampla la cealalta. Inca nu mi-am dat seama din ce cauza. Vad eu, poate o dau la Arrow sa mi-o faca la service la Bucuresti.

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Jean Scurtu
Adi,
Daca rola este noua ,facuta de cineva si e din otel ,trebuie sa fie "cimentata",adica o calire ce intareste exteriorul,caci altfel se va face sant din nou pe rola de ghidaj a firului destul de repede.
Daca ea nu se mai invarte cand o montezi aceasta se datoreaza fie ca strangi surubul prea tare,dar mai mult ca sigur ca e din cauza ca rola noua e putin mai lunga decat originalul si va trebui sa iei f.putin din lateralele ei(polizare sau cu o pila cu diamant,deoarece fiind otel cu o pila obisnuita nu cred ca poti pilii )
De asemenea s-ar putea ca lungimea rolei sa fie buna si atunci numai diametrul prea mare al ei poate face sa nu se mai invarta fiind prea fixa in locasul unde intra.Uita-te putin mai atent la ce ti-am spus si-ti vei da seama si remedia singur,nu-i imbogatii pe cei de la ARROW pentru mici finisari pe care le poti face singur.
Succes la remedierea problemei,
Jean Scurtu
-
Michael
- Moderator

adilucu scrie:Multumesc tuturor care au raspuns!
Nu are rulment. Am desfacut surubul, m-am uitat. Are ca o camasa pe un ax.

Daca nu are rulment la acea rola,inseamna ca nu e Okuma AV,toate au.Unul din cei 6 rulmenti este acolo.De unde ai cumparat-o?Daca se blocheaza dupa ce strangi surubul,inseamna ca acea camasa pe care se invarte rola,se preseaza cu marginile,deci nu se mai poate invarti.Teoretic ar trebui ca axul pe care vine acea camasa sa fie putin mai lung decat camasa,astfel acea rola s-ar invarti liber.In acest caz,se poate pune o mica saiba la ax si rola nu s-ar mai presa cu marginile in suport.Oricum,nu e in regula ca un AV sa nu aiba rulment acolo....

-
Adi_
- veteran

@Michael
Am luat-o de la Somonul, garantia e de la Arrow. Si are doar 4 rulmenti

Am vazut un AV 15 (ca a mea) la Arrow in Balcescu si asta are 6 si arata exact ca cea de pe site-ul Okuma. La a mea una din diferente, pe langa numarul rulmentilor, este la manivela, chestia de care se tine cu mana, are alta forma.

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Jean Scurtu
Adi,
OKUMA AV 15 are rulment la rola de ghidare a firului.Te rog convinge-te studiind site-ul
www.okumafishing.com ,dute la mulineta ta si in dreapta click pe schema tehnica(parts list-lista pieselor) si vei vedea ca la LINE ROLLER,LA DENUMIREA PIESEI SCRIE BALL BERING !!!.De ce ar scrie la nr.de rulmenti 6+1 daca nu ar avea rulment la rola de ghidare a firului ??
Am scris pe acest forum despre mulinetele OKUMA vazute de mine in august cand am fost acasa(atat cele vazute in Oradea cat si cele vazute in Debreczen-Ungaria) ca nu semanau cu cele de pe piata americana parand mult mai "primitive" si abia acum inteleg reticenta pescarilor romani la adresa lor,desi sant destul de bune (ma refer la pret-calitate).
Imi pare rau sa-ti spun dar ai o imitatie de OKUMA mai mult sau mai putin reusita.
Jean Scurtu