Grub v Shad

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Mesaj de razvan cristescu » 13 Iul 2006, 17:27

Daca aveti un bat highmodulus si un fir textil puteti simti vibratia cozii shadului in pompaj,dar cea a cozii grubului mult mai putin deci fara indoiala un shad vibreaza mai puternic(vibratie nu este egal cu volum dezlocuit).

razvan cristescu
veteran
veteran
Mesaje: 773
Membru din: 15 Feb 2006, 22:28
Localitate: Timisoara

Mesaj de razvan cristescu » 13 Iul 2006, 17:30

RECTIFIC Daca aveti un bat highmodulus si un fir textil puteti simti vibratia cozii shadului in pompaj,dar cea a cozii grubului mult mai putin deci fara indoiala un shad vibreaza mai puternic(vibratie nu este egal cu volum dezlocuit de un corp in apa).

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Mesaj de Adelin » 13 Iul 2006, 18:32

Vibratia tine de forma, marimea si rigiditatea materialului in raport cu greutatea jigului.Deci, teoretic, un grub poate sa vibreze mai tare ca un shad si invers. Sunt gruburi cu profil discret si material moale care vibreaza marunt, cum sunt de altfel si shaduri cu aceleasi caracteristici. Problema e in ce conditii optam pentru shad sau pentru grub?.....fara a lua in calcul metoda"..pe-ncercate! :wink: "

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 13 Iul 2006, 20:15

Am niste shaduri fluorescente pe care le simt in bat ca pe un RNR. Cu nici un model de grub nu am perceput asa vibratie.
Mie mi se pare ca grubul lucreaza mai bine pe cadere libera decit shadul, dar asta nu inseamna ca e "mai bun".

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 13 Iul 2006, 20:49

Unde-i curent calumea merge shad-ul,zic eu.grub-ul pare ca e mai indicat in locuri cu curent slab.oricum nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea,la shad am prins unul de 0.5 kg,la grub am prins bucati de 0.3-0.4 kg salai.Salau mai marisor 3.5 kg,luat la rapala husky jerk,la bulan :lol:
faza e ca acum sunt in faza de "training" la capitolul jigging,asa ca va urmaresc cu cea mai mare atentie :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
Stefan Tudose
Moderator
Moderator
Mesaje: 557
Membru din: 19 Apr 2004, 08:02
Localitate: Arad/ Timisoara

Mesaj de Stefan Tudose » 14 Iul 2006, 08:43

cozile gruburilor au o miscare cu amplitudine mai mare decat ale shadurilor si se constituie intr-un stimul vizual puternic, chiar pe recuperari lente, dar in ceea ce priveste vibratia, shadurile vibreaza mai puternic.
Optez pentru gruburi cand pestii sunt slab activi si e nevoie de prezentari de finete. In general in combinatie cu cele mai usoare jiguri pe care conditiile de pescuit (adancime, curent, vant) o permit.

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Mesaj de Adelin » 24 Iul 2006, 22:42

Azi tocmai am dat de pesti hiperactivi care dadeau in gruburi cu o forta de te speriau si la shad....canci :shock:

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 25 Iul 2006, 07:47

Exact invers: am dat intr-un grup de salai suparati, dar atacau decisiv numai la shad, grubul doar il "lingeau". :lol: De mult n-am mai avut zi in care la aproape fiecare aruncare sa am atac :D

Jean Scurtu

Grub v. shad

Mesaj de Jean Scurtu » 25 Iul 2006, 07:49

Ce va pot spune e ca eu nu folosesc de loc shad-uri ci numai grub-uri in pescuitul de aici.
Cand voi observa ca pescarii din jurul meu prind mai multi pesti la shad ca mine,voi pescuii si eu cu shad,dar pana acum nu a fost cazul.De asemenea am spus ca pescuiesc cel mai mult cu grub-uri de 2inch(5cm.)si jig-uri de 1/64oz.-1/8oz.rar cand sunt nevoit datorita fortei curentului apei sa pescuiesc cu jig de 3/16oz.(5,3g.)folosesc uneori si grub de 3 inch(7,6cm.),dar din care tai cca.1cm.o bucatica de la cap.

In primul rand eu consider ca nu vibratiile grub-ul sau a shad-ului atrag in primul rand pestele(exceptand poate situatia cand apa e tulbure) ci forma ,marimea,culoarea si felul cum se misca in apa imitand mai mult sau mai putin ceva cu care se hraneste pestele.
Nu stiu cat de bun va fii exemplul pe care il voi da ,dar de mai multe ori anul acesta am pescuit la ROLLOVER PASS impreuna cu alti pescari americani pot spune "umar la umar" si eu cu bass assassin curly shad(care de fapt e grub nu shad)de 2 inch chartreuse silver glitter am prins mult mai multi pesti ca ei si pot spune destul de mari,pe cand ei cu shad nu prindeau aproape de loc.Intr-o zi erau cca. 10 pescari ,eu am prins cei mai multi pesti,cred ca 10 bucati si doar doi localnici pescuind cu shad au prins cate doua bucati fiecare iar ceilalti nici macar nu aveau atac.
Cand am pescuit cu prietenul meu Claudiu( ce pescuia cu aceeasi montura si grub ca mine)tot acolo, noi am prins cei mai multi pesti.

Poate e doar intamplare,dar noi cu grub-uri am prins mai multi pesti decat cei ce pescuiau cu shad-uri si multi erau localnici ce cunosteau mai bine apa si obiceiurile pestilor ca noi.Era vorba de pescuit la pastrav de mare si red xxx,dar mai intra cate un black drum ,spanish mackerel sau cate un calcan.

Nu mai vorbesc ca toamna ,incepand de la sfarsitul lui septembrie cand datorita racirii vremii calcanii din ROLLOVER BAY migreaza pt. iernat in Golful Mexic(ca sa revina inapoi prin martie-aprilie cand vremea se incalzeste din nou,la fel si apa),nu am vazut pe nimeni sa prinda la shad cati calcani prindeam eu la grub.
Apa la ROLLOVER PASS curge datorita fluxului si refluxului cu viteze diferite pe parcursul aceleiasi zile,de multe ori cei ce pescuiesc la fund cu plumb de 30-60g. nu pot mentine montura in mijlocul canalului,atat de tare e curentul.
Si in aceste conditii cu viteza mare a apei tot grub-ul se dovedeste mai productiv pt. mine.

Cel putin pt. mine in conditiile in care pescuiesc eu aici,atat in apa dulce cat si sarata nu am simtit nevoia sa pescuiesc cu shad ,grub-urile cu care pescuiesc de obicei dovedindu-si superioritatea fata de shad-uri.

Nu stiu daca si in apele din Romania e valabil ce e valabil aici,deoarece in Romania am pescuit doar odata la jig cu shad la SARULESTI si tot pescuitul a constat din trei aruncari cu batul lui Victor Tarus(despre care Victor spunea aproape ca toti pescarii romani ca batul e prea moale ,dar eu prinzand doi salai mi-am dat seama si i-am spus ca batul e excelent sa nu-si faca altul "fast",ba mai mult mi-am notat numele blank-ului ca era american de steelhead,dar din pacate era discontinu si nu l-am gasit ca sa-l cumpar la intoarcerea mea in state).

Jean Scurtu

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Re: Grub v. shad

Mesaj de MihaiV » 25 Iul 2006, 07:55

Jean Scurtu scrie:Ce va pot spune e ca eu nu folosesc de loc shad-uri ci numai grub-uri in pescuitul de aici.
Cand voi observa ca pescarii din jurul meu prind mai multi pesti la shad ca mine,voi pescuii si eu cu shad,dar pana acum nu a fost cazul. Jean Scurtu
Pai daca prindeti mai mult decat toti! :lol:
Ce, i-ati vazut pe cei din jur sa prinda mai mult la grub decat dumneavoastra? :lol: :oops:

Scrie răspuns