gore-tex si neopren

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Jean Scurtu

Re: gore tex

Mesaj de Jean Scurtu » 29 Noi 2006, 03:59

Irod scrie:
laurentiucat scrie:vreau sa pescuiesc din barca si-mi trebuie echipament calduros si torusi f usor .acu stau mai prost cu banii ca mi-am luat barca si doar ce-am comnadat un minn kota de 55 lbs la mihai f .dar o pereche de bocanci buni de 150 $ si un combinezon tot cam atat asa mai gasi bani.daca's ,mai scumpe mai astept...multam ptr raspuns
pai treaba e cam asa:neoprenul este calduros shi impermeabil permanent,dezavantajul lui este ca e mai rigid shi mai greu (ingreuneaza libertatea de miscare)
Gore-Tex-ul pe de alta parte are proprietatzi de baza:
-impermeabilitate
-f. usor
-lasa pielea sa respire
-nu poate fi penetrat de vant
dezavantajele Gore-Texului lui sunt urmatoarele:
-impermeabilitatea nu e permanenta , adica dupa 1-2 ore de stat intr-o ploaia torentiala vei fi leoarca sau 2-4 ore de stat in ploaia normala de asemenea vei fi ud pana la piele
-nu tine de cald

Eu de exemplu am mai multe costume gore tex pe care le folosesc la pescuit ; tracking; speologie ; ski
dar in toate aceste sporturi o geaca gore-tex ne dublata de un polar=congelare garantata.
da sunt foarte multumit de costumele gore tex dar pantalonul shi bluza de polar sunt obligatorii pe dedesupt.
@irod,

Imi pare rau dar gresesti cand spui ca membrana GORE-TEX nu are impermeabilitate permanenta.Daca ar fii cum spui tu nu ar mai cumpara nimeni waders cu gore -tex ca dupa 2-3 ore va fi ud leoarca.

Am scurte cu gore-tex simple sau matlasate,poncho cu gore tex,bocanci cu gore-tex si niciodata nu a trecut apa si nu va trece prin membrana gore-tex.Hainele cu gore-tex sunt facute ca sa nu treaca apa ,dar in acelas timp sa lase vaporii de transpiratie sa iasa afara ,nu ca sa-ti tina de frig .Ca sa-ti tina de frig haina cu gore-tex trebuie sa fie matlasata.

Nu am waders ca nu pot sa stau mult in picioare (nici in apa) si n-ar avea rost sa-mi cumpar.

Tudor ti-a explicat bine cum e situatia ,dar daca e frig si pescuiesti din apa mai buni sunt waders -ii din neopren 3-5mm.,grosime insa mult mai comozi si usori sunt cei cu gore-tex ce ii poti folosii mai ales vara,sau cu izmene din fleece iarna.

Te rog tradu-mi si mie termenul de "polar" ca nu inteleg ce e cand e vorba de haine.

Jean Scurtu

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 29 Noi 2006, 07:57

Pai daca tu vrei sa pescuiesti numai din barca n-ai nevoie de waders sau neopren. Astia sunt pentru intrat in apa.

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant

sal

Mesaj de laurentiucat » 29 Noi 2006, 08:21

ce-i aia waders?imi trebuie caldura si impermebilitate.sa nu stau cu grija ca ma ud cand urc si cobor din apa...ceva preturi si adrese de unde pot procura..va rog..!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 29 Noi 2006, 09:20

Waders = Combinezon intreg care acopera talpa, picior, bust, astfel incat sa poti intra in apa pana la piept fara sa te uzi. In mod normal are partea de soseta din neopren.
Si mai simplu, cand ai nelamuriri de termeni, dai o cautare cu google si te lamuresti fara sa mai astepti raspuns.

laurentiucat
utilizator constant
utilizator constant

waders

Mesaj de laurentiucat » 29 Noi 2006, 19:00

MihaiV scrie:Waders = Combinezon intreg care acopera talpa, picior, bust, astfel incat sa poti intra in apa pana la piept fara sa te uzi. In mod normal are partea de soseta din neopren.
Si mai simplu, cand ai nelamuriri de termeni, dai o cautare cu google si te lamuresti fara sa mai astepti raspuns.
lasa nene ca or mai fi din astia cu limba rusa la baza,cum sunt eu.sa ramana scris aici,sa fie romanu lamurit ,ca nu s-a nascut cu wadersu in gura..pardon engleza..merci de raspuns si mai e si lume de la tara care nu stie ce-i aia ..

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 29 Noi 2006, 19:13

Jean Scurtu scrie: Te rog tradu-mi si mie termenul de "polar" ca nu inteleg ce e cand e vorba de haine.

Jean Scurtu
Asta cu polaru e cam la fel cu Twisteru' si Adidasi la noi.

De fapt e flecce, da sa impamantenit pe aici ca polar, probabil de la firma Polartec care produce acest tip de material.

romica
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de romica » 29 Noi 2006, 21:48

gore-tex fara discutie. daca-i de calitate, nici vorba sa treaca apa.

la ultimul concurs la care am participat (de crap) am avut o pereche de ciorapi de gore-tex in picioare de vineri dupa amiaza pana duminica la pranz si ne-a ploua o zi si-o noapte incontinuu. cand am scos cizmele la sfarsit am constatat ca aveam apa in interior, dar picioarele erau uscate.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 30 Noi 2006, 12:40

[quote="costi"]

De fapt e flecce, da sa impamantenit pe aici ca polar, probabil de la firma Polartec care produce acest tip de material.[/quote]

Costi , cind ai timp pune "polar-fleece" si da un search pe Google , sa vezi ce de twistere o sa-ti iasa .

Fir Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 30 Noi 2006, 13:38

Nu tre sa tineti cont de ce scriu eu mai jos , s-ar putea sa gresesc !

Costumele de scafandru is de doua feluri , si anume umede si uscate ( variante semi-uscate).
Cele uscate sint impermeabile , subtiri , au straturi de polyetilen ( mai taraneste nailon ) si functioneaza pe principiu ca aeru ii mai rau conductor termic decit apa , cu alte cuvinte pun intre corp ( care emite caldura ) si apa ( rece ) un strat de aer . Problema ii ca aeru la rece se comprima , plus pe masura ce se coboara se comprima din cauza presiuni ( tre sa pui mai mult plumb in centura ), corpu pierde energie treptat si efortu ii deci prea mare , plus ca incurca in miscari , se pare insa ca au o anume utilitate intr-un timp scurt pe frig extrem .

Alea ude ...is neoprenele . Neoprenu nu-i impermeabil , apa patrunde prin pori si este incalzita de catre corp . Odata ce materialu ii saturat apa nu mai patrunde si ramine doar cea incalzita deja , prin urmare ofera un confort termic , insa senzatia de umezeala ramine , de aia le si zice " costume umede " . Ca sa functioneze , trebuie sa fie bine ajustat pe corp , lipit direct , insa de transpirat mai greu , ii senzatia data de apa si lumea zice ca-i transpiratie . Corpu uman are limitele lui , sa nu credeti ca daca luati un costum de 7mm o sa stati in apa rece mult si bine , corpu la un moment dat oboseste sa produca caldura ( combinatia frig-efort ) si atunci ii cazu sa te opresti . Ca si curiozitate , multi cind intra in apa rece se pisa direct in costum , adica il "supraincalzesc " , poate o sa rideti , da-i un truc profesional .

Tipu asta de material trebui bine spalat , interior si exterior , ca sa nu apara " ciuperci " pe corp , dupa care uscat .

Scafandri aleg neoprenu fara ezitare , chiar daca "transpira "

Astea cu materialele neopren , gore-tex , polar-fleece si ce o mai fi ii ca si cu super firele , carboanele sau mulinetele . Is nspe producatori dar nu- toti la fel , deci carbonu tot carbon ramine , chiar daca-i Ron Thompson sau Loomis ( le-am dat doar de exemplu .

Am vazu niste waders Simms , impermeabili zice baietii , 5 , retineti , 5 straturi de Gore-Tex , insa pentru confort termic recomanda un strat de polar-fleece subtire lipit pe corp , unu mai gros si mai lejer peste , si dupa aia intri in waders . Ii de apreciat faptu ca tipii is cinstiti , si spun pe fata ca nu face fata asa direct la ape reci , desi ii vorba de niste " gaci " de 350 $ . Altii pentru 100 iti ofera totul , impermeabilitate , confort termic si daca iei modelu urmator , cu doar 20 mai mult , pai sa vezi tata , aia deja merg singuri , tu numa tre sa intri in ei . Parerea mea .

Fir Intins!!!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 30 Noi 2006, 13:47

[quote="SF"] deci carbonu tot carbon ramine , chiar daca-i Ron Thompson sau Loomis ( le-am dat doar de exemplu .[/quote]

Am vrut sa zic " desi carbonu tot carbon ramine , chiar daca-i Ron Thompson sau Loomis , nu-i asa ?!

Fir Intins!!!

Scrie răspuns