Fireline

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2006, 10:14

Power pro mi se pare cel mai bun din ce am incercat pana acum .
singuru dezavantaj e ca se taie iute-n scoici .
Frieline la clean ?

da , daca ajungi la concluzia ca ai prea multe voblere prin trusa si mai tre rarite :D .Nu poti pescui cu el decat cu un batz gen ''nuia'' . Daca agati voblerul in altceva decat peste , ori te duci sa-l dezagheti cu manutza ori il lasi acolo.

Ripcord ? excelent .Are si el o buba . E prea matasos si se cam rasuceste dupa varful batzului .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 09 Feb 2006, 10:32

Sorin scrie: Ripcord ? excelent .Are si el o buba . E prea matasos si se cam rasuceste dupa varful batzului .
mie imi cam face peruci :oops: sa fie de la mulineta ? :twisted: :twisted: :twisted:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2006, 10:43

Sigur e de la mulineta .
Asa am patit la o Okuma Avenger . Peruci la greu. Dar doar pe mulineta asta . pe restul nici o problema .
Iar cu Avengeru doar la firu asta am avut probleme .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 09 Feb 2006, 12:49

[quote="todi"]

cum adica e cel mai rapid fir cu care ai dat? si de ce paraiau betele?[/quote]

Nu am stiut cum sa zic si am zis asa . Consider ca in functie de cit de mica ii elongatia firului , cu atit batul , pe aceasi sarcina se incarca mai repede . Pe apa adinca , pescuit intre stinci , trebuie sa ridic rapid pestele citiva metri ca daca nu se baga sub piatra si nu-l mai scoti . Dai teapa si mulinezi in forta . Am bagat de seama ca pe acelasi bete si pe aceiasi pesti , greutate si specie , betele nu piriiau decit cu firu asta .

Fir Intins!!!

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 09 Feb 2006, 13:18

adica intinderea firului, stretch'ul, este mica, nu?

sa nu fi parait firul :lol: sau pardon, coating'ul :lol:

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 09 Feb 2006, 18:43

Daca Ripcord SI vise pare prea matasos folositi Ripcord thermofused si tinand cont de pret o sa vedeti ce multumiti veti fi

Numai bine!..

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 09 Feb 2006, 20:34

todi scrie:dane, cred ca exista aplicatii in care fireline'l se impune in fata braided'urilor. cu un fireline de 4 lbs. cred ca poti inlocui orice monofilament pentru pescuitul avatului, cleanului etc. si in locuri unde contactul cu fundul e exclus.

fara sa ma bazez pe experienta ci doar pe intuitie, cred are un avantaj fata de braided'uri la modul cum trece prin inele, frecarea de bat logic este mica fiind mai batos si permite lansari mai lungi, nu adera toate impuritatile din apa la el etc. trece printre degete un metru de pp dupa un pescuit primavara la olt sa vezi ce iese din el :lol: oricum fireline'ul nu este firul cu care sa dai prin scoici, crengi, pietroaie etc.

ripcordul SI mi s'a parut ca e ceva intre ele, ar trebui sa'l incerci, asa cum o sa incerc eu pp'ul anul asta :lol:
Todi,

Daca crezi ca unde pescuiesc eu nu sunt scoici,crengi sau bolovani te inseli.Apele americane au destule agatatori de tot felul ca si apele romanesti,in plus multe fire grose (mono sau textil)rupte de alti pescari .Iar scoici sunt chiar f. multe in Golful Mexic si eu totusi pescuiesc cu FIRELINE de 4lb.,dar poate nu ai retinut ca eu folosesc un forfach din doua monofilamente,obisnuit un SREN ORIGINAL de 10lb. si legat de el prin intermediul unui vartej un mono fluorocarbon de la 4lb. la 14LB.!!!!!(rezistenta,deci si grosimea depinzand de locul unde pescuiesc si de pestii urmariti).
Si pescuind cu bat lung(3-5m.) practic FIERLINE nu se taraie pe fund ,iar in cazul unei agatari sau se rupe fluorocarbonul sau in cel mai rau caz STREN-ul dar niciodata FIRELINE-ul deoarece dupa cum fac legatura(nod TRILENE pe bucla de FIRELINE) se rupe STREN-ul de 10lb.folosit ,FIRELINE de 4lb. dovedindu-se mai tare.La nod FIRELINE-ul nu sufera atat de puternic efectul de strangulare de care sufera firele mono.

Referitor la invartirea firului pe varful batului e destul de rara la FIRELINE,dar frecventa la POWER PRO si SPIDER WIRE si iti dai seama ce placere e s-o rezolvi la un bat de 5m.

Am spus ca FIRELINE e bun daca pescuiesti cu 4-6lb.,de la 8lb.(inclusiv)e mai bun POWER PRO,iar de la 15 lb.(inclusiv) in sus e mai bun TUF LINE si am mai specificat ca TUF LINE de 15lb. e mai subtire decat POWER PRO de 15lb. ,asa ca puteti trage concluziile.

Todi,incearca un TUF LINE DE 15-20LB.pt. pescuitul tau pe Olt si apoi spune-mi concluziile.

Jean Scurtu

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 09 Feb 2006, 21:06

todi, eu stiu una si buna la avat ( la clean pescuiesc rar )
monofilament sau fluorocarbon

in primul rand pestii astia vad bine, si sunt si precauti
apoi, la pescuitul cu voblere sau linguri ai nevoie de elasticitate
parerea mea

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 09 Feb 2006, 21:30

Dan,

Ai in mare parte dreptate ,dar ai uitat ca poti alege un bat mai elastic( cu modul de grafit mai mic sau bat de fibra de sticla)) ce e mult mai bun in majoritatea cazurilor decat betele fast,mai putin elastice.

De asemenea la speciile cu acuitate vizuala deosebita,poti pescui cu fir textil daca folosesti un forfach mono(lungimea functie de conditiile si pestii la care pescuiesti).preferabil fluorocarbon.

Jean Scurtu

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 10 Feb 2006, 10:19

da nea' Jean, se rupe fluorocarbonul datorita strangularii de care ai amintit sau cedeaza stren'ul de la vartej? iar avantajul batului lung e evident pentru ca fireline'ul nu atinge fundul. nea Jean, daca ar exista power pro de 4 lbs, ai pescui cu el in locul fireline'ului?

in ultimul an am cam scazut rezistenta firului, prefer un lanseu mai lung si mai lejer decat sa indoi fiecare jig agatat si sa recuperez shadul, ca jigul nu mai e bun de nimic. solutia de 10 lbs. la ripcord SI mi s'a parut alegerea perfecta, avand in vedere ca am pescuit inainte cu acelasi SI dar 15 lbs. culmea, nu am putut sa fac diferenta intre cele doua ca rezistenta, cel de 10 se rupe la fel de greu ca cel de 15 :lol:

deja i'am spus lui eugen ca anul asta in afara de powerpro o sa mai incerc si folosirea leaderului. numai sa nu fie un an bun si sa pun asta pe seama leaderului :lol: :lol:

Scrie răspuns