Fireline
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Eu am un Fireline Smoke de 10lb (4,5 kg). Comparat cu un Predator de 0,20mm pare mai gros oricum l-as tine (ochiometric). Predatorul de 0,20mm are marcata o rezistenta de 4,1kg iar fireline o rezistenta de 4,5kg. Inclin sa cred ca fireline este corect marcat, din cate am citit pe forum in general firele americane sunt marcate cu rezistenta foarte apropiata de realitate daca nu subestimate.
Daca e sa "despicam firul in patru" si spunem ca fireline are o sectiune dreptunghiulara, poate are cineva o lupa gradata la zecime de milimetru (aveam una la servici dar am spart-o) sau un binocular si sa ne spuna cam cat e fiecare "latura" si calculam suprafata. Pentru firul de sectiune rotunda este usor de calculat suprafata si uite ca avem o comparatie de suprafata a sectiunii intre 2 fire (mm patrati).
Edit:
Pe rola de Fireline scie: 4 lb test dia .20mm
Daca e sa "despicam firul in patru" si spunem ca fireline are o sectiune dreptunghiulara, poate are cineva o lupa gradata la zecime de milimetru (aveam una la servici dar am spart-o) sau un binocular si sa ne spuna cam cat e fiecare "latura" si calculam suprafata. Pentru firul de sectiune rotunda este usor de calculat suprafata si uite ca avem o comparatie de suprafata a sectiunii intre 2 fire (mm patrati).
Edit:
Pe rola de Fireline scie: 4 lb test dia .20mm
ce spune, ce nu spune, cert este ca asa se obisnuieste la americani (din cate am observat si vazut) ca pt. textile sa se dea echivalenta unui mono. Asa e pe site la Berkley, asa e si la Cabela`s.Jean Scurtu scrie: Iar comparatia ca diametrul uni textil e echivalent cu diametrul uni mono de sa,zicem,2lb. nu spune aproape nimic,e aproximativa deoarece la aceeasi rezistenta firele produse de diferite firme ,sau chiar in cadrul aceleiasi firme au DIAMETRE DIFERITE!!!!
Jean Scurtu
In cazul nostru, fireline de 6 lbs.... diametrul lui e echivalat cu al unui mono de 2lbs. Adevarat ca diametrul unui mono de 2 lbs difera de la o marca la alta. Eu, intotdeauna folosesc specificatiile de la Stren Original, care zic eu ca e cel mai cunoscut la americani. Iar acest fir, la rezistenta de 2 lbs are diam. de 0,15mm.
In fine, parerea mea este ca fiecare foloseste ceea ce considera el ca e potrivit conditiilor in care pescuieste.
Daca pt. dumneavoastra e potrivit echipamentul pe care l-ati descris de multe ori, foarte bine. Nu am zis niciodata ca nu ar fi asa. Pt. mine personal nu se potriveste. Si sunt convins ca nici altor pescari nu li se potriveste. Daca s-ar potrivi pt. toata lumea, ar insemna ca este combinatia perfecta, ideala pt. oricine si in orice conditii. Dar nu e asa.
Repet, conteaza foarte mult conditiile in care se pescuieste, lanseta, leaderul, etc.
Ce sa mai zic.... fir intins tuturor, indiferent ce fir folositi

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
[quote="Adi_"
Ce sa mai zic.... [/quote]
Stii ce zic eu . Ca forumul incepe sa semene cu un ghem dezordonat de fireline cu ceva braided-uri si vagi urme de monofilament . Daca nu apare vreu Machedon sa taie nodu asta , nodu asta gordian o sa ne asfixieze si nu vreau sa mor cu un capat de fireline in git , fara sa stiu care-i originalul si care-i falsul .
Fir Intins!!!
Ce sa mai zic.... [/quote]
Stii ce zic eu . Ca forumul incepe sa semene cu un ghem dezordonat de fireline cu ceva braided-uri si vagi urme de monofilament . Daca nu apare vreu Machedon sa taie nodu asta , nodu asta gordian o sa ne asfixieze si nu vreau sa mor cu un capat de fireline in git , fara sa stiu care-i originalul si care-i falsul .
Fir Intins!!!
Exista galben fluo si verde fluoovidiu scrie: am vrut sa cumpar power pro, dar n-am gasit fluo.
-NU EXISTA FLUO? (astept un raspuns)
vezi:
http://www.alltackle.com/power_pro.htm
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE
Se pare ca anul acestea a aparut o noua versiune de FireLine. Ce stiti despre el? Chiar e mai bun ca cel vechi sau difera doar ambalajul?
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0003186
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0003186
Stii ce zic eu . Ca forumul incepe sa semene cu un ghem dezordonat de fireline cu ceva braided-uri si vagi urme de monofilament . Daca nu apare vreu Machedon sa taie nodu asta , nodu asta gordian o sa ne asfixieze si nu vreau sa mor cu un capat de fireline in git , fara sa stiu care-i originalul si care-i falsul .SF scrie:[quote="Adi_"
Ce sa mai zic....
Fir Intins!!![/quote]
nimeni nu te pune sa citesti ce nu-ti place.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Nu pot sa-ti spun exact deoarece nu am cu ce-l masura si nici nu are rost ca dupa cum am spus nu e rotund,dar ce pot sa-ti spun ca e mult mai subtire decat WHIPLASH-ul pe care il am si pe rola caruia scrie 0,06mm.!!!!!! si ca este cel mai subtiore fir textil pe care l-am gasit si crede-ma ca am cautat in f. multe site-uri si in multe tari si nu am reusit sa gasesc un textil mai subtire decat FIRELINE de 4lb. cu care pescuiesc de peste 10 ani.georgelucius scrie:Domnule Jean ,pana la urma cam ce diametru credeti d-stra ca are fireline de 4lb acela cu care pescuiti ?
Daca nu ar fii bun de mult schimbam cu altceva,dar repet inca eu nu am avut in carlig peste ca sa imi rupa firul.
Iar ce scrie "zvic" ca pe rola de FIRELINE de 4lb. e dat diametrul de 0,20mm.,poate fii adevarat dar numai pe o rola de FIRELINE fals,poate facut in CHINA sau nu mai stiu eu unde.
Pe rolele de FIRELINE ce se vand in U.S.A.pana de curand nu scria diametrul in mm.,abia acum am vazut ceva role pe care scria ,de exemplu la cel de 6lb.diametrul 0,15mm. cum corect a aratat Adi.
Fara a putea spune ceva exact ,cred ca daca as da un diametru la FIRELLINE de 4lb. ar fii sub 0,10mm.Daca compari ochiometric un FIRELINE de 6lb. cu unul de 4lb. vei vedea usor ca cel de 4lb. e mai subtire decat cel de 6lb.
De aceea le-am spus celor ce doreau FIRELINE de 4lb. ,culoarea galben fluo ca nu prea are rost ca aproape nu vezi firul fiind subtire si in plus in timp se decoloreaza ,dar fara as pierde rezistenta.La fel si cel fumuriu cu care pescuiesc in timp devine un gri deschis,se scamoseaza un pic dar rezistenta si dupa 3 ani ramane aproape la fel si intotdeauna mi se rupe forfach-ul(care are in componenta si un mono STREN ORIGINALde 10 lb.!!!! si fluorocarbon de 4-8lb.)
Insa in majoritatea magazinelor de pescuit ,in afara de cele mari (CABELA'S,BASS PRO) nu vei gasi FIRELINE de 4lb.,deoarece pescarii americani in cea mai mare parte pescuiesc cu fire pe care eu le consider groase,deci marfa necautata nu e adusa de vanzator in magazin si mi se pare firesc sa fie asa.
@Adi
Pot sa-ti spun ca in magazinele americane nu vei gasi FIRELINE fals,toate sunt cumparate de la BERKLEY si eu pana acum nu am avut pe mulineta FIRELINE de care sa fiu nemultumit,ca daca eram nemultumit foloseam alt fir.
M-as bucura daca TUF LINE s-ar fabrica cel putin de la 4lb. in sus ca atunci precis as pescui cu TUF LINE nu cu FIRELINE.
Jean Scurtu
Am zis eu asta? Ca ar fi acolo Fireline fals? De ce imi spuneti mie acest lucru?Jean Scurtu scrie:
@Adi
Pot sa-ti spun ca in magazinele americane nu vei gasi FIRELINE fals,toate sunt cumparate de la BERKLEY si eu pana acum nu am avut pe mulineta FIRELINE de care sa fiu nemultumit,ca daca eram nemultumit foloseam alt fir.
M-as bucura daca TUF LINE s-ar fabrica cel putin de la 4lb. in sus ca atunci precis as pescui cu TUF LINE nu cu FIRELINE.
Jean Scurtu

Cred exageram cu despicatul firului (multi) in 4(lbs).
Da, Fireline, Tuf Line, PowerPro, sunt fire excelente, avand renume sunt sigur si "reproduse de intreprinzatori" si da, din pacate chiar la firele originale se intampla sa apara defectiuni de fabricatie, inbatranire, pastrare necorespunzatoare, etc. Mai bine sa discutam despre diferentele dintre ele, care le fac mai potrivite sau nu pentru un stil de pescuit, sau pentru o mana de pescar sau alta.
Eu recunosc, am folosit doar Fireline si PowerPro si il prefer pe cel de-al doilea, nu din cauza ca teoretic tine mai mult ( ca oricum n-am reusit sa rup in drill nici Fireline ), ci pentru ca e mai matasos, batosenia Fireline-ului deranjandu-ma.
Da, Fireline, Tuf Line, PowerPro, sunt fire excelente, avand renume sunt sigur si "reproduse de intreprinzatori" si da, din pacate chiar la firele originale se intampla sa apara defectiuni de fabricatie, inbatranire, pastrare necorespunzatoare, etc. Mai bine sa discutam despre diferentele dintre ele, care le fac mai potrivite sau nu pentru un stil de pescuit, sau pentru o mana de pescar sau alta.
Eu recunosc, am folosit doar Fireline si PowerPro si il prefer pe cel de-al doilea, nu din cauza ca teoretic tine mai mult ( ca oricum n-am reusit sa rup in drill nici Fireline ), ci pentru ca e mai matasos, batosenia Fireline-ului deranjandu-ma.
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE
intr-adevar, acel strat exterior, care la fireline e mai dur decat la Tuf Line XP de exemplu, este un alt lucru care pe mine ma deranjeaza. Asta este si una din cauzele pt. care fireline face un zgomot mai mare la trecerea prin inele decat alte fire. Si fiind asa "tzeapan" are si memorie mai mare decat alte txtile.