Distante, reglaje, gramaje in baitcasting, teste comparativ

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Feb 2011, 12:16

toni ,eu iti daudreptate,daca situatia descrisa de tine ar fi destul de des repetata in timp putin,si eu as trece peste incomoditatea unei lansete lungi,si m-as dota cu una.Daca situatia data de tine ,insa ,se petrece o data ,de doua ori pe sezon,pentru atita lucru nu mi-as lua o lanseta mai lunga.In schimb as apela la alte alternative,cum ar fi sa ma apropii cu o barca,iar daca asta nu se poate (ca nu umblu cu barca dupa mine ,sau nu-i voie),as folosi o pluta culisanta sferica ,jiguind pe verticala in zona vizata.Eu cu o lansta de 7ft,lansez usor 50-60m,cu fir textil.Ceea ce spun ,spun sub rezerva conditiilor in care pescuiesc eu,deci sint subiectiv,sigur ca sint si alte conditii si fiecare decide pentru el.Insa la situatia descrisa de tine,cu o pluta culisanta sau semiscufundata ,rezolvi problema ,chiar daca ai o lanseta de 7ft.Si pe riu ,unde eu pescuiesc frecvent ,degeaba ai lanseta lunga pentru ca aia 50-60cm in plus oricum nu te ajuta sa ridici firul suficient incit sa nu prinda curentul principal in acesta si sa-ti faca burta ,scotind foarte repede naluca din zona vizata...Pe cind dintr-o barca altfel stau lucrurile...Eu asa am vazut din cite am pescuit pe la noi ,da nu am pretentia ca asa ii pste tot...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 24 Feb 2011, 12:17

Ce ziceti ar fi interesant si un test cu lansete de spin de 2.13 vs lansete de 2.66??
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 24 Feb 2011, 12:28

semlecangheorghe scrie:Ce ziceti ar fi interesant si un test cu lansete de spin de 2.13 vs lansete de 2.66??
ar fi interesant.
desi cum am mai zis...conteaza si cat de bine se potriveste lanseta pe mana celui care o foloseste.
asta am observat-o pe cand pescuiam la crap :oops: :P
2 lansete diferite-una 13ft TC-ul de 3.5lbs fast si una 12ft TC 3lbs moderata.
amandoua cu aceeasi mulineta,acelasi fir si acelasi plumb.mentionez ca amandoua aveau inel de plecare de 4,5.
cu cea fast,lunga si mai puternica lansam pana la 5-6m de malul opus......cu cealalta aprox 10m pe mal.
e adevarat ca daca as fi exersat mai mult si as fi incercat sa imi adaptez stilul de aruncare la proprietatile lansetei probabil as fi ajuns la rezultate mai apropiate in timp.dar asa in 20 de lanseuri cu fiecare asta a fost rezultatul.

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Feb 2011, 12:46

facem gigi, testam :)

ce nu inteleg eu e smecheria cu pluta ... daca nu poti lansa cu o naluca simpla sau un pilker pana in zona dorita, cum lansezi cu ceva cu pluta ? ca aia doar reduce din lanseu ...

lansezi cu ata de 0.12 si cu plumb gol sau pilker , si daca nu bate vantul ... nu contest ... dar in aceleasi conditii, cu 8.6 dai probabil 80 85 zic eu ....

care se traduce in 50 -60 daca ai ceva sa deranjeze gen vant ...

din barca nu discutam ... dar de pe mal ce te deranjeaza ca e batul mai lung ? daca e echilibrat cum trebuie cu molineta care trebuie , diferenta de greutate nu se simte ... si sunt 2.59 la fel de usoare ca 2.1 :) dar nu asta e subiectul ....

pe rau nu te ajuta la corent, da te ajuta la mustatza daca se hotaraste sa te viziteze :)

plus ca mai sunt praguri, sau ceva copac in apa alea, si vrei sa recuperzi naluca peste el cand o aduci la mal etc ....

raman la parerea mea ca una mai lunga arunca mai departe, si ca de pe mal merg pe mai lung, in timp ce in barca pe mai scurt ...

@ adrignat

boss, in proportie de 99 % cand pescuim la rapitor avem indeajuns de multa forta sa incarcam lansetele cat pot ele duce, iar in multe cazuri tre sa ne controlam, sa nu le rupem ...

la crap si la genul de lansete de care vorbeai, cu cat e mai lunga si mai ranga, tre sa te pricepi sa o incarci, si astfel sa obtii cat mai mult din potentialul ei ...

o lanseta un pic mai blanda, progresiva sau parabolica te ajuta mult in aruncare, e mai user friendly ... una extra fast si f puternica, daca nu o incarci ca lumea, ai exact reversul medaliei, adica dai mai putin decat cu alelalte ...

dar si aici e cu schepsis .. alea progresive sunt ok pana la un punct ... la care ele te ajuta sa ajungi usor ... dar nu pot merge peste orice le-ai face ... de acolo, vine rnaga, care daca stii ce sa-i faci, dai linia orizontului ...

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 24 Feb 2011, 12:52

toni f scrie:facem gigi, testam :)

ce nu inteleg eu e smecheria cu pluta ... daca nu poti lansa cu o naluca simpla sau un pilker pana in zona dorita, cum lansezi cu ceva cu pluta ? ca aia doar reduce din lanseu ...

lansezi cu ata de 0.12 si cu plumb gol sau pilker , si daca nu bate vantul ... nu contest ... dar in aceleasi conditii, cu 8.6 dai probabil 80 85 zic eu ....

care se traduce in 50 -60 daca ai ceva sa deranjeze gen vant ...

din barca nu discutam ... dar de pe mal ce te deranjeaza ca e batul mai lung ? daca e echilibrat cum trebuie cu molineta care trebuie , diferenta de greutate nu se simte ... si sunt 2.59 la fel de usoare ca 2.1 :) dar nu asta e subiectul ....

pe rau nu te ajuta la corent, da te ajuta la mustatza daca se hotaraste sa te viziteze :)

plus ca mai sunt praguri, sau ceva copac in apa alea, si vrei sa recuperzi naluca peste el cand o aduci la mal etc ....

raman la parerea mea ca una mai lunga arunca mai departe, si ca de pe mal merg pe mai lung, in timp ce in barca pe mai scurt ...

@ adrignat

boss, in proportie de 99 % cand pescuim la rapitor avem indeajuns de multa forta sa incarcam lansetele cat pot ele duce, iar in multe cazuri tre sa ne controlam, sa nu le rupem ...

la crap si la genul de lansete de care vorbeai, cu cat e mai lunga si mai ranga, tre sa te pricepi sa o incarci, si astfel sa obtii cat mai mult din potentialul ei ...

o lanseta un pic mai blanda, progresiva sau parabolica te ajuta mult in aruncare, e mai user friendly ... una extra fast si f puternica, daca nu o incarci ca lumea, ai exact reversul medaliei, adica dai mai putin decat cu alelalte ...

dar si aici e cu schepsis .. alea progresive sunt ok pana la un punct ... la care ele te ajuta sa ajungi usor ... dar nu pot merge peste orice le-ai face ... de acolo, vine rnaga, care daca stii ce sa-i faci, dai linia orizontului ...
perfect de acord.si crede-ma ca nu era vorba de "raw muscle power" ca nu e lipsa.....doar stilul de aruncare nu se potrivea cu lanseta mai ranga.
in general sunt adeptul lansetelor mai scurte,mai ales la jigging.
dar cand pescuiesti pe rau sau dunare si pragu vizat e la 20m si destul de abrupt,o lanseta mai lunga te va ajuta si sa tatonezi mai corect zona si sa extragi in siguranta jigul de acolo(cu peste atasat sau fara).
plus ca e si mai usor sa ghidonezi un peste mai gros in curent.

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Feb 2011, 13:50

exactly my point 100% , adriane ...

e mai placut cand pescui cu una scurta, si eventual giga usoara ... dar cateodata se cere clar un 2.40 - 2.60 ... ca te ajuta ....

nu sunt eu chiar expert asa, dar arunc binisor si cu alea de crap ... daca vii incoa si ne vedem , iti zic vreo 2-3 jmecherii cu lansetele astea ranga :D

adrignat
veteran
veteran

Mesaj de adrignat » 24 Feb 2011, 14:15

toni f scrie:exactly my point 100% , adriane ...

e mai placut cand pescui cu una scurta, si eventual giga usoara ... dar cateodata se cere clar un 2.40 - 2.60 ... ca te ajuta ....

nu sunt eu chiar expert asa, dar arunc binisor si cu alea de crap ... daca vii incoa si ne vedem , iti zic vreo 2-3 jmecherii cu lansetele astea ranga :D
pai numa saptamana asta nu ii martie :lol: si incepe salaul. :wink:
numa ca nu o sa il prindem la cast asa ca suntem offtopic :lol:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 24 Feb 2011, 14:22

mda... lung vs scurt

acu fiecare lanseta lanseaza cit lanseaza.... :lol:

nah.. ca atita poate ea...

cei drept in general alea mai lungi lanseaza mai departe ca alea scurte dar mai sint si iexceptii

generalizind din nou si io prefer lansete mai lungi dar de pe mal aici am des probleme cu natura... , ca n-ai loc de lansat cu de astea lungi... si atunci si din barca dar si de pe mal tot una scurta e mai indeminoasa :lol:

hau is dat circotasilor ? :lol: :lol: :lol: :lol:

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 24 Feb 2011, 14:43

dumitre, adica nu-i alba daca-i neagra poa sa fie verde, si iarna nu-i ca vara ?

asta vroiai sa zici ?

:D :twisted: :D :twisted:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 24 Feb 2011, 14:49

cam ashe toni ! dar mai ales vroiam sa va zic cit ma amuz io cind va contraziceti pe teme d´astea ... " nici vara nu´i ca iarna si nici iarna nu´i ca vara " :lol: :lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns