Din cate stiu, pe piata americana, Shimano era nr. 1 la vanzari... in special cu Stradicul

asta acum vreo 4 ani... de atunci, n-am mai gasit informatii noi...
Cat despre snobi

, e doar un punct de vedere si un mod de a percepe lucrurile oarecum in alb-negru... Sunt multi pescari si de la noi care au sustain si mulinete mai scumpe... si destul de multi americani cumpara mulinete de peste $200... pentru ei, detinerea unei astfel de mulinete nu tine de snobism... si nu cumpara manati de acest imbold

... ci pt. ca vor mai mult si pt. ca-si pot permite. Iar pt. cei care-si cumpara cu adevarat mulinete scumpe (peste $4-500) , nu e neaparat snobism - ci o placere personala, dorinta de performanta - de-aia se numesc sectiunile forumurilor "Enthusiast tackle" - astia sunt "tackle junkie", entusiasti, pasionati care prefera hi-end-urile.
La fel cum pasionatii de muzica si experiente audio "nec plus ultra" isi cumpara Harmann-Kardon sau Bang&Olufsen in loc sa-si ia un simplu Sony... (ca sa nu mai spun de "Panasoanic").
Poate unii o fac si din snobism... revenind strict la pescari - a-ti cumpara o mulineta ca sa te dai mare cu ea, asta mi se pare cea mai mare prostie (o parerea strict personala). Uite un "consumer insight" - iti cumperi ceva pt. ca vrei mai multe performante, calitate, si poate ca o confirmare a faptului ca standardul tau de viata a mai crescut un pic. In definitv, acum iti poti permite sa treci la "o treapta superioara"... de ce sa n-o faci? Nu asta isi doreste fiecare? Daca preferi un Wolksvagen in locul unui Logan (pt. ca ai banii astia si-ti permiti), asta e snobism?
In 10 ani de publicitate si marketing am citit, descoperit si invatat multe despre psihologia cumparatorului. Viata este o lectie de marketing, pe care fiecare dintre noi o invatam pe propria piele.
Am mai vazut astfel de abordari pe forumuri, de genul "Eu nu-mi permit sa-mi iau o mulineta de $200... daca altii isi iau, atunci sunt snobi... desi mi-as dori, in sinea mea, sa-mi pot permite si eu o mulineta din aia...". Iar cand ajung sa-si permita o asemenea mulineta, ei nu sunt... snobi. Automat, sunt "cu dare de mana", pasionati sau "entusiasti".
Cele scrise mai sus nu sunt vreun atac la adresa celor scrise mai sus si nici nu reprezinta vreun raspuns ironic... ci doar un punct de vedere exprimat intr-un mod civilizat si destul de logic, zic eu. Sper sa nu se simta vreunul dintre interlocutori lezat in vreun fel, pt. ca nu e cazul

.