Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de semlecangheorghe » 05 Noi 2021, 05:21

nu are nici o logica..productia nu are legatura cu logica si fiabilitatea..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 05 Noi 2021, 09:56

Mulțumesc. Așa cum m-am exprimat:
,, Orice opinie argumentată logic, tehnic, în legătură cu acest subiect, mă interesează."
Dacă cineva mai are vreo idee... Aștept...

T. D. Rew.

Avatar utilizator
tito
veteran
veteran
Mesaje: 2805
Membru din: 10 Iun 2010, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tito » 05 Noi 2021, 21:00

Ma bag si eu in seama. Pai cerinta e pentru mulinete cat mai usoare si daca nu s-a inventat alt material mai usor pentru carcasa si tambur, producatorii de unde sa mai scada din greutate ? Simplu, se renunta la unele componente , iar cele la care nu se poate renunta sunt inlocuite cu plastic sau teflon si asta in angrenaje. Eu mi-am luat acum 3 ani doua Shimano Sephia "15, au fost (cred) ultimele modele construite cu simt de raspundere, cu 2 bare de sprijin si robustetea angrenajelor pre plastic in mecanism. Pe una am pescuit-o in mod intensiv si ma declar multumit de cum se comporta dupa 3 sezoane, e drept ca a fost necesar sa le mai adaug o saiba pentru ca aveau un mic joc si sa le ung (ca la Shimano vaselina e doar pentru a fi manjite putin angrenajele). Dar fata de modelele noi pe langa faptul ca sunt mult mai fiabile, nu au (aveau) fasaitul specific.
La vremea aceea costau in jur de 200 euro, acum am vazut ca pe ebay au preturi minime de peste 270 euro, ajungand chiar si la peste 400.
Si daca tot vorbim de concurenta Daiwa, recent am luat o Abu Garcia MGX 3, cea cu recuperare de 4.7:1 si sincer n-as mai lua Shimano sau Daiwa . E adevarat ca mai are de trecut testul fiabilitatii, dar in celelalte privinte, la preturi echivalente sau chiar mai mari, e superioara concurentei din toate punctele de vedere (parerea mea).

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 06 Noi 2021, 18:21

După cum se vede în cele două poze din pagina anterioară, avem două Daiwe de același model, dar de mărimi diferite. La cea mică de spinning, deși se justifică o masă mică iar sarcinile nu sunt semnificative, au gândit două bare de sprijin, iar la cea mare și grea, au gândit doar o bară de sprijin! Cam pe dos nu? Fiind un topic despre Daiwa, pe astea le-am luat în discuție...

T. D. Rew.

davidg
junior
junior
Mesaje: 33
Membru din: 31 Oct 2018, 15:34

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de davidg » 10 Noi 2021, 21:27

Va salut cu respect domnule Tdum.
In opinia mea in cazul acestui model, Daiwa BG, solutia constructiva este puternic influentata de linia de productie. Nu este un model scump, raportat la intreaga gama Daiwa de spinning, asa ca s-a urmarit reducerea costurilor de productie. La modelele mai mici se foloseste structura tipica a mulinetelor lor entry-mid level. Se economiseste astfel mult, folosindu-se acelasi proiect, matrite, etc. Aceasta constructie tipica foloseste 2 bare de sustinere pentru axul tamburului. Acesta este motivul pentru care Daiwa BG de marime mica-medie are aceasta constructie cu 2 bare de sustinere.
S-a tot vorbit despre acest aspect, si se ia ca adevar absolut. 2 bare de sustinere sunt mai bune decat una. Adevarul e mai nuantat. Daca pui 2 bare de sustinere de calitate indoielnica, pe care glisezi o piesa proasta de actionare a axului, atunci nu rezulta automat ceva bun si trainic. Este foarte importanta si punerea in practica a acestui concept. Cunoasteti desigur modul de blocare al acestui tip de constructie, cand piesa care culiseaza pe aceste 2 bare, montata in capatul inferior al axului tamburului, se impaneaza pe bare si mulineta se blocheaza cu totul. Materialele proaste, tolerantele mari si proiectarea slaba duc la aceasta problema potential catastrofala. Asta desi, iata, se folosesc 2 bare de sustinere. Modele mai avansate, precum Luvias, folosesc o singura bara de sustinere. Dar proiectarea, materialele si executia fac sa rezulte un produs comparativ de fiabil cu modelele mai ieftine, dar care au 2 bare de sustinere.
Si la celalalt producator, Shimano, varianta constructiva cu o bara de sustinere merge foarte bine. Asa ca, in opinia mea, desigur ca mai multe puncte de sprijin pentru axul tamburului duce la o solutie mai rezistenta, mai durabila. Dar asta numai daca si punerea in practica este reusita, cu materiale bune si tolerante mici. In opinia mea 2 bare nu inseamna automat un produs mai bun decat o bara.
Numai bine!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 11 Noi 2021, 08:32

Vă mulțumesc cu respectul cuvenit pentru răspunsul dv. domnule Davidg. Eu știu în amănunt unde sunt erorile de proiectare pe care inginerii lor nu le-au anticipat. Nu mă refer doar la modelul BG. La modelele cu un singur sprijin antitorsiune, stabilitatea axului tamburului față de pinionul-melc e dată prin bucșe floating shaft la ambele capete ale pinionului, ori prin cote apropiate, pe când la modelele cu două sprijine antitorsiune, stabilitatea axului față de pinionul melc e redusă doar la partea de sus a pinionului melc, iar în partea de jos, stabilitatea e dată de unul din sprijinele antitorsiune. În cazul BG, de bara pe care culisează urechea închisă a racordului de oscilație/antitorsiune. Astfel, acel sprijin antitorsiune devine și sprijin de stabilitate pentru axul tamburului pentru a nu avea balans în interiorul pinionului melc. Această sarcină suplimentară e prea mult deja, iar efectele le știm. Un proiect responsabil ar fi trebuit să includă ori prelucrarea interiorului pinionului melc pe toată lungimea sa la o cotă apropiată de cea a diametrului axului tamburului, ori utilizarea a două bucșe floatingshaft (sus-jos) în acest pinion, pentru a anula balansul axului tamburului și apoi includerea în proiect a două sprijine antitorsiune, pe patine, bare de culisare sau cel mai bine, așa cum am spus-o mereu, pe doi rulmenți, pe două brațe opuse, iar rulmentul dinspre talpa mulinetei închis cu o cale de rulare. Așa cum au conceput-o însă, e grav, iar utilizarea aceluiași sistem (tip de piese) atât la Revros cât și la Saltist, aduc aceleași neajunsuri, indiferent de preț!
Cu respect, T. D. Rew.

liviu68
senior
senior
Mesaje: 410
Membru din: 17 Mai 2007, 18:47
Localitate: Bucuresti

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de liviu68 » 12 Dec 2021, 15:58

Pescuiește cineva Daiwa Certate din seria G LT?
Nu mai sunt chiar nou apărute dar opinii despre ele nu a găsit niciunde pe site-uri autohtone.

lucalucian
senior
senior
Mesaje: 494
Membru din: 27 Apr 2010, 20:52
Localitate: Craiova

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de lucalucian » 12 Dec 2021, 21:32

ce parere aveti de bg, e o mulineta solida? mi-am comandat si eu una de 3000 de aceea intreb.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de tdum » 17 Iun 2022, 19:21

Întrebarea dumneavoastră a fost lansată postcomandă în decembrie. Acum, în iunie, ca utilizator puteți să oferiți răspunsul la această întrebare, dacă ați folosit-o.
Pare o mulinetă solidă după cum e proiectată, dar așa cum s-a văzut pe topicul de reparații, nu e indestructibilă, ca și multe alte mulinete bune. Am văzut mai multe unități cu probleme, și mai mari și mai mici decât cea de 3000. Totuși eu zic că e o mulinetă bună.
T. D. Rew.

Jet93
senior
senior
Mesaje: 326
Membru din: 14 Apr 2022, 07:45

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Jet93 » 18 Iun 2022, 09:12

Este o mulineta buna.
Am un 2500 de cativa ani care merge bine si acum.
Singurele servisari au fost la galet, curatari/ungeri.
Am folosit-o ocazional la feeder, unde e perfecta.
Nu este o mostra de silentiozitate sau rafinament, dar isi face treaba cu brio.

Scrie răspuns