Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Jet93
veteran
veteran

Re: Daiwa - ,,povestea merge mai departe"

Mesaj de Jet93 » 02 Dec 2022, 16:50

Sper sa nu incercati sa le explica?i "progresul" pe viu unora...
Unii nu stiu sa vada dincolo de aspect si de cum se invarte...
Treaba cea mai ciudata imi pare calitatea inconstanta a mulinetelor de top.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Dec 2022, 18:49

CERTATE 2506 made in Japan, cu magseal...
Imagine

Capacul carterului este exact ca cel al mulinetei Mortehan din pagina anterioar?. Nu mai are dou? ?uruburi care s? fixeze ferm capacul în zona de presiune maxim? exercitat? de contactul pinioanelor în sarcin?. Totu?i exist? o a doua ureche de prindere, cea indicat? în poza de mai jos, doar c? nu s-au mai obosit s? dea gaur? ?i s-o fileteze pt. un al doilea ?urub...
Imagine

Comparativ cu un Certate model mai vechi, acesta nu are rotor din metal ci din zaion. Nu mai are rulmen?i în knobul manivelei ci buc?e din plastic. În interiorul tamburului, sub discul de fric?iune e tot o buc?? din plastic nu un rulment. La fel, suportul tamburului con?ine o buc?? din plastic în loc de rulment. Bine c? m?car în galet este un rulment. Nu este îns? cu magseal cum ar fi fost bine, ci un rulment clasic. Axul tamburului este foarte sub?ire (am avut ocazia s? v?d axe îndoite). Pe oscila?ie, pinionul cu ?tift excentric este din plastic ?i el (am avut ocazia s? v?d astfel de pinioane deteriorate) Rulmen?ii cu bile de pe rotor sunt cu f??âit, inclusiv cel cu role. (s-au remediat la între?inere) Ungerea e relativ? ?i prea pu?in judicioas?...
Imagine

Dac? acesta poate fi numit progres, atunci prefer variantele retrograde ?i conservatoare... 🙂

T. D. Rew.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 05 Dec 2022, 20:22

Si inca asta e model 2010, daca nu gresesc, sa vezi de atunci minuni ...:)
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Dec 2022, 17:23

Da Zamfi, le-am v?zut. Tocmai de aceea am folosit doar modele fabricate pân? în 2009. Certate 2000 ?i Infinity Q 2000 ?i Certate 2500R ?i Bradia 2500R.
A trecut... Acum sunt toate în custodia altora, dar înc? func?ioneaz? perfect ?i prind pe?te.

T. D. Rew.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 08 Dec 2022, 19:00

Corect.Am o Bradia care refuza sa se strice...
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Dec 2022, 11:39

Azi, câte ceva despre demontarea rotorului de pe Daiwele cu magseal, de la cele mai ieftine, pân? la Existul LT. Întrucât am informa?ii c? unii posesori de mulinete cu etan?are magnetic? deranja?i de un fâ?âit al acestor mulinete au decis s? le demonteze ?i au ajuns la concluzii total eronate dintr-o necunoa?tere a principiilor tehnice ale acestor Daiwe, m-am hot?rât s? ofer câteva informa?ii folositoare ?i pe acest topic, de?i le-am mai oferit pe topicul de repara?ii mai demult, dar se pare c? au fost ignorate, iar astfel, câte unul cu ,,ini?iativ?" poate s? pun? chiar ?i un Exixt LT pe ,,butuci"
Ce trebuie s? ?tim:
La acest model de mulinete, etan?area cu ulei magnetic se face în partea superioar? a c?m??ii interioare a rulmentului de anriretur, pelicula de ulei magnetic distribuindu-se între aceast? c?ma?? ?i platoul magnetic, protejând astfel toate piesele de dedesubt. Pe aceea?i c?ma?? se fixeaz? ?i rotorul, într-o degajare executat? cu scop de centrare a c?m??ii fa?? de platoul magnetic. Când rotorul nu este montat, aceast? c?ma?? din o?el, va fi atras? de platoul magnetic de care se va lipi ?i va avea un aspect descentrat, ceea ce e normal.
Demontarea corect? a rotorului se face f?r? a extrage odat? cu el ?i c?ma?a interioar? din rulmentul de antiretur!!! Dac? acea c?ma?? va ie?i odat? cu rotorul, atunci se va compromite uleiul magnetic care se va întinde pe toat? suprafa?a c?m??ii ?i nu va mai putea fi recuperat, trebuind înlocuit. Pentru a nu se ajunge în aceast? situa?ie este necesar ca acea c?ma?? s? fie strâns? tare de rolele antireturului, ca s? putem extrage din ea rotorul, iar ea s? r?mân? la locul ei, împreun? cu uleiul magnetic. Ca aceast? c?ma?? s? fie bine prins?/strâns? de rolele antireturului, e necesar ca manivela s? fie montat? pe mulinet? ?i ac?ionat? invers (sensului de recuperare) ca blocajul antireturului s? fie activ ?i s? putem extrage rotorul f?r? a antrena cu el ?i c?ma?a interioar? a rulmentului de antiretur cu role. Odat? extras corect rotorul, putem inspecta cantitatea ?i calitatea uleiul magnetic, care va fi la locul s?u, nu împr??tiat. În aceast? faz?, nu putem depista un eventual fâ?âit rotind de pinionul melcat, întrucât a?a cum am explicat anterior, c?ma?a interioar? a rulmentului cu role, în lipsa rotorului se va descentra, se va alipi ?i se va freca de platoul magnetic. Pentru depistarea unui fâ?âit, trebuie demontate cele dou? ?uruburi de prindere ?i apoi înl?turat ansamblul magnetic format din platou, ulei, c?ma??, rulment antiretur, f?r? a le separa. Dup? aceasta, se poate ac?iona-roti cu mâna pinionul melcat ?i asculta fâ?âitul. Dac? e prezent, atunci sunt de vin? unul, sau ambii rulmen?i cu bile ai rotorului. Pentru remediere se poate încerca o ungere a lor, care poate avea efect bun permanent sau temporar, ori pot fi înlocui?i cu rulmen?i silen?io?i...
S? fie de folos!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 14 Dec 2022, 16:28

Chiar de curând, un coleg de forum care a demontat rotorul de pe un Exist LT, m-a întrebat cum s? fac? ca atunci când scoate rotorul, s? nu extrag? ?i c?ma?a rulmentului de antiretur, c? a p??it-o ?i i s-a împr??tiat uleiul magnetic... Reintrodus? la loc, acea c?ma??, buc?? cum a numit-o el, era descentrat? ?i se freca de platoul magnetic, ceea ce lui i s-a p?rut anormal. R?spunsurile sunt în postarea anterioar? ?i informa?iile respective sunt de folos celor care vor demonta rotoare de pe Daiwe cu mag seal. Pu?in? aten?ie la aceste detalii ?i nu ve?i avea probleme.

T. D. Rew.

lucalucian
veteran
veteran

Mesaj de lucalucian » 14 Dec 2022, 18:11

Da, eu am fost. Am vazut un filmulet in care un rus, dupa ce a montat magnetul de la magseal astfel incat acea bucsa sa nu il atinga, a montat mulineta si aceasta se invartea bine fara ulei magnetic. A demontat rotorul din nou, si apoi a adaugat lichidul magnetic. Multumim pentru informatii si sper sa fie de folos si pentru ceilalti. E destul de dificil sa montezi acea bucsa , deoarece e tot timpul atrasa de magnet, si iti ia ceva pana o nimeresti centrata, sa nu atinga magnetul.

lucalucian
veteran
veteran

Mesaj de lucalucian » 14 Dec 2022, 18:15

De fapt magnetul de la magseal trebuie bibilit astfel incat camasa de la antiretur (bucsa) sa nu il atinga.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 14 Dec 2022, 20:51

Chiar e nevoie de demonstra?ia unui rus, sau a altcuiva ca s? în?elegem c? uleiul magnetic nu are rol de ungere? Acest ulei magnetic creeaz? doar o barier? cu rol de protec?ie-etan?are. Poate chiar s? introduc? o infim? înfrânare. Bineîn?eles c? mulineta se învârte foarte bine ?i f?r? ulei magnetic... La fel de bine se poate învârti ?i o mulinet? a altei firme la care nu se monteaz? simeringurile de etan?are. E logic, nu e nevoie de filmule?e demonstrative. Totu?i, se pare c? exist? astfel de filmule?e, dar cei care le vizioneaz? tot ajung s? împr??tie-risipeasc? uleiul magnetic original (japonez) c?ci din acele filmule?e lipse?te informa?ia salvatoare!

T. D. Rew.

Scrie răspuns