D.A.M

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Noi 2010, 17:01

teoretic cel putin fiecare material exceleaza la anumite capitole ,deci o imbinare de mai multe componente cu roluri diferite fabricate din materialele care se preteaza cel mai bine la asemenea aplicatii ar trebui sa fie un mare pas inainte. probleme ar putea sa apara doar daca interactiunea a doua piese din materiale diferite ar accentua uzura in una din ele. nu cred ca inginerii nemti ar lansa pe piata un produs care sa le strice imaginea care si asa a avut de suferit :wink:

L.N.D.
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de L.N.D. » 17 Noi 2010, 18:46

kingofbeasts scrie:teoretic cel putin fiecare material exceleaza la anumite capitole ,deci o imbinare de mai multe componente cu roluri diferite fabricate din materialele care se preteaza cel mai bine la asemenea aplicatii ar trebui sa fie un mare pas inainte. probleme ar putea sa apara doar daca interactiunea a doua piese din materiale diferite ar accentua uzura in una din ele. nu cred ca inginerii nemti ar lansa pe piata un produs care sa le strice imaginea care si asa a avut de suferit :wink:
sa speram, ca chiar fac lucruri de calitate.!

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 17 Noi 2010, 18:54

pana acum eu nu am motive sa ma plang si pot sa spun ca din contra , sunt chiar multumit. insa proba cea mare abia urmeaza si anume proba timpului. din pacate insa , atunci cand si aceasta proba va fi trecuta , subiectul asta nu va mai fi de actualitate :)

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 17 Noi 2010, 19:20

Kingofbeasts, ma bate gandul sa incerc si eu (inca) o mulineta DAM. Am amintiri placute din vremea cand DAM era un nume foarte respectat. O mulineta Quick era tot ce-si putea dori mai bun un pescar... Cum vad ca an de an DAM incepe sa revina, devine interesant un experiment...
Oscilez intre Quick FD si Quick M. Am inteles ca tu ai cate una din fiecare? Sau ma insel?
M-ar interesa diferente intre ele (bine, in afara de greutate). Ma mai intereseaza mai ales cum se comporta in sarcina. Jocuri, mers de tren, alte zgomote, etc...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Driscu Radu
junior
junior

Mesaj de Driscu Radu » 17 Noi 2010, 22:19

Cred ca orice mulineta din cele 2 amintite de tine daca ai alege cu ochii inchisi nu ai da gres.Doar am pus mana pe ambele mulinete si ambele mi-au placut de la primul contact cu ele.Totul este sa vezi ce bat iti vei lua si cum se va echilibra ceea ce simti tu in mana.Eu momentan sunt la partea de crap si mi-am luat 2 FSX, dar aveam inainte de aparitia celor de la monstru o finessa 730 fd, care mi-a placut cum se misca si binenteles batranul SEL 330 care inca nu l-am pensionat.Cat referitor la alegere am ales, la sfatul vanzatorului (am avut de ales intre MAD Vanguard si FSX), sincer nu regret nimic se misca foarte bine mulineta este destul de usoara(660gr), free runner din tambur are 11 posibile reglaje.Eu merg la 2 stiluri crap si rapitor, la ambele imi voi lua doar varfurile, dar avand in vedere ca partea de crap e mult mai costisitoare m-am apucat prima de ea.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 18 Noi 2010, 01:31

Musti scrie:Kingofbeasts, ma bate gandul sa incerc si eu (inca) o mulineta DAM. Am amintiri placute din vremea cand DAM era un nume foarte respectat. O mulineta Quick era tot ce-si putea dori mai bun un pescar... Cum vad ca an de an DAM incepe sa revina, devine interesant un experiment...
Oscilez intre Quick FD si Quick M. Am inteles ca tu ai cate una din fiecare? Sau ma insel?
M-ar interesa diferente intre ele (bine, in afara de greutate). Ma mai intereseaza mai ales cum se comporta in sarcina. Jocuri, mers de tren, alte zgomote, etc...
am intradevar din fiecare gama cate una : Quick 2000FD si Quick M2. deocamdata M2-ul este mult prea noua ca sa pot face o comparatie corecta intre ele, avand in vedere ca e pescuita doar 2 partide (in celelalte 2 pe care le-am facut am testat A-Headul 100) iar 2000FD-ul are un sezon intreg la activ.
Ca sa raspund totusi intrebarii tale dintre cele 2 modele as alege asa :
- 2000 fd pentru aplicatii mai heavy ( rotative mari, spinnerbaituri, voblere mari si in general naluci care imping mai multa apa + pesti tinta de talie mare)
- M2 pentru aplicatii light & medium (linguri , rotative pana la marimea 5, voblere si/sau jerkuri pana in 12 cm si nu DR sau SDR + pesti de care intra) :)
motivele ar fi astea: 2000 fd imi lasa impresia ca e totusi mult mai robusta (mai barbateasca daca pot sa zic asa) in timp ce m2 e mai finuta. tot la 2000 imi da mai multa increde angrenajul bronz-otel (care a confirmat in trecut) si raportul mic de multiplicare coroborat cu garantia pe viata. in plus mulineta asta m-a convins (dupa un sezon de activitate ) ca tine la terfeleala (ca idee am folosit-o cu textil de 0,22 , am tras de ea in driluri , am tras cu ea o gramada de crengi, saci si pungi cu nisip sau carpe afara din apa). Ca rulaj pot sa spun ca merge mai bine acum decat atunci cand am luat-o in conditiile in care i-am uns doar rulmentul de la galet de 2 ori(probabil i-am facut rodajul :) ). singura chestiune care poate fi amintita si pe care nici macar nu am remarcat-o initial e un mic joc la maner care cred ca se datoreaza sistemului de rabatare al acestuia. frana micrometrica functioneaza excelent , rotorul merge ca din fabrica fara jocuri sau ovalizari (cum am vazut la alte mulinete) nu are batai ,vibratii scartaituri sau alte sunete pacatoase si alarmiste. ca sa fiu mai scurt spun doar ca merge la fel de rotund si de silentios ca la inceput. picapul fuctioneaza perfect , picioarele lui nu prezinta uzura in punctele de prindere pe rotor, galetul nu prezinta urme de uzura si se invarte perfect .
m2-ul ca rulaj si functionare se prezinta exact la fel . un plus ar fi rabatarea manerului prin infiletare directa (nu prin strangerea surubului din partea opusa) care elimina total orice joc . frana pare sa functioneze la fel de bine ca si la cealalta dar inca nu am avut parte de driluri cu ea. la capitolul fiabilitate promite si asta foarte mult datorita aliajului de magneziu folosit in puncte cheie si datorita garniturilor de etansare care elimina posibilitatile de infiltrare a apei si nisipului la frana si angrenaj. practic nu am motive tehnice sa o consider mai putin capabila decat 2000-ul insa daca ma pui sa aleg instinctiv aleg cum am zis mai sus.
daca ar fi sa aleg doar una dintre cele 2 , azi as alege M2 pentru ca e mult mai usoara (100gr diferenta la aceeasi marime de mulineta). peste un an poate as alege altfel
:)
pentru comparatie ca marime pun mai jos o poza in care toate cele 4 mulinete sunt in punctul in care tamburul e iesit la maxim (maximul cursei):
http://www.rapitori.ro/forum/album_page ... c_id=12740

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 18 Noi 2010, 09:32

Iti multumesc mult pt. review. Foarte util pt. mine.
Ramane sa ma hotarasc pe care anume sa o iau. Nu am neaparat o aplicatie anume careia sa-i gasesc mulineta potrivita, pt. ca sunt destul de bine acoperit din punctul asta de vedere. Daca e sa-mi iau un DAM va fi mai ales din curiozitate. Avand in vedere experientele trecute, chiar cred ca DAM poate fi o alternativa serioasa la Daiwa&Shimano.
Primul gand fusese de a-mi lua FD-ul. Apoi m-a atras M-ul datorita greutatii reduse. Dupa cum ma cunosc, parca vad ca le iau pe amandoua... :lol: Vad ca si tu le apreciezi in egala masura.
Multumesc inca o data.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 18 Noi 2010, 11:03

Daca as fi inginer la DAM probabil ca varful de gama pentru 2012 l-as vedea ca o imbinare intre seriile Quick FD, QuickM si A-Head.
Practic de la FD as lua angrenajul Bronz-Otel, frana si sitemul de asezare al firuluiin 4 puncte (frana numai pentru ca deja a fost verificata suficeint de mult) ; de la M carcasa si rotorul din magneziu precum si alte componete din acelasi material care puse pe FD i-ar scadea din greutate fara insa a afecta robustetea angrenajului, tot de la M as lua sitemul de garnituri de etansare , sistemul de rabatare al manerului prin mulinare inapoi (filetul ala dublu m-a convins ), butonul de eliberare rapida a tamburului ( care in comparatie cu FD-ul la M e ingropat si nu permite firului sa se agate de el) ; iar de la A-Head as lua tamburul long-cast . in plus probabil as opta pentru un raport de multiplicare putin mai mic de pana in 4,5:1.
celelalte caracteristici pe care M-ul si FD-ul le au ambele si pe care nu le-am mentionat (gen rulmenti , sitemul antivibratii , galet , picap din teava de aluminiu ,etc.) le-as lua de la oricare din ele.
As incerca in masura posibilului sa nu depasesc prea mult greutatea serie M .
:wink: :oops: :)

storm
veteran
veteran

Mesaj de storm » 19 Noi 2010, 11:22

A folosit cineva firul DAMYL IMPERIAL SPINNING?E bun de ceva pt stiuca?

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 19 Noi 2010, 22:48

am luat eu de proba o rola de 0,28 tot pentru stiuca. se comporta bine firul. e foarte tare (abia il rup) nu e foarte elastic , memorie foarte putina si aluneca bine pe inele. mie deocamdata imi place dar are doar 2 partide la activ.

Scrie răspuns