cum pescuiec cu firul textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

remusnico
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de remusnico » 07 Sep 2005, 08:39

Pareri si pareri.
Eu nu am dat niciodata cu fir textil, pentru ca nu il cunosc, dar voi incerca, cu siguranta. Deocamdata am o jena financiara.
De vreo 7 - 8 ani dau cu un bat Gipo, de 2,1 m, avand denumirea comerciala "Ozana". Sunt incantat de el.
Am dat cu rotative destul de grele, si nu numai ca nu s-a rupt, dar nici nu a dat vreun semn ca ar avea aceasta tendinta. Cand agatam lingura in mijlocul apei, in vreo cioata, strangeam frana mulinetei la maxim, si trageam pana rupeam ceva, sau eliberam lingura. Pare absurd, dar toata chestia e sa cunosti "secretul" pescarilor, adica sa tragi nebuneste de bat, dar nu sub orice unghi. Mie imi vine greu sa explic lucrurile astea, findca eu "simt" ce poate batul meu de lingura. Niciodata nu trag de el sub un unghi de 90 grade sau mai mare, ci de aprox. 45 de grade. In acest fel batul nu se rupe niciodata, ci doar firul, si (banuiesc eu), daca voi pune fir textil f. rezistent, in astfel de situatii am sanse sa stric mulineta. Dar batul nu are cum sa se rupa. Sa cred oare ca am fost un norocos cu batul meu tip Gipo?

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 07 Sep 2005, 16:15

Ozana de la Gipo e fin fibra de sticla, asa ca nu poti sa o compari cu un carbon. Am si eu o Ozana de o gramada de ani si pot sa spun ca mi-am batut joc de ea si tot rezista. De fapt e batul care-l impumut cand imi cer prietenii mai putin pescri cate un bat sa dea si ei la peste :D
Cat despre texitile depinde si ce folosesti. Prima data am cumparat ceva textil din tara, mai ieftin, impletit, nu mai stiu firma, dar in nici un caz nu era bun pentru spin. Dupa vreo doua saptamani l-am facut varza si mi-am zis ca nu mai pun mana pe textil veci.... asta pana nu am incercat ceva de calitate. Momentan folosesc textil si nu as renunta la el. Normal ca mai folosesc si mono, asta in functie si de specia vizata.

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 07 Sep 2005, 20:26

se poate sa nu am anumite simturi ,asa cum ai spus.si stiucile care le-am scapat atunci nu erau pescuite cu fir textil ,ci cu mono.si lansetele pe care le-am rupt nu le foloseam cu textil ,pur si simplu s-au rupt.eu zic asa :fiecare are adevarul lui.poate nu m-am facut bine inteles de m-au luat toti in caruta!cred ca poti folosi multifilamentul in excelente conditii cind ai o lanseta buna cu inele care sa iti permita acest lucru si mai ales o mulineta care sa poata bobina firul asa cum trebuie si sa nu se taie galetul.eu am spus doar ca nu prea am vazut la magazinele de pe aici o asemenea lanseta si mulineta.(traiasca china). :wink: si daca rid si curcile ,e bine sunt amuzant!a, mi s-a aratat lansete g-loomis la 600000 de mii 8).puteti sa-i spuneti odata omului ca -i trebuie scule pentru textil si nu poate sa dea cu orice!

adiavel
junior
junior

cum pescuiec cu firul textil

Mesaj de adiavel » 07 Sep 2005, 20:48

Salut Grama,

lansetele Gipo s-au mai rupt, s-au plans multi de ele. Exact la lansare.
Eu cred ca orice lanseta bine construita, de carbon, cu materiale de calitate medie, trebuie sa se preteze si la pescuitul cu fir textil.
Afara se stie ca firul textil ataca in primul rand inelele, uzandu-le mai repede decat mono, indicele de frecare fiind mult mai mare. De aceea ei isi doteaza acum cam toate lansetele cu inele bunisoare. La Shimano pentru lansete se folosesc inele alconite, Daiwa pune insa numai superinele Fuji SIC (siliciu-carbide) care se spune ca sunt indestructibile vis-a-vis de frecarea cu firul textil.
Stiu ca in tara nu sunt posibilitati, insa ma intreb, cu banii de pe trei lansete Gipo, rupte, nu puteai sa iei una singura, ceva mai scumpa si mult mai buna calitativ?
Cat despre mulinete am folosit numai Shimano si n-am remarcat probleme cu firul textil.

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 07 Sep 2005, 21:20

salut adi ! asa am si facut , am trecut la alte lansete mai bune.am vazut acum prin magazine multe mulinete abu garcia ,sunt minunate pt textil. :lol: la noi garantia e pina la usa magazinului!si intrebati-l pe aldo cit arunca cu o mulineta obisnuita cu textil!!!10 m maxim.oare de ce???

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 08 Sep 2005, 09:31

mah fratilor, eu am fireline de 6 lbs. pe un amarat de Avenger 20 si NU arunc NUMAI 10 metri... de ce oare? :shock:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

zander
veteran
veteran

Mesaj de zander » 08 Sep 2005, 11:31

Acum de ceva vreme dau si eu cu textil, am o intrebare daca este fluo este obligatoriu sa folosesc si lider? (daca este subtire), deranjeaza culoarea la salau? si nu in ultimul rand nu prea stiu cu ce se mananca firele fuor carbon? (unde se gasesc si cat de gros trebuie sa fie liderul daca spre exemplu se foloseste un textil de 8 lb).
Multumesc

grama v
veteran
veteran

Mesaj de grama v » 08 Sep 2005, 11:50

ok,m-ati convins . :wink:

Scrie răspuns