cum pescuiec cu firul textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

pupu
veteran
veteran

Mesaj de pupu » 25 Feb 2005, 20:19

Fara cuvinte....

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 25 Feb 2005, 22:34

cosmin81 a scris:"La textil...datorita lipsei de elasticitate trebuie, dupa ce se simte lovitura salaului, sa numaratzi in gand de la 1,.....2........si la 3 intzepatzi cu incredere !!! Asa va avea timp sa inghita mai bine twisterul!!! La mono.....complementul de timp e preluat de elasticitatea firului de aceea trebuie sa intzepatzi imediat dupa ce atzi simtzit trasatura!!!"
...si eu care incepusem sa numar deja:1,......2,.....si and sa zic 3!....ce sa mai intep, ca danr si Jean Scurtu mi-au luat-o de sub nas... :lol: :lol: :lol:

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 26 Feb 2005, 00:46

hai baietzi....nu mai fitzi asa rautacioshi :( !!! Nu am dat inca cu fir textil,dar am vazut la un prieten de-al meu care folosea numai textil si in momentul in care simtzea trasatura lasa firul moale, ducand lanseta putzin in fatza, numara cu voce tare 1..2 si la 3 dadea tzeapa!!!! :D

Eu dau numai cu mono, v-am zis, Trilene Sensation!! N-aveam de unde sa stiu!!! Am crezut ca asa se face la textil si asa am citit si prin Aventuri la Pleoscait scris de Andrei Zabet, care recomanda acelasi lucru: intarzierea mica a intzeparii pestelui dupa simtzirea trasaturii....repet....numai pentru firul textil!!!! Si din cate mi-aduc aminte...acum doi ani cand am dat alaturi de prietenul acela care intarzia putzin intzepatura nu tzin minte sa fi avut vreun rateu.....asa ca......

aaaa si apropos.....si anul trecut(adica 2004)....am mai fost odata cu el la o partida si special l-am intrebat si mi-a mai aratat odata...citez: "uite am avut un atac....1....2.."" si cand zicea 3 dadea tzeapa!!!! Nema rateu!!! :lol: Putetzi sa radetzi cat vretzi, da omu asa proceda si asa scrie si pe site-urile americane de pescuit la Walleye, ca e bine sa se intarzie putzin momentul intzepaturii atunci cand se pescuieste cu textil!!! de ceeee???....dadetzi-va singuri seama!!!
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 26 Feb 2005, 02:53

hai k la faza cu "dadetzi-va" v-am spart :D ...m-am mai facut odata de ras :lol: vroiam sa spun "Datzi-va"!!!
Ideeea e ca am cautat pe site-ul pe care vazusem chestia cu intarzierea la pescuitul la salau cu fir textil! era un site american pe nume www.walleyeguys.com ! Intr-unul dintre articole(pe care acum paradoxal nu-l m,ai gasesc :D dar ma jur ca acolo scria) scria ca recomanda textilul in principal pescarilor novice care nu au inca reflexele si simturile formate!!!
Pe cand un pescar experimentat ar trebui sa foloseasca un fir cu elasticitate redusa gen Sensation de la Berkley sau Sensor de la Stren, deoarece, avand simturile ascutite la maxim, are tendinta sa intepe imediat, ceea ce n-ar fi bine deoarece pestele n-are timp nu sa inghita k lumea momeala, cum prost m-am exprimat mai sus, ci s-o apuce cum trebuie pentru a putea fi intzepat!!! Neavand elasticitate e bine sa se lase lanseta un pic mai in fatza pentru a slabi putzin firul, caci poate simtzi tensiune suplimentara si scuipa (ca doar nu-i prost)!! Asta e ce ziceau ei the walleyeguys, care par a fi niste pescari de competitzie de pe la ei si care lucreaza cu multe firme gen Berkley si Bass pro Shop's!!!

Nu atzi avut nicioadata coditze rupte la twistere??? Despre asta e vorba!!! Eu am patzit-o pe un lac cu strapazani de vreo 400gr. care nu apucau cum trebuie shadul de 5cm si daca intzepam prea devreme li-l smulgeam din gura si mi-l faceau varza.....daca intzepam prea tarziu....canci peste!! Asa ca asteptam doar un pic mai mult ca de obicei, nu foarte mult..cat sa nu-si dea seama ca e vreo "tzeapa"si sa-l scuipe!!!

La aia marii poate ca nu mai e cazul, ca-l inhaleaza direct si pe ala de 8-9 cm!!! Daca voi stitzi din experientza ca se-ntzeapa imediat si degraba, nu pot sa va contrazic!!! Eu stiu doar din cartzi si-mi fac mea culpa daca am gresit spunandu-mi ce stiam ca sa ajut un om!!! Credeam ca asa e mai bine...decat sa-l trimit sa lanseze cu textilu' din mana(vezi alte sfaturi)!!! :D

Si apropo, Jean.....stiam ca dai cu inaintas de mono in fatza,,,,e deja cam aceeasi poveste ca si cum ai da numai cu mono.....inca mai ai ceva elasticitate pe fir...asa ca esti total indreptatzit sa dai tzeapa instant!!! plus ca shalaul pariez ca e mai otz decat calcanul!!! :lol:

Asta o stiu de la un tip care are ceva concursuri de rapitori castigate cu premiul intai! si anume Florentin Smeu, poate il stitzi, poate nu! Pacat acum ca s-a cam retras de prin concursuri ca era bine sa vina si el pe la Darvari!!!
:wink:

Numai de bine baietzi!!!
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 26 Feb 2005, 05:32

Cosmin,

Nu te supara dar eu ma gandeam si la cei ce nu stiu numara pana la...trei,cum pot ei sa intepe mai bine.

Ai dreptate eu intotdeauna pescuiesc cu leader fluorocarbon si te-as sfatui si pe tine sa faci la fel.
Dar daca tu crezi ca cei 50-75cm de mono schimba atat de mult"elasticitatea "intregii monturi te inseli cu atat mai mult cu cat tu iti dai seama de ce folosesc leader fluorocarbon si nu mono normal,leader ce eu il consider obligatoriu cand pescuiesti in ape limpezi.
Iar despre pescarii americani nu stiu ce sa mai cred si sa iti spun de ce.Un reporter sportiv american ce a scris doua articole despre pescuitul meu(fara sa-l rog eu) aici in apa sarata si care teoretic stia destul de multe si dupa cum imi spunea el a concurat in mai multe concursuri de pescuit in special la bass,vazand cum prind calcanii(normal ca ii prindeam pe cei mai prosti)si-a adus si el betele si a inceput sa pescuiasca dar cum a dat peste calcani destepti,mai mult a pazit apa.
Sunt destui americani(ca si romani de altfel)care scriu despre pescuit doar pt. ca le place sa scrie nu pt. ca stiu sa pescuiasca,probabil si cel ce scria cu asteptatul,deci numaratul pana la trei,era la fel si astfel te-a indus in eroare si pe tine.
Repet ce am mai spus si in trecut pescarii romani sunt mai buni (ma refer la medie)decat pescarii americani,poate si pentru faptul ca nu au rabdare sa numere pana la....trei.
Crezi cumva ca pe Oltul copilariei mele erau white bass sau calcani????
Si pescari americani veneau la mine sa ma intrebe cum pescuiesc, nu eu ma duceam la ei.
Putini pescari americani stiu sa pescuiasca fin,nu se gandesc la diametrul firului pt. ei e importanta doar rezistenta firului(lb.)Nu ma refer la cei de top ce participa la "n''concursuri ci la masa mare a pescarilor.

Revenind la fire ,o sa vezi ca dupa ce vei pescui cu fire textile de calitate te vei uita la mono numai ca leader ,dar si acela fluorocarbon.

Jean Scurtu

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Feb 2005, 10:09

cosmin81 scrie: Ideeea e ca am cautat pe site-ul pe care vazusem chestia cu intarzierea la pescuitul la salau cu fir textil! era un site american pe nume www.walleyeguys.com ! Intr-unul dintre articole(pe care acum paradoxal nu-l m,ai gasesc :D dar ma jur ca acolo scria) scria ca recomanda textilul in principal pescarilor novice care nu au inca reflexele si simturile formate!!!
Cosmin, articolul despre care vorbesti nu-l gasesti decit de 1 aprilie. Mai asteapta o luna si o sa-l gasesti din nou. :D :D

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 26 Feb 2005, 13:25

salutare baietzi,

nu ma consider un mare expert in pescuitul de rapitor shi nici nu am pescuit inca cu fir textil, asa ca atzi putea in loc de "shtouri" sa-mi explicatzi ce si cum.......uite, ca domnul Jean de exemplu!!! Caruia ii si multzumesc cu aceasta cale pentru rabdarea pe care o are cu mine si pentru politetzea si diplomatzia raspunsurilor sale!!!! Repet..... AM SCRIS DIN EXPERIENTZA ALTORA....oameni pe care i-am considerat de destul de buna credintza si care aveau si ceva nume in pescuit!!! Eu sunt un nimeni, dar nu ma condamnatzi prea grav ca am incercat sa ajut pe cineva!!! De-acum incolo o sa-mi fie invatzatura de minte si o sa vorbesc numai din proprie experientza!!!

sa traitzi bine :D

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 26 Feb 2005, 16:00

@cosmin81:-Vezi, acum ai zis si tu ceva!...Vezi ca aici se poate invata.
Tu crezi ca eu n-as da lectii la pescuitul cu musca, dar cum pot sa invat pe cineva ceea ce eu nu stiu....cu toate ca am vaut si citit cate ceva. :wink:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 26 Feb 2005, 16:08

salut,

salaul, daca doreste, inghite plasticul inainte sa dai teapa, oricat ti-ai dori sa o dai de rapid
problema este ca atunci cand nu este asa hotarat atacul dureaza o secunda dupa care scuipa plasticul, asadar "teapa" instantanee este ceea ce trebuie facut
restul, dupa parerea mea personala, sunt baliverne
extrapoland putin, in pescuitul cu naluci indiferent de peste teapa trebuie data instantaneu, in schimb vergile si firele se aleg in functie de specia urmarita, naluca folosita si conditiile de pescuit

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 26 Feb 2005, 21:16

ca sa fiu si io pe aici :D :

@cosmin:

1. cred ca e posibil ca strapazanii sa atace ca prostii de coada shadului. Totusi cred ca nu e musai sa adopti o tehnica speciala pt ei. Doar daca vrei sa faci ordine la gradinita :D

Cred ca orice rapitor care se respecta ataca la capul prazii. Concluzia am tras-o pescuind (cu retinere ce-i drept) cu un carlig de 2/0 cu shad de 8-10 cm sau cu 1 la gruburi de 5-6 cm. Deeci carligul iesea cam pe la treimea nalucii si agata bine-mersi.

Cred ca e un obicei pe care rapitorul il invata (sa atace la cap). Cred ca asa prinde mai bine si totodata inghite mai bine pestele-prada. Av vazut odata o stiuculita mica inghitind un carasel (live). L-a frecat in gura pana la bagat cu capul inainte. La fel am vazut si pe Discovery atacul crocodililor.

Poate aberez, dar io asa cred ca face el. :D
near the beer

Scrie răspuns