cred ca au uitat sa-l scoata dupa 1 aprilie 2005, asa ca inca il mai gasiti la http://walleyeguys.com/tb99berk.htmltudor scrie:Cosmin, articolul despre care vorbesti nu-l gasesti decit de 1 aprilie. Mai asteapta o luna si o sa-l gasesti din nou.cosmin81 scrie: Ideeea e ca am cautat pe site-ul pe care vazusem chestia cu intarzierea la pescuitul la salau cu fir textil! era un site american pe nume www.walleyeguys.com ! Intr-unul dintre articole(pe care acum paradoxal nu-l m,ai gasescdar ma jur ca acolo scria) scria ca recomanda textilul in principal pescarilor novice care nu au inca reflexele si simturile formate!!!
![]()
cum pescuiec cu firul textil
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
ideea e ca iti trebuie o lanseta buna cu inele rezistente la firul textil si in primul rind o mulineta buna care sa bobineze firul asa cum trebuie .firul textil are din cite stiu eu 0 intindere asa ca atunci cind o stiuca loveste brusc oscilanta ,e posibil sa iti rupa batul.eu am luat in delta stiuca de 6 kg,iar mai mari au scapat sarindu-le lingura din gura,si nu prea vad (din punctul meu de vedere utilitatea firului textil.ia-ti un fir bun mono si iti protejezi si sculele ,orice ar zice altii. 

Textilul iti permite sa arunci mai departe si sa ai mai repede, instantaneu, senzatia de muscatura a pestelui. Daca frina mulinetei este bine reglata nu vad de ce s-ar rupe lanseta. Eu nu am rupt nici odata din aceasta cauza. Cu toate ca am prins si stiuci de mai mult de 10 kg. Cum nu pescuiesc singur si mai si fregventez niste ghizi de pescuit, care stau pe apa mai bine de 300 de zile pe an, iti confirm ca pescuiesc toti cu textil. De ce oare 

Saritul lingurilor din gura pestelui nu are nimic cu pescuitul cu fir textil are cu faptul ca nu ai stiut sa pescuiesti cu el(sau batul folosit e prea rigid si mulineta prost reglata).Daca intepi cum vezi ca fac pescarii americani in concursurile de bass,n-ar fii de mirare sa-ti sara stiuca direct in barca sa te intebe daca folosesti textil sau nu.grama v scrie:ideea e ca iti trebuie o lanseta buna cu inele rezistente la firul textil si in primul rind o mulineta buna care sa bobineze firul asa cum trebuie .firul textil are din cite stiu eu 0 intindere asa ca atunci cind o stiuca loveste brusc oscilanta ,e posibil sa iti rupa batul.eu am luat in delta stiuca de 6 kg,iar mai mari au scapat sarindu-le lingura din gura,si nu prea vad (din punctul meu de vedere utilitatea firului textil.ia-ti un fir bun mono si iti protejezi si sculele ,orice ar zice altii.
Ar trebui sa-ti pui intrebarea de ce multi pescari de stiuca,in era grafitului ,folosesc bete de fibra de sticla si poate vei gasii niste explicatii....
Nu uita ca orice ,deci si pescuitul se face cu "simt" pe care din cele relatate de tine nu-l ai sau nu l-ai avut in acele momente,iar de ruptul batului deoarece pescuiesti cu fir textil rad si curcile si te rog nu te supara pe mine.Rupi batul doar daca nu stii sa pescuiesti si nu sunt in concordata rezistenta batului cu firul folosit si cum iti spunea Tudor,mulineta nereglata corespunzator,sau batul e de proasta calitate.
Daca stii sa te folosesti de avantajele pescuitului cu fire textile vei uita de mono si iti vei aduce aminte doar cand vei avea nevoie de un leader mono fluorocarbon.
Eu dupa 50 de ani de pescuit cu fire mono am uitat de ele si pescuiesc numai cu fire textile +leader fluorocarbon si doar imi pare rau ca nu gasesc si mai subtiri decat cele pe care le-am gasit si le folosesc deoarece inca nu s-au fabricat sau cautarile mele nu au fost atat de bune ca sa le gaseasca.Mai ratez si eu pesti din diferite motive dar niciodata din cauza firul ci din vina mea sau pur si simplu din vina nimanui,pestele neagatandu-se cum trebuia sau superficial si in drill se poate dezgata usor rupandu-si pielita in care s-a agatat carligul
Incearca sa te obisnuiesti cu ele si atunci nu vei mai da nimanui sfatul sa nu pescuiasca cu fire textile ci cu mono deoarece e un sfat gresit si nu ajuta pe nimeni ci din contra.
Nu firul textil sau mono inteapa pestele ci pescarul,totul depinde de priceperea lui de a face o intepare corespunzatoare,(pricepere ce il face sa se adapteze la calitatile batului folosit) si de faptul daca foloseste carlige de cea mai buna calitate.
Jean Scurtu
chestie de gust .nu stiu de cind nu a-ti mai fost in tara,dar eu nu am vazut in nici un magazin de pescuit de aici (nu vorbesc de bucuresti,),lansete pe care sa te poti baza la pescuit cu fir textil.a ,da iti cumperi lanseta pe care iti permiti si incepi sa dai cu fir textil ,asta e alta treaba.am vazut locatiile voastre ,usa si franta ,parca,acolo e o alta calitate.nu zic ca nu se gasesc si la noi lansete bune in magazine,dar eu cel putin nu am vazut(pt fir textil).apropo ,voi cu ce lansete pescuiti?a, si vreau sa spun ca am rupt 3 lansete luate de la gipo ,la lansare,nu in dril.nu credeti ca trebuie spus ,ca nu poti pescui cu fir textil cu orice lanseta si m
ulineta?

Un prieten care are numai Shogunuri (Daiwa), lansete care costa intre 200 si 300€ a rupt doua dintre ele. Una la lansare si cealalta cind s-a agatat de o cioata. Pescuia cu mono. Faptul ca le-a rupt nu are importanta, s-a dus la magazinul unde le-a cumparat si i-au dat altele. Betele erau cu defect si faptul ca s-au rupt nu are legatura cu folosirea mono sau textil.
Si daca vrei sa stii ce tip de lansete utilizez nici o problema. Mitchell track extreme 2m60, 20-80gr care a costat 120€. O utilizez la somn sau la stiuca si numai cu textil. La light o Shimano Catana 5-20gr care a costat 40€ sau chiar mai putin. La casting greu cu naluci de peste 100gr am o Rozemeijer Jerk it pe care am dat 150€ si o Aston TUTU 2000 care m-a costat 280€ si este un unicat caci mi-a fost facuta pe comanda dupa propriul meu caiet de sarcini, TUTU venind de la Tudor. Daca te uiti la lansetele de spinning vezi ca nu sunt scumpeturi si rezista foarte bine textilului.
Cit despre mulinete sunt unele facute special pentru textil. Acelea trebuie utilizate. Daca vrei poti pune si mono pe ele.
Tudor
Si daca vrei sa stii ce tip de lansete utilizez nici o problema. Mitchell track extreme 2m60, 20-80gr care a costat 120€. O utilizez la somn sau la stiuca si numai cu textil. La light o Shimano Catana 5-20gr care a costat 40€ sau chiar mai putin. La casting greu cu naluci de peste 100gr am o Rozemeijer Jerk it pe care am dat 150€ si o Aston TUTU 2000 care m-a costat 280€ si este un unicat caci mi-a fost facuta pe comanda dupa propriul meu caiet de sarcini, TUTU venind de la Tudor. Daca te uiti la lansetele de spinning vezi ca nu sunt scumpeturi si rezista foarte bine textilului.
Cit despre mulinete sunt unele facute special pentru textil. Acelea trebuie utilizate. Daca vrei poti pune si mono pe ele.
Tudor