cosmin81 scrie:
Eu dau numai cu mono, v-am zis, Trilene Sensation!! N-aveam de unde sa stiu!!! Am crezut ca asa se face la textil si asa am citit si prin Aventuri la Pleoscait scris de Andrei Zabet, care recomanda acelasi lucru: intarzierea mica a intzeparii pestelui dupa simtzirea trasaturii....repet....numai pentru firul textil!!!! Si din cate mi-aduc aminte...acum doi ani cand am dat alaturi de prietenul acela care intarzia putzin intzepatura nu tzin minte sa fi avut vreun rateu.....asa ca......
Salutare tuturor,
Referitor la cele de mai sus, nu tin minte sa fi recomandat intarzierea intepaturii pana numeri la 3! Cel mult, o fractiune de secunda, care ar insemna cat ai numara pana la... 0,5

, in nici un caz pana la 3 - intarzierea se practica atunci cand dai cu baboi pe jig, la salau sau stiuca. In acest caz, "batranii" recomanda sa folosesti nailon, si nu textil.
Ce am recomandat si recunosc, este folosirea unei lansete cu varf rapid dar flexibil in acelasi timp, pentru situatiile in care se foloseste firul textil... Asta ofera un castig de timp in momentul atacului salaului... Chestiile astea sunt valabil pe ape cu adancime mica-medie... pe apa adanca, de peste 8 m, nu mai conteaza. Acolo, dimpotriva, iti trebuie toata viteza de reactie de care esti in stare.
Am intalnit atatea stiluri diferite de pescuit la salau, incat n-as fi crezut ca este posibil. Si stiti care este "problema"? Toate stilurile prind peste la fel de bine - am vazut cum poti prinde salau foarte bine, cu o lanseta rigida (par) si fir textil.
De asemenea, totata lumea recomanda ca frana mulinetei sa fie reglata astfel incat sa cedeze fir la o tractiune relativ usoara. Deci, daca firul rezista la 5 kg, nu reglezi frana tot la aceeasi valoare, ci undeva la jumatate... Eu reglez frana astfel incat atunci cand dau tzeapa, sa cedeze putin fir. Prinde bine atat la intepatura (nu risti sa-i smulgi twisterul din gura chiar din prima) cat si la mulineta - prelungeste viata partilor mecanice, in special a pinioanelor.
Numai bine,
Andrei Zabet
P.S. Din pacate, timpul nu-mi permite sa fiu prezent pe forumuri asa cum mi-as dori, deci o sa postez si eu cand si cand, dupa cum am 5 minute libere.