cum pescuiec cu firul textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 01 Mar 2005, 14:45

De multe ori domnii dintosi atacau doar "ciupind" shadul. Si vorbesc de exemplare peste kil. In momentul in care am atasat o tripla in spatele shadului, rata rateurilor a scazut mult. In compensatie a crescut rata agatarilor :evil:
Desi in majoritatea cazurilor atacurile le am "pe cadere", atunci cind vin din "urcare", atacul e clar din spate si o tripla e binevenita.

cosmin81
veteran
veteran

Mesaj de cosmin81 » 01 Mar 2005, 15:14

de acord cu Adelin shi cu Dragosh....si eu am observat tipul asta de trasatura, cand fuge cu firul intr-o parte!!! Super....eu ii mai lasam putzin shi n-am prea avut rateuri!!!
"cand ultimul copac va fi taiat din padure, cand ultima caprioara va fi impuscata, cand ultimul peste va fi scos din ocean, omul va realiza un lucru....NU PUTEM MANCA BANI"

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 01 Mar 2005, 20:43

Ceva din constatarile mele. Cat pescuiam inca la viu n-am patit niciodata sa iau salau cu pestele prins de coada, decat de cap.
La voblere de exemplu nu am prea avut atacuri de coada voblerului, chiar daca pestele a fo atacat de coada. De cele mai mult ori se intampla sa atace spatele voblerului, sau lateralele de dupa tripla de pe burta. Vara asta de exemplu n-am luat decat 5-6 avati in tripla din coada voblerului.
La biban si clean, care sunt rapitori cu gura mai mica, de fapt la biban mai mult decat la clean, an avut mai multi prinsi in tripla din coada.
La salau, cand am luat la vobler era inhalat tot, asa k nu-mi prea dau seama ce sa intamplat acolo :D
La stiuca nu ma prea pot lauda, da aici marlitele le luam in tripla din coada, si alea mai maricele de obicei aveau voblerul sau shadul exact pan la limita de taiere a firului, si una mi-a TAIAT, da la asta noroc k am vazut atacu, k altfel n-as fi stiut ce s-a intamplat. Asta a venit direct din spatele voblerului. De fapt la momentul in care s-a hotarat sa atace nici nu mai avea cum altfel.

In concluzie as spune k rapitorii nu prea ataca din spate, pt k le este mult mai geu sa intoarca prada, daramite cand n-o mai pot intoarce. Asta am vazut la ceva documentar cu stiuci.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 02 Mar 2005, 15:17

Andrei, am de dat o bere! :D
near the beer

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Mar 2005, 13:29

Eu nu pescuiesc niciodata la viu,dar spuneti-mi si mie:de ce oare la salau se pescuieste cu coada de pestisor?Ca sa-i caute capul? :lol:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 03 Mar 2005, 15:08

he he he, aparent e bun argumentul, dar cred ca altfel se orienteaza cand e croit sa pape hoituri.

asta vara mi se pusese pata sa vad daca pot sa prind ceva cu niste jiguri cu dressing lungi de vreo 15-18cm. deci mari de tot, si legate pe 2/0. am prins 3 strapi lungi de vreo 20cm. daca ar fi dat de la coada nu i-as fi prins niciodata.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 03 Mar 2005, 17:04

Michael, tu crezi ca salailor le arde de facut puzzle? :D

parerea me e ca ochiul, coada, solzu' sunt niste semnale pt el!
Astea sunt simbolurile fericirii pt el!

La mine semnalu' e o halca de pus pe gratar si o bere cu condens pe ea!

(Cica) in reclamele destinate barbatilor e de preferat sa existe niste (2) cercuri, de dimensiuni egale, eventual dispuse cam asa: (o)(o)

:D
near the beer

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 03 Mar 2005, 17:32

ESTI DUS COMPLET :D :D :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 04 Mar 2005, 19:21

Costica:stiu ca la capul fiecarui pestisor prada exista semnale(ochi,branhii) care determina atacul,dar eu raman la parerea mea,ca rapitorul ataca in general din spate,dedesupt,sau lateral(daca e camuflat).Ti-am mai zis ca am vazut mai multe filmuletze,filmate in mediu acvatic,cu diversi rapitori,in care se vede clar ca ataca din pozitii in care nu pot fi vazuti,apoi prin miscari sacadate,intorc pestisorul in gura,ca sa-l poata inghiti.

Cu respect.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 08 Mar 2005, 17:47

cosmin81 scrie:
Eu dau numai cu mono, v-am zis, Trilene Sensation!! N-aveam de unde sa stiu!!! Am crezut ca asa se face la textil si asa am citit si prin Aventuri la Pleoscait scris de Andrei Zabet, care recomanda acelasi lucru: intarzierea mica a intzeparii pestelui dupa simtzirea trasaturii....repet....numai pentru firul textil!!!! Si din cate mi-aduc aminte...acum doi ani cand am dat alaturi de prietenul acela care intarzia putzin intzepatura nu tzin minte sa fi avut vreun rateu.....asa ca......
Salutare tuturor,

Referitor la cele de mai sus, nu tin minte sa fi recomandat intarzierea intepaturii pana numeri la 3! Cel mult, o fractiune de secunda, care ar insemna cat ai numara pana la... 0,5 :), in nici un caz pana la 3 - intarzierea se practica atunci cand dai cu baboi pe jig, la salau sau stiuca. In acest caz, "batranii" recomanda sa folosesti nailon, si nu textil.
Ce am recomandat si recunosc, este folosirea unei lansete cu varf rapid dar flexibil in acelasi timp, pentru situatiile in care se foloseste firul textil... Asta ofera un castig de timp in momentul atacului salaului... Chestiile astea sunt valabil pe ape cu adancime mica-medie... pe apa adanca, de peste 8 m, nu mai conteaza. Acolo, dimpotriva, iti trebuie toata viteza de reactie de care esti in stare.

Am intalnit atatea stiluri diferite de pescuit la salau, incat n-as fi crezut ca este posibil. Si stiti care este "problema"? Toate stilurile prind peste la fel de bine - am vazut cum poti prinde salau foarte bine, cu o lanseta rigida (par) si fir textil.

De asemenea, totata lumea recomanda ca frana mulinetei sa fie reglata astfel incat sa cedeze fir la o tractiune relativ usoara. Deci, daca firul rezista la 5 kg, nu reglezi frana tot la aceeasi valoare, ci undeva la jumatate... Eu reglez frana astfel incat atunci cand dau tzeapa, sa cedeze putin fir. Prinde bine atat la intepatura (nu risti sa-i smulgi twisterul din gura chiar din prima) cat si la mulineta - prelungeste viata partilor mecanice, in special a pinioanelor.

Numai bine,
Andrei Zabet

P.S. Din pacate, timpul nu-mi permite sa fiu prezent pe forumuri asa cum mi-as dori, deci o sa postez si eu cand si cand, dupa cum am 5 minute libere.

Scrie răspuns