Care fir e cel mai bun?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Dec 2005, 12:27

Jean Scurtu scrie:Adi ,

Pe rola de WHPLASH primita de la ADELIN (poti sa-l intrebi si pe el) scrie clar 0,06mm.si rezistenta 10,6kg.
da nea` Jeane, probabil e acelasi stil de test/notaite ca la rolele de mono pe care scrie ca la 0,18 tin 4,5 kg. Nu prea cred asa ceva...
Pt. mine e clar, la 0,06mm nu are cum sa tina 10 kile. Daca ar fi adevarat, ar insemna ca celelalte fire, fireline, power pro, tuf line, sunt pistoale cu apa pe langa whiplash asta.... :?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 13 Dec 2005, 12:34

Nu stiu ce sa zic,deoarece am avut fir fireline vechi de vreo 6ani,l-am cumparat pe o rola mare cu peste 5.000yds. pe ea si anul acesta cand l-am pus pe o mulineta era la fel de tare ca la inceput(era ce a mai ramas pe rola ca am tot dat gratis in stanga si in dreapta,ca nu se mai termina).

Cel de 6lb. ce l-ai folosit tu rezista la 2,7kg. trebuia sa-l verifici cu un dinamometru sa vezi daca e asa.Sau incearca legatura bucla in bucla cu un fir de aceeasi rezistenta si vezi care se rupe.Daca incerci FIRELINE de 8lb. cu POWER PRO DE 8LB. iti garantez ca se rupe FIRELINE nu POWER PRO.

Jean Scurtu

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 13 Dec 2005, 12:50

In primul rand am mai spus-o nu poti practic vorbii de diametru la un fir care e mai mult plat decat rotund,cum e cazul FIRELINE-ului.
Cei ce au scris pe rola acel diametru au scris cu un scop ,nu sa arate realitatea ci sa faca firul mai vandabil,normal ca un fir (cel putin la ora actuala) de 0,06mm. nu poate avea o rezistenta de 10,6kg.
Eu de fapt l-am vrut pe cel de 0,04mm.dar ADELIN mi-a spus ca e prea subtire(el avea amandoua dimensiunile).
Dintre toate firmele din lume ,cel mai subtire fir textil ce l-am gasit ramane FIRELINE-ul de 4lb. si de aceea pescuiesc cu el si sunt f. multumit la ce pesti pescuiesc eu.
Am luat o plasa cu un fir CLIMAX MICROMATCH ce spunea ca e de 0,06mm. am dat peste $30,cumparat din Anglia(aici nu exista)si cand l-am comparat cu FIRELINE de 4lb. era mult mai gros.Am cumparat si din Japonia si aceeasi situatie.
Mai ales in Europa referitor la diametrul firelor "una se spune si alta se fumeaza "macar aici majoritatea nu dau diametrul ci numai rezistenta firului.

Jean Scurtu

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 13 Dec 2005, 16:41

Eu am folosit si folosesc inca si Fireline, si Whiplash si Tuf line si Power pro.
Whiplash la spinning nu e bun de nimic. Folosesc in diametru gros, 0,21 mm (zic ei) pentru pescuitul din barca la somn la clonc. Ei in acest caz e un fir foarte rezistent. Are defecte mari la spinning. Foarte repede isi pierde forma rotunda si se imbiba cu apa ceea ce face ca nu mai poti lansa departe.
Tuf line nu am incercat decit diametre mari. Am de 65 lbs montat pe mulinete bait casting pe care le utilizez la naluci foarte mari. Nu am reusit niciodata sa-l rup cu mina, nici cu manusa. Ramine rotund si nu-si pierde calitatile cu timpul.
Power pro in afara de faptul ca se decoloreaza putin in timp nu am nici un repros. Aluneca bine si e foarte rezistent.
Fireline si Fireline XDS aluneca excelent. Multi le reproseaza faptul ca sunt cam sirmoase, rigide mai ales cind sunt noi. Pe mine asta nu ma deranjeaza. Fireline se scamoseaza destul de repede si pierde din rigiditate dar nu si din rezistenta, asa cum spune si Jean. Fireline xds nu se scamoseza insa isi pastreaza rigiditatea.
Am descoperit vara trecuta un textil are abia aparuse si pe care l-am incercat in cel mai mic diametru pe care l-am gasit. (nu mai stiu exact cit pentru ca am aruncat ambalajul) E vorba de Sufix Matrix pro. E excelent. Se decoloreza putin insa ramine rotund si aluneca foarte bine. Nu se imbiba cu apa. Insa nu stiu dece dar e foarte greu de gasit chiar si aici.

Cam asta e.

Tudor

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 13 Dec 2005, 17:17

Sufix Metrix e la Energofish
au diametru de 0,10 , care spre deosebire de altele chiar e 0,10
mi se pare insa ca la diametrul asta se rupe cam usor
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 13 Dec 2005, 17:20

Sorin scrie:Sufix Metrix e la Energofish
au diametru de 0,10 , care spre deosebire de altele chiar e 0,10
mi se pare insa ca la diametrul asta se rupe cam usor
Sorin eu am vorbit de Matrix nu de Metrix. Metrix nu am incercat. :twisted:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 13 Dec 2005, 17:38

ochei ochei , MATRIX e
carcotash , nespa? :D
pescuiasca si el va

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 13 Dec 2005, 17:54

Apropo de diametre. Eu am un Berkley Whiplash de 0,17 mm, care e mult mai gros decat Power Pro de 0,23 mm. Am inceput sa prefer Power Pro si cred ca voi renunta la Whiplash. Nu ma mir ca in America nu exista.

Whiplashul de 0,06 (da Adi, asa scrie pe rola), am observat ca, dupa ceva timp, ceara cu care este tratat in exterior are tendinta de a se coagula, de a se aduna in anumite locuri, unde se intareste. Din cauza asta, de multe ori se intampla, cand agati, sa se rupa in alta parte decat la nod.
Am fost incantat de el cat a fost nou. Acum nu imi mai place. Nu voi mai cumpara.

Iar Whiplashul acela de 0,04 mm este un dezastru. Se rupe la cea mai mica tensiune. Incredibil de usor. Va recomand sa va feriti de el.

Imi place mult si batranul Fireline. Am descoperit intr-un sertar un Fireline de 0,15 mm, nefolosit, pe care il am de vreo 5 ani. La fel de bun ca unul proaspat luat din magazin.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 13 Dec 2005, 17:57

aveam oarshce idei sa iau un Whiplash de cica 0,06.
cred ca era de fapt un 0,16 cinstit .
pescuiasca si el va

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 13 Dec 2005, 22:45

duminica am fost la pescuit.
toata ziua, cu exceptia a 30 de minute, toata ziua am avut gheata pe inele. si binenteles am pescuit cu fireline. fir ce avea notatia pe rola de 0,15; un fir cu care dau de vreo 8-9 luni cu zeci de iesiri la activ. cu toate astea, in afara ca la fiecare 15 minute curatam inelele de gheata, firul nu a patit nimic. nu s-a imbibat cu apa... lansez la fel de departe cu el, si in afara de 2 salai degerati am prins si un fitofag de vreo 8kg care uitase sa inghete si mi-a dat oarece emotii.
firul s-a comportat foarte bine si in drill-ul mult mai dur cu un peste agatat de coada...
concluzie! sunt fan fireline.
dar fiecare cu preferintele lui.
poate duminica vor fi macar 1-2 grade peste zero, ca e aiurea sa cureti gheata de pe inele si galet...

Scrie răspuns