berkley SSGS

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 09 Sep 2005, 13:39

teoretic. practic exact asta se intampla cand tu iti imaginezi ca ai rupt textilul in agatatura. aluneca fireline-ul pe monofilamentul subtire de numa'. daca ai fi incercat pe bune n-ai fi folosit nodul ala la fireline.

tu trimite-mi poza aia, daca e plauzibila o sa-l rog pe stefan sa-ti dea o bere rece din partea mea cand merge in timisoara.

andy
junior
junior

Mesaj de andy » 09 Sep 2005, 19:05

@eugen

Thanks.O sa pescuiesc numai cu voblere,nu cu jig sau linguri.Cat m-ar costa sa shimb toate inelele la batul Berkley,sa pun inele bune (adevarate)?

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 09 Sep 2005, 19:11

Costica,

Daca ai curiozitatea sa citesti ce am scris mai demult referitor la cum pescuiesc eu,cum leg leader-ul ai sa descoperi ce te nelamureste.
Am spus ca facand un test,legatura bucla in bucla,acelas nod dublu si pe FIRELINE si pe leader-ul fluorocarbon,vei vedea ca FIRELINE de 4lb. rupe mono fluorocarbon sau mono normal de 6lb,8lb.sau chiar 10lb.
Am mai explicat atunci ca de fapt leader-ul meu intotdeauna e facut din doua bucati,un mono(de obicei STREN ORIGINAL DE 10LB. deoarece aveam o rola mai veche si nu avea rost sa mai cheltuiesc alti bani pe alt fir))legat de bucla FIRELINE-ului printr-un nod TRILENE sau CLINCH si caruia ii las mustata mai lunga (sa poata trece usor prin inele).
De acest mono leg un vartej(nod la fel TRILENE),iar de vartej leg un leader (sau doua daca pescuiesc in tandem)fluorocarbon cu acelas nod TRILENE.
Cand leg carligul,sau carligele folosesc acelas nod TRILENE,dar cu mai putine spire decat am facut la legarea de vartej si in majoritatea timpului la agatatura se rupe nodul de la carlig si nu pierd nici leader-ul.
Am mai explicat de ce folosesc leaderul din doua bucati,dar o sa mai repet.
Eu pescuiesc cu jig-uri de maxim 1/8oz.(3,5g.)niciodata mai grele si pentru a mentine jig-ul in curent unde doresc(si ca sa pot arunca f. departe)folosesc plumbi suplimentari deasupra leader-ului fluorocarbon(1-6 bucati de plumb cilindrici sau maslina de 1/8-1/4oz.)
Folosesc mai multi plumbi deoarece in timpul aceluias pescuit conditiile se schimba ,la fel si curentul apei si atunci mai iau sau mai adaug plumb functie de necesitati.Vartejul limiteaza coborarea plumbilor,iar mono de 10lb. elimina scamosarea produsa de plumbi daca ar fii pusi direct pe FIRELINE si ce e mai important ajuta ca FIRELINE sa nu vina in contact cu substratul abraziv(firele textile sunt mai putin rezistente la abraziune,cu atat mai mult un fir f. subtire cum e FIRELINE de 4lb.).
Al doilea rol al acestui mono este ca lungimea lui fiind mai mare decat lungimea leaderului fluorocarbon nu permite ca leaderul fluorocarbon sa se invarteasca(cand nu arunci atent)pe FIRELINE-ul f. subtire si sa fii nevoit sa pierzi timp pretios descalcind firele (daca mai poti).

Eu am explicat ca in acest fel cum pescuiesc eu cu acest tip de noduri nu pierd din firul principal.

Toate exemplele date de Costica si Adi sunt diferite deoarece nu folosesc nodurile si modalitatea de pescuit a mea si probabil rezultatul e cel spus de ei.Lui Adi i-am explicat pe privat aceasta,dar daca el a preferat alta solutie e avantajul sau dezavantajul lui.

Cele sustinute de mine sunt adevarate,nu baliverne,daca nu era bine cum pescuiesc eu ,nu aveam rezultate bune si fiti linistit ca ma ducea mintea sa pescuiesc altfel.
Oricum eu pescuiesc diferit de pescuitul practicat de pescarii americani de pe mal si ei ma intreaba de ce prind mai mult ca ei nu eu pe ei.

Costica fii linistit ca stiu ce fluorocarbon sa folosesc si aici ai de unde sa alegi,daca stii,nu ca in Romania si nu totul e rezistenta firului ,mai intervine un pic priceperea sau nepricepera pescarului si in nici un caz eu nu pescuiesc cu bete fast sau extra fast si stiu eu de ce.
Si nu sunt atat de prost incat sa cumpar role de fluorocarbon vezi Doamne pt. leader de 25-50 m si sa platesc dublu cand pot lua role de 200yd cu un pret mai mic si de aceeasi calitate.

Apreciez oferta ta de a-mi trimite un fir flourocarbon mai bun,dar n-am inteles la ce mai bun.Oferta acceptata si o sa-ti trimit adresa ca sa-mi poti trimite cat mai repede si daca se poate sa-mi spui si nodurile care sunt mai bune pt. acel fir ca sa nu mai fac greselile ce le-am facut pana acum.
Si cum se zice la voi in avocatura;"AUDI ALTERAM PARTEM"!!!

Jean Scurtu

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 09 Sep 2005, 19:37

@andy,

un set de fuji alconite costa 20 de coco, sunt cel mai bun compromis (calitate/pret). sunt bune si hardloy, ceva mai ieftine, dar mai grele. mai exista sic-urile, best of, dar vorbim de 50 de coco un set.

in locul tau eu n-as schimba inelele de pe batul ala decat daca se distrug. cand zice lumea pe aici ca nu rezista este o presupunere, fiindca niciunul dintre noi nu am dat un an intreg cu una ca sa stim. daca ar fi fost vreunul ar fi zis, ma gandesc...

exista o gramada de inele care s-ar putea sa fie excelente, pacific bay, american tackle, rec sau chiar facute in europa, dar toata lumea foloseste fuji fiindca se merge la sigur.

nu stiu ce inele sunt alea de pe berkely, dar cred ca e o treaba mai buna sa dai cu ele si sa le schimbi doar daca iti pica. te va costa vreo 20 sa le schimbi daca nu te tin, nimic daca merg fain frumos cu textil si alea.

de ce sa dai 20 daca nu stii ca ai nevoie? eu nu cred ca nu vei putea lansa din cauza inelelor. oricum in 2 ani ai sa vrei alt bat si pe asta o sa-l faci cadou sau o sa-l vinzi, asa ca nu-ti pune problema asa.

andy
junior
junior

Mesaj de andy » 15 Sep 2005, 21:13

@Eugen

am pus pe tamburul mulinetei o rola de fireline 0,10mm si vreau sa-i leg un leader de fluorocarbon.Ce dimensiune si ce lungime de fluorocarbon sa-i pun?pescuiesc numai cu voblere la salau,biban si ce-o mai intra.thanks

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 16 Sep 2005, 07:27

andy , daca nu e cu banat itit raspund eu pana vine eugen :)
la fireline de 0,10 , banuiesc ca e ala fuzionat de 6 lb , nu ai nevoie de leader mono . E f subtire si nu ai probleme din punctu asta de vedere
am dat cu voblere la clean si nu a strambat din nas .
problema lui e ca se scamoseaza cam iute si se cam....rupe usor ....Peskariciu stie de ce :D
daca totusi vrei sa-i pui un leader de mono , lungimea ar fi cam de 1,5 m si-l legi cu un nod UNI to UNI sau Mahin ca e mai simplu
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 16 Sep 2005, 07:35

sau nodul vacii ca e si mai simplu :wink: :lol:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 16 Sep 2005, 07:46

nodu vacii .....
asata imi aduce aminte de un forumist care a agatat un taifun in coada unei vaci ,care a luat-o la sanatoasa
nu stia cum sa rupa firu mai iute :D
sunt curios ce-o f gandit owneru joianei ?
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 16 Sep 2005, 10:36

andy,

dupa cum zice si sorin, la vobler poti sa dai si cu textil direct legat de agrafa. baiul e ca din cauza rezistentei foarte scazute la abraziune partea de textil care are de furca cu "elementele" se scamoseaza si esti nevoit sa tai mereu cate un metru doi. fiind si foarte subtire, cedeaza foarte foarte repede daca e atins de vreo muchie/suprafata taioasa in timpul drilului. din cauza asta, daca la fire groase se mai intampla sa nu pun leader, la fire subtiri e cam musai.

in cazul in care pui un leader de 2m, mono sau fluorocarbon, fenomenul respectiv pe care-l observa sorin se atenueaza si te tine mult mai mult textilul, practic consumi din el la fiecare partida doar lungimi in cm, cat iti trebuie sa faci nodurile de leader.

alte avatantaje: nu mai risti sa ramai fara peste deca-ti intra cleanul in ragalii si iti freaca firul de crengi, daca te dai la jiguri nu-ti mai taie scoicile chiar asa de repede, iar la un peste mare textilul nu se va taia in metalul agrafei sau al ochetului de la jig, nemaivorbind ca un leader mono sau fluoro de 0.14 sa zicem arata mult mai discret in apa decat o portiune scamosata de fir textil.

iarasi, daca dai la pastrav sau la avat ori alti pesti care ataca dur si ai la tine doar un bat tare e bine sa pui un leader foarte lung, pentru ca atunci elasticitatea unei portiuni mai lungi de mono amortizeaza din soc cand ai atac, ceea ce e un lucru bun. daca nu faci asta, ai foarte multe rateuri si ajungi sa-ti imaginezi ca nu e bun sistemul. iti spun asta tocmai pentru ca zici ca vei da in principal la vobler.

in principiu, cam astea ar fi avantajele cand folosesti un leader, e un sistem mai versatil pe care-l poti adapta la situatii, cu un singur tambur plin de textil bun poti sa prinzi la spin orice aproape peste doar schimband primii metri de fir. chestia e foarte fezabila, fiindca un pp de 15lbs de exemplu iti permite sa pescuiesti si cu microvobler la distante la care cu mono n-ai putea decat cu fire e .16-.18 si totodata poti sa-i pui si un leader de 15lbs sau deloc si sa pescuiesti la pesti mari.

totul e sa depasesti prejudecata privind existenta unui nod pe fir, lucru care e destul de greu de facut mai ales pentru oameni care au dat multi ani la vobler, cum e cazul prietenului nostru sorin. lol. astept cu nerabdare sa-l vad cum o sa reactioneze cand o sa trebuiasca sa dea la musca cu un fir plutitor folosind un leader cu 10 noduri pe o portiune de 3m de leader. lol

aditza,

de ce dureaza atat de mult poza aia, te-ai apucat sa inveti photoshop? :))

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 16 Sep 2005, 10:45

eugen scrie:...

aditza,

de ce dureaza atat de mult poza aia, te-ai apucat sa inveti photoshop? :))
:lol:
Photoshop stiu de multa vreme.
Sincer, nu am avut timp. Dar o sa-ti trimit, fi sigur. Da-mi pe privat adresa ta de email, ca altfel nu am cum sa ti-o arat.(poza) :lol:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns