berkley SSGS

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 07 Sep 2005, 23:27

Adi,

Eu am un FIRELINE de 4 lb. de vreo trei ani pe mulineta ABU-CARDINAL 600U cu care am pescuit azi noapte la sea trout,daca as fii taiat mereu cate 2m. acum nu mai era fir pe mulineta.Da de scamosat se scamoseaza si mai ales in pescuitul in ocean unde apa mai are si particule fine de nisip,insa nu-i slabeste rezistenta.Cand nu mi-a mai placut cum arata doar am inversat firul pe mulineta.Aceeasi intrebare mi-o punea Dan pe forum cum de nu am prea rupt din el si am explicat clar ca eu intotdeauna folosesc leader fluorocarbon.Daca nu folosesti leader e normal ca in cazul unei agatari daca nu cedeaza carligul sa cedeze firul in locul unde e mai slab si poti pierde chiar zeci de metrii de fir.

Referitor la memoria mai mare a firelor fluorocarbon,fata de unele mono(sunt destule mono cu memorie mai mare) nu are nici o importanta mai ales la pescuitul rapitorilor deoarece e folosit ca leader nu ca linie principala.

Repet ceva ce multi nu stiu desi am mai spus-o pe acest forum,FIRELINE sa zicem de 4lb.(1,8kg.) rupe multe mono(fluorocarbon sau nu )mai rezistente 6,8 si chiar 10lb. si puteti verifica aceasta facand legatura bucla in bucla(acelas tip de nod) si sa vedeti cine se rupe,sau care e rezistenta firului mono pe care il poate rupe FIRELINE-ul cu care pescuiti.
Asa ca pescuind cu un FIRELINE de o anumita rezistenta poti folosii un leader mai rezistent decat linia principala si tot leader-ul va ceda la agataturi nu FIRELINE-ul.

Nu cred ca e corect sa spui FIRELINE vechi ci pur si simplu FIRELINE,deoarece cel nou se cheama FIRELINE XDS,deci insasi denumirea il deosebeste.

Jean Scurtu

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 08 Sep 2005, 10:49

jean are dreptate, daca nu esti dispus sa legi un leader nu are sens sa folosesti fireline in diametre subtiri, numai frecarea cu ochiul metalic al nalucii sau agrafei si poate rupe firul in dril.

xds-ul merge si fara, dar este foarte rigid si are memorie, se aseaza pe apa in bucle, chestia asta iti omoara distanta.

cel mai bun compromis pentru cei care nu vor si pace sa puna lider este pp de 8lbs, daca-l dai cu silicon inainte de, lansezi aproape la fel de departe ca si cu un fireline de 4. dar in apa limpede se vede si in plus are asperitati, face zgomot in apa, deci merge doar la salau sau la stiuci in apa mai tulbure, ceilalti sunt mai pretentiosi la prezentare si din nou trebuie leader.

@andy,

blancul e ok, e un bat decent ca sa incepi, stai linistit. ti-am scris mai sus, eu l-am luat pentru un prieten, nu i l-as fi ales daca nu mi se parea ca face banii. sigur ca nu este cea mai buna alegere la banii aia, orice bat de pe cabelas la 50-60 de dolari ar fi mai bun, dar ar ajunge sa te coste mai mult cu tot cu transport si timp de asteptat pana ajunge.

inelele te vor tine cel putin pana la sfarsitul sezonului asta, daca nu chiar mai bine. daca vrei sa fii sigur, odata cu batul cumpara-ti un inel de varf alconite, hardloy sau SIC, il pui de la bun inceput pe bat si dai linistit cu orice textil. inelul de varf trebuie sa fie bun, acolo e cea mai mare frecare. e foarte simplu sa-l dai jos si sa-l schimbi, daca nu stii cum se procedeaza, scrie-i un mesaj lui cristi ene si-ti va explica.

in cazul in care nu ai mulineta care sa spiraleze ok firul si care sa aiba un galet titanizat sau oricum dintr-un aliaj mai rezistent, renunta de pe acum la ideea cu textilul si pescuieste batul cu mono pana faci rost de o mulineta buna. si intre timp antreneaza-te sa dai jos pickup-ul cu mana, o sa ai nevoie cand vei trece la textil de automatismul asta, daca te bazezi pe arc si inchizi pick-up-ul din manivela poti face peruci, trebuie sa ai grija de fiecare data sa il mulinezi in tensiune la inceput. in rest nu-i nici o filozofie.

fir intins!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 08 Sep 2005, 13:12

@ dl. Jean:

Nu stiu cum pescuiesti cu fir de 4 lbs + leader de 10 si se rupe leaderul, ca io dau cu Fireline de 6 lbs + leader de 8 si nu intotdeauna se rupe leaderul. Folosesc nod uni to uni, care nu cedeaza, ci pur si simplu uneori se rupe textilul. Leaderul e fluorocarbon de la Sufix (via Energo, 125.000 rola de 25 m). Pai sa-ti trimitem noi niste fuorocarbon mai bun?

Si intradevar, si eu am problema lui Dan, respectiv prin septembrie anul trecut am pus pe o mulineta 135 m de Fireline si acum mai am vreo 40. :D Asta in conditiile in care am pescuit cu ea numia in locatiii decente.

Pierderile mi se par inerente! Oricum, o sa mai cumpar!
near the beer

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 08 Sep 2005, 14:27

costica, uiti ca mai exista un factor, adica mana care face nodul.

cand zici tu ca se rupe textilul de fapt ti se desface nodul. had the same pbm. fa mai multe spire, la 6 cu 8 as face cam 8 cu fluoro si 10-12 cu textilul. daca il faci bine se va rupe totdeauna nodul de la naluca.

poti sa incerci cu conectori metalici sa testezi, cu noduri cu multe spire in ambele parti. eu am facut-o cu bucle bimini si s-a rupt nodul de la naluca.

nea jean are dreptate, 4lbs test ala tine mai mult de 4lbs. baiul nu e textilul, este fluorocarbonul care nu tine foarte bine la nod si nici nu e moale ca sa se ingroape spirele de la textil in el.

eventual incearca si j knot, vezi pe site-ul stren, e un nod bun. la diametru mai mare de leader merge fain si grinner knot, ala de crap.

cu cealalta problema, si eu am pierdut odata 30m de fireline si altadata mai mult, si era de 15lbs!

ce-am invatat: cand il dai pe maneca sa rupi tree sa ai grija sa nu treaca fir peste fir, ti se rupe de acolo. si de la inelul de varf se poate rupe daca il fortezi si ai punct de tensiune acolo.

am senzatia ca este foarte fragil atunci cand depaseste punctul de elongatie maxima (atata cat e). deci totdeauna tree sa tragi de el ca sa scapi de agatatura cu batul paralel cu apa sau varful in apa, fara sa ai puncte de frecare cu inelele.

din cauza asta am si renuntat la el, cu pp nu mai trebe atatea menajamente cu firul.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 08 Sep 2005, 14:30

in caz ca nu ma crezi, pune un punct cu markerul exact langa nodul de conexiune dintre leader si firul principal next time. daca n-ai sa gasesti urme de marker la punctul de rupere dau o bere. lol

take care!

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 08 Sep 2005, 15:39

si eu folosesc fireline de 6 lbs si lider XPS fluorocarbon de 8 lbs. la connexiune folosesc "nodul vacii". la test, se rupe textilul putin mai sus de nod, cam la 1-2 mm.
Probabil e prea tare leaderul.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 08 Sep 2005, 16:40

Deci Iogen tre sa dea doo beri!

Una pe balta (mie) si una, pe fax, lu' Adilucu. Sau i-o aduce un avat, d-ala caftangiu.

Serios vb, pe textil intotfeauna fac peste 10 spire. Adik cam 10 :D . Pe mono cam 6-7.
Se rupe mai iogene, se rupe. Fii pe pace! Auzi idee! Sa am io betesug la mana!

Rusine sa-ti fie! Ca tu mi-ai bagat in cap nodu asta!
near the beer

andy
junior
junior

Mesaj de andy » 08 Sep 2005, 19:01

@Eugen
@Nea Jean Scurtu

thanks inca odata.Mulineta ar fi un Daiwa Capricorn.In legatura cu leaderul: as dori sa-l pun de 70-80cm. E corect? Nodul dintre laeder si fireline sa fie pe exterior in momentul lansarii,nu pe tambur sau printre inelele lansetei.Sau care este varianta corecta la leader,lungime s.a.m.d.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 09 Sep 2005, 10:15

@costica & adi

daca vreti berile alea, va rog frumos sa-mi explicati si mie cum v-ati dat seama ca s-a rupt textilul si nu s-a desfacut nodul.

@andy

leaderul poate fi cat de lung crezi tu ca ai nevoie. la jiguit e bine sa fie mai scurt, cu exceptia situatiei cand dai in scoici unde e mai sanatos sa-l lasi macar cat batul. la vobler sau lingura cu cat este mai lung, cu atat e mai bine. nodul se poate mulina pe tambur si iese prin inele fara probleme.

capricornul e super ok, am avut si eu.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 09 Sep 2005, 11:03

@eugen

daca sti cum arata nodul vacii, iti spun :D

pai nodul asta presupune sa faci spire cu textilul peste leader, de fapt peste o bucla a leaderului, si se formeaza un nod.
Foarte simplu mi-am dat seama ca s-a rupt textilul.... nodul era intact, doar ca era separat de firul textil :D intelegi? :wink: :idea:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns