@ costica fishing:
Este greu sa-ti dau sfaturi. Tu ar trebuii sa incerci (inchiriezi, imprumuti, ... vezi ca trebuei sa fie un club de caiac/canoe amator prin Buc) si sa vezi in care din aceste ambarcatiuni te simti tu comod si ti se pare sigur.
Ambarcatiuni Sit on Top sunt pentru iesiri scurte ... mai mult cu un efect turistic/agrement.
Caiacele le consider eu, din punctul meu de vedere cele mai bune.
Deci pentru pescuit pe apa curgatoare mi-asi lua un White Water. L-am testat in Norvegia si mi s-au parut bune. Scurte, stabile ... si te vei minuna cat de usor le miste pe apa. Dar nu sunt pentru plecat in expeditii prea lungi. Nu ai loc de prea mult bagaj.
Vrei un caiac cu care sa te deplasezi distante mari, de ex. prin Delta, atunci unul din cele ce ajung la lungimi de cca 4 m sunt cele ce ti le recomand. Au compartimente speciale pentru bagaje, ermetic inchise, se pot utila cu carme si au forma ce nu creaza probleme chiar cand vantul puternic creeaza valuri de pana la 1 m.
Existe niste huse pentru a le pune peste "gaura" in care stai si pe partea superioara a corpului poti avea o canadiana din gore-tex. Ploua de rupe? Nici o problema, in caiac este uscat si relativ cald. Daca te protejezi cu burete de contactul direct cu peretii lui este chiar placut, indiferent de temperatura apei. Deci un asemnea caiac il folosesti atat ca mijloc de deplasare cu tot cu bagaje cat si ajuns la locul dori, golit fiind sa iesi in ture zilnice de pescuit. Nu zic ca este o pozitie ideala de a pescuii din ele dar se poate. O ambarcatiune perfecta din toate punctele de vedere inca nu s-a construit. Caiacul este un compromis pentru cei ce savureaza viata la cort si deplasarea pe apa intr-o totala liniste.
Din punct de vedere al pescuitului canoea este mult mai buna dar pentru Delta ai nevoie de doua persoane dibace care sa o manevreze. Singur merge dar cum spuneam pe distante scurte. Nu o poti compara cu un caiac. Dar te deplasezi pe distante scurte (deci cu un caiac poti face 15-20 km foart lejer intr-o singura zi ... chiar mult mai mult daca esti antrenat sau nu te intereseaza peisajul ci sa ajungi la un punct din inainte stabilit ... la aceasta distanta ma refer cand spun distante mult mai scurte, ... acolo cativa km, dar si aici cu mentiunea ca daca esti un echipaj cu experienta nici canoea nu reprezinta o problema ... dar este o munca de team, trebuie sa inveti sa folosesti la maxim vasla) si iesi pe lacuri, rauri, ... si pescuiesti ore din barca atunci o canoe este mult mai indicata. Stai mai bine in ea. Eu i-mi facusem o bancuta suplimentara ce o puneam din margine in margine si castigam vreo 10-15 cm pe inaltime ... care mi s-au parut mie suficiente pentru ca picioarele sa nu amorteasca si sa nu trebuiasca sa tii mainile ridicate pentru a compensa pentru pozitia joasa. O instalam cand pescuiam ... cand ma deplasam preferam pentru echilibrul barcii sa stau mai jos.
Acum care din modele este o chestie de bani si de gust. Felina mi se pare Ok. De trei persoane. Ai loc si de bagaj ... dar nu este pentru valuri prea mari. Rauri si lacuri linistite. Dar indiferent de model sa fii atent in Delta la valuri facute de vapoare. Prea incarcate pot cauza baie fara voie. Valul trece peste varf si-ti umple barca cu apa. Nici cand ploua nu sunt prea indicate. Dar am vazut ca unii si-au facut huse.
Deci care din ele sa ti-o iei? Greu de spus.
Depinde de pretentii si de ceea ce esti pregatit sa renunti in favoarea a ceea ce ambarcatiunea la care te-ai decis iti ofera ca avantaj. E un compromis pe care doar tu singur poti sa-l decizi.
Eu personal pentru calatorii mai lungi mi-asi lua un caiac (de un loc - Kodiak/Touryak) si o canoe de mers cu prietenii pe distante scurte.